Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta19522.06.20221

7840-2022 (10 03 00)

Rakennustöiden keskeytys / Käsityöläiskatu 20 D

Tiivistelmä: -

Rlupalk § 195

Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuus, lakimiesharjoittelija Nadine Nikola, valvontalakimies Esa Mettälä 21.6.2022:

Kiinteistötunnus: 853-7-28-13

Osoite: Käsityöläiskatu 20 D, Turku

Omistajat: Turun kaupunki, vuokralainen TVT Asunnot Oy, Turku

Suoritetut rakennustyöt ja niiden keskeyttäminen

Yllä mainitulla tontilla sijaitsevaan rakennukseen kohdistuva ilman myönnettyä toimenpide- tai rakennuslupaa suoritettu julkisivuverhouksen purkutyö on keskeytetty suullisesti 7.6.2022 siten, ettei julkisivun purkutöitä saa jatkaa. Rakennusvalvonnan lupainsinöörin rakennustyön kirjallisen keskeytysmääräyksen 7.6.2022 mukaan kiinteistöllä 853-7-28-13 suoritettavat julkisivun purkutyöt on keskeytettävä välittömästi. Niiltä osin, kun rakennusrunkoa suojaava julkisivuverhous on purettu, tulee julkisivu sääsuojata asianmukaisesti. Julkisivun maalipinnan huoltomaalaustoimenpiteitä voidaan jatkaa purkutöiden keskeytyksestä huolimatta.

Maankäyttö- ja rakennuslain (MRL) 180 §:n mukaan, jos rakennustyöhön tai muuhun toimenpiteeseen ryhdytään tai se toteutetaan vastoin tämän lain tai sen nojalla annettuja säännöksiä tai määräyksiä taikka myönnetyn luvan tai viranomaishyväksynnän vastaisesti, rakennustarkastajalla tai rakennusvalvontaa suorittavalla kunnan muulla viranhaltijalla on oikeus kirjallisesti annettavalla määräyksellä keskeyttää työ.

Rakennustyön keskeyttämisestä on viipymättä ilmoitettava kunnan rakennusvalvontaviranomaiselle. Rakennusvalvontaviranomainen päättää, pysytetäänkö työn keskeyttäminen voimassa. Päätöstä on muutoksenhausta huolimatta noudatettava, jollei valitusviranomainen toisin määrää.

Kirjallinen keskeytysmääräys on annettu tiedoksi työn suorittajalle ja samalla on varattu tilaisuus antaa kirjallinen vastine keskeytysmääräyksen johdosta.

Vastine ja päätöksen perustelut

TVT Asunnot Oy on 14.6.2022 toimittanut vastineen, jossa vaaditaan keskeytysmääräyksen mitätöimistä. Vastineen mukaan TVT Asunnot Oy huoltaa asuinrakennuksen julkisivua yllä mainitussa kohteessa, pääasiallisena toimenpiteenä ollen julkisivun huoltomaalaus. Kadunpuoleisen ja koillisen osan julkisivu sisäänkäyntiterasseineen puhdistetaan ja huolto maalataan. Turun rakennusvalvonnan keskeytyspäätös on vastineen mukaan aiheeton, sillä tehdyt toimenpiteet on luokiteltu virheellisesti rakennusjärjestyksen mukaisiksi korjaus- ja muutostöiksi. Vastineen mukaan toimenpiteet ovat kuitenkin luonteeltaan Turun rakennusjärjestyksen 45 § mukaisia huoltotoimenpiteitä, joissa julkisivut huoltomaalataan alkuperäistä vastaavalla sävyllä ja korvataan lahovaurioiset julkisivupaneelit alkuperäistä vastaavalla puulla pelkästään tarpeellisilta osin. Vastineen mukaan TVT Asunnot Oy on myös hyväksyttänyt värisävyt ja käytettävät ratkaisut kohteeseen museokeskuksella vuonna 2019.

MRL 118 § mukaan rakentamisessa, rakennuksen korjaus- ja muutostyössä ja muita toimenpiteitä suorittaessa samoin kuin rakennuksen tai sen osan purkamisessa on huolehdittava siitä, ettei historiallisesti tai rakennustaiteellisesti arvokkaita rakennuksia tai kaupunkikuvaa turmella.

Turun rakennusjärjestyksen 45 § mukaan rakennusta on hoidettava ja pidettävä kunnossa eikä sitä saa päästää rapistumaan korjauskelvottomaksi. Rakennuksen korjaamisessa on otettava huomioon sen ominaispiirteet eikä korjaaminen saa harkitsemattomasti johtaa tyylillisesti alkuperäisestä rakennuksesta poikkeavaan lopputulokseen. Kaavassa suojeltua tai historiallisesti tai rakennustaiteellisesti arvokasta rakennusta ei saa muuttaa tai käyttää niin, että rakennuksen suojeluarvo vähenee. Rakennus- ja lupalautakunta suorittaa maankäyttö- ja rakennuslaissa tarkoitettua ympäristön hoidon valvontaa mm. pitämällä tarvittaessa katselmuksia päättäminään ajankohtina.

Keskeytetyn julkisivuverhouksen purku- ja korjaustyön kohteena oleva rakennus sijaitsee asemakaavassa sr-3 suojelumääräyksen alueella. Sr-3 kaavamääräyksen mukaan, rakennusta tai sen osaa ei saa purkaa ilman pakottavaa syytä eikä rakennuksessa saa suorittaa sellaisia lisärakentamis- tai muutostöitä, jotka tärvelevät julkisivujen tyyliä tai vesikaton perusmuotoa.

Toimenpiteiden kohteena oleva asuinrakennus on asemakaavassa suojeltu arvokas rakennus, jota ei saa muuttaa niin, että rakennuksen suojeluarvo vähenee. TVT Asunnot Oy:n vastineessa todetaan, että huoltotoimenpiteiksi luonnehditut toimet eivät vähennä kohteen suojeluarvoa, sillä julkisivuun ei kohdisteta ulkonäköä, maalisävyä tai alkuperäisiä materiaaleja muuttavia toimenpiteitä, minkä vuoksi kyseessä ei ole MRL 126 a §:ssä tarkoitetusta toimenpideluvanvaraisesta toimenpiteestä.

MRL 125 § 2 momentin perusteella rakennuksen rakentamiseen verrattavissa oleva rakennuksen korjaus- ja muutostyö vaatii rakennusluvan.

MRL 126 § perusteella ra kennusluvan sijasta rakentamiseen voidaan hakea toimenpidelupa, mikäli lupa-asian ratkaiseminen ei kaikilta osin edellytä rakentamisessa muutoin tarvittavaa ohjausta.

MRL 126 § 2 momentin mukaan toimenpidelupa tarvitaan muuhun kuin rakennuslupaa vaativaan rakennuksen ulkoasua muuttavaan toimenpiteeseen sekä asuinrakennuksen huoneistojärjestelyihin.

MRL 126 a § 1 momentin 7 kohdan mukaan rakennuksen julkisivun muuttaminen, kattomuodon, katteen tai sen värityksen muuttaminen, ulkoverhouksen rakennusaineen tai värityksen muuttaminen, katukuvaan vaikuttavan markiisin asettaminen taikka ikkunajaon muuttaminen vaativat toimenpideluvan.

Vastineen liitteenä on kuvamateriaalia TVT Asunnot Oy:n aikavälillä 2019-2021 huolletuista sr-3 luokituksen rakennusten julkisivupinnoista sekä määräyksen kohteena olevasta rakennuksesta. Kohteet sijaitsevat Käsityöläiskatu 20:ssä. Määräyksen kohteena olevan rakennuksen mainitaan muun muassa saatettavan alkuperäiseen asuunsa. Kohteesta on huoltomaalattu ikkunat ja verhoslaudat sisäpihan puolella museoviraston hyväksymällä maalilla. Vastineen mukaan kiinteistön julkisivut huolto maalataan alkuperäistä vastaavalla sävyllä ja korvataan lahovaurioiset julkisivupaneelit vastaavalla puulla pelkästään tarpeellisilta osin.

Tältä osin voidaan todeta, että Käsityöläiskadun muiden kohteiden lupamenettelyllä ja toimenpiteillä ei ole merkitystä arvioitaessa sitä, vaativatko keskeytysmääräyksen kohteena olevaan rakennukseen kohdistuvat toimenpiteet toimenpidelupaa. Luvan tarpeen arviointi tapahtuu tapauskohtaisesti ja riippuu suoritettavista toimenpiteistä.

Tarkastuskäynnin perusteella kyseessä on julkisivun korjaustyö. Lupainsinöörin kohteesta ottamasta valokuvasta käy ilmi, että suojellun rakennuksen lähes koko julkisivulaudoitus on purettu ja osittain jo korvattu uudella laudoituksella. Saadusta vastineesta ei käy ilmi, onko julkisivulaudoituksen alapuolisia rakenteina uusittu joiltakin osin. Joka tapauksessa, ottaen huomioon jo pelkästään uusittavan julkisivulaudoituksen määrän ja työn laajuuden, kyseessä ei ole pelkästä huoltomaalauksesta ja huoltotoimenpiteestä vaan selkeästi julkisivun korjaustyöstä. Erityisesti suojellun rakennuksen korjaustyössä korostuu viranomaisvalvonnan tarve, jotta voidaan varmistua siitä, että tehtävät korjaustyöt suoritetaan rakennuksen suojeluarvoja kunnioittaen ja säilyttäen. Varsinkin suojellussa rakennuksessa pelkästään julkisivulaudoituksen uusiminen muuttaa rakennuksen julkisivua ja saattaa tässä kohteessa väärin suoritettuna tarkoittaa asemakaavan määräyksen vastaista julkisivun tyyliä tärvelevää muutostyötä.

Keskeytetyssä julkisivun purku- ja korjaustyössä on selkeästi kyse viranomaisvalvontaa ja vähintäänkin toimenpidelupaa vaativasta korjaustyöstä. Töiden suorittamiseen ei ole haettu vaadittavaa viranomaislupaa. Asemakaavassa suojeltuun rakennukseen kohdistuvia julkisivutoimenpiteitä ei ole Turun kaupungin rakennusjärjestyksessä miltään osin vapautettu toimenpideluvan hakemisesta. Rakennustöiden keskeyttäminen on ollut aiheellista ja perusteltua.

TVT Asunnot Oy:n vastineessa esitetään lisäksi, että lupainsinöörin käynti kiinteistöllä on tapahtunut virheellisesti. Vastineessa todetaan, että epäselväksi on jäänyt se, että onko kyseessä ollut hallintolain 38 §:n katselmus vai 39 §:n tarkastus. Vastineen mukaan käynnin oikeudellista perustetta ei ole asianosaisille selvitetty, käynnistä ei ole ilmoitettu etukäteen, käynnistä ei ole suoritettu kiinteistönomistajan kuulemista eikä varattu mahdollisuutta olla läsnä tilaisuudessa. Käynnistä ei ole toimitettu muistioita tai pöytäkirjaa asianosaisille. Vastineen mukaan käynnin menettely oli hyvän hallinnon periaatteiden vastainen.

Kiinteistöllä suoritettu käynti ei perustu hallintolakiin vaan kiinteistöllä on suoritettu MRL 183 §:n mukainen tarkastus. MRL 183 § 1 momentin mukaan kunnan rakennusvalvontaviranomaisella on oikeus tämän lain mukaisen valvontatehtävän hoitamiseksi päästä rakennuskohteeseen ja suorittaa siinä tarkastuksia ja tutkimuksia.

Erityisesti rakennustöiden keskeytyksissä tarkastuskäynnillä sekä töiden keskeytyksellä on kiire. Viranhaltija voi nopeasti käydä kohteessa ja todeta tilanteen, sekä tarvittaessa keskeyttää työt. Tämä viranhaltijan antama keskeytysmääräys ei ole valituskelpoinen päätös. Asianosaisen kuuleminen tapahtuu keskeytysmääräyksen antamisen jälkeen varaamalla asianosaiselle tilaisuus antaa vastine keskeytyksen johdosta. Kuulemisen jälkeen asia viedään MRL 180 §:n mukaisesti viipymättä kunnan rakennusvalvontaviranomaisen eli Turun rakennus- ja lupalautakunnan käsiteltäväksi. Lautakunta tekee päätöksen, pysytetäänkö työn keskeyttäminen voimassa. Tästä lautakunnan päätöksestä on muutoksenhakuoikeus, mutta päätöstä on muutoksenhausta huolimatta noudatettava, jollei valitusviranomainen toisin määrää.

Oheismateriaali 1Keskeytysmääräys 7.6.2022 ja valokuva kohteesta

Oheismateriaali 2TVT Asunnot Oy:n vastine

Rakennusvalvontapäällikkö Annika Alppi:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta merkitsee asian tiedokseen ja päättää, että keskeytysmääräys pidetään voimassa siihen saakka, kunnes julkisivun korjaustyölle on mahdollisesti myönnetty tarvittava rakennus- tai toimenpidelupa ja lupapäätös on saanut lainvoiman tai hakijalle on myönnetty lupa suorittaa rakennustyöt ennen päätöksen lainvoimaisuutta.

Samalla rakennus- ja lupalautakunta päättää, että luvattomasta rakentamisesta ei ilmoiteta poliisille, koska tekoa on olosuhteet huomioon ottaen pidettävä vähäisenä.

Lisäksi lautakunta päättää, että rakennusten omistajalta peritään rakennustöiden keskeyttämisen johdosta rakennusvalvontataksan 22.1 §:n mukainen 630 euron maksu.

LAINKOHDAT

Maankäyttö- ja rakennuslaki 21 §, 57 § 2 mom., 118 §, 125 §, 126 § 1 ja 2 mom., 126 a § 1. mom. 7 kohta, 145 §, 149 c §, 180 § ja 186 §

Turun rakennusjärjestys 3 §, 45 §

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoTVT Asunnot Oy