Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta13112.05.20222

11891-2019 (11 02 00)

Elintarvikelain mukaista hallintopakkoasiaa koskeva lasku

Tiivistelmä:

Hempaattinen Oy oli ympäristöterveyden antamista kehotuksista, ja määräyksestä huolimatta toteuttanut hyväksymättömän uuselintarvikkeen takaisinvedon puutteellisesti. Rakennus- ja lupalautakunta teki päätöksen takaisinvedosta tiedottamisesta kuluttajille toimijan kustannuksella. Kyseinen lautakunnan päätös on lainvoimainen, mutta toimija on kieltäytynyt maksamasta päätökseen perustuvaa laskua. Laskua koskeva asia tuodaan lautakunnan päätettäväksi laskun summan vahvistamiseksi.

Rlupalk § 131

Johtava terveystarkastaja Päivi Nurmi, ympäristölakimies Nina Mattila 10.5.2022:

Rakennus- ja lupalautakunta on 11.6.2020 § 123 velvoittanut Hempaattinen Oy:n (2969979-1) juoksevan uhkasakon uhalla poistamaan hyväksymättömän uuselintarvikkeen Hempaattinen hamppuöljyn markkinoilta, suorittamaan takaisinvedettyjen tuotteiden, hyväksymättömän uuselintarvikkeen Hempaattinen hamppuöljyn, hävityksen ja toimittamaan Turun ympäristöterveydelle asiassa pyydetyt tiedot. Toimijan ympäristöterveydelle vuonna 2020 toimittamien selvitysten mukaan Hempaattinen hamppuöljyä ei ole enää myynnissä elintarvikkeena eikä tule elintarvikkeena enää myyntiin. Toimijan selvityksen mukaan he olivat ilmoittaneet sosiaalisen median kanavissaan, verkkosivuillaan ja STT:lle, että öljy on vedetty markkinoilta. He olivat lisänneet verkkosivuilleen takaisinvetoilmoituksen. Toimijan antamaa tietoa koskien STT:lle tehtyä ilmoitusta takaisinvedosta ei kyetty varmistamaan. Toimijan tekemiä tiedotteita yrityksen verkkosivuille ja facebook-sivulle ei voida pitää riittävänä kuluttajien tiedottamisena. Toimijan selvitysten perusteella ei voitu täysin varmistua, että tuotetta ei olisi ollut enää kuluttajien hallussa. Tuotetta oli levitetty koko maan alueelle, eikä tuotteeseen ole merkitty viimeistä käyttöpäivää. Näin ollen ympäristöterveys katsoi, että kuluttajille oli syytä yhä tiedottaa tuotteen takaisinvedosta ja sen syistä.

Päätöksentekoaikana voimassa olleen elintarvikelain 57 §:n mukaan valvontaviranomainen voi määrätä elintarvikealan toimijan poistamaan elintarvikkeen markkinoilta, jos elintarvikealan toimija ei noudata yleisen elintarvikeasetuksen 19 artiklassa säädettyä velvollisuutta poistaa elintarvikkeiden turvallisuutta koskevien vaatimusten vastainen elintarvike markkinoilta. Valvontaviranomainen voi määrätä elintarvikkeen poistettavaksi markkinoilta myös silloin, kun elintarvikkeesta annettavat tiedot ovat oleellisesti elintarvikemääräysten vastaisia. Valvontaviranomainen voi elintarvikealan toimijan kustannuksella yleisesti tiedottaa elintarvikkeiden turvallisuutta koskevien vaatimusten vastaisista elintarvikkeista, jos elintarvikealan toimija ei noudata yleisen elintarvikeasetuksen 19 artiklassa säädettyä velvoitetta ilmoittaa asiasta kuluttajille.

Rakennus- ja lupalautakunta päätti 12.11.2020 § 281, että hyväksymättömän uuselintarvikkeen Hempaattinen hamppuöljyn takaisivedosta tiedotetaan kuluttajille julkaisemalla lehtitiedote elintarvikelain 57.2 §:n perusteella toimijan kustannuksella Helsingin sanomissa, Huvfudstadsbladetissa, Aamulehdessä, Turun sanomissa, Kalevassa, Karjalaisessa ja Keski-Suomalaisessa. Aiemmin asetattua uhkasakkoa ei tuomittu. Päätös muutoksenhakuohjeineen annettiin tiedoksi Hempaattinen Oy:lle haastemiehen välityksellä 20.1.2021 eikä päätöstä koskien ole tehty oikaisuvaatimusta määräajassa eli päätös on lainvoimainen. Toimijalle on lähetetty liitteenä oleva lasku, jonka summa perustuu rakennus- ja lupalautakunnan päätöksen mukaisissa lehdissä ilmoituksen julkaisemiseen. Koska laskun summasta ei ole päätetty rakennus- ja lupalautakunnassa aiemmin, laskun summaa koskeva asia tuodaan lautakunnan päätettäväksi. Lasku perustuu lautakunnan lainvoimaiseen päätökseen eikä summaa ole syytä muuttaa.

Hempaattinen Oy:lle on varattu mahdollisuus antaa kirjallinen vastineensa tästä päätösehdotuksesta. Vastineen antamiseksi myönnettiin kahdesti lisäaikaa. Asianosainen toimitti vastineen ja pyysi vielä lisäaikaa selvitysten toimittamiseksi. Lisäaikaa ei myönnetty enää. Vastineen mukaan lehti-ilmoitusten julkaiseminen ei ole ollut tarpeen. Vastineen mukaan kuulemiskirje ei ole tavoittanut heitä ajoissa osoitteenmuutoksen takia.

Hempaattinen Oy:lle on varattu mahdollisuus vastineen antamiseen myös ennen kuin rakennus- ja lupalautakunta on 12.11.2020 § 281 päättänyt tiedottaa takaisinvedosta kuluttajille. Hempaattinen Oy on toimittanut 4.11.2020 vastineensa, joka on ollut päätöksen oheismateriaalina. Kuulemiskirjeet ja muut tiedonannot toimitetaan yritykselle yritys- ja yhteisötietojärjestelmään (YTJ) merkittyyn postiosoitteeseen.

Liite 1Lasku 30.3.2021

Oheismateriaali 1Laskun 30.3.2021 perusteena olevat laskut

Oheismateriaali 2Asianosaisen vastine 1.5.2022 liitteineen

Ympäristöterveyspäällikön varahenkilönä johtava terveystarkastaja Päivi Nurmi:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää vahvistaa liitteenä olevan laskun summan.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoHempaattinen Oy
tpvKaupunkiympäristö, ympäristöterveys


Liitteet:

Rlupalk § 131
Liite 1:Lasku 30.3.2021