Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta12512.05.20226

5577-2022 (10 03 00)

Luvaton puunkaato / Kiinamyllynkatu 13 (valvonta-asia 853-2022-2)

Tiivistelmä:

Rakennusvalvontaan on tullut tieto, että rakennusluvalla rakennettavan sairaalan rakentamisen yhteydessä on luvatta kaadettu puita. Rakennusvalvonta on pyytänyt selvitystä luvattomasta puiden kaadosta ja toimenpiteiden ajankohdista.

Rlupalk § 125

Oikeudellinen asiantuntija Jenna Härkönen 11.4.2022:

Kiinteistö: 853-1-36-4

Osoite: Kiinamyllynkatu 13, 20520 Turku

Kuvaus asiasta

Rakennusvalvontaan on tullut 14.1.2022 tieto, että rakennusluvalla 2021-950 rakennettavan psykiatrisen sairaalan rakentamisen yhteydessä on luvatta kaadettu kiinteistöltä 853-1-36-4 puita. Rakennusluvan 2021-950 mukainen rakennuspaikka on kiinteistö 853-1-36-7.

Rakennusvalvonta on 17.1.2022 tehnyt tontilla katselmuksen ja havainnut, että noin 15 maisemallisesti merkittävää puuta on kaadettu luvatta. Suurin osa puista on kaadettu kaupungin omistamalta maalta (kiinteistö 1-36-4) ja mahdollisesti osa puista on kaadettu kiinteistöjen rajojen päältä (1-36-4 ja 1-36-7). Käytännössä kaikki puut on kaadettu sairaalan kadun puoleisen julkisivun suuntaiselta kadun osuudelta. Rakennusluvassa 2021-950 on selvästi mainittu, että sairaalan tontin ulkopuolella olevia puita ei voi kaataa kyseessä olevan rakennusluvan perusteella, vaan kiinteistön ulkopuolisten puiden kaatoa haetaan eri luvalla.

Kaavoitusarkkitehti on antanut rakennuslupaan 2021-950 lausunnon, jossa on todettu, että tarvitaan puuasiantuntijan arvio siitä, miten rakentaminen on mahdollista Kiinamyllynkadun puurivin vieressä. Aloituskokouksessa on 12.1.2022 käyty läpi lupapäätöksen kohta ’’Poikkeukset ja lisäselvitykset’’ ja sieltä maininta "Hakemuksen kiinteistön ulkopuolisten puiden kaatoa haetaan eri luvalla".

Rakennusvalvonta on 18.1.2022 pyytänyt selvitystä edellä mainitusta luvattomasta puiden kaadosta. Selvityksessä on myös tullut käydä ilmi, milloin luvaton puunkaato on tehty.

Asiassa saatu selvitys

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri (VSSHP) on 2.2.2022 antanut vastauksensa selvityspyyntöön. Selvityksen mukaan VSSHP on saanut rakennusluvan 2021-950 koskien psykiatrian uudisrakennusta ja lisäksi se on hakenut rakennuslupaa Kiinanmyllynkadun alittavalle yhdyskäytävälle. Samanaikaisesti yhdyskäytävän rakentamisen aikana siirretään ja uusitaan katualueella olevia vesi- ja viemärijohtoja, kaukolämpö- ja kylmäasennuksia ja kaapeleita sekä operaattorien kaapeleita. Näiden uudet sijainnit on suunniteltu ns. johtosiirtopalavereissa huomioiden mahdollinen raitiotielinjaus Kiinanmyllynkadulla. Laadittujen suunnitelmien perusteella on selvitetty mahdollisuutta säilyttää Kiinanmyllynkadun varrella olevat puut. Asia on ollut myös esillä kaavoittajan kanssa pidetyssä palaverissa 5.11.2021 ja palaverin muistioon on kirjattu myös kaavoittajan näkemys, ettei puita voida suunnitelmien perusteella säilyttää.

VSSHP:n selvityksen mukaan urakan rakennusvalvonnan aloituskokouksen pöytäkirjassa on todettu, että Kiinanmyllynkadun varrella olevat puut kaadetaan. Ennen puiden kaatoa on rakennuspaikalla pidetty urakoitsijan (Resolum Oy) ja VSSHP:n valvojan välinen katselmus, jossa paikan päällä suunnitelmista mittaamalla on todettu puut, jotka ovat työsuoritusten takia pakko kaataa. Puiden kaato on suoritettu katselmuksen jälkeen 10.1.2022.

Selvityksessä on todettu, että puunkaadolle ei ole haettu lupapäätöksen mukaista erillistä kaatolupaa ja tältä osin on tapahtunut selvä virhe. Selvityksen mukaan virheen syynä on se, että aiemman käytännön mukaan rakennusvalvonta ei toimita lupapäätöstä ja leimattua lupasarjaa lupapäätöksen jälkeen. Sen sijaan uuden lupakäytännön mukaan nämä tulostetaan sähköisestä järjestelmästä ja urakoitsijalla ei ollut lupapäätöstä vielä puunkaatohetkellä käytössä.

Vastaava työnjohtaja on 9.2.2022 antanut asiassa selvityksensä, jonka mukaan puiden kaato tehtiin ajanjaksolla 10.-11.1.2022. Selvityksen mukaan uuden kaukolämpölinjan vaatima kaivanto on noin 1-2 metrin etäisyydellä kaadetusta puurivistä ja kaivettaessa näin läheltä olemassa olevia puita, olisi ollut suuri riski puiden kaatumiseen, koska käytännössä kaikki puiden kadunpuoleiset juuret kulkevat kaukolämpölinjan päällä. Selvityksen mukaan urakoitsija ei ollut huomannut asemapiirroksessa olevaa merkintää puiden kaatoon tarvittavasta erillisestä luvasta, vaan huomioi ainoastaan arkkitehdin asemapiirustukseen kaadettavaksi merkityt puut. Urakoitsijalla ei ollut alkuvaiheessa käytössään lupapäätöstä eikä leimattua lupasarjaa lupapäätöksen jälkeen.

Päätöksen perustelut

Maankäyttö- ja rakennuslain (MRL) 128 §:n mukaan puiden kaatamista ei saa suorittaa ilman lupaa asemakaava-alueella.

MRL 185 §:n mukaan, joka ilman tässä laissa edellytettyä lupaa tai ilmoitusta aloittaa rakentamisen tai ryhtyy muuhun toimenpiteeseen vastoin tätä lakia tai sen nojalla annettuja säännöksiä ja määräyksiä taikka muutoin laiminlyö hänelle näissä säädetyt tai määrätyt rakentamista tai ympäristön hoitoa koskevat velvollisuutensa, on tuomittava rakentamisrikkomuksesta sakkoon.

MRL 186 §:n mukaan kunnan rakennusvalvontaviranomaisen on rakennustyön keskeyttämistä taikka uhkasakon tai teettämisuhan käyttämistä edellyttävän teon tai laiminlyönnin todettuaan ilmoitettava asiasta poliisille esitutkintaa varten. Ilmoitus saadaan jättää tekemättä, jos tekoa tai laiminlyöntiä olosuhteet huomioon ottaen on pidettävä vähäisenä, eikä yleisen edun ole katsottava vaativan syytteen nostamista.

Puiden kaatamista varten on haettava MRL 128 §:n mukainen maisematyölupa. On huomattava, että rakennusluvassa 2021-950 on nimenomaisesti ”Poikkeukset- ja lisäselvitykset” 17-kohdassa maininta, että ”kiinteistön ulkopuolisten puiden kaatoa haetaan eri luvalla”. Lisäksi puiden kaatoa varten haettavasta erillisestä luvasta on mainittu myös aloituskokouksessa. Urakoitsija on selvityksessään todennut, ettei sillä ole alkuvaiheessa ollut käytössään lupapäätöstä eikä leimattua lupasarjaa lupapäätöksen jälkeen. On kuitenkin huomattava, että sähköisessä asiointipalvelussa näkyvät valmistelijan hyväksymät päätöksen liitteenä olevat pääpiirustukset ovat asiakirjoja, joita tulee noudattaa. Se seikka, ettei kaikkiin pääpiirustuksiin ole saatu leimaa, ei poista velvollisuutta noudattaa niitä.

Kuten VSSHP:n selvityksestä käy ilmi, se ei ole hakenut puiden kaatamiselle tarvittavia lupia rakennuslupapäätöksen nimenomaisesta maininnasta huolimatta ja näin ollen puunkaato on tehty luvatta. Viidentoista puun kaatamista ilman lupaa ei asian olosuhteet huomioon ottaen voida pitää vähäisenä ja siten asiasta on tarpeen ilmoittaa poliisille esitutkintaa varten.

Oheismateriaali 1Selvityspyyntö 18.1.2022

Oheismateriaali 2Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin vastine 2.2.2022

Oheismateriaali 3Vastaavan työnjohtajan vastine 9.2.2022

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää merkitä asian tiedokseen ja toteaa, että puiden kaadolle on haettava jälkikäteen maisematyölupa. Lisäksi lautakunta päättää, että asiasta ilmoitetaan poliisille esitutkintaa varten.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedLounais-Suomen poliisilaitos
aoVarsinais-Suomen Sairaanhoitopiirin kuntayhtymä
tiedXXXXX
tiedKaupunkiympäristö, rakennusvalvonta