Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta13625.05.20223

4776-2022 (11 03 01)

Ympäristönsuojelulain 122 §:n mukainen päätös koskien Turun Linnanpuistossa järjestettävien festivaalien meluntorjuntailmoitusta

Tiivistelmä:

Sunborn Events Oy järjestää yksipäiväisen Punk in Druplic- ja kolmipäiväisen Kesärauha-musiikkifestivaalin Turun Linnanpuistossa 8. - 12.6.2022. Päätöksessä annetaan määräyksiä asuntojen kohdalle aiheutuvan musiikkimelun tasoista, meluseurannasta ja tiedottamisesta.

Rlupalk § 136

Ympäristöinsinööri Helena Pakkala 16.5.2022:

Sunborn Events Oy on 20.4.2022 toimittanut Turun kaupungin ympäristönsuojeluun ympäristönsuojelulain 118 §:n mukaisen ilmoituksen koskien Turun Linnanpuistossa järjestettävää Kesärauha-musiikkifestivaalia. Ilmoitusta on täydennetty 21.4.2022.

Ilmoittaja

Sunborn Events Oy

PL 100

20101 Turku

Ilmoitus

Vaihtoehto- ja indiemusiikkiin painottuva Kesärauha-festivaali järjestetään kolmipäiväisenä perjantaista sunnuntaihin 10. – 12.6.2022. Varsinaista festivaalia edeltää keskiviikkona 8.6.2022 yksipäiväinen Punk in Druplic-musiikkitapahtuma. Kummassakin tapahtumassa järjestäjä ja järjestelyt Linnanpuistossa ovat samat.

Tapahtuma-alueen rakentaminen alkaa keskiviikkona 1.6. klo 8.00 ja alue on purettu keskiviikkoon 15.6. klo 18.00 mennessä. Kesärauha-festivaalissa on Linnanpuiston alueella kolme esiintymislavaa ja yksi lava Linnankadulla. Lisäksi linnan sataman puoleisen sisäpihan suojassa sijaitsee pieni dj-vetoinen esiintymislava. Festivaalia edeltävässä Punk in Druplic -tapahtuma käyttää Linnanpuiston päälavaa ja Linnankadulla olevaa lavaa.

Esiintymisajat ja -lavat ovat seuraavat:

Keskiviikko 8.6.2022 Punk in Druplic-tapahtuma

Perjantai 10.6.2022 Kesärauha

Lauantai 11.6.2022 Kesärauha

Sunnuntai 12.6.2022 Kesärauha

Kullakin lavalla tehdään äänentoistolaitteiden testausta tiistaina 7.6., torstaina 9.6. sekä jokaisena tapahtumapäivänä ennen konsertin alkua.

Päälavaeli Peace stage sijoitetaan Turun linnan lounaispuolelle lähelle Satamakadun ja 4. Linjan risteystä siten, että esiintymissuunta on kohti pohjoiskoillista eli joelta poispäin. Äänitarkkailupiste (miksauspiste) sijoitetaan noin 25 metrin päähän esiintymislavasta. Linna Stage on Linnankadulla Turun Linnan keskiosan pohjoispuolella. Esiintymissuunta on kohti satamaa. Ylex stage sijoitetaan Linnanpuistoon Linnan eteläpuolelle, lähelle Nuottasaarenkatua, esiintymissuunnan ollessa kohti koillista. Pienin lavoista eli ns. Neloslava, sijoitetaan lähelle Nuottasaarenkatua linnan itäisen päädyn kohdille. Soittosuunta on viistosti kohti Turun Linnan ja päälavan välistä tilaa eli satamaan päin. Tänä vuonna uutuutena on Linnan satamaan päin aukeavalle sisäpihalle sijoitettava dj-lava Elektrolinna.

Yksipäiväisessä Punk in Druplikissa musiikkia esitetään kahdelta lavalta keskiviikkona 8.6.2022 klo 16.15 – 22.00. Tämän tapahtuman yhteydessä Peace Stage on nimetty Päälavaksi ja Linna Stage Linnankatulavaksi. Musiikkia soitetaan kummallakin lavalla noin neljän tunnin ajan vuorotellen.

Kesärauha- festivaaleilla musiikkia esitetään aina samanaikaisesti kahdella lavalla: Peace Stagella ja Neloslavalla sekä Linna Stagella ja Ylex Stagella. Peace Stagella ja Neloslavalla esityksiä yhteensä perjantaina 10.6. noin neljä tuntia, lauantaina 11.6. noin viisi tuntia ja sunnuntaina 12.6. noin neljä tuntia. Linna Stagella ja Ylex Stagella esityksiä yhteensä perjantaina noin viisi tuntia, lauantaina noin kuusi tuntia ja sunnuntaina noin viisi tuntia. Näiden lisäksi Elektrolinnassa soitetaan perjantaina ja lauantaina noin 6 tuntia ja sunnuntaina noin 5 tuntia.

Esiintymislavojen äänentoisto on pyritty jokaisella lavalla suuntaamaan asutuksesta poispäin. Suuntauksilla on myös pyritty minimoimaan lähimpien rakennusten seinien aiheuttamaa äänen hallitsematonta heijastusta. Lähimmät asuinrakennukset ovat Turun Linnan ja sataman välisellä alueella sekä joen vastarannalla. Peace Stagelta on etäisyyttä osoitteessa Viimeinen Ropo oleviin asuinrakennuksiin noin 300 metriä ja Ylex Stagelta noin 200 metriä. Peace Stagen esiintymissuunta on poispäin Aurajoesta ja Ylex Stagen sivusuuntaisesti.  

Toiminnanharjoittaja teetti vuoden 2021 Kesärauha-tapahtuman musiikkimelusta leviämislaskeman. Vuoden 2022 tapahtuma vastaa ns. Parkkipaikkalavaa ja Ylex Stagea lukuun ottamatta vuoden 2021 järjestelyjä. Selvityksessä jokaisen lavan melurajaksi laitettiin äänenpainetaso 95 dB(A slow) äänitarkkailupisteille. Laskennassa käytetiin 6 metrin laskentakorkeutta ja simulointi tehtiin 5 x 5 m kokoisille yksiköille. Tuuliolosuhteet pyrittiin huomioimaan kaikkiin ilmansuuntiin ja tuulisimulaationa käytettiin 3 boforin myötätuulta. Laskentatulokset olivat suuntaa antavia. Selvityksen mukaan, kun äänitarkkailupisteessä äänenpainetaso on 95 dB(A), aiheutuu Aurajoen vastarannan osoitteisiin Viimeinen Ropo ja Eerik Pommerilaisen Ranta 63 – 66 dB(A):n melutaso ja paikoitellen 66 – 68 dB(A). Puistolavalta (Yle Stage) ääni pääsee etenemään esteettä myös kohti Linnankadun varrella olevaa Forum Marinumia ja sen takana olevia Meritullinkadun asuinkerrostaloja. Turun Linnan länsipuolella olevat muutamat asuinrakennukset ovat alueella, jossa melutaso on kaikkien esitysten aikana yli 78 dB(A).

Tapahtumajärjestäjä esitti vuoden 2021 ulkopuolisen asiantuntijatahon melumittaussuunnitelman, joka sisälsi viisi melumittauspistettä. Samaa suunnitelmaa noudatetaan vuoden 2022 tapahtumassa. Melua tarkkaillaan koko tapahtuman ajan vähintään yhdessä pisteessä jatkuvatoimisesti. Mittauspisteet ovat seuraavissa osoitteissa: Viimeinen Ropo 2 ja Itäinen Rantakatu 80, Meritullinkatu 6, Vallihaudankadun ja Satamakadun risteys ja Linnankatu 87 (liitekartta). Äänitasoa mitataan jokaisena tapahtumapäivänä klo 16 - 01 siten, että yksittäisen mittausjakson pituus on 15…120 min ja mittausjaksoja on yksi ennen klo 22 ja yksi klo 22 – 01. Mittausten aikana mittaaja kirjaa havainnoit melulähteistä, melun luonteesta, sääolosuhteista ja mahdollisista mittaustulokseen vaikuttavista häiriöistä. Mittaaja on tarvittaessa yhteydessä järjestäjään ilmoittaen äänitason rajoittamistarpeesta.

Suunnitelmaa toteutettiin vuoden 2021 tapahtumassa. Jatkuvatoiminen mittari oli sijoitettu osoitteessa Viimeinen Ropo 2 sijaitsevan rivitalon päätyhuoneiston parvekkeelle, jossa musiikkiesitysten aiheuttama äänitaso oli mittausten mukaan annettujen raja-arvojen mukainen koko tapahtuman ajan. Myös muissa mittauspisteissä melutasot pysyivät annettujen raja-arvojen mukaisena lukuun ottamatta mittauspistettä Linnankatu 87, jossa tasot ylittyivät perjantaina ja lauantaina klo 22 jälkeen alkaneiden konserttien aikana. Ylitykset aiheutuivat ns. päälavan ja parkkipaikalle sijoitetun lavan (ei käytössä v.2022) esityksistä. Pääosin musiikkiesitysten äänitaso oli raja-arvojen mukainen.

Tiedottaminen

Tapahtuman mahdollisesti aiheuttamasta meluhaitasta tiedotetaan noin 300 – 500 metrin etäisyydelle tapahtumapaikasta porraskäytäväkohtaisilla tiedotteilla. Tapahtumajärjestäjä sopii etukäteen satama-alueen (Neljäs Linja) asukkaiden kanssa tarvittavista järjestelyistä.

Ilmoituksen käsittely:

Kesärauha-tapahtuman meluntorjuntailmoitus on ollut nähtävänä Turun kaupungin sähköisellä ilmoitustaululla 22.4. – 16.5.2022.

Ympäristönsuojelun ehdotus toiminnan lupamääräyksiksi ja niiden perusteluiksi

Ympäristönsuojeluviranomainen hyväksyy ympäristönsuojelulain 118 §:n mukaisen ilmoituksen. Tätä päätöstä ja sen määräyksiä on ympäristönsuojelulain 200 §:n mukaisesti noudatettava muutoksenhausta huolimatta.

Turun Linnanpuistossa järjestettävälle Punk in Druplik ja Kesärauha-tapahtumalle annetaan seuraavat määräykset:

1.  Musiikkia saa esittää keskiviikkona 8.6. klo 15.00 – 22.00, perjantaina 10.6. klo 15.30 – 01.00, lauantaina 11.6. klo 13.30 – 01.00 ja sunnuntaina 12.6. klo 13.30 – 23.00 ilmoituksen mukaisesti eri esiintymislavoilla. Em. aikarajoitukset eivät koske linnan sisäpihan Elektrolinna-lavaa, jossa esitykset saavat jatkua perjantaina 10.6. ja lauantaina 11.6. klo 01.45 asti ja sunnuntaina 12.6. klo 23.30 asti. Esitysten on päätyttävä viimeistään ilmoitettuna ajankohtana kullakin lavalla.

Melua aiheuttavaa äänentoiston testausta saa konsertteja edeltävinä päivinä, tiistaina 7.6. ja torstaina 9.6., suorittaa klo 12.00 – 18.00 välisenä aikana. Kunakin festivaalipäivänä äänitestauksen saa aloittaa aikaisintaan klo 10.00.

2.  Konserttien äänentoistolaitteet on säädettävä ja suunnattava siten, että musiikista aiheutuva äänitaso ei asuintalojen kohdalla ylitä seuraavia melutasoja:

Elektrolinnalavan ja muun mahdollisen taustamusiikin aiheuttama äänitaso ei saa varsinaisten ulkoilmakonserttien päättymisen jälkeen (8.6. keskiviikko klo 22.00, 10.6. perjantai ja 11.6. lauantai klo 01.00 ja 12.6. sunnuntai klo 23.00) ylittää tasoa 50 dB(A) lähimpien asuntojen kohdalla.

Melutasomääräykset on annettu viiden minuutin ekvivalenttitasona (LAeq,5min).

Erityistä huomiota tulee kiinnittää melutasomääräysten lisäksi bassoääniin, joiden taso tulee pitää kohtuullisella tasolla etenkin klo 22.00 jälkeen esitettävän musiikin osalta.

3. Esiintymispaikalla on oltava nimetty meluasioista vastaava henkilö, jonka tulee olla tavoitettavissa aina, kun tapahtuma-alueella on toimintaa, mukaan lukien rakentamisaika, äänentoiston testaukset, konsertit ja muu toiminta tapahtuma-alueen sulkemiseen asti kunakin päivänä. Vastaavan henkilön yhteystiedot tulee toimittaa ympäristönsuojeluun etukäteen.

4. Ympäristönsuojelun hyväksymän ulkopuolisen asiantuntijan tulee tehdä melumittauksia tapahtuma-alueen ympäristössä koko tapahtuman ajan esitetyn suunnitelman mukaisesti.

Melutason tarkistusmittauksia on tehtävä jokaisena konserttipäivänä vähintään kerran ennen klo 22.00 ja kerran klo 22.00 – 01.00 (lukuun ottamatta keskiviikon tapahtumaa) välisenä aikana seuraavissa paikoissa, joista vähintään yhdessä jatkuvatoimisesti:

Mittauspaikka on valittava sen mukaan, minne ääni kulloinkin esiintymisvuorossa olevalta lavalta parhaiten kulkeutuu. Tarvittaessa jatkuvatoiminen mittaus on korvattava lisäämällä tarkistusmittauksia em. kohteissa.

Kontrollimittauksia on tehtävä myös tapahtuman aikana mahdollisesti ilmenneissä meluvalituskohteissa.

Mittaukset tulee suorittaa viiden minuutin ekvivalenttitasona (LAeq,5min). Melumittausraporttiin on kirjattava lava, jolla esityksiä on ollut kunkin mittausjakson aikana.

5.  Melumittaajan on viivytyksettä ilmoitettava tapahtuman meluasioista vastaavalle henkilöille kohdassa 2. määrättyjen äänitasojen ylityksistä. Tämä koskee myös jatkuvatoimista mittausta. Äänitaso on välittömästi laskettava sallitulle tasolle, mikä tulee todeta tarkistusmittauksella. Tapahtuman meluasioista vastaavan henkilön on oltava jatkuvasti melumittaajan tavoitettavissa ja mittaajalla on oltava mittausta tehdessään tiedossa eri kellonajoille määrätyt melutason raja-arvot.

6.  Mittaustuloksista on laadittava raportti, josta tulee tulosten lisäksi ilmetä mittauspaikat, lavat, joilla mittausten aikana on ollut esiintyjiä ja mittausten kestot sekä tulkinta melutasomääräysten mukaisten desibelirajojen noudattamisesta. Lisäksi raporttiin on kirjattava vallinneet sääolosuhteet ja mahdolliset muut tuloksiin vaikuttaneet seikat ja melulähteet sekä ympäristöstä tulleet meluvalitukset ja niihin reagointi. Raportti on toimitettava ympäristönsuojeluun 8.7.2022 mennessä.

7.  Festivaalin järjestämisestä tulee tiedottaa vähintään seuraaviin kiinteistöihin:

Tiedotteesta on ilmettävä tapahtumapaikka, konserttien ja äänentestauksen ajankohdat ja kestot sekä festivaalin vastuuhenkilön yhteystiedot (puhelinnumero ja sähköpostiosoite). Vastuuhenkilön tulee olla tavoitettavissa ilmoitetusta puhelinnumerosta koko tapahtuman ajan, myös konserttien aikana.

Kerrostaloihin tiedote voidaan jakaa porraskäytäväkohtaisesti ja omakotitaloihin postilaatikkokohtaisesti. Tiedote on jaettava viimeistään 1.6.2022 mennessä.

Perustelut

Ympäristönsuojelulain 118 §:n mukaan toiminnanharjoittajan on tehtävä kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle ilmoitus rakentamisesta, yleisötilaisuudesta tai muusta tilapäistä melua tai tärinää aiheuttavasta toimenpiteestä tai tapahtumasta, jos melun ja tärinän on syytä olettaa olevan erityisen häiritsevää. Ilmoitusta koskevassa päätöksessä (YSL 122 §) annetaan tarpeelliset määräykset toiminnasta aiheutuvan ympäristön pilaantumisen ehkäisemiseksi sekä toiminnan tarkkailusta ja tiedottamisesta asukkaille.

Turun kaupungin ympäristönsuojelumääräysten 20.1. §:n 5 kohdan mukaan tilapäisiin tapahtumiin liittyvästä äänenvahvistimen ja äänentoistolaitteiden erityisen häiritsevää melua aiheuttavasta käytöstä ulkotiloissa yöaikaan klo 22.00 - 07.00 välisenä aikana tulee tehdä ympäristönsuojelulain 118 §:n mukainen meluilmoitus.

Kohtuuttoman meluhaitan estämiseksi on tarpeellista antaa melutasomääräyksiä ja velvoitteita melutason seuraamiseksi. Määräyksissä on huomioitu tapahtuman sijainti asuntojen tuntumassa ja tapahtuman kesto. Määräys melutasojen asteittaisesta alentamisesta yötä kohden perustuu taustamelun laskuun ja melusta aiheutuvan yöaikaisen haitan vähentämiseen. Tilapäisistä tapahtumista voi aiheutua viihtyvyyshaittaa asukkaille ympäristön melutason ollessa normaalia korkeampi. Melutasoista annetuilla määräyksillä pyritään estämään kohtuuton meluhaitta. Kun tilapäisestä tapahtumasta on annettu ympäristönsuojelulain 122 § mukainen päätös, ns. asumisterveysasetuksen toimenpiderajoja ei sovelleta yöaikaiseen asuntojen sisälle tunkeutuvaan musiikin aiheuttamaan meluhaittaan.

Määräykset melutasoista on annettu viiden minuutin ekvivalenttitasoina, joka käytännössä tarkoittaa yhtä musiikkikappaletta. Äänitason maksimit voivat lyhytaikaisesti nousta korkeammiksi, mutta viiden minuutin keskiäänitason ei tule ylittää määräyksillä annettuja melun raja-arvoja. Koska tapahtuma-alueella on neljä eri esiintymislavaa, jotka on sijoitettu eri puolille Turun Linnanpuistoa, äänitasoa on tarkkailtava vähintään viidessä eri pisteessä ympäristöön kantautuvan melutason selvittämiseksi. Mittauspaikan ja -ajankohdan valinnassa on huomioitava äänen eteneminen kulloinkin esiintymisvuorossa olevalta lavalta. Melumittauspaikat ovat suuntaa antavia ja tarvittaessa tarkkailupaikkaa voidaan siirtää sopivampaan paikkaan, mikäli määräyksen mukaisesta kohdasta ei mittauksia voi tehdä esimerkiksi häiritsevän taustamelun takia. Kontrollimittausten ajankohdissa on huomioitu melumääräysten tiukkeneminen iltaa ja yötä kohden.

Elektrolinna-lavalla musiikin esittäminen jatkuu varsinaisten konserttien päättymisen jälkeen. Lava on sijoitettu Linnan sisäpihalle ja oletuksena on, että ympäröivät muurit toimivat meluesteen tavoin. Konserttien päättymisajan jälkeinen melutasomääräys (50 dB(A)) tarkoittaa käytännössä, että ääni ei ole kuultavissa asuinrakennusten kohdalla. Yhden lavan esitysten jatkuminen konsertteja pidempään jakaa yleisön poistumisen muutaman tunnin ajalle vähentäen suuresta ihmisjoukosta aiheutuvaa melua.

Määrittämällä enimmäisäänitaso äänitarkkailupisteeseen voidaan äänitasoa tarkkailla koko esityksen ajan määräysten mukaisten melutasojen noudattamiseksi. Äänentoistontestauksessa tulee hakea ne äänitasot, joita noudattamalla asuntojen kohdalle annetut melutasomääräykset (70, 65 ja 60 dB(A)) eivät ylity. Ulkoiset tekijät vaikuttavat melun leviämiseen, minkä takia ympäristössä on siitä huolimatta seurattava melutasoja.

Melumittauksissa on käytettävä ulkopuolista asiantuntijaa puolueettomuuden ja laadun varmistamiseksi.

Tiedot melumittaustuloksista ja järjestäjälle tapahtuman aikana tulleet valitukset ja huomautukset sekä niiden perusteella tehdyt toimenpiteet kootaan yhteenvedoksi ja toimitetaan ympäristönsuojeluun jälkivalvontaa varten. Tarvittaessa mittaustuloksia ja palautteita hyödynnetään seuraavan vuoden tapahtuman yhteydessä.

Tiedottamalla tehokkaasti riittävän laajalle alueelle annetaan alueen asukkaille mahdollisuus etukäteen varautua mahdolliseen meluhaittaan. Lähimpien satama-alueella olevien asukkaiden kanssa tapahtuman järjestäjä sopii erikseen tarvittavista järjestelyistä meluhaittakokemuksen vähentämiseksi.

Sovelletut säännökset

Ympäristönsuojelulaki (527/2014) 118, 121-122, 200 §

Asetus ympäristönsuojelusta (713/2014) 26 §

Laki eräistä naapurussuhteista (26/1920) 17 §

Turun kaupungin ympäristönsuojelumääräykset

Turun kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen maksutaksa

Maksu

Päätöksestä peritään Turun kaupungin kaupunkiympäristölautakunnan 14.12.2021 499 § (14671-2021) hyväksymän maksutaksan mukainen 640 euron maksu. Lasku ilmoituksen käsittelystä lähetetään erikseen.

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta Vaasan hallinto-oikeudelta. Valitusosoitus liitteenä.

Oheismateriaali 1Meluilmoitus liitteineen

Ympäristönsuojelupäällikkö Olli-Pekka Mäki:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää hyväksyä ympäristönsuojelun ehdotuksen ilmoituksesta annettaviksi määräyksiksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedLounais-Suomen poliisilaitos
aoSunborn Events Oy
tiedVarsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
tiedKaupunkiympäristö, rakennusvalvonta
tiedKaupunkiympäristö, ympäristönsuojelu