Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta23218.08.20227

472-2022 (10 03 00)

Lausunnon antaminen Turun hallinto-oikeudelle / Rakennuslupahakemus (Hirvensalo) 464-3-204, Myllyraumantie 50 (2021-1283)

Tiivistelmä:

Rakennus- ja lupalautakunta on myöntänyt ehdollisen rakennusluvan uuden talousrakennuksen rakentamiselle. Naapurikiinteistön omistajat ovat valittaneet päätöksestä hallinto-oikeuteen ja pyytänyt rakennusluvan kumoamista. Lautakunnalle ehdotetaan lausuntoa, jonka mukaan valitus tulee hylätä.

Rlupalk § 232

Lakimiesharjoittelija Nadine Nikola 4.8.2022:

Rakennus- ja lupalautakunta on 8.6.2022 § 159 (päätöksen antopäivä on 15.6.2022) myöntänyt ehdollisen rakennusluvan autokatoksen rakentamiselle, jonka lisäksi kiinteistöllä sijaitseva saunarakennus puretaan ja varasto muutetaan vierasmajaksi. Rakennuspaikka sijaitsee Hirvensalossa kiinteistöllä 853-464-3-204, osoitteessa Myllyraumantie 50.

Naapurikiinteistön omistaja on valittanut rakennus- ja lupalautakunnan päätöksestä Turun hallinto-oikeuteen, joka on pyytänyt lautakunnan lausuntoa asiasta 31.8.2022 mennessä.

Rakennus- ja lupalautakunnalle esitetään, että Turun hallinto-oikeudelle annetaan asiassa seuraavanlainen lausunto.

Lausuntoehdotus

Turun rakennus- ja lupalautakunta palauttaa viitelähetteen asiakirjoineen ja liittää oheen pyydetyt asiakirjat sekä ilmoittaa lausuntonaan asiaan kunnioittavasti seuraavaa:

Rakennus- ja lupalautakunta katsoo, että valitus tulee hylätä.

Valituksen mukaan rakennuslupahakemuksen mukainen uudisrakennus on rakennuspaikkaa koskevan osayleiskaavan merkinnän RA-1 vastainen ylittäessään sallitun rakennettavan neliömäärän. Lisäksi uudisrakentamisen esitetään vaarantavan luonnonmaiseman säilymisen osayleiskaavan vastaisesti.

Maankäyttö- ja rakennuslain 41 § mukaan yleiskaavassa voidaan antaa määräyksiä, joita kaavan tarkoitus ja sen sisällölle asetettavat vaatimukset huomioon ottaen tarvitaan yleiskaava-aluetta suunniteltaessa tai rakennettaessa taikka muutoin käytettäessä (yleiskaavamääräykset). Yleiskaavamääräykset voivat muun ohessa koskea maankäytön ja rakentamisen erityistä ohjausta tietyllä alueella sekä haitallisten ympäristövaikutusten estämistä tai rajoittamista. Jos jotakin aluetta tai rakennusta on maiseman, luonnonarvojen, rakennetun ympäristön, kulttuurihistoriallisten arvojen tai muiden erityisten ympäristöarvojen vuoksi suojeltava, yleiskaavassa voidaan antaa sitä koskevia tarpeellisia määräyksiä (suojelumääräykset). MRL 43 § 2 momentin mukaan yleiskaavassa voidaan määrätä, ettei yleiskaava-alueella tai sen osalla saa rakentaa niin, että vaikeutetaan yleiskaavan toteutumista (rakentamisrajoitus).

Yllä mainittu kiinteistö sijaitsee voimassa olevan Hirvensalon osayleiskaavan (13/2007, tullut voimaan 11.12.2021) RA-1 yleiskaavamääräyksen ja on osa osayleiskaavaan merkittyä arvokasta maisema-aluetta ma-3. RA-1 on loma-asuntoaluetta, jonka mukaan voimassa olevalla rakennetulla rakennuspaikalla vapaa-ajan asuinrakennuksen kerrosala saa olla enintään 150 k-m2. Ympärivuotiseen käyttöön hyväksytyn asuinrakennuksen kerrosala saa olla enintään 300 k-m2. Alle 2 000 m2:n rakennuspaikoilla vapaa-ajan asuinrakennuksen kerrosala saa olla enintään 100 k-m2 ja ympärivuotisen asuinrakennuksen kerrosala enintään 150 k-m2. Yli 5 000 m2 rakennuspaikoilla vapaa-ajan asuinrakennuksen kerrosala saa olla enintään 300 k-m2 ja ympärivuotisen asuinrakennuksen kerrosala enintään 400 k-m2. Loma-asunnon käyttötarkoituksen muuttaminen ympärivuotiseksi asunnoksi edellyttää, että teiden rakentaminen, vedensaanti ja viemäröinti on järjestettävä pysyvän asumisen mukaiselle tasolle aiheuttamatta kaupungille erityisiä kustannuksia sekä hälytysajoneuvoilla pääsee rakennuspaikalle tieverkkoa pitkin. Uusi rakennuspaikkoja ei saa muodostaa.

Valituksenalaisen kiinteistön rakennusoikeuden pinta-alan rajat ovat asuinrakennukselle 300 k-m2, talousrakennukselle 50 k- m2 (max. 3 kpl), saunarakennukselle 25 k-m2 ja vierasmajalle 20 k-m2. Edeltäen lupapäätöksen sallimaa uudisrakentamista kiinteistöllä on asuinrakennus 78 k-m2, talousrakennus 13 k-m2 ja saunarakennus 11 k-m2. Rakennuslupahakemuksen asemapiirroksen mukaan uudisrakennuksen kerrosala on 47,5 k-m2, jonka lisäksi saunarakennus puretaan (11,5 k-m2) ja varasto muutetaan vierasmajaksi. Turun kaupungin rakennusjärjestyksen 9 §:n mukaan suuremmat kuin kahdelle autolle tarkoitetut autokatokset lasketaan rakennuspaikan rakennusoikeuteen. Pienemmät kevytrakenteiset ja seiniltään vähintään 30 % avonaiset katokset, joissa aukkojen pinta-ala on vähintään 10 % lattia-alasta, tulkitaan rakennelmiksi eikä niiden alaa lasketa rakennuspaikan rakennusoikeuteen. Määräystä sovelletaan myös muihin avoimiin tiloihin ja katoksiin.

Ma-3 suojelumääräys koskee arvokasta maisema-aluetta, joka on luonnonmaiseman ja/tai kulttuuriympäristön kannalta merkittävä ympäristö, jonka ominaispiirteet säilytetään. Toimenpiteiden tulee olla maiseman arvoja turvaavia ja edistäviä. Erityistä huomiota tulee kiinnittää avoimen maisemantilan säilyttämiseen ja sen rajautumiseen. Saaristolle tyypillisille kedoille ja niityille ei tule rakentaa. Kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden rakennusten näkymistä ympäristöön voidaan edistää puustoa harventamalla jalopuita kuitenkin säilyttäen.

Lautakunta on lupapäätöksessään ottanut huomioon osayleiskaavan mukaisen arvokkaan maisema-alueen suojelumääräyksen rakennuksen sijoituspaikan ja julkisivun suhteen. Rakennuspaikkana on metsäinen alue peltoaukean reunalla ja peltoaukean suuntaista julkisivua on maisemoitu köynnöskasvilla.

Näin ollen, myönnetty rakennuslupa ei ylitä kiinteistölle myönnettyä rakennusoikeutta eikä ole osayleiskaavan määräysten vastainen.

Valituksessa vedotaan osayleiskaavan merkintöjen lisäksi yleisellä tasolla ympäristön ja rakentamisen tarkoituksenmukaisuuteen kuin myös Turun kaupungin ilmasto- ja ympäristötavoitteisiin. Uudisrakentamisen esitetään vaarantavan alueen puita ja luontoa sekä lupahakijan vastineessa naapurin huomautuksesta (16.1.2022) esitettyä kaadettavien puiden määrä väitetään virheelliseksi. Vastineen mukaan rakennushanke edellyttää 6 mäntypuun kaatamista, valituksen mukaan rakennushanke edellyttää vähintään 13 mänty-, tammi- ja haapapuun kaatoa. Puiden kaadon lisäksi maa täytetään siirtolohkareilla ja asfaltilla, joka muun muassa voi hankaloittaa veden imeytymistä rankkasateiden lisääntyessä. Lisäksi valituksessa arvioidaan uudisrakentamisen rasittavan ympäristöä ja lisäävän alueen autoliikennettä.

MRL 136 § mukaan rakennusluvan edellytyksiin asemakaava-alueen ulkopuolella sisältyy maankäyttö- ja rakennuslain tai sen nojalla asetetut vaatimukset. Valituksessa mainitut yleisluontoiset ohjeet tai tavoitteet eivät ole olennaisia arvioitaessa rakennusluvan edellytyksiä ja lupapäätöksen myöntämistä. Valituksessa mainitut muut seikat, kuten mahdolliset ympäristövaikutukset, ilmastonmuutoksen huomioonottaminen ja ajoliikenteen muutokset eivät ole merkityksellisiä rakennusluvan myöntämisedellytysten kannalta.

Valituksen mukaan rakennuksen suunnittelussa ei ole otettu huomioon maastonmuotoja, sillä jyrkkään rinteeseen suunnitellaan korkeaa rakennusta. Sijoituspaikan mahdollistaminen edellyttää siirtolohkareiden käyttöä ja näin ollen luonnon sekä tien kuormitusta.

MRL 116 § 2 momentin mukaan rakennuspaikan tulee asemakaava-alueen ulkopuolella olla tarkoitukseen sovelias, rakentamiseen kelvollinen ja riittävän suuri, kuitenkin vähintään 2000 neliömetriä. Rakennuspaikan soveliaisuutta ja kelvollisuutta harkittaessa on muun muassa otettava huomioon, ettei rakennuspaikalla ole tulvan, sortuman tai vyörymän vaaraa. Lisäksi rakennukset on voitava sijoittaa riittävälle etäisyydelle kiinteistön rajoista, yleisistä teistä ja naapurin maasta.

Edellä mainittu rakennuksen sijoittaminen jyrkkään rinteeseen mainittiin naapurin kielteisessä huomautuksessa 10.1.2022. Kaupunkikuva-arkkitehdin ehdollisen lausunnon 3.1.2022 mukaan rakennuksen sijoittelussa tulisi ottaa maastonmuodot paremmin huomioon. Rakennuksen ollessa jyrkässä mäessä sen lännen puoleinen julkisivu ja sokkeli muodostuvat korkeaksi, jolloin rakennuksen sijoittaminen kaakkoon päin pois jyrkästä rinteestä voisi auttaa. Lisäksi rakennuksen luoteisjulkisivu on haluttu tehdä korkeammaksi kattomuodolla, jossa katon harjan sijainti on epäkeskeisesti. Lausunnossa ehdotetaan, että katon harja olisi keskellä rakennusta, jolloin luoteispuolen julkisivu ei muodostuisi niin korkeaksi. Lupapäätöksessä todetaan, että Lausunnon antamisen jälkeen suunnitelmia on kehitetty niin että rakennusta on pienennetty kattokorkoa madaltamalla. Rakennuksen sijainti on todettu tontilla tarkoituksenmukaiseksi, autot mahtuvat kääntymään rakennuksen edessä ja talousrakennus sijaitsee lähellä rajaa, jolloin asfaltoitu alue jää tontin rajan tuntumaan.

Valituksessa on esitetty, että lautakunnan myöntämä rakennuslupa tulee kumota. Rakennus- ja lupalautakunta katsoo, että lain asettamat rakennusluvan myöntämisen edellytykset ovat täyttyneet eikä päätös ole ollut lainvastainen ja/tai osayleiskaavan vastainen. Siten rakennusluvan kumoamiselle ei ole perusteita.

Edellä esitetyn perusteella rakennus- ja lupalautakunta katsoo, että valitus tulee hylätä.

Oheismateriaali 1Lautakunnan päätös 8.6.2022 § 159

Oheismateriaali 2Lausuntopyyntö ja valituskirjelmä 20.7.2022

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää antaa Turun hallinto-oikeudelle edellä olevan ehdotuksen mukaisen lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausTurun hallinto-oikeus