Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta15708.06.20223

1192-2022 (11 03 01)

Ympäristönsuojelulain 122 §:n mukainen päätös United Festivals Oy:n meluilmoituksesta koskien Down By The Laituri -musiikkifestivaalin järjestämistä (Tuomiokirkkotori ja Brahenpuisto)

Tiivistelmä: -

Rlupalk § 157

Ympäristöinsinööri Helena Pakkala 31.5.2022:

Ilmoittaja

United Festivals Oy

Kaivokatu 18 D 181

20520 Turku

Ilmoitus

United Festivals Oy on 28.1.2022 jättänyt Down By The Laituri 2022 -festivaalia koskevan ympäristönsuojelulain 118 § mukaisen ilmoituksen melua aiheuttavan tilapäisen tapahtuman järjestämisestä kaupungin ympäristönsuojeluun. Ilmoitusta on täydennetty 24.4.2022. Tapahtuman järjestäjä on 30.5.2022 täsmentänyt äänentoiston testauksen kellonaikoja.

Kolmipäiväinen DBTL-festivaali järjestetään kolmatta kertaa Tuomiokirkontorilla ja Brahenpuistossa.

Esiintymisajat ja äänentoistolaitteiden testausajat päälavalla ovat seuraavat:

To 28.7.                              

klo 12.30–14.30 äänentoiston testaus

klo 15.15–00.00 konsertti

Pe 29.7.                             

klo 13.00–15.00 äänentoiston testaus

klo 15.30–01.50 konsertti

La 30.7.                               

klo 11.30–13.30 äänentoiston testaus

klo 14.00–01.45 konsertti

Päälavalla olevien taukojen aikana musiikkiesityksiä on pienemmällä kakkoslavalla jokaisena festivaalipäivänä.

Tapahtuma-alue on avoinna torstaina 28.7.2022 klo 14.30–00.00, perjantaina 29.7. klo 15.00–02.00 ja lauantaina 30.7. klo 13.30–02.00. Tapahtuma-alueen rakentaminen alkaa sunnuntaina 24.7. ja purkaminen sunnuntaina 31.7.2022.

Esiintymislava sijoitetaan Tuomiokirkkotorille kirkon Brahenpuiston ja kirkon väliselle alueelle siten, että esiintymissuunta on kohti Akatemiantalon Rothoviuksenkadun ja Akatemiankadun risteyksessä olevaa kulmaa. Lavan takana on backstagekontit. Pikkulava sijoitetaan Akatemiankadulle Åbo Akademin ja Akatemiantalon väliin esiintymissuunnan ollessa kohti Tuomiokirkkoa.

Tapahtuma-alue kattaa koko Brahenpuiston ja Tuomiokirkkotorin ulottuen kirkon takana Tuomiokirkkokadun ja Henrikinkadun risteykseen. Åko Akademin Brahenpuiston puoleiselle sivulle pystytetään VIP-teltta ja -terassi. Maaherran makasiinin edessä on Rosteri-terassi. Sisään- ja uloskäynti alueelle tapahtuu Tuomiokirkkotorin sillan puoleisesta kulmasta. Kirkkopuiston terassi jää festivaalialueen ulkopuolelle.

Lähimmät asuinrakennukset ovat päälavan takana Aninkaistenkadun ja Vähätorin kulmassa noin 150 metrin päässä. Alle 200 metrin päässä on useita asuintaloja. Multavierunkadun ja Eerikinkadun risteyksen asuintaloihin on etäisyyttä yli 200 metriä. Päälavan esiintymissuunnassa lähimmät asuinkerrostalot ovat runsaan 200 metrin päässä osoitteissa Hämeenkatu 14 ja 16. Esiintymislavalta on esteetön yhteys Hämeenkatu 14:n ja Hovioikeudenkadun risteyksen tuntumassa oleviin asuinhuoneistoihin.

Tapahtuman järjestäjä on teettänyt selvityksen musiikista ympäristöön kantautuvista melutasoista. Leviämislaskelmissa on tarkasteltu kolmea, musiikin voimakkuuden äänitasoon perustuvaa tilannetta. Ensimmäisessä tarkastelussa musiikin äänitaso LAeq,5 min on 95 dB(A) 20 metrin etäisyydellä päälavasta ennen klo 24.00 ja toisessa tilanteessa klo 24.00 jälkeen äänitason on 90 dB(A) päälavalta. Kolmas tarkastelu on tehty pikkulavan äänitasolla 88 dB(A) 20 metrin etäisyydellä. Ympäristömelun kannalta tarkastellaan tilannetta tapahtuma-alueen ulkopuolella lähimpien häiriintyvien asuinrakennusten kohdalla.

Äänitaso 95 dB(A) miksauspöydällä 20 metrin päässä aiheuttaa päälavan takana olevien lähimpien Aninkaistenkadun ja Linnankadun kulmassa olevien asuntojen kohdalle 70–75 dB(A) ja vastaavasti äänitaso 90 dB(A) tason 65 – 75 dB(A). Hämeenkadulle lähimmän asuintalon kohdalle (Hämeenkatu 14) vastaavat tasot ovat 75–80 dB(A) ja 70 – 75 dB(A). Tasot on ilmoitettu viiden minuutin keskiäänitasoina LAeq,5 min. Osoitteessa Uudenmaankatu 3 vastaavat tasot ovat 70–75 dB(A) ja 65 – 70 dB(A). Pikkulavan esityksistä eniten melua aiheutuu sen takana olevan Hämeenkadun rakennuksen kohdalle, noin 70–75 dB(A) sekä Aninkaistenkadun ja Linnankadun kulmassa olevan talon kohdalle noin 65 – 70 dB(A).

Tapahtuman melua tarkkaillaan festivaalialueen ympäristössä esitetyn mittaussuunnitelman mukaisesti (Promethor Oy PR3222-TYO1) viime vuoden tapaan. Suunnitelman mukaan äänitasoa mitataan koko tapahtuman ajan yhdessä jatkuvatoimisessa mittauspisteessä, joka voi sijaita joko huoneiston parvekkeella tai rakennuksen katolla. Jatkuvatoiminen piste on suunniteltu sijoitettavaksi joko osoitteeseen Hämeenkatu 14 tai Uudenmaankadun ja Hämeenkadun risteyksen lähelle osoitteeseen Uudenmaankatu 3. Lyhytaikaisia kontrollimittauksia tehdään jokaisena tapahtumapäivänä klo 21–02 välisenä aikana kolmessa mittauspisteessä siten, että yksittäisen mittausjakson pituus on 15 min ja mittausjaksoja jokaista mittauspistettä kohden on yksi ennen klo 22, yksi klo 22 – 24 ja yksi klo 24 jälkeen. Mittauksia tehdään osoitteissa Eerikinkatu 1, Linnankatu 1 ja Tuomiokirkonkatu 8 olevien asuinrakennusten edustalla. Tarvittaessa mittauksia tehdään myös muualla. Mittauksista kootaan raportti, joka toimitetaan 30 vrk:n kuluessa.

Viime vuoden (2021) tapahtuman yhteydessä jatkuvatoiminen melumittari oli sijoitettu lavan etupuolelle osoitteeseen Tuomiokirkonkatu 8 parvekkeelle. Lyhytaikaisia mittauksia suoritettiin neljässä pisteessä festivaalialueen ympäristössä (Hovioikeudenkatu, Hämeenkatu/Uudenmaankatu, Linnankatu ja Eerikinkatu). Mittauspisteistä kaksi sijaitsi näin ollen lavan etupuolella, yksi lavaan nähden takaviistossa ja yksi lavan takana. Jatkuvatoimisessa mittauksessa todettiin tapahtuman toisena päivänä klo 24.00 jälkeen melutason ylityksiä 1…3 dB ja kolmantena päivänä klo 22.00 jälkeen 1…2 dB ja klo 24.00 jälkeen 1…3 dB. Vastaavina aikoina mitattiin pieniä ylityksiä myös Hovioikeudenkadun/Hämeenkadun lyhytaikaismittauspisteessä. Asukasyhteydenoton perusteella melua mitattiin yhtenä iltana klo 22 jälkeen Porthaninkadun ja Piispankadun risteyksessä, jossa äänen voimakkuuden LAeq,5 min oli 57 dB(A).

Ilmoituksen käsittely:

DBTL-festivaalin ilmoituksen vireilläolosta on 27.4. – 16.5.2022 välisen ajan kuulutettu Turun kaupungin sähköisellä ilmoitustaululla.

Ilmoituksesta jätettiin 16.5.2022 yksi neljän yksityishenkilön allekirjoittama muistutus Piispankadun alueelta. Muistutuksessa arvostellaan tapahtuman lavan sijoittamista Tuomiokirkkotorin joenpuoleiselle laidalle, kuten viime- ja tulevana vuotena on tehty. Lavan siirrosta katsotaan aiheutuneen huomattavaa meluhaittaa Piispankadun suuntaan. Muistutuksessa huomautetaan rikkomuksista vuoden 2021 meluilmoitusta koskevan päätöksen noudattamisessa. Äänentoiston testaus on aloitettu ennen ilmoitettua kellonaikaa, annetut melurajat ovat mittausten mukaan ylittyneet, bassoäänien voimakkuus on ollut kohtuutonta klo 22 jälkeen, tapahtumasta ei ole tiedotettu päätöksen mukaisesti, melutasojen ylityksiin ei ole reagoitu päätöksen edellyttämällä tavalla eikä tapahtuman meluasioista vastaavaa taho ole ollut tavoitettavissa tapahtuman aikana. Muistutuksessa edellytetään tapahtuman päättyvän viimeistään klo 24.00, koska festivaaliasiakkaiden aiheuttama meluhaitta jatkuu vielä konserttien loputtua. Lisäksi vaaditaan tarkempia melutasorajoja bassoäänille ja määräysten mukaisten melutasorajojen alentamista ottaen huomioon Piispankadun alueen erityisherkkyys melulle siellä olevan vanhan rakennuskannan takia. Kaupunkia edustavan meluvalvojan edellytetään olevan asukkaiden tavoitettavissa festivaalialueella koko tapahtuman ajan. Tarvittaessa valvojan on keskeytettävä tapahtuma, jos asetettuja melurajoja ei noudateta. Muistuttajat edellyttävät tapahtuman päälavan siirtämistä Akatemiankadun päähän, mikä vähentäisi melun kantautumista herkän asutuksen suuntaan. Tapahtuman arvioidaan kasvaneen liian suureksi toteutettavaksi tällä alueella. Kaikilla asukkailla ei ole mahdollisuutta poistua alueelta tapahtuman ajaksi. Piispankadun rakennuksiin on kohdistunut ilkivaltaa, eikä rakennuksia voi jättää tyhjiksi koko viikonlopuksi. Lopuksi muistutuksessa todetaan, että kyse ei ole vain yhdestä viikonlopusta, vaan näillä päätöksillä määritellään, millainen toiminta on sopivaa vanhan kaupungin Tuomiokirkkotorille.

Tapahtuman järjestäjän vastine 20.5.2022:

”Viime kesän tapahtuman järjestäminen päätettiin vasta toukokuun alussa ja silloin kaikki lupa-asiat laitettiin pikaisesti kuntoon. Kun kesäkuun alussa kävimme silloisen äänentoistofirman Turkuaudion edustajan kanssa alueella tarkastamassa lavan paikkaa, totesimme, ettei se mahdukaan sovittuun rakennusten väliin, vaan se tulisi noin 15 metriä eteenpäin sovitusta paikasta ja lavan paikkana se ei toimisi koska peittäisi näkyvyyttä sivusuunnilta ja se olisi vienyt kohtuuttomasti yleisön tilaa lavan edessä. Tällöin ainoa vaihtoehto oli muuttaa lavan paikka samaan paikkaan, joka meillä oli 2020 peruutetussa tapahtumassa maankäyttöluvassa. Tämä oli silloin hyväksytty paikka maankäyttöluvassa ja siitä oli myös tehty melumallinnus, joten ajattelin että se on myös hyväksyttävä paikka esiintymislavalle. Tästä muutoksesta ei enää olisi todennäköisesti ehditty sillä aikataululla tekemään uutta maankäyttölupapäätöstä ja soitin lavan muuttamisesta ainoastaan maankäyttöluvan valmistelijalle kertoen tilanteen, ja ajattelin että tämä tässä tilanteessa riittäisi.

Tapahtumajärjestäjä on 20.5.2022 tavannut osan muistutuksen jättäneitä henkilöitä ja muita Piispankadun alueen toimijoita. Mukana oli myös Rajupajan edustaja, DBTL:n operatiivinen tapahtumajohtaja ja kaupungin edustaja. Kävimme rakentavassa hengessä koko DBTL tapahtumaa läpi äänen etenemisineen ja asukkaille aiheutuvien mahdollisten häiriöiden muodostumisineen. Kerroin, että olemme vaihtaneet äänentoistofirmaa ja nyt meillä on käytössämme modernit laitteet, joilla voimme etukäteen mallintaa äänen etenemistä ja suunnitella etukäteen äänentoistoa. Perustimme keskenämme viestiryhmän, johon voimme laittaa viestejä ko. asioista tapahtuman aikana ja sovimme, että tapaamme tapahtuman jälkeen ja käymme silloin läpi näitä asioita.

Uudet äänentoistolaitteet ovat hyvin suuntaavia ja niillä pystytään rajaamaan äänen ”vuotaminen” sivuille tai taakse selkeästi entistä paremmin. Lavan koko tulee olemaan sama kuin viime vuonna ja lava tulee sijaitsemaan viimevuotisessa paikassa. Parannus viimevuotiseen äänen etenemiseen saadaan aikaiseksi selkeästi paremmin suuntaavilla äänentoistolaitteilla niin ylä- kuin alaäänienkin osalta. Samalla pystymme selkeästi paremmin ”leikkaamaan” äänen etenemistä sivuille, jolloin esim. Piispankadun suuntaan, joka on osittain lavan takana, ei ääntä kuulu samoin kuin viime kesänä. Näillä muutoksilla myös Tuomiokirkon suuntaan sivulle äänen etenemistä voidaan paljon viime kesää paremmin rajoittaa.

Tulevana kesänä äänen yksi uusi äänen mittaamispaikka on hyvä olla Piispankadulla, ehkä Piispankatu 11 kohdalla, jolloin saamme tapahtuman jälkeen faktatietoa siitä, millainen desibelimäärä siellä suunnalla ääntä on tapahtuman aikana.

Olemme Promethor Oy äänentarkkailuyrityksen ja Rajupajan tekemien mallinnusten pohjalta todenneet, että moderneilla äänentoistolaitteilla ja niiden ominaisuuksia hyödyntämällä on suurin vaikutus äänen etenemiseen verrattuna lavan paikkaan. Lava on samankokoinen kuin viime kesänä ja aluekartta kuva on koon suhteen suuntaa antava.”

Turun kaupungin vetovoima- ja tapahtumavastuualueen vastine:

Kaupungin vetovoima- ja tapahtumavastuualue on 31.5.2022 antanut seuraavan vastineen:

Festivaalit ja tapahtumat ovat tärkeitä Turun kaupungin vetovoimatekijöitä. Tapahtumilla on suuri aluetaloudellinen merkitys. Kaupunki käyttää monialaista harkintaa myöntäessään maankäyttölupia. Maankäyttölupia tapahtumille myönnetään siten, että suuret tapahtumat sijoittuvat eri puolille kaupunkia. Kaupunki toimii vastuullisesti ja velvoittaa tapahtumajärjestäjiä noudattamaan erilaisia kuhunkin alueeseen liittyviä yleisiä- ja erillismääräyksiä.

Kaupunki on käyttänyt kokonaisharkintaa tapahtuman ajankohdan ja keston osalta. Tapahtuman toteutusajankohtaa ja soittoaikaa määritettäessä on pyritty varmistamaan myös tapahtuman taloudellinen toteuttamiskelpoisuus.

Aikaisempien vuosien kokemuksen perusteella tulevan tapahtuman lavan sijoittamiseen, soittosuuntaan, resonanssi-ilmiöiden ehkäisyyn ja tapahtuman melutasojen valvontaan on kiinnitetty erityistä huomiota. Tapahtuman järjestäjältä on edellytetty aiempaa enemmän ennakkoselvityksiä, joilla on pyritty varmistamaan lavan optimaalinen asemointi ja soittosuunta alueen ympäristön kaikkien suuntien kannalta. Tapahtuman järjestäjää tullaan velvoittamaan maankäyttöluvassa toimimaan tavalla, jolla tapahtuman aikana ilmeneviin mahdollisiin poikkeamiin reagoidaan välittömästi. Kaupunki edellyttää myös, että kaikilla toiminnan osa-alueilla toimitaan annettujen ohjeiden ja määräysten mukaisesti.

Alueen asukasyhdistyksen edustajien kanssa on pidetty kolme kuulemistilaisuutta, joissa läsnä Turun kaupungin puolesta tapahtumakoordinaattori ja United Festivals Oy:n puolesta toimitusjohtaja sekä yhdessä tilaisuudessa myös DBTL tekniikasta vastaavan Rajupaja Oy:n edustajat. Näissä tilaisuuksissa yhdistykselle on esitelty muutossuunnitelmat edellisvuoteen verrattuna, koskien äänen kantautumista ja sen suuntaamista, sekä käsitelty muita muistutuksessa esille nostettuja asioita.

Kaupungin keskusta-alueella järjestettävien tapahtumien keston osalta kaupungin ylin johto käyttää aina tapahtumakohtaista harkintaa.

Näillä perusteilla on katsottava, että kaupungin asettamat rajoitukset, ehdot ja tapahtuman kesto, ovat riittävät ja kohtuulliset tapahtuman järjestämiseksi, liiallista häiriötä aiheuttamatta.

Ympäristönsuojelun ehdotus tapahtumalle annettaviksi meluntorjuntaa, sen tarkkailua ja tiedottamista koskeviksi määräyksiksi ja niiden perusteluiksi.

Ympäristönsuojeluviranomainen hyväksyy United Festivals Oy:n 28. – 30.7.2022 järjestettävää DBTL-musiikkifestivaalia koskevan ympäristönsuojelulain 118 §:n mukaisen ilmoituksen.

Tätä päätöstä ja sen määräyksiä on ympäristönsuojelulain 200 §:n mukaisesti noudatettava muutoksen hausta huolimatta.                                 

1.  Musiikkia saa esittää torstaina 28.7. klo 15.00–24.00, perjantaina 29.7. klo 15.30–02.00 ja lauantaina 30.7. klo 14.00–02.00.

Melua aiheuttavan äänentoiston testauksen saa aloittaa torstaina aikaisintaan klo 12.30, perjantaina klo 13.00 ja lauantaina klo 11.30.

2.  Esiintymispaikalla tulee olla tapahtuman järjestäjän nimeämä meluasioista vastaava henkilö, jonka tulee olla viranomaisten, asukkaiden ja melumittaajan tavoitettavissa annetuista yhteystiedoista aina äänentoiston testauksen ja konserttien aikana. Henkilön yhteystiedot on ilmoitettava ympäristönsuojeluun viimeistään 1.7.2022.

3.  Konserttipaikan äänentoistolaitteet on säädettävä ja suunnattava siten, ettei äänitason testauksesta ja konserteista aiheutuva melutaso asuintalojen kohdalla minään festivaalipäivänä ylitä seuraavia melutasoja:

Melutasomääräykset on annettu viiden minuutin ekvivalenttitasona (LAeq,5min).

Tapahtumassa on käytettävä suuntaavia kaiuttimia.

Erityistä huomiota tulee kiinnittää bassoääniin, joiden taso tulee pitää kohtuullisella tasolla etenkin klo 22.00 jälkeen esitettävän musiikin osalta.

4.  Ulkopuolisen asiantuntijan tulee seurata melutasoja esitetyn suunnitelman mukaisesti seuraavalla tavalla täsmennettynä:

5.  Melumittaajan on viivytyksettä ilmoitettava tapahtuma-alueella meluasioista vastaavalle henkilöille havaituista äänitason ylityksistä. Tämä koskee myös jatkuvatoimista melumittauspistettä. Äänitaso on välittömästi laskettava sallitulle tasolle, mikä on todettava tarkistusmittauksella. Melumittaajalla on oltava mittauksia tehdessään tiedossa kellonaikojen mukaan määritellyt melutason raja-arvot. Tapahtuman meluasioista vastaavan henkilön on oltava jatkuvasti melumittaajan tavoitettavissa ja reagoitava välittömästi laskemalla äänitasoa, mikäli mittauksissa havaitaan raja-arvojen ylityksiä.

6.  Ulkopuolisen konsultin tekemät melumittaustulokset tulokset tulee toimittaa 31.8.2022 mennessä ympäristönsuojeluun. Mittausraportista tulee mittaustulosten ilmetä mittauspaikat ja mittausten kestot sekä tulkinta melutasomääräysten mukaisten desibelirajojen noudattamisesta.

Lisäksi raporttiin tulee kirjata mahdolliset mittauksissa havaitut melutason ylitykset, niistä tehdyt ilmoitukset tapahtuman melutasoasioista vastaavalle sekä tapahtuman järjestäjän tekemät muutokset ylitysten korjaamiseksi kellonaikoineen, vallinneet sääolosuhteet ja mahdolliset muut tuloksiin vaikuttaneet seikat ja melulähteet sekä ympäristöstä tulleet meluvalitukset.

7.  Tiedote festivaalin järjestämisestä, paikasta, konserttien ajankohdista, kestoista ja festivaalin vastuuhenkilöstä yhteystietoineen (puhelinnumero ja sähköposti) tulee vähintään viikko ennen tapahtumaa jakaa tilaisuuksien vaikutuspiirin kiinteistöihin. Jakelualueen tulee olla riittävän laaja ulottuen vähintään 300 metrin etäisyydelle tapahtumapaikasta oleviin asuinkerrostaloihin jokaiseen ilmansuuntaan mukaan lukien Tuomiokirkon takana oleva Piispankadun alue.

Vastuuhenkilön tulee olla tavoitettavissa annetusta puhelinnumerosta koko tapahtuman ajan konserttien päättymiseen asti jokaisena festivaalipäivänä.

Perustelut

Turun kaupungin vetovoima- ja tapahtumavastuualue päättää tapahtumapaikoista. Periaatteena on myöntää maankäyttölupia siten, että suuret tapahtumat sijoittuvat eri puolille kaupunkia eikä mahdollinen haitta kohdistu samoihin asukkaisiin useita kertoja saman kesän aikana. Maankäyttöluvassa tapahtuman järjestäjä velvoitetaan toimimaan tavalla, jolla tapahtuman aikana ilmeneviin mahdollisiin poikkeamiin reagoidaan välittömästi. Kaupunki edellyttää maankäyttöluvassa myös, että kaikilla toiminnan osa-alueilla toimitaan annettujen ohjeiden ja määräysten mukaisesti.

Jotta tapahtumasta ei aiheudu alueen asukkaille kohtuuttoman suurta meluhaittaa, on tarpeellista antaa melutasomääräyksiä ja velvoitteita melutason seurannasta. Määräyksissä on huomioitu tapahtuman sijainti asuntojen tuntumassa ja tapahtuman kesto. Määräys melutasojen asteittaisesta alentamisesta yötä kohden perustuu taustamelun laskuun ja sillä pyritään vähentämään musiikin aiheuttamaa yöaikaista haittaa.

Festivaalialue toteutetaan tänä vuonna aiemman kaltaisin järjestelyin. Uudet äänentoistolaitteet ovat kuitenkin paremmin suuntaavia ja äänen vuotaminen sivuille ja taaksepäin on annetun vastineen mukaan aiempaa paremmin hallittavissa.

Aiemmat leviämislaskelmat osoittavat, että annetuissa melurajoissa pysytään ohjelmiston suunnittelulla ja kontrolloimalla melutasoa tapahtuma-alueen äänitarkkailupisteissä. Melun kulkeutumiseen ympäristöön vaikuttaa lähtömelutason lisäksi sääolot, etenkin tuulen suunta ja voimakkuus, minkä takia melun leviämislaskelmat ovat lähinnä suuntaa antavia ja todelliset ympäristön melutasot on tarkistettava mittauksin.

Määräykset melutasoista on annettu viiden minuutin ekvivalenttitasoina, mikä käytännössä tarkoittaa yhtä musiikkikappaletta. Viiden minuutin keskiäänitaso ei saa ylittää määräyksillä annettuja melurajoja, vaikka melutaso voi lyhytaikaisesti nousta tätä korkeammaksi. Suuntaavilla kaiuttimilla pystytään estämään äänen vuotamista sivuille ja taakse.

Määrittämällä melutaso äänitarkkailupisteeseen voidaan äänenpainetasoa tarkkailla koko esityksen ajan määräysten mukaisten melutasojen noudattamiseksi.

Suoritettavalla jatkuvatoimisella melumittauksella ja kontrollimittauksilla seurataan määräysten noudattamista ja tehostetaan valvontaa. Jatkuvatoimiselle mittarille on haettava paikka, johon mittari voidaan sijoittaa turvallisesti ja jossa mittauksia häiritseviä tekijöitä on mahdollisimman vähän. Kontrollimittauspisteet on valittu asutuksen kohdalta paikoista, jonne melu mallislaskelmien mukaan pääsee lähes esteettä kulkeutumaan. Lisäksi viimevuotisen asukaspalautteen perusteella on lisätty mittauspiste Piispankadun suuntaan, jossa kyseisen mittauspisteen täsmällisessä valinnassa on huomioitava äänen eteneminen alueelle.

Melumittauksissa tulee käyttää ulkopuolista asiantuntijaa puolueettomuuden ja laadun varmistamiseksi.

Melumittaajan ja konserttipaikalla olevan melutasoista vastaavan henkilön yhteistyöllä voidaan havaittuihin melutason ylityksiin puuttua välittömästi melutasoa alentamalla. Tämä edellyttää, että mittaajalla on melua mitatessaan käytettävissään festivaalialueen ulkopuolelle tässä päätöksessä annetut kellonaikoihin kytketyt melutason raja-arvot ja yhteys tapahtuman äänitarkkailupisteeseen.

Tiedot melumittaustuloksista ja järjestäjälle tapahtuman aikana tulleet valitukset ja huomautukset sekä niiden perusteella tehdyt toimenpiteet kootaan yhteenvedoksi ja toimitetaan ympäristönsuojeluun jälkivalvontaa varten. Havaitut epäkohdat kirjaamalla pyritään parantamaan seuraavan vuoden tapahtumaa.

Tiedottamalla tehokkaasti riittävän laajalle alueelle annetaan alueen asukkaille mahdollisuus etukäteen varautua mahdolliseen meluhaittaan. Ennustettavuudella pyritään vähentämään koettua haittaa. Jakamalla tiedote riittävän laajalle alueelle parannetaan asukkaiden saamaa tietoa tapahtumasta.

Sovelletut säännökset

Ympäristönsuojelulaki (527/2014) 118, 121–122, 200 §

Asetus ympäristönsuojelusta (713/2014) 26 §

Laki eräistä naapurussuhteista (26/1920) 17 §

Turun kaupungin ympäristönsuojelumääräykset

Turun kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen maksutaksa

Maksu

Päätöksestä peritään Turun kaupungin kaupunkiympäristölautakunnan 14.12.2021 499 § (14671–2021) hyväksymän maksutaksan mukainen 640 euron maksu. Lasku ilmoituksen käsittelystä lähetetään erikseen.

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta Vaasan hallinto-oikeudelta. Valitusosoitus liitteenä.

Oheismateriaali 1Meluilmoitus liitteineen

Ympäristönsuojelupäällikkö Olli-Pekka Mäki:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää hyväksyä ympäristönsuojelun ehdotuksen ilmoituksesta annettaviksi määräyksiksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedLounais-Suomen poliisilaitos
aoUnited Festivals Oy
tiedVarsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
tiedXXXXX
tiedXXXXX
tiedXXXXX
tiedXXXXX
tiedKaupunkiympäristö, rakennusvalvonta
tiedKaupunkiympäristö, ympäristönsuojelu