Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta21206.07.20222

7944-2022 (10 03 00)

Rakennustöiden keskeytys / Vahteratie 24 (liittyy lupaan 2021-97)

Tiivistelmä: -

Rlupalk § 212

Kiinteistötunnus: 853-3-22-5

Osoite: Vahteratie 24, Turku

Omistajat: Turun kaupunki, vuokralainen XXXXX

Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuus, lakimiesharjoittelija Nadine Nikola, valvontalakimies Esa Mettälä 1.7.2022:

Suoritetut rakennustyöt ja niiden keskeyttäminen

Yllä mainitulla tontilla sijaitsevalla rakennuksella on rakennustöiden aikana tapahtunut onnettomuus, joka on tullut rakennusvalvonnan tietoon 16.6.2022. Kohteessa on pidetty tarkastuskäynti rakennusvalvonnan ja hankkeen osapuolien kanssa 16.6.2022 klo 13.30, jonka aikana on annettu suullinen rakennustöiden keskeytysmääräys ja määrätty hankkeeseen ryhtyvä antamaan selvitys sortumisen syistä.

Rakennusvalvonnan tarkastusinsinöörin kirjallisen keskeytysmääräyksen 17.6.2022 mukaan kiinteistöllä 853-3-22-5 suoritettavat rakennustyöt on keskeytettävä välittömästi, eikä töitä saa jatkaa ennen kuin keskeytysmääräys on kumottu. Lisäksi on määrätty kaivanto ja rakennus tuettavaksi ja suojattavaksi kiireellisesti, siten ettei siitä aiheudu vaaraa rakennukselle tai ympäristölle.

Maankäyttö- ja rakennuslain (MRL) 180 §:n mukaan, jos rakennustyöhön tai muuhun toimenpiteeseen ryhdytään tai se toteutetaan vastoin tämän lain tai sen nojalla annettuja säännöksiä tai määräyksiä taikka myönnetyn luvan tai viranomaishyväksynnän vastaisesti, rakennustarkastajalla tai rakennusvalvontaa suorittavalla kunnan muulla viranhaltijalla on oikeus kirjallisesti annettavalla määräyksellä keskeyttää työ.

Rakennustyön keskeyttämisestä on viipymättä ilmoitettava kunnan rakennusvalvontaviranomaiselle. Rakennusvalvontaviranomainen päättää, pysytetäänkö työn keskeyttäminen voimassa. Päätöstä on muutoksenhausta huolimatta noudatettava, jollei valitusviranomainen toisin määrää.

Kirjallinen keskeytysmääräys on annettu tiedoksi työn suorittajalle ja samalla on varattu tilaisuus antaa kirjallinen vastine keskeytysmääräyksen johdosta.

Tarkastuskäynti, katselmus ja selvitys

MRL 183 § 1 momentin mukaan kunnan rakennusvalvontaviranomaisella on oikeus tämän lain mukaisen valvontatehtävän hoitamiseksi päästä rakennuskohteeseen ja suorittaa siinä tarkastuksia ja tutkimuksia.

Rakennusvalvonnan tarkastuskäynnillä 16.6.2022 on havaittu muun muassa rakennustyön kohteena olevan talon perustuksien osittaisen sortuman, luoden riskin lisäsortumasta. Rakennuksen perustukset ovat murtuneet laajalti, joka on johtanut rungon ja vesikaton vaurioitumiseen. Lisäksi rakennuksen ympärillä on kauttaaltaan syvät ja tukemattomat kaivannot. Rakennuksen sortumisesta johtuneet mittavat vahingot sekä tarve estää lisävahinkojen syntyminen ovat johtaneet edellä mainittuihin määräyksiin.

Töiden keskeyttämisen jälkeen rakennesuunnittelija ja pohjarakennesuunnittelijat ovat pitäneet rakennuspaikalla katselmuksen 20.6.2022. Kohteen perustustenvahvistustyöstä on aikaisemmin laadittu geosuunnitelmat ja rakennesuunnitelmat. Katselmuksessa todettiin, että sortuman syynä ovat väärin toteutetut kaivuut ja työn vaiheistuksen puuttuminen. Kaivuuluiskat on tehty liian jyrkkinä ja osittain lähes pystysuorina, minkä lisäksi geosuunnitelmassa mainittu tuenta ja erillinen tuentasuunnitelma puuttuivat kokonaan. Katselmuspöytäkirjassa todetaan, että on selvää, että työ on toteutettu vastoin suunnitelmia ja suunnittelijoiden ohjeistusta. Katselmuspöytäkirja sisältää myös toimintaohjeet lisäsortuman välttämiseksi.

Vastaava työnjohtaja ja rakennesuunnittelija ovat antaneet 20.6.2022 päivätyn selvityksen rakennuksen perustusten romahtamisesta ja siihen mahdollisesti johtaneista syistä. Selvityksessä todetaan, että 16.6.2022 noin klo 04.00 tapahtui sortuma, jonka seurauksena koko rakennus romahti, tuhoten vanhan perusmuurin. Maanrakennusurakoitsijan lisäksi rakennuttaja oli ollut apuna edeltävänä päivänä kellarin kaivuutöissä. Kaivuutyöt keskeytettiin edeltävänä päivänä klo 14.30 ja tarkoitus oli asentaa teräspalkit vanhan sokkelin alle tukemaan perustuksia. Selvityksessä kerrotaan, että vanha alkuperäinen perusmuuri on vaurioitunut täysin ja se tulee rakentaa kokonaisuudessaan uudelleen. Rakennuksen runko on vaurioitunut ja sen korjausmahdollisuudet ja rungon ylösnosto selvitetään pääsuunnittelijan ja rakennesuunnittelijan toimesta. Rakennuttaja selvittää mahdollisuutta rakennuksen peittämiseksi ja rakenteiden suojaamiseksi. Työmaa suljetaan ja ulkopuolisten pääsy alueelle estetään.

Vastine ja päätöksen perustelut

Rakennushankkeeseen ryhtyvälle on varattu tilaisuus antaa vastine ennen asian käsittelyä. Vastinetta ei ole toimitettu annetussa määräajassa. Vaikka vastinetta ei anneta, voidaan asia siitä huolimatta ratkaista.

MRL 118 § mukaan rakentamisessa, rakennuksen korjaus- ja muutostyössä ja muita toimenpiteitä suorittaessa samoin kuin rakennuksen tai sen osan purkamisessa on huolehdittava siitä, ettei historiallisesti tai rakennustaiteellisesti arvokkaita rakennuksia tai kaupunkikuvaa turmella.

Turun rakennusjärjestyksen 45 § mukaan rakennusta on hoidettava ja pidettävä kunnossa eikä sitä saa päästää rapistumaan korjauskelvottomaksi. Rakennuksen korjaamisessa on otettava huomioon sen ominaispiirteet eikä korjaaminen saa harkitsemattomasti johtaa tyylillisesti alkuperäisestä rakennuksesta poikkeavaan lopputulokseen. Kaavassa suojeltua tai historiallisesti tai rakennustaiteellisesti arvokasta rakennusta ei saa muuttaa tai käyttää niin, että rakennuksen suojeluarvo vähenee.

MRL 57 § 2 momentin mukaan jos jotakin aluetta tai rakennusta on maiseman, luonnonarvojen, rakennetun ympäristön, kulttuurihistoriallisten arvojen tai muiden erityisten ympäristöarvojen vuoksi suojeltava, asemakaavassa voidaan antaa sitä koskevia tarpeellisia määräyksiä (suojelumääräykset).

Rakennustöiden kohteena oleva rakennus sijaitsee asemakaavassa AO/s, säilytettävien erillispientalojen korttelialue, mukaisella alueella. Kaavamääräyksen mukaan rakennusta tai sen osaa ei saa purkaa ja rakennuksen julkisivujen ja vesikaton korjaustyöt tulee tehdä alkuperäisen rakennustavan mukaisesti myös materiaalien, yksityiskohtien ja värityksen osalta.

Kohteelle on myönnetty rakennuslupa 2021-97, pääasiallinen rakennustoimenpide on laajennus, selostus rakennustoimenpiteistä:

Omakotitalo PRT 1032487904


Uusi rakennus

Maalämpö

MRL 149 § 1 momentin mukaan rakennustyö on tehtävä siten, että se täyttää rakentamista koskevien säännösten ja määräysten sekä hyvän rakennustavan vaatimukset.

MRL 119 §:n mukaisesti rakennushankkeeseen ryhtyvän on huolehdittava siitä, että rakennus suunnitellaan ja rakennetaan rakentamista koskevien säännösten ja määräysten sekä myönnetyn luvan mukaisesti. Rakennushankkeeseen ryhtyvällä on oltava hankkeen vaativuus huomioon ottaen riittävät edellytykset sen toteuttamiseen.

Rakennushankkeeseen ryhtyvän on huolehdittava myös siitä, että rakennushankkeessa on kelpoisuusvaatimukset täyttävät suunnittelijat ja työnjohtajat ja että muillakin rakennushankkeessa toimivilla on heidän tehtäviensä vaativuus huomioon otettuna riittävä asiantuntemus ja ammattitaito.

Maankäyttö- ja rakennusasetuksen (MRA) 73 § 1 momentin 3 kohdan mukaan vastaavan työnjohtajan tehtäviin kuuluu tehdä tarvittavat selvitykset rakennushankkeen riskillisistä vaiheista ja haitallisista vaikutuksista. Asetuksen 73 § 1 momentin 4 kohdan mukaan vastaavan työnjohtajan tehtäviin kuuluu ennen rakennustyön aloittamista ja sen aikana ryhtyä tarpeellisiin toimenpiteisiin rakennustyön riskien ja haittojen välttämiseksi. Lisäksi 73 § 1 momentin 5 kohdan mukaan rakennustyön aikana ryhdytään tarpeellisiin toimenpiteisiin havaittujen puutteiden tai virheiden johdosta.

MRA 73 § 2 momentin mukaan muun muassa edellä mainittujen lisäksi vastaavan työnjohtajan on korjaus- ja muutostyön laadun ja laajuuden edellyttämällä tavalla rakennustyön aikana huolehdittava rakenteita avattaessa ja purettaessa ilmi tulleiden seikkojen huomioon ottamisessa rakennustyössä.

Talon rakenteiden laaja-alainen sortuma osoittaa vakavia puutteita rakennustyön toteutuksessa sekä rakennustyön johdossa. Rakentamista koskevan lainsäädännön mukaan rakenteiden riittävä tuenta rakennustyön aikana tulee varmistaa. Saatujen selvitysten perusteella tuenta ja erillinen tuentasuunnitelma puuttuivat kokonaan. Kaivuutyöt on toteutettu väärin eikä työtä ole vaiheistettu oikein. Kaivuuluiskat on tehty liian jyrkkinä ja osittain lähes pystysuorina. Annettujen selvitysten ja katselmuksen perusteella rakennustöiden kohteena olevan talon sortuminen johtuu useista rakennustyön suorittamisessa tehdyistä virheistä.

Korjaus- ja muutostöitä koskevien säännösten tärkeys edelleen korostuu suojelumääräyksen alaisen rakennuksen kohdalla. Suojelumääräysalaisen kohteen luonteen vuoksi toimintaa voidaan pitää erityisen moitittavana. Virheellisillä rakennustyön suoritustavoilla on vaarannettu suojellun rakennuksen säilyminen.

Oheismateriaali 1Keskeytysmääräys 17.6.2022

Oheismateriaali 2Katselmus 20.6.2022

Oheismateriaali 3Selvitys 20.6.2022

Rakennusvalvontapäällikkö Annika Alppi:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta merkitsee asian tiedokseen ja päättää, että keskeytysmääräys pidetään voimassa siihen saakka, kunnes täydennetyt pohjarakenne- ja rakennesuunnitelmat, rakenteiden työaikaiset tuentasuunnitelmat sekä kaivutöiden toteutussuunnitelmat on toimitettu rakennusvalvontaviranomaiselle ja ne on hyväksytty. Mikäli rakennuksen tai sen perustusrakenteiden korjaamiseksi tarpeelliset toimenpiteet poikkeavat myönnetystä rakennusluvasta 2021-97, tulee näille toimenpiteille hakea rakennuslupa. Rakennustöiden keskeytysmääräys pidetään voimassa siihen asti, kunnes muutostöille on mahdollisesti myönnetty rakennuslupa ja lupapäätös on saanut lainvoiman tai hakijalle on myönnetty lupa suorittaa rakennustyöt ennen päätöksen lainvoimaisuutta.

Samalla rakennus- ja lupalautakunta päättää, että luvattomasta rakentamisesta ei ilmoiteta poliisille, koska tekoa on olosuhteet huomioon ottaen pidettävä vähäisenä.

Lisäksi lautakunta päättää, että rakennusten omistajalta peritään rakennustöiden keskeyttämisen johdosta rakennusvalvontataksan 22.1 §:n mukainen 630 euron maksu.

LAINKOHDAT:

Maankäyttö- ja rakennuslaki 21 §, 57 § 2 mom., 118 §, 119 §, 149 §, 150 e §, 180 §, 183 § 1 mom.

Maankäyttö- ja rakennusasetus 73 § 1 mom. 3–5 & 2 mom.

Turun rakennusjärjestys 45 §

PäätösEhdotus hyväksyttiin. Ennen päätöksentekoa esittelijä lisäsi esittelytekstiin seuraavan kohdan: Vastaavan työnjohtajan kelpoisuus jatkaa hankkeen vastuuhenkilönä tutkitaan ja käsitellään erillisenä asiana.

Asian esitteli rakennusvalvontapäällikön varahenkilönä tarkastuspäällikkö Andreas Salonen.


Jakelu

aoXXXXX
tiedKaupunkiympäristö, rakennusvalvonta