Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristö, ympäristönsuojelu 
Ympäristöinsinööri (vakanssi 101090)1226.10.2022 

12592-2022 (11 01 00, 11 01 06)

Huvivenesataman jätehuoltosuunnitelman hyväksyminen ja merkitseminen ympäristönsuojelun tietojärjestelmään, BT-Satamapalvelut Oy, Kiviniemenpolku 7, Turku

Asia

Merenkulun ympäristönsuojelulain (1672/2009) 9 luvun 5 §:n mukainen päätös huvivenesataman jätehuoltosuunnitelman hyväksymisestä ja merkitsemisestä ympäristönsuojelun tietojärjestelmään.

Sataman pitäjä

BT-Satamapalvelut Oy (2711996-8)

Kiviniemenpolku 7

20900 Turku

Sataman nimi ja sijainti

BT-Satamapalvelut Oy

Kiviniemenpolku 7

20900 Turku

Viranomaisen toimivalta

Merenkulun ympäristönsuojelulain (1672/2009) 9 luvun 6 §:n mukaan huvivenesataman jätehuoltosuunnitelma on esitettävä arvioitavaksi ja hyväksyttäväksi sen kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle, jonka alueella huvivenesatama sijaitsee.

Turun kaupungin rakennus- ja lupalautakunta on 23.1.2020 § 15 delegoinut asian ratkaisemisen ympäristönsuojelupäällikölle ja ympäristöinsinöörille.

Asian vireille tulo

Sataman pitäjä on 3.9.2020 toimittanut huvivenesataman jätehuoltosuunnitelman Turun kaupungin ympäristönsuojelulle, jolloin asia on tullut vireille.

Tarkastus

Satamassa on käyty tarkastuksella 3.9.2020.

Tarkastus tehtiin jätehuoltosuunnitelman ajantasaisuuden valvomiseksi. Tarkastuksen perusteella jätehuoltosuunnitelma täytti lain vaatimukset.

Jätehuoltosuunnitelmasta kuuleminen ja tiedottaminen

Sataman pitäjä on vastannut jätehuoltosuunnitelman luonnoksen nähtävillä pidosta ja siitä ilmoittamisesta.

Sataman pitäjän tulee saattaa satamaa käyttävien alusten jätehuollosta vastaavien ja heidän edustajiensa saataville sataman jätehuoltojärjestelyitä koskevat ajantasaiset tiedot sähköisesti ja siten, että kaikki sataman merkittävät käyttäjäryhmät saavat niistä tiedon.

Päätös julkaistaan Turun kaupungin verkkosivulla tiedonsaannin varmistamiseksi.

Päätös ja ympäristönsuojelun tietojärjestelmään merkitseminen

PäätösYmpäristöinsinööri päättää hyväksyä BT-Satamapalvelut Oy:n, Kiviniemenpolku 7, Turku sijaitsevan huvivenesataman jätehuoltosuunnitelman. Jätehuoltosuunnitelma täyttää merenkulun ympäristönsuojelulain (1672/2009) sekä lain nojalla annetun asetuksen 76/2010 vaatimukset. Suunnitelman noudattamisen valvonnasta vastaa Turun kaupungin ympäristönsuojelu.

Toimintaa on harjoitettava suunnitelmassa esitetyllä tavalla ja tarkastuspöytäkirjan kehotuksia noudattaen. Suunnitelma on merkitty ympäristönsuojelun tietojärjestelmään.

Perustelut

Merenkulun ympäristönsuojelulain 9 luvun 6 §:n mukaan sataman jätehuoltosuunnitelma on hyväksyttävä, jos jätteiden vastaanotto ja vastaanottolaitteet täyttävät lain 9 ja 10 luvun sekä lain nojalla annettujen säännösten vaatimukset.

Merenkulun ympäristönsuojelulain 9 luvun 1 §:n mukaan sataman pitäjän on huolehdittava siitä, että satamassa on riittävät vastaanottolaitteet, joihin voidaan ottaa vastaan kyseistä satamaa tavanomaisesti käyttävistä aluksista peräisin olevat jätteet, ottaen huomioon sataman käyttäjien toiminnalliset tarpeet, sataman koon ja maantieteellisen sijainnin ja satamassa käyvien alusten tyypin.

Merenkulun ympäristönsuojelulain 9 luvun 4 §:n mukaan huvivenesataman pitäjän on huolehdittava siitä, että huvivenesatamassa on riittävät erilliset vastaanottolaitteet vähintään käymäläjätevesille ja sekalaiselle yhdyskuntajätteelle.

Huvivenesataman, jossa alukset ovat kiinnittyneinä pääsääntöisesti pidempään kuin kolme yötä, pitäjän on kuitenkin huolehdittava siitä, että huvivenesatamassa on riittävät erilliset vastaanottolaitteet ainakin seuraaville jätelajeille:

1) öljypitoiset jätteet;

2) käymäläjätevedet;

3) sekalainen yhdyskuntajäte;

4) vaaralliset jätteet.

Huvivenesataman pitäjä voi järjestää jätteiden vastaanoton sopimalla kohtuullisella etäisyydellä lähialueella olevan vastaanottolaitteen käyttöoikeudesta. Tällöin huvivenesatamassa on oltava sen käyttäjien helposti saatavilla tieto tällaisesta järjestelystä sekä kyseisen vastaanottolaitteiston sijainnista ja aukioloajoista. Huvivenesataman jätteiden vastaanottoa mitoitettaessa on myös otettava huomioon toisista huvivenesatamista tulevat käyttäjät.

Merenkulun ympäristönsuojeluasetuksen 7 luvun 1 §:n mukaan jätteiden vastaanotto voidaan järjestää joko siten, että satamassa on pysyvä vastaanottolaite tai siten, että satamaan tarvittaessa tilataan jätteiden vastaanottopalvelu.

Sovelletut säännökset

Merenkulun ympäristönsuojelulaki (2009/1672)

Valtioneuvoston asetus merenkulun ympäristönsuojelusta (2010/76)

Jätehuoltosuunnitelman voimassaolo

Sataman pitäjän on päivitettävä ja esitettävä jätehuoltosuunnitelma toimivaltaisen viranomaisen arvioitavaksi ja hyväksyttäväksi vähintään viiden vuoden välein. Lisäksi suunnitelma on päivitettävä ja esitettävä toimivaltaisen viranomaisen arvioitavaksi ja hyväksyttäväksi, jos sataman toiminta tai satamaan jätettävien jätteiden laatu, määrä tai jätehuolto muuttuu merkittävästi.

Maksu

Huvivenesataman jätehuoltosuunnitelman hyväksymisestä ja ympäristönsuojelun tietojärjestelmään merkitsemisestä peritään Turun kaupungin kaupunkiympäristölautakunnan 17.3.2020 § 85 hyväksymän ympäristönsuojeluviranomaisen taksan mukainen maksu 250 €.

Renja Rasimus

ympäristöinsinööri

Muutoksenhaku

Päätökseen saa hakea muutosta Turun hallinto-oikeudelta. Valitusosoitus on päätöksen liitteenä.

Jakelu

aoBT-Satamapalvelut Oy
tiedVarsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
tiedRakennus- ja lupalautakunta