Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta27429.09.20224

2311-2022 (11 03 00)

Ilmanlaatu Turun kaupunkiseudulla elokuussa 2022

Tiivistelmä:

Raportti ilmanlaadusta Turun kaupunkiseudulla elokuussa 2022 on valmistunut. Hengitysilman tavallisin laatuluokitus tunti-indeksillä määriteltynä oli Kauppatorilla sekä Ruissalossa hyvä. Heikoimmillaan ilmanlaatu oli erittäin huonoa Kauppatorilla ja välttävää Ruissalossa. Hengitettävien hiukkasten raja-arvon numeroarvo ylittyi kerran Turun Kauppatorilla.

Rlupalk § 274

Ympäristönsuojelu, ilmansuojeluasiantuntija Petra Sainisto 20.9.2022

Turun seudun ilmansuojelun yhteistyöryhmän Turun mittausasemat sijaitsevat Kauppatorilla sekä Ruissalossa Saaronniemellä. Kauppatorilla mitataan typen oksideita, hengitettäviä hiukkasia ja pienhiukkasia. Ruissalossa mitataan typen oksideita, rikkidioksidia sekä otsonia.

Elokuussa hengitysilman laatu oli tunti-indeksin luokittelun mukaan Turun keskustassa hyvää 66,8 % ja Ruissalossa 66,3 % ajasta. Heikoimmillaan ilmanlaatu oli erittäin huonoa Kauppatorilla 0,4 % ja välttävää Ruissalossa 1,6 % ajasta.

Asemien ilmanlaadun mittaustuloksia valvotaan ja verrataan Suomessa voimassa oleviin ohje-, raja- sekä tavoitearvoihin. Mittaustuloksia verrataan lisäksi kuukausiraportoinnin yhteydessä Maailman terveysjärjestön (lyh. WHO) antamiin ohjearvoihin. Turun kaupunki on sitoutunut saavuttamaan WHO:n ilmanlaadun ohjearvoja vuoteen 2030 mennessä. WHO:n ohjearvot pienhiukkasille sekä hengitettäville hiukkasille ylitettiin Kauppatorilla ja ohjearvo otsonille ylitettiin Ruissalossa.

Typpidioksidin pitoisuudet olivat Kauppatorilla korkeimmillaan 21,4 % (vuorokausiarvo) ja Ruissalossa 13,3 % (tuntiarvo) ohjearvosta. Hengitettävien hiukkasten vuorokausipitoisuudet olivat korkeimmillaan Kauppatorilla 57 % ohjearvosta. Ruissalossa korkein rikkidioksidin pitoisuus oli 1,9 % vuorokausiohjearvosta.

Korkein typpidioksidin tuntipitoisuus oli Kauppatorilla 18 % ja Ruissalossa 14 % raja-arvosta. Hengitettävien hiukkasten vuorokausipitoisuudet olivat korkeimmillaan Kauppatorilla 114,2 % raja-arvosta. Raja-arvon numeroarvo ylittyi kerran Kauppatorilla elokuussa. Ylitys oli kolmas tänä vuonna.  Ruissalossa korkein rikkidioksidin pitoisuus oli 1,4 % vuorokausiraja-arvosta. Ruissalossa otsonipitoisuudet olivat korkeimmillaan 91,7 % terveyshaittojen ehkäisemiseksi annetusta tavoitearvosta (120 µg/m3).

Oheismateriaali 1Ilmanlaaturaportti elokuu 2022

Ympäristönsuojelupäällikkö Olli-Pekka Mäki:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää merkitä elokuun ilmanlaaturaportin tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.