Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristö, ympäristönsuojelu 
Ympäristöinsinööri (vakanssi 201501)2802.06.2022 

5669-2022 (11 03 01)

Ympäristönsuojelulain 122 § mukainen päätös Umlaut osk:n meluntorjuntailmoituksesta koskien ILMIÖ-ulkoilmakonserttien järjestämistä (Nunnankatu 4 ja Brinkkalan sisäpiha)

Ilmoittaja

Umlaut osk

Munterinkatu 11 A 13

20360 Turku

Ilmoitus

Umlaut osk on 10.5.2022 jättänyt Turun kaupungin ympäristönsuojeluun 118 §:n mukaisen ilmoituksen koskien ulkoilmakonserttien järjestämistä osoitteessa Nunnankatu 4 eli Rettigin vanhan tupakkatehtaan sisäpihalla sekä Brinkkalan sisäpihalla (Vanhan Suurtorin puolella). Lisäksi dj soittaa musiikkia Rettigin taiteiden talon kellarissa.

Tapahtuma on kaksipäiväinen ja se järjestetään perjantaina ja lauantaina 22. – 23.7.2022. Äänentoiston testaus alkaa kumpanakin festivaalipäivänä klo 12.00. Konsertteja on perjantaina klo 17.00–01.30 ja lauantaina klo 15.00–01.30. Esitykset päättyvät päälavalla (Nunnankatu 4) molempina päivinä viimeistään klo 00.30 ja Brinkkalan sisäpihalla klo 01.30. Dj lopettaa musiikin soittamisen Rettigin talon kellarissa molempina päivinä klo 01.30 mennessä. Tapahtuma-alueet suljetaan klo 02.00 mennessä kumpanakin päivänä.

Esiintymislava sijoitetaan pääportilta (Nunnankatu 4) katsottuna sisäpihan vastakkaiseen kulmaan. Äänentoisto suunnataan lavalta kohti vanhaa tupakkatehdasta etelään. Päälava on kokonaisuudessaan rakennusten ympäröimä kuten myös Brinkkalan sisäpihan lava.  

Nunnakadun esiintymislavaa lähimmät asuinrakennukset ovat Hämeenkadulla vajaan 80 metrin päässä eteläpuolella ja runsaan 150 metrin päässä Aurajoen vastarannalla lännessä. Etäisyydet Brinkkalan sisäpihan lavalta ovat hieman suuremmat.

Festivaaliohjelma koostuu musiikista, joka painottuu ns. vaihtoehtoiseen kevyeen musiikkiin. Vaihteleva festivaaliohjelma ei juurikaan sisällä raskasta heavy- tai metallimusiikkia. Lisäksi festivaalilla nähdään poikkitaidetta ja performansseja sekä järjestetään työpajoja ynnä muuta ns. ulkomusiikillista toimintaa.

Esiintymislavojen ääntä eristävät ja suuntaavat rakenteet sijoitetaan ja äänentoistolaitteet suunnataan ja säädetään siten, että alueen ulkopuolelle kulkeutuu mahdollisimman vähän melua. Melutasoa seurataan mittauksin lähimpien asuintalojen kohdalla osoitteissa Hämeenkatu 20–30 joka toinen tunti klo 14.00–22.00 välillä sekä kerran tunnissa klo 22.00 jälkeen. Kontrollimittauksia tehdään myös aina, jos melusta valitetaan. Mahdollisiin melutason ylityksiin ja meluvalituksiin puututaan laskemalla tarvittaessa melutasoa. Melumittaustulokset toimitetaan kaupungin ympäristönsuojeluun. Meluasioiden osalta nimetty vastuuhenkilö on tavoitettavissa puhelimitse koko tapahtuman ajan. Lähitaloihin, osoitteisiin Hämeenkatu 10–30, ilmoitetaan porraskäytäväkohtaisesti kirjallisesti etukäteen meluhaittaa aiheuttavan toiminnan järjestämisestä, sen ajankohdasta ja kestosta järjestäjän ja meluvastaavan yhteystiedoilla varustettuna.

Ilmoituksen käsittely

Ilmoituksen vireilläolosta on kuulutettu Turun kaupungin sähköisellä ilmoitustaululla 12. – 25.5.2022 välisenä aikana. Muistutuksia ei ole jätetty määräaikaan mennessä.

PäätösYmpäristöinsinööri hyväksyy ympäristönsuojelulain 118 §:n mukaisen ilmoituksen.

Tätä päätöstä ja sen määräyksiä on ympäristönsuojelulain 200 §:n mukaisesti noudatettava muutoksenhausta huolimatta.

Toiminnalle annetaan seuraavat määräykset:

1. Musiikkia saa esittää ilmoituksen mukaisesti päälavalla Nunnankatu 4:ssä, Rettigin tupakkatehtaan sisäpihalla, perjantaina 22.7. klo 17.00–00.30 ja lauantaina klo 15.00–00.30. Vanhalla Suurtorilla sijaitsevalla Brinkkalan sisäpihalla musiikkia saa esittää ilmoituksen mukaisesti perjantaina klo 18.00–01.30 ja lauantaina 16.00–01.30. Rettigin talon kellarissa musiikin soittamisen tulee päättyä molempina päivinä viimeistään klo 01.30.

Melua aiheuttavan äänentoiston testauksen saa ilmoituksen mukaisesti kumpanakin päivänä aloittaa klo 12.00.

Konserttien ja DJ-pisteen äänentoistolaitteet on säädettävä ja suunnattava siten, ettei musiikista aiheutuva äänitaso asuintalojen kohdalla äänentoistontestauksen ja konserttien aikana ylitä seuraavia melutasoja:

Melutasomääräykset on annettu viiden minuutin ekvivalenttitasona (LAeq,5min).

Erityistä huomiota tulee kiinnittää melutasomääräysten lisäksi bassoääniin, joiden taso tulee pitää kohtuullisella tasolla etenkin klo 22.00 jälkeen esitettävän musiikin osalta.

2.  Meluasioista vastaavan henkilön tulee olla tavoitettavissa annettujen yhteystietojen avulla äänentoiston testauksen ja konserttien aikana.

3.  Ulkopuolisen asiantuntijan tulee tehdä lyhytaikaisia melumittauksia Hämeenkadulla paikoissa, jonne ääni esityspaikalta parhaiten kulkeutuu. Tarvittaessa mittauksia on lisäksi tehtävä Aurajoen vastarannalla olevien asuntojen kohdalla sekä mahdollisissa meluvalituskohteissa.

Mittauksia on tehtävä äänekkäimpien esiintyjien aikana jokaisena festivaalipäivänä esitetyn suunnitelman mukaisesti joka toinen tunti klo 14.00–22.00 välillä ja klo 22.00–01.30 vähintään kerran tunnissa.

Mittaukset tulee suorittaa viiden minuutin ekvivalenttitasona (LAeq,5min).

4.  Melumittaajan on viivytyksettä ilmoitettava esiintymislavojen meluasioista vastaavalle henkilöille havaituista äänitason ylityksistä. Äänitaso on välittömästi laskettava sallitulle tasolle, mikä tulee todeta tarkistusmittauksella.

Melumittaajan ja esiintymislavojen äänitasoista vastaavan henkilön on oltava tietoinen ympäristöön annetuista melun raja-arvoista ja niiden muuttumisesta kellon ajan mukaan.

5. Mittaustuloksista on laadittava kooste, josta ilmenee mittaustulokset ja -paikat, mittausten kestot ja ajankohdat, vallinneet sääolosuhteet ja muut tuloksiin vaikuttaneet melulähteet sekä mahdolliset meluvalitukset ja niihin reagointi. Kooste on toimitettava ympäristönsuojeluun 19.8.2022 mennessä.

6. Festivaalin järjestämisestä tulee porraskäytäväkohtaisesti tiedottaa esitetyn suunnitelman mukaisiin osoitteisiin Hämeenkatu 20–30. Porraskäytäväkohtaisen jakelun on ulotuttava myös osoitteisiin Hämeenkatu 24 b ja 26 b (Vartiokuja 2). Tarvittaessa jakelua on laajennettava Aurajoen vastarannan asuintaloihin.

Tiedote on jaettava vähintään viikkoa ennen tapahtumaa.

Perustelut

Ympäristönsuojelulain 118 §:n mukaan toiminnanharjoittajan on tehtävä kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle ilmoitus rakentamisesta, yleisötilaisuudesta tai muusta tilapäistä melua tai tärinää aiheuttavasta toimenpiteestä tai tapahtumasta, jos melun ja tärinän on syytä olettaa olevan erityisen häiritsevää. Ilmoitusta koskevassa päätöksessä (YSL 122 §) annetaan tarpeelliset määräykset toiminnasta aiheutuvan ympäristön pilaantumisen ehkäisemiseksi sekä toiminnan tarkkailusta ja tiedottamisesta asukkaille.

Kohtuuttoman meluhaitan estämiseksi on tarpeellista antaa melutasomääräyksiä ja velvoitteita melutason seuraamiseksi. Määräyksissä on huomioitu tapahtuman sijainti asuntojen tuntumassa sekä tapahtuman kesto. Määräys melutasojen alentamisesta yötä kohden perustuu alueella normaalista vallitsevan taustamelun laskuun ja melusta aiheutuvan yöaikaisen haitan vähentämiseen. Tilapäisistä tapahtumista voi aiheutua lyhytaikaista viihtyvyyshaittaa asukkaille melutason ollessa korkeampi kuin normaalisti. Melutasoista annetuilla määräyksillä pyritään estämään meluhaitan muodostuminen kohtuuttomaksi. Lähialueella on kesän aikana useita ulkoilmatapahtumia. Tapahtuma-alueen ulkopuolelle kantautuvaa meluhaittaa on rajoitettava tässä päätöksessä annettujen määräysten mukaisesti, jotta alueen asukkaille ei aiheudu useasta tapahtumasta meluhaittaa saman kesän aikana.

Päälava on sijoitettu rakennusten väliselle piha-alueelle. Musiikista aiheutuva melu pääsee esteettä kulkeutumaan ainoastaan Nunnankadulle johtavan porttiaukon kautta Hämeenkadulle länteen päin. Lisäksi ääni pääsee kulkeutumaan viereisten kerrostalojen yläkerroksiin paremmin kuin kadun varteen, mikä on huomioitava äänitasoa säädettäessä. Myös Brinkkalan sisäpihalla olevaa lavaa ympäröivät massiiviset rakennukset estävät melun kulkeutumista pihan ulkopuolelle. Ainoastaan Uudenmaankadun suuntaan olevan porttiaukon kautta ääni pääsee kantautumaan Brahen puiston suuntaan.

Määräykset melutasoista on annettu viiden minuutin ekvivalenttitasoina, joka käytännössä tarkoittaa yhtä musiikkikappaletta. Melutason maksimit voivat lyhytaikaisesti nousta korkeammiksi. Viiden minuutin keskiäänitason ei tule ylittää määräyksillä annettuja melurajoja. Kontrollimittauksilla seurataan määräysten noudattamista ja tehostetaan valvontaa.

Vuoden 2021 tapahtuman yhteydessä tehdyt melumittaukset osoittivat Hämeenkadun liikenteen määräävän vallitsevan melutason. Havaintojen mukaan Aurajoen vastarannalle ei käytännössä kuulunut musiikkimelua ollenkaan. Molempia lavoja ympäröivien sisäpihojen suojaavat rakenteet estivät tehokkaasti musiikkimelun kantautumisen alueen ulkopuolelle. Koska liikenne jonkin verran rauhoittuu yötä kohden, on perusteltua asettaa yöajalle alhaisemmat melun raja-arvot.

Meluasioista vastaava henkilö yhteystietoineen on ilmoitettu ympäristönsuojeluun meluilmoituksen yhteydessä.

Melumittauksissa on käytettävä ulkopuolista asiantuntijaa puolueettomuuden ja laadun varmistamiseksi. Tiedot melumittaustuloksista ja järjestäjälle tapahtuman aikana tulleet valitukset ja huomautukset sekä niiden perusteella tehdyt toimenpiteet kootaan yhteenvedoksi ja toimitetaan ympäristönsuojeluun jälkivalvontaa varten. Mittaustuloksia ja palautteita hyödynnetään mahdollisten tulevien tapahtumien yhteydessä.

Tiedottamalla tehokkaasti riittävän laajalle alueelle annetaan alueen asukkaille mahdollisuus etukäteen varautua tapahtumasta aiheutuvaan meluun. Tiedottaminen on olennainen osa meluntorjuntaa ja ennustettavuudella pyritään vähentämään haitankärsijöiden kokemaa haittaa.

Päätöstä on sovellettava muutoksenhausta huolimatta (YSL 200 §)

Sovelletut säännökset

Ympäristönsuojelulaki (527/2014) 118, 121–122, 200 §

Asetus ympäristönsuojelusta (713/2014) 26 §

Laki eräistä naapurussuhteista (26/1920) 17 §

Turun kaupungin ympäristönsuojelumääräykset

Turun kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen taksa

Maksu

Päätöksestä peritään Turun kaupungin kaupunkiympäristölautakunnan 14.12.2021 499 § (14671–2021) hyväksymän maksutaksan mukainen 400 euron maksu. Lasku ilmoituksen käsittelystä lähetetään erikseen.

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta Vaasan hallinto-oikeudelta. Valitusosoitus on päätöksen liitteenä.

 

Helena Pakkala

ympäristöinsinööri

Jakelu

tiedLounais-Suomen poliisilaitos
aoUmlaut Osk
tiedVarsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
tiedKaupunkiympäristö, rakennusvalvonta
tiedRakennus- ja lupalautakunta
tiedXXXXX
tiedXXXXX