Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta11728.04.20221

1498-2022 (03.04)

Selvitys Lounais-Suomen aluehallintovirastolle kanteluasiassa

Tiivistelmä:

Turun kaupungin rakennusvalvonnan toiminnasta on tehty kantelu Lounais-Suomen aluehallintovirastolle. Lautakunnalle ehdotetaan, että aluehallintovirastolle annetaan selvitys, jonka mukaan rakennusvalvonta ei ole toiminut asiassa virheellisellä tavalla.

Rlupalk § 117

Järjestämisen tuki, valvontalakimies Esa Mettälä, 22.4.2022:

Kantelu

Turun rakennusvalvonnan toiminnasta on kanneltu Lounais-Suomen aluehallintovirastolle. Kantelussa väitetään, että rakennusvalvonnassa on toimittu virheellisesti, koska ei ole pyydetty ja arkistoitu tietoa rakennuskohteen tosiasiallisesta rakentajasta.

Selvitys

Maankäyttö- ja rakennuslain (MRL) mukaan rakennushankkeeseen ryhtyvä on velvollinen huolehtimaan rakennuksen suunnittelun ja rakentamisen laadusta ja säännösten ja määräysten noudattamisesta. Edelleen hankkeeseen ryhtyvän velvollisuus on huolehtia, että hänellä on kelpoisuusvaatimukset täyttävät suunnittelijat ja työnjohtajat ja muutkin hankkeessa toimivat ovat riittävän asiantuntevia ja ammattitaitoisia (MRL 119 §).

Rakentamisen eri suunnitelmista, suunnittelijoista ja eri työnjohtajista sekä suunnittelijoiden ja työnjohtajien kelpoisuudesta on lukuisia määräyksiä MRL:ssa. Rakennushankkeeseen ryhtyvän on ilmoitettava rakennusvalvontaviranomaiselle eri suunnittelutehtäviin valitsemansa henkilöt ja viranomainen arvioi heidän kelpoisuutensa tehtävään (MRL 120g §, 120f §). Sama koskee eri työnjohtajia (MRL 122d §, 122e §).

Rakennusvalvontaviranomaisen tehtävänä on yleisen edun kannalta valvoa rakennustoimintaa sekä osaltaan huolehtia, että rakentamisessa noudatetaan, mitä MRL:ssa sen nojalla säädetään tai määrätään. Valvontatehtävän laajuutta ja laatua harkittaessa otetaan huomioon rakennushankkeen vaativuus, luvan hakijan ja hankkeen suunnittelusta ja toteuttamisesta vastaavien henkilöiden asiantuntemus ja ammattitaito sekä muut valvonnan tarpeeseen vaikuttavat seikat (MRL 124 §).

Rakennusvalvonta ei valvo koko rakennusprosessin jokaista vaihetta. Viranomaisvalvonta on suhteutettua valvontaa, jonka lähtökohta on valvoa rakennustoimintaa yleisen edun kannalta. Vastuu rakennushankkeesta on hankkeeseen ryhtyvällä. Rakennusvalvonnan tehtävä on edellä kerrottujen MRL:n säännösten perusteella hyväksyä rakennushankkeen vastuuhenkilöt eli suunnittelijat ja työnjohtajat sekä riittävässä määrin rakennustyön aikana valvoa, että hankkeeseen ryhtyvä huolehtii velvoitteistaan.

Rakennusvalvonnan tehtävä ei sen sijaan ole valvoa sitä, kenet rakennushankkeeseen ryhtyvä valitsee rakennustöiden tosiasialliseksi suorittajaksi. MRL:ssa ei ole tätä asiaa koskevia säännöksiä. Hankkeeseen ryhtyvällä on sopimusvapaus valita haluamansa työn toteuttaja. Rakennustöiden tekijän riittävästä ammattitaidosta ja työn valvonnasta vastaavat rakennushankkeeseen ryhtyvä ja vastaavat työnjohtajat. Rakennusvalvonta valvoo työn lopputulosta sekä tarvittaessa velvoittaa rakennushankkeeseen ryhtyvää korjaamaan havaitsemansa puutteet.

Kantelijalle on toimitettu kaikki hänen pyytämät asiakirjat, mm. lukuisia eri katselmuspöytäkirjoja. Pöytäkirjoista ilmenee mm. rakennusluvan hakija eli hankkeeseen ryhtyvä sekä kaikki vastuuhenkilöt eli eri työnjohtajat ja suunnittelijat. Pöytäkirjoista ei kuitenkaan käy ilmi, kuka tai mikä yritys todellisuudessa on rakennustyöt suorittanut. Kuten edellä on todettu, hankkeen rakennustyön tosiasiallinen suorittaja, rakennusurakoitsija, on hankkeeseen ryhtyvän päätettävissä oleva asia. Rakennusvalvonta ei tarvitse eikä voi vaatia tietoa siitä, kenen kanssa rakennushankkeeseen ryhtyvä tekee yksityisoikeudellisen sopimuksen rakennustöiden suorittamisesta.

Edellä kerrotun perusteella, rakennusvalvontaviranomaisella ei ole velvollisuutta eikä oikeutta pyytää eikä arkistoida tietoa rakennushankkeen tosiasiallisesta suorittajasta. Rakennusvalvonnan toiminta ei ole ollut virheellistä.

Rakennusvalvonta esittää, että aluehallintovirastolle annetaan edellä olevan mukainen selvitys.

Lisätietoja antaa tarvittaessa valvontalakimies Esa Mettälä, puh. 050 5050909, s-posti esa.mettala(at)turku.fi, osoite PL 355, 20101 Turku.

Oheismateriaali 1Aluehallintoviraston selvityspyyntö

Oheismateriaali 2Hallintokantelu (ei julkisuuteen, sisältää kantelijan henkilötietoja)

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää antaa Lounais-Suomen aluehallintovirastolle edellä olevan mukaisen selvityksen ja toteaa kaupungin rakennusvalvonnan menetelleen asiassa lainmukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

selvLounais-Suomen aluehallintovirasto