Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta20106.07.20224

8947-2021 (10 03 00)

Turun hallinto-oikeuden päätös purkamislupaa koskevaan valitukseen (2021-711)

Tiivistelmä:

Luvanhakijalle on myönnetty rakennuksen purkamislupa. Vapaa-ajan rakennuksena käytetty kohde voidaan purkaa, koska rakennus- ja lupalautakunnan harkinnan mukaan purkaminen ei merkitse rakennettuun ympäristöön sisältyvien perinne-, kauneus- tai muiden arvojen hävittämistä eikä haittaa kaavoituksen toteuttamista. Päätöksestä on valitettu Turun hallinto-oikeuteen, mutta asian käsittely on valituksen peruutuksen myötä rauennut.

Rlupalk § 201

Kaupunkiympäristötoimiala, lakimiesharjoittelija Nadine Nikola 29.6.2022:

Rakennus- ja lupalautakunta on 29.12.2021 § 376 myöntänyt luvanhakijoille maankäyttö- ja rakennuslain 127 §:n mukaisen purkamisluvan vapaa-ajan rakennukselle kiinteistöllä 853-53-12-4, osoitteessa Valaanpyytäjänkatu 16. Purettavaksi haettu rakennus sijaitsee valtakunnallisesti arvokkaalla maisema-alueella ja rakennukselle on voimassa osayleiskaavan mukainen sr-suojelumerkintä. Lisäksi naapuruston tietojen perusteella rakennuksessa saattaa olla lepakoita.

Valituksen mukaan myönnetty purkamislupa perustui puutteellisiin selvityksiin koskien rakennuksen merkitystä lepakoiden lisääntymis- ja lepopaikkana. Valituksessa vedottiin muun muassa selvityksissä käytettyjen tahojen puolueellisuuteen ja puutteelliseen erityisasiantuntemukseen koskien lepakoita.

Suomen kaikki lepakkolajit ovat luonnonsuojelulain 38 §:n mukaan rauhoitettuja ja EU:n luontodirektiivin (92/43/EEC, liite IV (a)) nojalla suojeltuja. Lisäksi luonnonsuojelulain 49 §:n mukaan lepakoiden lisääntymis- ja levähdyspaikkojen hävittäminen ja heikentäminen on kielletty. Purkamisluvan myöntämisessä tulee huomioida rakennuksen käyttö lepakoiden lisääntymis- ja levähdyspaikkana sekä lepakoiden mahdollinen suojelun tarve. Rakennuksesta tehdyt selvitykset koskien kohteen käyttöä lepakoiden lisääntymis- ja lepopaikkana osoittavat sen, että rakennus on käytössä satunnaisesti päivälepopaikkana muutamalle pohjanlepakolle, mutta näyttöä lepakkoyhdyskunnasta ei ole. Lisäksi puurakenteinen rakennus on laajalti lahovaurioitunut ja rakenteet ovat homesienien vallassa. Rakenteista osa on jo romahtanut, jolloin niiden täysin pettäessä rakennuksen käyttö päiväpiilopaikkana viimeistään loppuu. Joka tapauksessa hakijalle on myönnetty luonnonsuojelulain 49 §:stä poikkeamislupa (14.12.2021). Lautakunnalle annettujen selvitysten ja edellä mainitun harkinnan perusteella rakennukselle on myönnetty purkamislupa. Asian käsittely Turun hallinto-oikeudessa on rauennut, koska valittaja on peruuttanut valituksensa. Hallintoprosessilain 106 §:n mukaan hallinto-oikeuden päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla.

Oheismateriaali 1Turun hallinto-oikeuden päätös 21.6.2022

Valvontajohtajan varahenkilönä ympäristönsuojelupäällikkö Olli-Pekka Mäki:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää merkitä asian tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.