Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Rakennus- ja lupalautakunta | 253 | 15.09.2022 | 3 |
4173-2021 (11 03 03)
Turun ympäristön merialueen velvoitetarkkailututkimuksen vuosiraportti 2021
Tiivistelmä: -
Rlupalk § 253
Ympäristönsuojelu, ympäristöalan harjoittelija Roosa Väisänen 15.07.2022
Turun ympäristön merialuetta on tutkittu kaupunkiseudun yhdyskuntien ja teollisuuden jäte-vesikuormituksen velvoitteena 1960-luvun lopulta lähtien. Turun edustan merialueen velvoitetarkkailuun vuonna 2021 osallistuivat ja sen kustannuksista vastasivat Turun seudun puhdistamo Oy, Paraisten kaupunki (Paraisten jätevedenpuhdistamo), Neste Oyj:n Naantalin jalostamo, Turun Seudun Energiantuotanto Oy:n (TSE) Naantalin voimalaitos sekä Turun Satama Oy ja Naantalin Satama Oy. Lisäksi tarkkailuun osallistuu Exxon Mobil Finland Oy Ab.
Kuormitus merialueelle
Turun seudun puhdistamo Oy:n aiheuttama kuormitus oli selkeästi pienempi kuin aikaisempina vuosina. Puhdistettujen jätevesien kokonaisravinnekuormitus oli 4,2 tonnia fosforia ja 232 tonnia typpeä. Yhteensä koko merialueen valuma-alueelta jäte-, joki- ja valumavesissä tullut kuormitus oli arviolta noin 84 tonnia fosforia ja 1 324 tonnia typpeä. Fosforikuormituksesta Aurajoen osuus oli noin 65 % ja mereen johdettujen jätevesien osuus noin 5 %. Typpikuormituksen osalta Aurajoen osuus oli 50 % ja mereen johdettujen jätevesien osuus noin 18 %. Joki- ja jätevesien kuormitusosuuksia vertailtaessa on tarpeen muistaa, että jokien ainevirtaama-arvioiden laskentatavoilla on suuri merkitys. Esimerkiksi vuoden 2021 Aurajoen ainevirtaamien eri laskentatapojen kesken ero oli fosforin osalta selvästi suurempi kuin jätevesien aiheuttama kuormitus.
Merialueen tila
Merialueen hygieeninen tila oli avovesikauden laajoilla tarkkailukerroilla kesä-lokakuussa pääosassa merialuetta hyvä tai erinomainen. Kesäkaudella 2021 jätevedet heikensivät veden hygieenisen laadun huonoksi Turussa purkupaikalla kerran, mutta Pohjoissalmen itäosassa tila oli huono kaikilla kolmella kerralla. Turun lähisalmien sisä- ja keskiosissa hygieeninen tila oli tyydyttävä–välttävä ja muualla merialueella erinomainen tai hyvä. Lokakuun alussa hygieeninen tila oli Turun lähisalmien sisäosissa välttävä tai tyydyttävä ja merialueen muissa osissa erinomainen tai hyvä.
Turun ympäristön merialueen pintavesien ekologinen tila vaihteli heinä-elokuun mittauksissa intensiiviasemilla hyvästä huonoon, mutta yleisimmin luokka oli välttävä ja usein tyydyttävä tai huono. Luokka oli Turussa purkupaikalla sisäsaariston kriteerien mukaan lähinnä huono. Pitkäsalmessa luokka oli välttävä–huono, Pohjoissalmessa huono ja Vapparilla välttävä. Airistolla ja Kotkanaukolla tila oli lähinnä tyydyttävä mutta näkösyvyys vain välttävä.
Turun ympäristön merialueen yleinen käyttökelpoisuus avovesikautena 2019 oli ympäristöhallinnon soveltaman vesien yleisen käyttökelpoisuusluokituksen mukaan hyvä, tyydyttävä taikka välttävä. Huonoksi tai erinomaiseksi luokiteltuja alueita ei ollut. Välttäväksi luokiteltuja alueita oli Turussa jäteveden purkupaikka sekä Linnanaukolta Pohjoissalmen itäosaan ja Aurajokisuulle ulottuva alue. Tila oli välttävä myös Raisionlahden pohjukassa. Kaikilla muilla alueilla meriveden käyttökelpoisuusluokitus oli tyydyttävä. Mikäli luokitus olisi tehty vain rehevyyttä kuvaavien fosfori- ja klorofyllimäärien perusteella, Pitkä- ja Pohjoissalmessa luokitus olisi ollut välttävä tai Pohjoissalmen sisäosassa jopa välttävän-huonon rajalla. Samoin Raisionlahdessa Hahdenniemen edustalla tila olisi ollut välttävä ja pohjukassa välttävän–huonon rajalla. Airismaalla tila olisi heikentynyt tyydyttäväksi ja Lapilassa hyvän–tyydyttävän rajalle.
Raportti koko laajuudessaan on oheismateriaalissa.
Oheismateriaali 1Turun ympäristön merialueen velvoitetarkkailututkimuksen, vuosiraportti 2021
Ympäristönsuojelupäällikkö Olli-Pekka Mäki
EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää merkitä Turun merialueen vuosiraportin 2021 tiedoksi.
PäätösEhdotus hyväksyttiin.