Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta25415.09.20224

3268-2021 (11 03 03)

Aurajoen tarkkailututkimus vuosiraportti 2021

Tiivistelmä: -

Rlupalk § 254

Ympäristönsuojelu, ympäristöalan harjoittelija Roosa Väisänen 11.07.2022:

Lounais-Suomen vesi- ja ympäristötutkimus on toimittanut vuosiraportin vuoden 2021 Aurajoen tarkkailututkimuksesta. Aurajoen velvoitetarkkailututkimuksessa on seurattu Aurajoen varren taajamien jätevesien mahdollisia vaikutuksia vedenlaatuun Aurajoessa. Myös Aurajoen alajuoksun ja Vähäjoen vedenlaatua on tarkkailtu samalla.

Aurajokeen kohdistuva pistemäinen jätevesikuormitus on nykyisin vähäistä, sillä Oripään, Pöytyän Riihikosken ja Auran jätevedenpuhdistamoiden toiminta loppui vuoden 2015 aikana. Tämän jälkeen jätevedet on johdettu Turkuun Kakolanmäen jätevedenpuhdistamolle. Vesistöön kuitenkin ajoittain pääsee asumajätevesiä jätevedenpumppaamoiden ylivuototilanteissa. Aurajoki Oy:n Auran tehtaan jätevedet johdetaan edelleen ojan kautta Aurajokeen. 

Vuonna 2021 Aurajoen kuukausittaiset keskivirtaamat olivat suurimmalta osin pitkän ajan keskiarvoa pienempiä. Kevätvirtaamat jäivät keskimääräistä pienemmiksi ja keskikesä oli kuiva. Myös loppuvuoden virtaamat olivat keskimääräistä pienempiä. Ainoastaan elokuun virtaama oli huomattavasti pitkän ajan keskiarvoja korkeampi.

Vuonna 2021 koko Aurajoen valuma-alueen fosforivirtaama oli 44 tonnia ja typpivirtaama 772 tonnia. Typpikuormitus oli keskimääräisesti 10 prosenttia suurempi kuin aikaisempina 2000--luvulla keskimäärin. Fosforivirtaama puolestaan oli yli viidenneksen pienempi. Pääosa ravinnevirtaamasta on peräisin hajakuormituksesta ja luonnonhuuhtoumasta.

Vuoden 2021 Aurajoen velvoitetarkkailututkimuksessa havaintopaikkoja oli yhteensä yhdeksän; kaksi yläjuoksulla Oripäässä, Pöytyällä ja Aurassa yhteensä neljä. Havaintopaikkoja oli yksi Halistenaltaan yläosassa ja Halistenkosken alapuolella sekä Vähäjoessa. Vedenlaatu ja hygieeninen tila vaihteli havaintopaikkojen välillä sekä vuodenkierron sisällä paljon. Havaintopaikkojen vedenlaadun mittaustulokset on esitetty raportissa, joka sisältää myös tiivistelmän tuloksista.

Oheismateriaali 1Aurajoen tarkkailututkimus, vuosiraportti 2021

Ympäristönsuojelupäällikkö Olli-Pekka Mäki

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää merkitä Aurajoen tarkkailututkimusraportin 2021 tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.