Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta30227.10.20221

6340-2022 (11 03 02)

Maankäyttö- ja rakennuslain mukainen hallintopakkoasia, Voimakatu 15 (valvonta-asia 853-2022-34)

Tiivistelmä:

Osoitteessa Voimakatu 15 sijaitsevan rakennus on tuhoutunut osittain tulipalossa. Kiinteistön haltija määrätään purkamaan vaaralliseksi todettu rakennus ja huolehtimaan alueen suojaamisesta, kunnes rakennus on purettu.

Rlupalk § 302

Ympäristölakimies Nina Mattila 24.10.2022:

Kiinteistö: 853-12-41-9

Osoite: Voimakatu 15

Kiinteistön haltija: RP-Yhtiöt Oy

Asian tausta

Rakennus- ja lupalautakunta on kevään ympäristökatselmuksen perusteella kehottanut tontin 853-12-41-9 haltijaa RP-Yhtiöt Oy:tä suojaamaan ja kunnostamaan rakennuksen 103405304Y ympäristöineen. Rakennuksessa on ollut tulipalo 24.8.2022 ja rakennus on osittain tuhoutunut tulipalon ja sammutustöiden seurauksesta. Ympäristönsuojelu on 8.9.2022 tehnyt tontille tontin roskaantumiseen liittyen tarkastuksen ja todennut, että tulipalo on merkittävästi tuhonnut rakennusta ja koko kiinteistölle on sammutustöiden yhteydessä levitetty rakennuksen osia. Ympäristönsuojelu on siirtänyt 14.9.2022 jatkotoimenpiteiden valvonnan rakennusvalvonnalle. 

Rakennusvalvonta on tehnyt kohteeseen paikalla käynnin 20.9.2022 ja todennut, että rakennus on sortunut osittain. Rakennusvalvonta arvioi, että rakennuksesta voi aiheutua välitöntä vaaraa ja se tulee purkaa. Ennen purkamista rakennus ympäristöineen tulee suojata siten, ettei se vaaranna turvallisuutta tai rumenna ympäristöä.

Kuuleminen

RP-Yhtiöt Oy:lle on varattu tilaisuus antaa kirjallinen vastineensa tästä päätösehdotuksesta. Asianosainen antoi vastineensa, jossa pyydettiin määräajan pidentämistä viiteen kuukauteen. Määräajan pidentämistä ei pidetä perusteltuna.

Perustelut

Maankäyttö- ja rakennuslain 166.1 §:n mukaan rakennus ympäristöineen on pidettävä sellaisessa kunnossa, että se jatkuvasti täyttää terveellisyyden, turvallisuuden ja käyttökelpoisuuden vaatimukset eikä aiheuta ympäristöhaittaa tai rumenna ympäristöä. MRL 166.3 §:n mukaan, jos rakennuksen kunnossapitovelvollisuus laiminlyödään, kunnan rakennusvalvontaviranomainen voi määrätä rakennuksen korjattavaksi tai sen ympäristön siistittäväksi. Jos rakennuksesta on ilmeistä vaaraa turvallisuudelle, tulee rakennus määrätä purettavaksi tai kieltää sen käyttäminen.

MRL:n 170.1 §:n mukaan, jos rakennus on osaksi tai kokonaan tuhoutunut, rakennustyö on jätetty kesken tai rakennuksen käyttämisestä on luovuttu, rakennuspaikka ympäristöineen on saatettava sellaiseen kuntoon, ettei se vaaranna turvallisuutta tai rumenna ympäristöä. Rakennus on myös riittävästi suojattava säältä ja mahdolliselta vahingonteolta.

Kiinteistöltä otetuista valokuvista on havaittavissa, että rakennus on osittain tuhoutunut tulipalon seurauksena. Tällaisena rakennus saattaa vaarantaa alueella liikkuvien tai muutoin oleskelevien henkilöiden turvallisuuden. Rakennuksesta irronneet osat saattavat levitä tontin ulkopuolelle ja aiheuttaa vaaratilanteita ja ympäristön roskaantumista. Rakennus tulee olla purettuna ja rakennusosat toimitettuna asianmukaiseen vastaanottopaikkaan viimeistään kolmen kuukauden kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista. Ennen rakennuksen purkamista tulee tehdä MRL:n 127.3 §:n mukainen purkamisilmoitus.

Hallintolain 47 f §:n 2 momentin mukaan päätös voidaan panna täytäntöön lainvoimaa vailla olevana, jos laissa niin säädetään tai jos päätös on luonteeltaan sellainen, että se on pantava täytäntöön heti, tai jos päätöksen täytäntöönpanoa ei yleisen edun vuoksi voida lykätä. Hallintoprosessilain 122.3 §:n mukaan päätös voidaan panna täytäntöön lainvoimaa vailla olevana myös, jos: 1) laissa niin säädetään; 2) päätös on luonteeltaan sellainen, että se on pantava täytäntöön heti; 3) päätöksen täytäntöönpanoa ei yleisen edun vuoksi voida lykätä. Hallintoprosessilain 123.1 §:n mukaan hallintotuomioistuin voi valituksen ollessa vireillä kieltää päätöksen täytäntöönpanon, määrätä täytäntöönpanon keskeytettäväksi tai antaa päätöksen täytäntöönpanoa koskevan muun määräyksen. Täytäntöönpanomääräys voidaan kohdistaa myös osaan päätöksestä.

Koska osittain jo tuhoutuneesta rakennuksesta aiheutuu välitöntä vaaraa ja valitus päätöksestä on todennäköinen, päätöksen luonne ja yleinen etu edellyttävät päätöksen välitöntä täytäntöönpanoa.

Lainkohdat:

Maankäyttö- ja rakennuslaki 166 §, 170.1 §

Hallintolaki 34 §, 47 f § 2 momentti

Oheismateriaali 1Ympäristönsuojelun tarkastuspöytäkirja

Oheismateriaali 2Valokuvat kiinteistöltä 20.9.2022

Oheismateriaali 3Asianosaisen vastine

Oheismateriaali 4Lisäys asianosaisen vastineeseen

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää velvoittaa alueen turvallisuuden varmistamiseksi kiinteistön 853-12-41-9 haltijan RP-Yhtiöt Oy:n välittömästi ja viimeistään kolmen kuukauden kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista saattamaan rakennuspaikan ympäristöineen sellaiseen kuntoon, ettei se vaaranna turvallisuutta tai rumenna ympäristöä: osittain tuhoutuneen rakennuksen osat tulee poistaa tontilta ja toimittaa asianmukaiseen vastaanottopaikkaan.

Lisäksi rakennus- ja lupalautakunta päättää velvoittaa RP-Yhtiöt Oy:n purkamaan välitöntä vaaraa aiheuttavan hallitsemallaan tontilla 853-12-41-9 sijaitsevan rakennuksen 103405304Y. Rakennuksen tulee olla purettuna viimeistään kolmen kuukauden kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

Samalla päätetään, että tämä päätös pannaan täytäntöön lainvoimaa vailla olevana ja päätöstä on noudatettava muutoksenhausta huolimatta.

Tästä päätöksestä peritään RP-Yhtiöt Oy:ltä rakennusvalvontataksan 22.2 §:n mukainen maksu 530 €.

PäätösEhdotus hyväksyttiin. Päätös tehtiin esittelijän kokouksessa täydentämästä päätösehdotuksesta.

Esittelijän täydennetty ehdotus:

Rakennus- ja lupalautakunta päättää velvoittaa alueen turvallisuuden varmistamiseksi kiinteistön 853-12-41-9 haltijan RP-Yhtiöt Oy:n välittömästi aitaamaan tontin ja rakennuksen ympäristön siten, että alueelle pääsy estetään, välittömästi ja viimeistään kolmen kuukauden kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista saattamaan rakennuspaikan ympäristöineen sellaiseen kuntoon, ettei se vaaranna turvallisuutta tai rumenna ympäristöä: osittain tuhoutuneen rakennuksen osat tulee poistaa tontilta ja toimittaa asianmukaiseen vastaanottopaikkaan.

Lisäksi rakennus- ja lupalautakunta päättää velvoittaa RP-Yhtiöt Oy:n purkamaan välitöntä vaaraa aiheuttavan hallitsemallaan tontilla 853-12-41-9 sijaitsevan rakennuksen 103405304Y. Rakennuksen tulee olla purettuna viimeistään kolmen kuukauden kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

Samalla päätetään, että tämä päätös pannaan täytäntöön lainvoimaa vailla olevana ja päätöstä on noudatettava muutoksenhausta huolimatta.

Tästä päätöksestä peritään RP-Yhtiöt Oy:ltä rakennusvalvontataksan 22.2 §:n mukainen maksu 530 €.

Kokouksessa asian esitteli valvontajohtajan varahenkilönä rakennusvalvontapäällikkö Annika Alppi.

Jakelu

tiedAsianajotoimisto Thureson Oy
aoRP-Yhtiöt Oy
tiedKaupunkiympäristö, rakennusvalvonta