Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta25515.09.20225

2101-2022 (11 02 02)

Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n Turun Topinojan jätekeskuksen tarkkailututkimuksen vuosiraportti 2021

Tiivistelmä: -

Rlupalk § 255

Ympäristönsuojelu, ympäristöalan harjoittelija Roosa Väisänen 12.07.2022:

Turun Topinojan jätekeskuksen tarkkailututkimuksen tarkoituksena on tuottaa tietoa kaatopaikkavesien sekä jätekeskuksen ympäristön pinta- ja pohjavesien laadusta sekä kaatopaikkakaasujen koostumuksesta. Topinojan kaatopaikka on ollut käytössä vuodesta 1971. Nykyisin Topinojan jätekeskuksen alueella on mm. jätteiden vastaanottotoimintaa, käsittelyä, lajittelua, välivarastointia ja loppusijoitustoimintaa. Lisäksi alueella toimii pienerien tuojia varten lajittelu- ja varastoalue. Nykyisen jätekeskuksen kokonaispinta-ala on noin 59 ha.

Vuonna 2021 vesinäytteitä otettiin neljä kertaa kaatopaikan suotovesistä kolmesta havaintopaikasta. Lisäksi suotovesien vedenlaatua seurattiin Turun Vesihuolto Oy:n velvoittamana viemäriverkostoon lähtevästä vedestä otetuin koontanäyttein. Koontanäytteitä otettiin seitsemänä ajankohtana. Pintavesistä otettiin näytteitä neljänä ajankohtana. Pohjavesien laatua tutkittiin neljästä havaintopaikasta kahtena kertana tutkimusaikana.

Puhdistamolle johdettujen suotovesien aiheuttama kuormitus oli pääosin typpikuormitusta. Suotovesien kuormitus oli kiintoaineen ja happea kuluttavan orgaanisen aineksen osalta viime vuosia suurempi. Jätekeskuksen luoteispuolella virtaavan ojan vesi oli useimmilla kerroilla lievästi likaantunutta ja itäpuolella virtaavan Topinojan vesi sisälsi elokuun näytteenottokerralla likaantumiseen viittavia bakteereita. Kuitenkin alueen muun toiminnan takia ei voida yksiselitteisesti todeta jätekeskuksella olevan selkeästi osoitettavaa vaikutusta ojien vesien likaisuuteen.

Kaikkien pohjavesinäytteiden kloridipitoisuus ylitti valtioneuvoston asetuksen 341/2009 (pohjaveden ympäristölaatunormit) mukaisen raja-arvon. Lähes kaikissa näytteissä myös ammoniumtypen pitoisuus oli raja-arvoa suurempi. Näytteissä ei havaittu merkittäviä määriä hygieeniseen likaantumiseen viittaavia bakteereja.

Kaatopaikan mahdollisia vaikutuksia alueen pohjavedenlaatuun ja tietyissä havaintopaikoissa todettuihin vedenlaadun muutoksiin on tulosten perusteella vaikea varmasti arvioida: alueen pohjaveden laadusta ei ole olemassa tietoa ajalta ennen kaatopaikkaa.

Havaintopaikkojen vedenlaadun mittaustulokset on esitetty raportissa, joka sisältää myös tiivistelmän tuloksista. Raportti koko laajuudessaan on oheismateriaalissa. Jätepenkasta kerätyn kaatopaikkakaasun pitoisuuksia on mitattu pumppaamolla, mutta kyseisten mittausten tulokset on raportoitu toisaalla.

Oheismateriaali 1Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n Turun Topinojan jätekeskuksen tarkkailututkimus, vuosiraportti 2021

Ympäristönsuojelupäällikkö Olli-Pekka Mäki

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää merkitä raportin tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.