Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta24201.09.20226

9366-2022 (10 03 00)

Rakennustöiden keskeytys / Piispankatu 6 (2022-43)

Tiivistelmä:

Rakennusvalvonta on keskeyttänyt rakennustyöt osoitteessa Piispankatu 6. Lautakunnalle esitetään, että keskeytysmääräys pidetään voimassa.

Rlupalk § 242

Lakimies Jenna Härkönen 18.8.2022:

Kiinteistötunnus: 853-1-4-4

Osoite: Piispankatu 6, 20500 Turku

Omistaja: Asunto Oy Piispankatu 6 (y-tunnus: 0143144-3)

Suoritetut rakennustyöt ja niiden keskeyttäminen

Rakennusvalvontaan on 16.8.2022 tullut ilmoitus, että yllä mainitulla kiinteistöllä ollaan mahdollisesti tekemässä pohjanvahvistuksia. Ilmoituksen johdosta rakennusvalvonta on 17.8.2022 suorittanut kiinteistöllä tarkastuskäynnin, jossa on todettu, että maaperää on perustusten alla vahvistettu geopolymeeri-injektoinnilla. Kohteessa nähdyn suunnitelman sekä saadun tiedon mukaan Piispankadun ja Tehtaankadun kulmassa olevan rakennuksen perustusten alla olevaa maaperää tullaan osittain vahvistamaan ja 4/5 työstä on jo tehty. Kyseessä oleva rakennus on suojeltu asemakaavassa sr-4 merkinnällä.

Maankäyttö- ja rakennuslain (132/1999, MRL) 125.3 §:n mukaan rakennuksen korjaus- ja muutostyötä varten tarvitaan rakennuslupa, jos työllä ilmeisesti voi olla vaikutusta rakennuksen käyttäjien turvallisuuteen tai terveydellisiin oloihin.

Ympäristöministeriön asetuksen pohjarakenteista (465/2014) 1 §:n mukaan asetusta sovelletaan rakennusten pysyvien ja työnaikaisten pohjarakenteiden suunnitteluun ja toteutukseen sekä pohjarakenteiden korjaus- ja muutostyöhön. Pohjarakenteiden suunnittelu on maan ja kallion käyttäytymisen yhteensovittamista pohjarakenteiden kanssa siten, että myös yläpuoliset rakenteet toimivat suunnitellulla tavalla ja että rakennus tai rakenne ei vaurioidu eikä tule käyttökelvottomaksi.

Maaperäolosuhteiden muuttaminen perustusten alla on maankäyttö- ja rakennuslain mukainen rakennuslupaa vaativa toimenpide. Toimenpiteille ei ole haettu rakennuslupaa. Näin ollen rakennuksen perustusten alla olevien maaperäolosuhteiden muuttamisen aloittamiseen ei ole edellytyksiä.  

Edellä mainituista syistä tarkastusinsinööri on kirjallisella määräyksellä keskeyttänyt rakennustyöt 17.8.2022.

MRL 180 §:n mukaan, jos rakennustyöhön tai muuhun toimenpiteeseen ryhdytään tai se toteutetaan vastoin tämän lain tai sen nojalla annettuja säännöksiä tai määräyksiä taikka myönnetyn luvan tai viranomaishyväksynnän vastaisesti, rakennustarkastajalla tai rakennusvalvontaa suorittavalla kunnan muulla viranhaltijalla on oikeus kirjallisesti annettavalla määräyksellä keskeyttää työ.

Rakennustyön keskeyttämisestä on viipymättä ilmoitettava kunnan rakennusvalvontaviranomaiselle. Rakennusvalvontaviranomainen päättää, pysytetäänkö työn keskeyttäminen voimassa. Päätöstä on muutoksenhausta huolimatta noudatettava, jollei valitusviranomainen toisin määrää.

Kirjallinen keskeytysmääräys on annettu tiedoksi kiinteistön omistajalle 17.8.2022 ja samalla on ilmoitettu, että ennen asian käsittelyä omistajalle varataan tilaisuus antaa vastineensa päätösehdotuksen johdosta. Rakennustöiden keskeytystä koskeva päätösehdotus on postitettu omistajalle 19.8.2022 ja samalla tälle on varattu tilaisuus antaa kirjallinen vastineensa päätösehdotuksen johdosta 29.8.2022 klo 12.00 mennessä.

Kiinteistön omistaja on antanut vastineen. Vastineessaan kiinteistön omistaja toteaa luottaneensa urakoitsijan antamiin tietoihin siitä, että suunniteltu hanke ei vaadi rakennuslupaa. Myös urakoitsijan selvitys on omistajan vastineen liitteenä. Urakoitsijan näkemys on, että koska kyseessä on vain maaperään kohdistuva korjaustyö, jolla parannetaan maaperän ominaisuuksia, lisätään sen kantavuutta ja vähennetään maaperän vedenläpäisevyyttä, eikä millään tavalla uloteta toimenpiteitä itse rakennukseen ja sen rakenteisiin, korjaustyöllä ei ole vaikutusta rakennuksen käyttäjien turvallisuuteen tai terveydellisiin oloihin, eikä toimenpide näin ollen vaadi rakennuslupaa. Urakoitsijan näkemyksen mukaan siis rakennuksen alla olevien pohjarakenteiden korjaustyö ei vaatisi rakennuslupaa.

Päätöksen perustelut

Kyseessä on rakennushanke, joka kohdistuu maaperän vahvistamiseen rakennuksen perustusten alla. Toimenpiteiden kohdistuessa perustusten alla olevaan maaperään ne voivat ilmeisimmin vaikuttaa rakennuksen käyttäjien turvallisuuteen. On selvää, että tämän laajuiset rakennustyöt edellyttävät rakennuslupaa ja erityistä suunnittelua, jotta myös pohjarakenteiden yläpuoliset rakenteet toimivat suunnitellulla tavalla ja että rakennus tai rakenne ei vaurioidu eikä tule käyttökelvottomaksi. Lisäksi on huomattava, että kyseinen rakennus, jonka perustusten alla maaperäolosuhteita on muutettu, on asemakaavassa merkitty suojeltavaksi, jolloin rakennustoimenpiteiltä edellytetään erityistä suunnittelua rakennuksen suojelutarkoituksen toteutumiseksi. Rakennuslupaa ei ole haettu, joten rakennustöiden aloittamiseen ei ole ollut edellytyksiä.

Rakennustöiden jatkaminen ei ole hyväksyttävää ennen kuin töille on haettu rakennuslupaa ja lupa on lainvoimainen sekä tarvittavat erityissuunnitelmat on laadittu ja toimitettu viranomaiselle.

Rakennustöiden aloittamista ilman rakennuslupaa ei voida olosuhteet huomioiden pitää vähäisenä. Tällaisten toimenpiteiden toteuttaminen ilman viranomaisen hyväksymiä suunnitelmia ja ilman viranomaisen suorittamaa valvontaa on erittäin moitittavaa.

Rakennusvalvontaviranomainen päättää, pysytetäänkö viranhaltijan antama keskeytysmääräys voimassa. Rakennusvalvontaviranomaisen on myös ratkaistava, ilmoitetaanko asia poliisille syytteen nostamista varten.

Oheismateriaali 1Keskeytysmääräys 17.8.2022

Oheismateriaali 2Vastine 26.8.2022       

Rakennusvalvontapäällikkö Annika Alppi:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta merkitsee asian tiedokseen ja päättää, että keskeytysmääräys pidetään voimassa siihen saakka, kunnes rakennustöille, jotka liittyvät maaperän vahvistamiseen perustusten alla, on haettu rakennuslupaa ja myönnettävä lupa on lainvoimainen tai asiassa haetaan ja myönnetään ennalta-aloitusoikeus sekä tarvittavat erityissuunnitelmat on laadittu ja toimitettu viranomaiselle.

Samalla rakennus- ja lupalautakunta päättää, että asiasta ilmoitetaan poliisille, koska tekoa ei voida olosuhteet huomioon ottaen pitää vähäisenä. Rakennustyön suunnittelussa ja toteutuksessa mukana olevat osapuolet ovat kokeneita ammattilaisia ja lisäksi kyseessä on suojellun rakennuksen perustusten alle kohdistuvista luvattomista rakennustöistä.

Lisäksi lautakunta päättää, että Asunto Oy Piispankatu 6:lta peritään rakennustöiden keskeyttämisen johdosta rakennusvalvontataksan 22.1 §:n mukainen 630 euron maksu.

LAINKOHDAT:

Maankäyttö- ja rakennuslaki 125 §, 134 a §, 135 §, 144 §, 180 § ja 186 §

Ympäristöministeriön asetus pohjarakenteista 1 §

PäätösEhdotus hyväksyttiin. Päätös tehtiin esittelijän kokouksessa täydentämästä esityksestä.

Jakelu

aoAsunto Oy Piispankatu 6 - Biskopsgatan 6 Bostads Ab
tiedLounais-Suomen poliisilaitos