Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta21504.08.20223

10338-2018 (10 03 00)

Turun hallinto-oikeuden päätös / Rakennuslupa; ravintola-, toimisto- ja liikerakennus, pienvenesatamalaiturialue ja maalämpökaivo, Korppolaismäki (2018-1148)

Tiivistelmä:

Osoitteessa Kölikatu 16 sijaitsevalle kiinteistölle on myönnetty rakennuslupa toimisto- ja liikerakennuksen ja pienvenesatamalaiturin rakentamiseksi. Rakennuspaikkaan nähden vastapäisellä kiinteistöllä sijaitsevan asunto-osakeyhtiön osakkeenomistajat ovat valittaneet rakennus- ja lupalautakunnan päätöksestä Turun hallinto-oikeuteen. Hallinto-oikeus on jättänyt valituksen tutkimatta valitusoikeuden puuttumisen vuoksi.

Rlupalk § 215

Lakimiesharjoittelija Nadine Nikola 19.7.2022:

Turun rakennus- ja lupalautakunta on 12.8.2021 § 224 myöntänyt rakennusluvan ravintola-, toimisto- ja liikerakennuksen rakentamiseksi kiinteistölle 853-42-28-1 (osoite Kölikatu 16). Rakennuspaikkaan nähden vastapäisellä kiinteistöllä 853-5-45-1 sijaitsevan asunto-osakeyhtiön osakkeenomistajat (13 henkilöä) ovat valittaneet lautakunnan päätöksestä. Valituksissa vaaditaan rakennusluvan kumoamista ja rakennuslupahakemuksen hylkäämistä. Valitusten perusteluiden mukaan luvan mukainen rakentaminen aiheuttaa merkittävää maisema-, melu-, liikenne- ja ympäristöhaittaa muun muassa näköalan ja ulkoilumahdollisuuksien heikentymisen takia.

Turun hallinto-oikeus on jättänyt valituksen tutkimatta. Maankäyttö- ja rakennuslain 192 § 1 momentin 1 kohdan mukaan valitusoikeus rakennus- ja toimenpidelupapäätöksestä on viereisen tai vastapäätä olevan alueen omistajalla ja haltijalla. Osakkeenomistajalla voi olla poikkeuksellisesti itsenäinen puhevalta rakennuslupa-asioissa, mikäli rakennusluvan voidaan katsoa välittömästi koskevan osakkeenomistajan oikeutta, velvollisuutta tai etua.

Keskeisenä tekijänä osakkeenomistajan itsenäisen valitusoikeuden punninnassa huomioidaan rakennusluvan mukaisen rakennuksen etäisyys valittajan hallitsemista asuin- ja liikehuoneistoista tai parvekkeista taikka terasseista. Etäisyys on tässä tapauksessa yli 40 metriä. Rakennusluvan mukainen rakentaminen ei maankäyttö- ja rakennuslain tarkoittamalla tavalla välittömästi koske yksittäisen osakkeenomistajan oikeutta, jonka vuoksi osakkeenomistajilla ei ole itsenäistä valitusoikeutta asiassa. Myöskään valittajien kokema mahdollinen maisemahaitta ei yksinään perusta valitusoikeutta. Lisäksi rakennusluvan myöntämisessä otetaan huomioon vain rakennushankkeen toteuttamiseen liittyvät maankäytölliset edellytykset. Tulevan liiketoiminnan vaikutukset lähiympäristöön arvioidaan tarpeen mukaan eri menettelyssä.

Turun hallinto-oikeuden päätökseen saa hakea muutosta valittamalla, jos korkein hallinto-oikeus myöntää valitusluvan.

Oheismateriaali 1Turun hallinto-oikeuden päätös 23.6.2022

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää merkitä Turun hallinto-oikeuden päätöksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asian esitteli valvontajohtajan varahenkilönä rakennusvalvontapäällikkö Annika Alppi.