Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta18522.06.202215

6602-2022 (10 03 00)

Oikaisuvaatimus koskien rakennusvalvontapäällikön päätöstä 12.05.2022 § 595

Tiivistelmä:

Rakennusvalvontapäällikön päätöksestä koskien toimenpidelupaa 2021-1582 on tehty kaksi (2) oikaisuvaatimusta. Lautakunnalle esitetään oikaisuvaatimusten hylkäämistä.

Rlupalk § 185

Lakimiesharjoittelija Riikka Ylikulppi ja ympäristölakimies Nina Mattila 13.6.2022:

Asian tausta

Rakennusvalvontapäällikkö on päätöksellään 12.5.2022 § 595 myöntänyt toimenpideluvan 2021-1582 osoitteessa Linnunpääntie 1, kaupunginosassa Luolavuori, sijaitsevan kiinteistön 853-32-9903-0 vuokra-alueelle. Päätös on annettu julkipanon jälkeen 18.5.2022. Toimenpidelupa koskee muuntamon rakentamista alueelle, joka on asemakaavassa virkistysalueeksi merkitty puisto.

Oikaisuvaatimukset

Toimenpidelupaa koskevasta päätöksestä on määräaikaan 1.6.2022 mennessä tehty kaksi (2) oikaisuvaatimusta.

Kiinteistön 853-45-9-2 omistaja on tehnyt päätöksestä oikaisuvaatimuksen 29.5.2022. Oikaisuvaatimuksessa viitataan oikaisuvaatimuksen tekijän naapurikuulemisessa 22.12.2021 antamaan huomautukseen, jossa edellytettiin muuntamon siirtämistä etelään päin, sillä esitetyssä paikassa muuntamo olisi ollut hänen ikkunoidensa kohdalla. Oikaisuvaatimuksessa todetaan, että muuntamon paikkaa on kuulemisen jälkeen siirretty eikä uutta naapurikuulemista ole järjestetty. Edelleen oikaisuvaatimuksessa todetaan, että mikäli muuntamoa on siirretty etelämmäksi alkuperäisestä paikasta puiston leveämpään kohtaan, on se hyväksyttävissä.

Asunto-osakeyhtiö Sompioja, joka omistaa kiinteistön 853-32-35-1, on tehnyt päätöksestä oikaisuvaatimuksen 30.5.2022. Oikaisuvaatimuksessa viitataan ensinnäkin As. Oy. Sompiojan naapurikuulemisessa 28.12.2021 antamaan huomautukseen, jonka mukaan puollon ehtona oli sijainnin muuttaminen etelään päin puistokaistaleen leveimpään kohtaan, vähintään neljän metrin etäisyydelle kiinteistön 853-32-35-1 rajasta sekä muuntamon maisemointi ja paloturvallisuuteen huomion kiinnittäminen. Oikaisuvaatimuksessa todetaan, että muuntamon sijainti on edelleen vuokra-alueen pohjoispäässä ja alle neljän metrin etäisyydellä edellä mainitun kiinteistön rajasta. Lisäksi oikaisuvaatimuksessa todetaan, että hakemukseen ei ole liitetty pohjapiirrosta tai muuta asiakirjaa, josta ilmenisi rakennelman osastointi, jota alle neljän metrin etäisyydelle naapurin rajasta rakentaminen edellyttää. Oikaisuvaatimuksessa todetaan myös, puistomuuntamo tulisi maisemoida, mitä velvoitetta ei lupaehdoista tai pääpiirustuksista ilmene.

Asian arviointi

Oikaisuvaatimuksessa on todettu, että uutta naapurikuulemista ei ole järjestetty, vaikka muuntamon sijaintia on lupapäätöksessä muutettu. Maankäyttö- ja rakennuslain 133 §:n mukaan rakennuslupahakemuksen vireilletulosta on ilmoitettava naapureille, jollei ilmoittaminen hankkeen vähäisyys tai sijainti taikka kaavan sisältö huomioon ottaen ole naapurin edun kannalta ilmeisen tarpeetonta. Maankäyttö- ja rakennusasetuksen 65 §:n mukaan kunnan rakennusvalvontaviranomaisen on antaessaan rakennuslupahakemuksesta maankäyttö- ja rakennuslain 133 §:n 1 momentissa tarkoitetun tiedon naapureille varattava heille vähintään 7 päivää huomautuksen tekemiseen. Rakennusvalvonta on tiedottanut naapureita toimenpidelupahakemuksesta kirjeitse 15.12.2021. Naapureita on kuultu toimenpidelupahakemuksen liitteenä olleesta, 1.11.2021 päivätystä asemapiirustuksesta. Lupa on myönnetty 10.5.2022 päivätyn asemapiirustuksen mukaisesti. Lupapäätöksen mukaan muuntamon sijaintia on muutettu naapurien huomautusten ja kaavoituksen ehdollisen lausunnon perusteella. Sijaintia on muutettu noin 10 metriä kaakkoon. Muutos on ollut vähäinen ja se on johtunut naapurien esittämistä huomautuksista. Ottaen huomioon hankkeen koko ja etäisyys läheisten tonttien rakennuksiin naapurien kuuleminen muutoksen takia uudelleen ei ole ollut tarpeen.

Oikaisuvaatimuksen mukaan muuntamo tulisi maisemoida köynnösistutuksin. Kaavoitusarkkitehti on lausunnossaan katsonut, että muuntamon maisemointi tulisi kyseeseen, mikäli siirtäminen syrjäisempään kohtaan ei ole mahdollista. Maisemointia koskevan lupaehdon puuttuminen ei ole peruste oikaisuvaatimuksen hyväksymiseen.

Oikaisuvaatimuksessa on vedottu siihen, että muuntamo sijoittuisi alle neljän metrin etäisyydelle oikaisuvaatimuksen tekijän kiinteistön rajasta. Maankäyttö- ja rakennusasetuksen 57 §:n mukaan rakennusta ei pääsääntöisesti saa asemakaava-alueen ulkopuolella rakentaa viittä metriä lähemmäs naapurin rajaa. Nyt kyseessä olevalla alueella on voimassa asemakaava 2/1968, jossa vähimmäisetäisyydestä ei ole säädetty. Lähimpänä sijaitsevalla kiinteistöllä 853-32-35-1 voimassa olevan asemakaavan rakennusalan raja sijoittuu 9 metrin päähän kiinteistön rajasta. Myöskään Turun kaupungin rakennusjärjestyksessä ei ole määritelty asemakaava-alueella yleistä rakentamisen vähimmäisetäisyyttä naapurin rajasta. Siten rakennelman sijoittuminen alle neljän metrin etäisyydelle ei estä toimenpideluvan myöntämistä.  

Lupapäätöksen yhteydessä hyväksyttyihin pääpiirustuksiin kuuluu asemapiirroksen lisäksi julkisivupiirustus. Muuntamon pinta-ala on n. 9 m2:ä. Tämän kokoinen muuntamo katsotaan rakennelmaksi, jonka rakentaminen voidaan käsitellä toimenpideluvalla eikä rakennelmiin sovelleta samoja vaatimuksia kuin rakennuksiin. Oikaisuvaatimuksessa on viitattu palo-osastointia koskevien asiakirjojen puuttumiseen. Rakennusvalvontojen yhteisten Topten-paloturvallisuuskäytäntöjen (Pientalon palokortti kohta 3.2.4) mukaan rakennelmien palo-osastointi tulee kyseeseen, kun sijainti on lähempänä rajaa kuin korkeutensa verran, ja aina kun etäisyys rajasta on alle 2 metriä. Rakennelman korkeus on n. 3 metriä ja etäisyys rajasta n. 3,5 metriä. Ympäristöministeriön asetusta rakennusten paloturvallisuudesta sovelletaan rakennuksen rakentamiseen, laajentamiseen ja korjaus- ja muutostyöhön. Täten myös oikaisuvaatimuksessa esitetty vaatimus palo-osastoinnista on perusteeton.

Edellä esitetyillä perusteilla oikaisuvaatimukset tulee hylätä kokonaisuudessaan.

Oheismateriaali 1Oikaisuvaatimus 29.5.2022

Oheismateriaali 2Oikaisuvaatimus 30.5.2022

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää hylätä oikaisuvaatimukset.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoAsunto-osakeyhtiö Sompioja
aoXXXXX