Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta22818.08.20223

10530-2016 (358, 233, 244)

Toimenpidepyyntö / Parkinkatu 6 (2016-100)

Tiivistelmä:

Turun kaupungin rakennus- ja lupalautakunnalle on osoitettu toimenpidepyyntö, jonka mukaan Turun Kauppatieteiden ylioppilaat ry ei noudata rakennusluvan ehtoja, joissa on kielletty meluohjearvot ylittävän toiminnan sijoittaminen ulos sekä paikan vuokraaminen ulkopuolisille. Toimenpidepyynnössä on pyydetty, että rakennus- ja lupalautakunta puuttuu asiaan. Lautakunnalle esitetään, että toimenpidepyyntö hylätään.

Rlupalk § 228

Lakimies Jenna Härkönen 22.7.2022:

Kiinteistö: 853-11-2002-2

Osoite: Parkinkatu 6, 20540 Turku

Omistaja: Turun Kauppatieteiden ylioppilaat ry

Kuvaus asiasta

Parkinkatu 3:n asukas on 11.4.2022 tehnyt toimenpidepyynnön, jossa hän pyytää rakennusvalvontaa puuttumaan Turun Kauppatieteiden ylioppilaat ry:n (jäljempänä ”Turun KY”) poikkeamis- ja rakennusluvan ehtojen vastaiseen toimintaan. Toimenpidepyynnössä on esitetty, että lupien ehtojen mukaan ulos ei saa sijoittaa meluohjearvot ylittävää toimintaa, ja että paikkaa ei saa vuokrata ulkopuolisille. Edelleen toimenpidepyynnön tekijä on todennut, että Turun KY vuokraa jatkuvasti tilaa ulkopuolisille.

Toimenpidepyynnön mukaan Parkinkatu 6:ssa järjestetään pihalla opiskelijoiden juhlia, viimeksi 8.4.2022, jolloin melu oli tuntikausia reilusti yli 55 desibeliä (noin 80 dB). Lisäksi toimenpidepyynnössä on todettu, että melu on toistuvaa ja sitä aiheutuu vuosittain, kuukausittain ja viikoittain. Edelleen toimenpidepyynnön mukaan juhlia on järjestetty pihalla myös ulkopuolisten vuokralaisten toimesta, jolloin musiikkia soitetaan ulkona Parkinkatu 6:ssa.

Toimenpidepyynnön tekijä on perustellut vaatimustaan sillä, että Turun KY ei ole noudattanut asemakaavan ja rakennusluvan vaatimuksia (viheristutukset) eikä ei-haittaavaa toimintaa. Lisäksi vaatimuksen perusteeksi on vedottu Turun KY:n rakennusluvan yhteydessä esittämään kirjelmään (päiväys 26.8.2004), jonka mukaan kiinteistöllä ei meluta, ei harjoiteta ravintolatoimintaa eikä tiloja vuokrata ulkopuoliselle. Toimenpidepyynnön mukaan Parkinkatu 6:n tilaisuudet tulisi järjestää sisällä kerhotiloissa eikä mitään laillista perustetta juhlien sallimiselle piha-alueella ole. Lisäksi on todettu, että kyseinen pihalla juhliminen on rinnastettavissa ravintolatoiminnan harjoittamiseen.

Turun KY:lle on varattu tilaisuus antaa vastineensa toimenpidepyynnössä esitetyistä seikoista. Turun KY on 31.5.2022 antanut asiassa kirjallisen selvityksensä. Vastineen mukaan rakennuslupaan ja asemakaavaan liittyvät väitökset ovat virheellisiä ja Parkinkatu 6:ssa sijaitseva rakennus on rakennuslupien ja asemakaavan mukainen. Rakennuksen lupahakemuksesta käy ilmi, että kyseessä on toimisto- ja toimitilarakennus, joka on asemakaavan mukainen liikerakennus. Vastineessa on todettu, että Turun KY:n vuokraustoiminta on laillista eikä se harjoita minkäänlaista ravintolatoimintaa Parkinkatu 6:ssa. Lisäksi on todettu, että Parkinkatu 6:ssa järjestetty toiminta noudattaa meluohjearvoja. Ulkotapahtumia on ollut vain muutama koko kevään aikana, jotka ovat kestäneet vain muutaman tunnin eikä toiminta aiheuta jatkuvaa haittaa naapureille. Musiikkilaitteet ovat pääosin sijoitettu takapihalle, jotta naapurustolle aiheutuva haitta on mahdollisimman pieni. Ulkotapahtumat ovat päättyneet poikkeuksetta klo 21 mennessä. Vastineen mukaan Parkinkatu 6:ssa noudatetaan sääntöä, jonka mukaan oleskelu piha-alueella on ehdottomasti kielletty klo 22 jälkeen ja tämän jälkeen tulee ikkunoiden ja ovien olla kiinni. Tiloja vuokraavan käyttäjän kanssa säännöt käydään läpi ensimmäistä kertaa vuokrasopimusta kirjoittaessa sekä ennen varausta tapahtuvassa käyttökoulutuksessa.

Päätöksen perustelut

Maankäyttö- ja rakennuslain (132/1999) 182.1 §:n mukaan, jos joku ryhtyy toimiin tämän lain tai sen nojalla annettujen säännösten tai määräysten vastaisesti tai lyö laimin niihin perustuvan velvollisuutensa, kunnan rakennusvalvontaviranomainen voi päätöksellään velvoittaa niskoittelijan määräajassa oikaisemaan sen, mitä on tehty tai lyöty laimin.

Toimenpidepyynnössä on esitetty, että Turun KY:n toiminta on asemakaavan sekä rakennusluvan ehtojen vastaista. Parkinkatu 6:n alueella on voimassa 20.12.1941 voimaan tullut asemakaava, jossa rakennuspaikalle 853-11-2002-2 on osoitettu rakennusala enintään kaksikerroksista paloa hidastavaa asuin- ja liikerakennusta varten. Tontille on osoitettu myös erillinen rakennusala talousrakennukselle ja kadun reunaan rajoittuva istutettava ja puistomaisessa kunnossa pidettävä korttelinosa. Vastaavat kaavamääräykset ovat voimassa Parkinkadun varrella sijaitsevilla kiinteistöillä 853-11-1002-8, 853-11-1002-7, 853-11-2002-1 ja 853-11-2002-3.

Rakennuslautakunta on 22.12.2004 § 604 myöntänyt rakennusluvan toimisto- ja toimitilarakennukselle. Rakennuslupapäätöksessä on myönnetty vähäisenä poikkeamisena jätekatoksen sijoittaminen osittain asemakaavan istutettavaksi osoitetulle tontinosalle, portaat kokonaan rakennusalan ulkopuolelle ja julkisivumateriaaliksi rappaus asemakaavassa vaaditun pystyn ulkolaudoituksen sijasta. Asemapiirroksessa pihalle on osoitettu autopaikkoja, joista yksi sijoittuu kokonaan ja toinen osittain asemakaavassa istutettavaksi ja puistomaisessa kunnossa pidettäväksi osoitetulle tontinosalle. Myös jätekatos sijoittuu tälle tontinosalle. Rakennuslupapäätös on lainvoimainen ja luvan myöntäminen on ollut maankäyttö- ja rakennuslain mukaista. Hanke on katsottu asemakaavan mukaiseksi eikä käyttötarkoitusta koskien ole edellytetty poikkeamispäätöstä. Rakennusluvan ehdoissa ei ole toimenpidepyynnössä esitetyllä tavalla kielletty tilojen vuokraamista ulkopuoliselle.

Turun hallinto-oikeus on 27.5.2020 antamassaan päätöksessä käsitellyt Parkinkatu 6:ssa sijaitsevan kiinteistön 853-11-2002-2 asemakaavan mukaisuutta. Hallinto-oikeus on todennut, että asemapiirroksessa osoitettu istutettava ja puistomaisessa kunnossa pidettävä tontinosa on kapeampi kuin asemakaavassa. Hallinto-oikeus on katsonut, että toteutumatta jäänyt istutettava tontinosa on alueeltaan vähäinen eikä asemakaavan mukainen istutettava tontinosa ole toteutunut kaikilla muillakaan Parkinkadun varren tonteilla. Hallinto-oikeus on päätöksessään todennut, että lautakunta on voinut sille rakennusvalvontaviranomaisena kuuluvan harkintavallan puitteissa olla ryhtymättä toimenpiteisiin tältä osin. Samassa päätöksessä hallinto-oikeus on katsonut, että rakennuksessa tapahtuva toiminta ja samaan tarkoitukseen vuokraaminen on rakennusluvan mukaista, joten asiassa ei ole ollut syytä ryhtyä toimenpiteisiin. Rakennuksessa tapahtuva toiminta on jo hallinto-oikeuden päätöksessäkin todettu asemakaavan ja rakennusluvan mukaiseksi. Parkinkatu 6:n toiminnassa ei ole tapahtunut muutoksia, eikä siten rakennus- ja lupalautakunnalla ole perusteita puuttua asiaan.

Toimenpidepyynnössä on esitetty, että rakennusluvan ehtojen mukaan ulos ei saa sijoittaa meluohjearvot ylittävää toimintaa. Lisäksi on todettu, että melu on toistuvaa ja sitä aiheutuu vuosittain, kuukausittain ja viikoittain. On kuitenkin huomattava, että kiinteistölle 853-11-2002-2 myönnetty rakennuslupa ei sisällä toimenpidepyynnössä esitetyn kaltaista ehtoa. Melun osalta on todettava, että Turun hallinto-oikeus on päätöksessään 27.5.2020 käsitellyt Parkinkatu 6:n musiikkimelusta aiheutuvaa haittaa. Hallinto-oikeus on todennut, että musiikkimelusta aiheutuva haitta on toistunut suhteellisen harvoin ja on pääosin loppunut viimeistään klo 22 eikä ole todennäköistä, että melusta aiheutuisi terveyshaittaa. Siten lautakunnan ei ole ollut syytä ryhtyä asiassa toimenpiteisiin terveydensuojelulain nojalla. Turun KY on vastineessaan todennut, että Parkinkatu 6:ssa järjestetty toiminta noudattaa meluohjearvoja. Silloinkin kuin tapahtuma järjestetään ulkona, se kestää vain muutaman tunnin ja musiikkilaitteet on sijoitettu takapihalle talon taakse, jotta musiikki häiritsisi naapurustoa mahdollisimman vähän. Kun otetaan huomioon Turun KY:n selvitys toiminnan luonteesta sekä säännöt, joita tilan vuokraamisessa noudatetaan, ei toimintaa ole lähtökohtaisesti syytä pitää erityisen häiritsevänä, kun säännöissä mainitaan ehdottomat ulkohiljaisuusajankohdat ja vuokraus tapahtuu pääsääntöisesti sisätiloissa.

Toimenpidepyynnössä on esitetty, että pihalla juhliminen on rinnastettavissa ravintolatoiminnan harjoittamiseen. Turun KY:n selvityksen mukaan se ei harjoita minkäänlaista ravintolatoimintaa Parkinkatu 6:ssa. On vielä huomattava, että kyseisen asian valvominen kuuluu aluehallintovirastolle.

Edellä esitetyin perustein Parkinkatu 6:ssa tapahtuvan toiminnan ei voida katsoa olevan asemakaavan tai rakennusluvan vastaista eikä kaupungin ole siten mahdollista puuttua asiaan.

Oheismateriaali 1Toimenpidepyyntö 11.4.2022

Oheismateriaali 2Turun kauppatieteiden ylioppilaat ry:n vastine 31.5.2022

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:  

EhdotusEdellä esitetyillä perusteilla rakennus- ja lupalautakunta päättää, ettei asia anna aihetta toimenpiteisiin.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedTurun kauppatieteiden ylioppilaat ry
aoXXXXX