Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta23901.09.20223

2311-2022 (11 03 00)

Ilmanlaatu Turun kaupunkiseudulla heinäkuussa 2022

Tiivistelmä:

Raportti ilmanlaadusta Turun kaupunkiseudulla heinäkuussa 2022 on valmistunut. Hengitysilman tavallisin laatuluokitus tunti-indeksillä määriteltynä oli Kauppatorilla ja Ruissalossa hyvä. Heikoimmillaan ilmanlaatu oli välttävää sekä Kauppatorilla että Ruissalossa. Raja-, tavoite- tai ohjearvoja ei ylitetty heinäkuussa Turussa.

Rlupalk § 239

Ympäristönsuojelu, ympäristötarkastaja Petra Sainisto 22.8.2022:

Turun seudun ilmansuojelun yhteistyöryhmän Turun mittausasemat sijaitsevat Kauppatorilla sekä Ruissalossa Saaronniemellä. Kauppatorilla mitataan typen oksideita, hengitettäviä hiukkasia ja pienhiukkasia. Ruissalossa mitataan typen oksideita, rikkidioksidia sekä otsonia.

Heinäkuussa hengitysilman laatu oli tunti-indeksin luokittelun mukaan Turun keskustassa hyvää 81,9 % ja Ruissalossa 67,6 % ajasta. Heikoimmillaan ilmanlaatu oli välttävää Kauppatorilla 0,9 % ja Ruissalossa 3,2 % ajasta.

Asemien ilmanlaadun mittaustuloksia valvotaan ja verrataan Suomessa voimassa oleviin ohje-, raja- sekä tavoitearvoihin. Mittaustuloksia verrataan lisäksi kuukausiraportoinnin yhteydessä Maailman terveysjärjestön (lyh. WHO) antamiin ohjearvoihin. Turun kaupunki on sitoutunut saavuttamaan WHO:n ilmanlaadun ohjearvoja vuoteen 2030 mennessä. WHO:n ohjearvo otsonille ylitettiin Ruissalossa.

Typpidioksidin pitoisuudet olivat Kauppatorilla korkeimmillaan 17,3 % (tuntiarvo) ja Ruissalossa 12 % (tuntiarvo) ohjearvosta. Hengitettävien hiukkasten vuorokausipitoisuudet olivat korkeimmillaan Kauppatorilla 35,9 % ohjearvosta. Ruissalossa korkein rikkidioksidin pitoisuus oli 2,4 % vuorokausiohjearvosta.

Korkein typpidioksidin tuntipitoisuus oli Kauppatorilla 21 % ja Ruissalossa 12 % raja-arvosta. Hengitettävien hiukkasten vuorokausipitoisuudet olivat korkeimmillaan Kauppatorilla 58 % raja-arvosta. Ruissalossa korkein rikkidioksidin pitoisuus oli 1,6 % vuorokausiraja-arvosta. Ruissalossa otsonipitoisuudet olivat korkeimmillaan 97 % terveyshaittojen ehkäisemiseksi annetusta tavoitearvosta (120 µg/m3).

Oheismateriaali 1Ilmanlaaturaportti heinäkuu 2022

Ympäristönsuojelupäällikkö Olli-Pekka Mäki:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää merkitä heinäkuun ilmanlaaturaportin tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.