Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta20006.07.20223

10044-2019 (10 03 00)

Lausunnon antaminen Turun hallinto-oikeudelle / Toimenpidelupa (Kastu) 82-30-9, Leipäläntie 45 (2019-846)

Tiivistelmä:

Rakennus- ja lupalautakunta on hylännyt toimenpidelupahakemuksen määräaikaisen anniskeluterassin rakentamiselle. Toimenpideluvan hakija on valittanut lautakunnan päätöksestä hallinto-oikeuteen ja pyytänyt päätöksen kumoamista. Lautakunnalle ehdotetaan lausuntoa, jonka mukaan valitus tulee hylätä.

Rlupalk § 200

Lakimiesharjoittelija Nadine Nikola ja ympäristölakimies Nina Mattila 29.6.2022:

Rakennus- ja lupalautakunta on päätöksellään 28.4.2022 § 108 hylännyt Turun Pulina Pub asunto-osakeyhtiön toimenpidelupahakemuksen 2019–846 määräaikaiselle terassille kiinteistöllä 853-82-30-9, osoitteessa Leipäläntie 45.

Turun Pulina Pub asunto-osakeyhtiö on valittanut päätöksestä Turun hallinto-oikeudelle, joka on pyytänyt lautakunnalta asiasta lausuntoa 18.7.2022 mennessä. Valittaja vaatii, että Turun rakennus- ja lupalautakunnan päätös kumotaan.

Rakennus- ja lupalautakunnalle esitetään, että Turun hallinto-oikeudelle annetaan asiassa seuraavanlainen lausunto.

Lausuntoehdotus

Turun rakennusvalvonta palauttaa viitelähetteet asiakirjoineen, liittää oheen pyydetyt asiakirjat sekä ilmoittaa lausuntonaan asiaan kunnioittavasti seuraavaa:

Rakennus- ja lupalautakunta katsoo, että valitus tulee hylätä.

Valituksenalaisen toimenpidelupahakemuksen lupakohteena on aitaaminen sekä muuna muutostyönä tehdään terassille johtava liukuovi. Hakemuksen mukainen määräaikainen anniskeluterassi rakennetaan 5 vuoden ajaksi (2019–2023), ollen käytössä kesäkausina 1.4.–30.9.

Pulina Pub asunto-osakeyhtiön valituksen 2.6.2022 mukaan Turun rakennus- ja lupalautakunnan päätös hylätä toimenpidelupahakemus tulisi kumota. Valituksen mukaan lautakunnan hylkäysehdotuksen perustelu koskien lapsivaikutusten arviointia ei ole olennainen seikka arvioitaessa toimenpideluvan myöntämisen edellytyksiä. Lisäksi edellä mainitun arvioinnin tarpeellisuuden osoittaminen on jäänyt puutteelliseksi muun muassa osana hakemuslupaprosessia ja viranomaisneuvontaa.

Maankäyttö- ja rakennuslain 58 § 2 momentin mukaan asemakaava-alueelle ei saa sijoittaa toimintoja, jotka aiheuttavat haittaa kaavassa osoitetulle muiden alueiden käytölle. MRL 135.1 §:n 6 kohdan mukaan rakennusluvan myöntämisen edellytyksenä on muun muassa, että rakennusta ei sijoiteta tai rakenneta niin, että se tarpeettomasti haittaa naapuria tai vaikeuttaa naapurikiinteistön sopivaa rakentamista. MRL 138.1 §:n mukaan siltä osin kuin on tarpeen toimenpiteen maankäytöllisten ja ympäristöllisten vaikutusten arvioimiseksi toimenpidelupaa ratkaistaessa noudatetaan soveltuvin osin, mitä rakennusluvan edellytyksistä 72, 135, 136 ja 137 §:ssä sekä rakennuskielloista säädetään.

Lupahakemuksen mukaisen anniskeluterassin välittömässä läheisyydessä olisi asemakaavassa omakotitaloalueeksi osoitettua aluetta. Tästä johtuen, anniskeluterassin sijoittaminen siihen voi aiheuttaa haittaa kaavassa osoitetuille muiden alueiden käytölle, kuten yksityishenkilöiden asumiselle. Huomautuksia lupahakemusta koskien jätettiin yhteensä yhdeksän. Lautakunta katsoo, että terassi tulisi käyttötarkoituksensa ja ominaisuuksiensa vuoksi sekä näin sijoitettuna aiheuttamaan haittaa naapureille.

Valituksessa mainitaan, että anniskeluterasseja on lukuisia ympäri kaupunkia, mukaan lukien lasten havainnoimissa ympäristöissä. Tältä osin lautakunta toteaa, että muilla terasseilla tai vastaavilla rakennelmilla ei ole merkitystä arvioitaessa valituksenalaisen toimenpideluvan myöntämisedellytyksiä yllä olevalla rakennuspaikalla, vaan luvan myöntämisen arviointi tehdään tapauskohtaisesti.

Valituksessa on esitetty, että lautakunnan päätös tulisi kumota. Rakennus- ja lupalautakunta katsoo, että lain asettamat toimenpideluvan myöntämisen edellytykset eivät ole täyttyneet eikä päätös ole ollut lainvastainen. Siten toimenpideluvan myöntämiselle ei ole perusteita.

Edellä esitetyn perusteella rakennus- ja lupalautakunta katsoo, että valitus tulee hylätä.

Oheismateriaali 1Lautakunnan päätös 28.4.2022 § 108

Oheismateriaali 2Valituskirjelmä 2.6.2022

Valvontajohtajan varahenkilönä ympäristönsuojelupäällikkö Olli-Pekka Mäki:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää antaa Turun hallinto-oikeudelle edellä olevan ehdotuksen mukaisen lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausTurun hallinto-oikeus