Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Rakennus- ja lupalautakunta | 223 | 04.08.2022 | 11 |
1901-2022 (01 02 02, 01 01 03)
Rakennus- ja lupalautakunnan opintomatka Hollantiin 21.-23.9.2022
Tiivistelmä: -
Rlupalk § 223
Kaupunkiympäristö, luvat ja valvonta, valvontajohtaja Leena Salmelainen 19.7.2022:
Kaupunkiympäristön rakennusvalvonta on valmistellut rakennus- ja lupalautakunnan opintomatkaa Hollantiin 21.-23.9.2022. Lautakunnan tarkoituksena on tutustua kolmena päivänä kolmeen eri kaupunkiin, Rotterdamiin, Haagiin ja Amsterdamiin.
Turun kaupunginhallitus on aikanaan linjannut, että lautakuntien opintomatkojen olisi syytä ensisijaisesti suuntautua pohjoismaihin ja toissijaisesti Turun ystävyyskaupunkeihin. Hollanti ei sijaitse pohjoismaissa eikä maassa ole myöskään virallista Turun ystävyyskaupunkia. Rakennus- ja lupalautakunnalla on kuitenkin perusteltu syy suunnata opintomatka juuri Hollantiin.
Hollannin ympäristölainsäädäntöä uudistetaan ja uudistamisen pohjaksi maassa on valittu muutamia kaupunkeja pilotoimaan muun muassa uusia kaupunkisuunnittelun ja rakentamisen luvituksen menetelmiä. Haagissa Binckhorstin alue on vanha teollisuuskäytössä ollut laaja kaupunginosa, joka on sittemmin osoitettu asuin- ja toimistorakentamiselle. Alueella on muutaman vuoden ajan pilotoitu muun muassa omaleimaista rakentamisen lupahakemusmenetelmää osana ympäristölain uudistustyötä. Lautakunnalle esitellään pilottia ja sen kokemuksia siitä, miten uudet menetelmät ovat vaikuttaneet alueen rakentumiseen ja rakentamisen laatuun. Luvituksen uudet ratkaisut ja niiden tosiasiallinen vaikutus rakentamiseen ja ympäristöön ovat erityisesti rakennusvalvontaviranomaisena toimivan rakennus- ja lupalautakunnan kiinnostuksen kohteita. Tarkoituksena on löytää konkreettisia esimerkkejä luvituksen uusista mahdollisuuksista rakennusvalvonnalle.
Hollannissa on ylipäätään suuri tarve asuntorakentamisen ratkaisuille ja maassa rakennetaan paljon. Erityisesti brexitin myötä asuntotarve ja sitä kautta täydennysrakentamisen volyymit ovat kasvaneet maassa voimakkaasti. Täydennysrakentamisen lisäksi Hollannissa on otettu paljon vanhoja teollisuusalueita asuntorakentamiseen. Haagissa on jouduttu ratkomaan myös vedenpinnan nousun aiheuttamia riskejä, koska maasto on niin alavaa. Turussa on samankaltainen tilanne kuin Haagissa, koska asuntotuotantoon osoitettavilla alueilla on poikkeuksellisen paljon pilaantuneita maita ja asuntotuotanto on jatkunut ja jatkuu edelleen kiivaana. Lisäksi myös Turussa tietyillä alueilla (esimerkiksi Herttuankulma ja muu sataman alue) maan alavuuden vuoksi vedenpinnan nousu on otettava kokonaisten kerrostalokorttelien suunnittelussa ja rakentamisessa hyvin huomioon.
Rotterdamissa lautakunnan tarkoituksena on tutustua täydennysrakentamisen ja korkean rakentamisen ratkaisuihin sekä rakennusratkaisuihin, joissa on yhdistelty eri toimintoja sekä vanhaa ja uutta rakentamista. Amsterdamissa lautakunta tutustuu muun muassa Ijburgin kaupunginosaan, joka on rakennettu keinotekoisille, vaiheittain valmistuville saarekkeille. Kyseessä on siis mereen läjitetyille maamassoille rakennettava kaupunginosa. Ruoppausmassojen läjittäminen ja tällaisten alueiden maankäytön mahdollisuudet on ajankohtainen aihe Turussakin ja lautakunnan on syytä olla selvillä siitä, minkälaisia ratkaisuja tällaisessa rakentamisessa on ylipäätään mahdollista toteuttaa. Amsterdamin kaupunki pyrkii myös toteuttamaan kokonaan hiilipäästöistä vapaita alueita, joista Houthavens (kaupungin entinen puusatama) on yksi esimerkki. Kyseessä on autoton alue noin 2 700 asunnolle.
Hollannin tutustumiskohteista saatavaa tietoa voidaan käyttää hyväksi myös Turussa rakentamisen ohjaamisessa, neuvonnassa ja luvituksessa. Lautakunnan näkemyksen mukaan kerran valtuustokaudessa tehtävän opintomatkan kohde on syytä valita mieluummin tutustuttavien kohteiden hyödyllisyyden kuin maan tai kaupungin perusteella. Matkan kustannukset eivät myöskään poikkea pohjoismaiden hintatasosta.
Matkalle voivat osallistua lautakunnan jäsenet, apulaispormestari ja lautakunnan toimintaan osallistuvat virkamiehet, yhteensä noin 25 henkilöä. Lautakunnan varajäsen voi osallistua, jos varsinainen jäsen on estynyt. Matkan arvioidut kustannukset ovat noin 32.000 euroa ja ne maksetaan rakennusvalvonnan määrärahoista.
Hallintosäännön 33 §:n mukaisesti kaupunginhallitus ratkaisee asiat, jotka koskevat toimielinten ulkomaanmatkoja.
Liite 1Alustava matkaohjelma
Valvontajohtajan varahenkilönä rakennusvalvontapäällikkö Annika Alppi:
EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että lautakunta oikeutetaan tekemään edellä mainitussa kokoonpanossa liitteenä olevan alustavan matkaohjelman mukainen opintomatka Hollantiin (Rotterdam-Haag-Amsterdam) 21.-23.9.2022. Matkasta aiheutuneet kustannukset, yhteensä noin 32.000 euroa maksetaan rakennusvalvonnan määrärahoista.
PäätösEhdotus hyväksyttiin.
Girs ehdotti ehdotuksen hylkäämistä. Girsin ehdotus raukesi kannattamattomana.
Girsin ehdotus:
"Mielestäni rakennus- ja lupalautakunnalle ehdotettava opintomatka Hollantiin ei ole välttämätön Turun kaupungin nykyisessä taloustilanteessa. Perustelut Hollannille ovat huonot, eivätkä Suomi ja Hollanti ole rakennus- ja liikenneratkaisujen osalta edes verrannollisia. Hollanti on pieni ja tiheään asuttu maa ja siellä on täysin erilainen ilmasto, mikä vaikuttaa olennaisesti rakentamiseen. Suomi on pitkien etäisyyksien harvaan asuttu maa, jossa talot rakennetaan kestämään erilaisia sääolosuhteita. 32 000 euron haaskaaminen kolmen päivän opintomatkaan on veronmaksajien rahan vastuutonta tuhlaamista. Lisäksi Turun kaupungin hallitus on aiemmin linjannut, että lautakuntien opintomatkat tulisi ensisijaisesti kohdistua Pohjoismaihin. Suomi ja Turku sijaitsevat Pohjoismaassa, joten oppimisen kannalta matkustaminen Hollantiin, joka ei ole Pohjoismaa, ei ole tarpeen. Rakennusratkaisuja voidaan opiskella, ideoida ja kehittää kotimaassa tai vaikka etänä kotisohvalla, se ei vaadi matkustelua veronmaksajien rahoilla."
Girs jätti päätökseen eriävän mielipiteen.
Jakelu
esiKaupunginhallitus
Liitteet:
Rlupalk § 223
Liite 1:Opintomatkan alustava ohjelma (Hollanti 21.-23.9.2022)