Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristö, ympäristöterveys 
Ympäristöterveyspäällikkö9326.10.2022 

5388-2020 (11 02 00)

Elintarvikelain (297/2021) 55 §:n mukainen määräys toimijalle La Betty Oy koskien elintarvikehuoneistoa la Betty osoitteessa Brahenkatu 18a, 20100 Turku

Toimija

La Betty Oy, y-tunnus 3125272-9

Brahenkatu 18 a

20100 Turku

Toimipaikan nimi ja osoite

La Betty

Brahenkatu 18 a

20100 Turku

Päätöksen kohde

Pakolliset elintarviketiedot

Asian selostus

La Betty Oy:n elintarvikehuoneistossa la Betty osoitteessa Brahenkatu 18 a, 20100 on tehty tarkastukset 8.11.2021, 2.3.2022 ja 5.9.2022.

Tarkastuksella 8.11.2021 todettiin, että myymälän La Betty elintarvikepakkauksissa annettavat tiedot todetaan riittämättömiksi, merkinnät puuttuvat suomeksi ja ruotsiksi.

Tarkastuksessa 2.3.2022 todettiin, että suomen- ja ruotsinkielisiä merkintöjä ei ole elintarvikepakkauksissa edelleenkään. Toimija kertoi, että on pyytänyt ostopaikkoja lisäämään merkinnät valmiiksi.

Tarkastuksella 5.9.2022 todettiin, että suomen- ja ruotsinkielisiä merkintöjä oli saatu arviolta 50 %:a tuotteista. Tuotetiedot olivat joissain tapauksissa kuluneet lukukelvottomiksi.

Tarkastuksissa havaitut puutteet La Betty Oy:n elintarvikehuoneistossa ovat sellaisia, että ne saattavat aiheuttaa merkittävän elintarviketurvallisuusriskin kuluttajille.

Toimija ei ole ryhtynyt riittävän nopeasti ja riittäviin toimenpiteisiin La Betty elintarvikehuoneistossa yllä mainittujen epäkohtien korjaamiseksi.

Toimijalle on annettu hallintolain mukaisesti mahdollisuus antaa kirjallinen vas-tine valmisteilla olevasta päätösehdotuksesta ja sen perusteluista. Toimija ei ole toimittanut vastinetta annetussa määräajassa

PäätösMäärään elintarvikelain 55 §:n nojalla, että toimija La Betty Oy:n tulee tehdä seuraavat toimenpiteet välittömästi tai viimeistään kolmen kuukauden kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista:

Kaikkiin pakattuihin elintarvikkeisiin tulee laittaa elintarviketietoasetuksen edellyttämät pakolliset pakkausmerkinnät suomeksi ja ruotsiksi pysyvällä tavalla, niin, että ovat kuluttajan helposti luettavissa.

Päätöksen perustelut

Toimija ei ole noudattanut elintarvikelainsäädännön vaatimuksia, eikä ole toistuvista huomautuksista ja kehotuksista huolimatta korjannut elintarvikehuoneiston toiminnassa ilmenneitä epäkohtia annetuissa määräajoissa.

Elintarvikealan toimijan on huolehdittava toiminnassaan siitä, että elintarvikkeet ovat kemiallisilta, fysikaalisilta, mikrobiologisilta ja terveydellisiltä ominaisuuksiltaan sellaisia, että ne ovat ihmisravinnoksi soveltuvia eivätkä aiheuta vaaraa ihmisen terveydelle. Toimijan on huolehdittava myös siitä, että elintarvikkeet tai niistä annettavat tiedot eivät johda kuluttajaa harhaan.

Seuraavien tietojen ilmoittaminen on pakollista 10–35 artiklan mukaisesti, jollei tähän lukuun sisältyvistä poikkeuksista muuta johdu:

a) elintarvikkeen nimi;

b) ainesosaluettelo;

c) elintarvikkeen tuotannossa tai valmistuksessa käytetyt ainesosat tai valmistuksen apuaineet, jotka on lueteltu liitteessä II, tai liitteessä II luetelluista allergioita tai intoleransseja aiheuttavista aineista tai tuotteista johdetut ainesosat tai valmistuksen apuaineet, jotka ovat mukana valmiissa tuotteessa sellaisenaan tai jossakin muussa muodossa;

d) tiettyjen ainesosien tai ainesosien ryhmien määrät;

e) elintarvikkeen sisällön määrä;

f) vähimmäissäilyvyysaika tai viimeinen käyttöajankohta;

g) erityiset säilytysolosuhteet ja/tai käyttöolosuhteet;

h) 8 artiklan 1 kohdassa tarkoitettu elintarvikealan toimijan nimi tai toiminimi ja osoite;

i) alkuperämaa tai lähtöpaikka siten kuin siitä on säädetty 26 artiklassa; (EPNAs 1169/2011 IV luku 1 jakso 4 artikla)

Pakollisten elintarviketietojen ilmoittaminen elintarvikepakkauksissa tulee ta-pahtua kuten elintarviketietoasetuksessa mainitaan. Pakollisia tietoja ovat mm. elintarvikkeen nimi ja ainesosaluettelo. (EPNAs N:o 1169/2011 IV luku 1 jakso 9 artikla 1 kohta)

Pakolliset elintarviketiedot on annettava kielellä, jota kuluttajat niissä jäsenvaltioissa, joissa elintarviketta pidetään kaupan, ymmärtävät helposti. (EP-NAs N:o 1169/2011 IV luku 1 jakso 15 artikla kohta 1)

Valmiiksi pakatun elintarvikkeen pakolliset pakkausmerkinnät on kaksikieli-sessä kunnassa myytäviin tai muuten luovutettaviin elintarvikkeisiin tehtävä ainakin suomen ja ruotsin kielellä. (Mmm asetus 834/2014 § 4 kohta 1)

2. Alkuperämaan tai lähtöpaikan ilmoittaminen on pakollista:

a) jos sen ilmoittamatta jättäminen voisi johtaa kuluttajaa harhaan elintarvikkeen todellisesta alkuperämaasta tai lähtöpaikasta, erityisesti siinä tapauksessa, että elintarvikkeen mukana seuraavista tiedoista tai etiketistä sellaisenaan voisi muuten saada sen käsityksen, että elintarvikkeella on eri alkuperämaa tai lähtöpaikka;

b) liitteessä XI lueteltuihin yhdistetyn nimikkeistön (CN) koodeihin kuuluvan lihan osalta. Tämän alakohdan soveltaminen edellyttää 8 kohdassa tarkoitettujen täytäntöönpanosäädösten antamista. (EPNAs 1169/2011 artikla 26)

Elintarvikelain 55.1 §:n mukaan Valvontaviranomainen voi määrätä toimijan korjaamaan epäkohdan, jos:1) elintarvike tai elintarvikekontaktimateriaali, elintarvikehuoneisto tai alkutuotantopaikka taikka elintarvike- tai kontaktimateriaalitoiminta voi aiheuttaa vaaraa ihmisen terveydelle tai ne ovat muutoin elintarvikesäännösten vastaisia; tai 2) elintarvikkeesta tai elintarvikekontaktimateriaalista annetut tiedot voivat aiheuttaa vaaraa ihmisen terveydelle tai johtaa kuluttajaa harhaan. Elintarvikelain 55.4 §:n mukaan elintarvikesäännösten vastaisuus on määrättävä korjattavaksi välittömästi tai valvontaviranomaisen asettamassa määräajassa.

Sovellettavat säännökset

Elintarvikelaki 297/2006 55 §

Hallintolaki (434/2003) 34 §

EPNAs (EY) N:o 1169/2011 26 artikla

Päätöksen perusteena käytetyt asiakirjat

Tarkastuspöytäkirja 8.11.2021

Tarkastuspöytäkirja 2.3.2022

Tarkastuspöytäkirja 5.9.2022

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla. Päätökseen voi hakea muutosta tekemällä oikaisuvaatimuksen kunnan toimielimelle.

Muutoksenhakuohje on tämän päätöksen liitteenä.

Voimassaoloaika

Tämä päätös on voimassa toistaiseksi.

Tätä päätöstä on noudatettava muutoksenhausta huolimatta, jollei valitusviranomainen toisin määrää (elintarvikelaki 78 §)

Lisätietoja

Lisätietoja antaa johtava terveystarkastaja Päivi Nurmi puh. 050 552 9239, e-mail. paivi.nurmi@turku.fi

Allekirjoitukset

Päivi Nurmi

ympäristöterveyspäällikön varahenkilö

Jakelu

aoLa Betty Oy
tiedKaupunkiympäristö, ympäristöterveys
tiedRakennus- ja lupalautakunta