Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta10728.04.20229

2251-2021 (10 03 00)

Lausunto Turun hallinto-oikeudelle / luvaton puunkaato (valvonta-asia 853-2020-82)

Tiivistelmä:

Rakennus- ja lupalautakunta on velvoittanut vuokra-alueen haltijan istuttamaan vuokra-alueelle puita kaadettujen puiden tilalle. Vuokra-alueen haltija on valittanut päätöksestä Turun hallinto-oikeuteen ja vaatinut sen kumoamista. Ehdotetaan, että lautakunta antaa asiassa lausunnon, jonka mukaan valitus tulisi hylätä.

Rlupalk § 107

Ympäristölakimies Nina Mattila 14.4.2022:

Rakennus- ja lupalautakunta on 22.12.2021 § 364 velvoittanut Ruissalossa sijaitsevan vuokra-alueen (alueyksikkö 853-503-1-3-0-385) haltijan istuttamaan 31.6.2022 mennessä luvattomasti kaadettujen puiden tilalle 5 kpl korvaavia puita päätöksestä tarkemmin ilmenevällä tavalla. Lisäksi on määrätty, että maisematyöluvan 2018-830 perusteella kaadettuja puita korvaavat puut (6 kpl) tulee huomioida laadittavan istutussuunnitelman yhteydessä ja istuttaa 31.6.2022 mennessä. Luonnonsuojelualueella tarvittavien mahdollisten ennallistamistoimenpiteiden osalta asia siirrettiin luonnonsuojelulain mukaisena valvontaviranomaisena toimivalle Varsinais-Suomen ELY-keskukselle.

Maanvuokramies on valittanut päätöksestä Turun hallinto-oikeuteen ja vaatinut päätöksen kumoamista. Hallinto-oikeus on pyytänyt lautakuntaa 3.5.2022 mennessä antamaan selostuksen asiasta ja vastaamaan valituksessa esitettyihin vaatimuksiin ja niiden perusteluihin muilta kuin valituksenalaisen päätöksen tiedoksiantoa koskevin osin. Rakennus- ja lupalautakunta on 31.3.2022 § 69 käsitellyt korkeimmalle hallinto-oikeudelle annettavaa lausumaa koskien menetetyn määräajan palauttamista ja lausumassaan todennut, ettei lautakunta vastusta menetetyn määräajan palauttamista asiassa tapahtuneen tiedoksiantovirheen takia. Hallinto-oikeudelle on myös kerrottu kyseisestä tiedoksiantovirheestä.

Rakennusvalvontamaksun kumoamista koskevan vaatimuksen osalta asia käsitellään erikseen oikaisuvaatimuksena.

Ehdotus annettavaksi lausunnoksi

Valituksen mukaan valittaja ei ole tahallaan kaatanut tai kaataa sallinut (toimenpiteisiin osallistumatta ja niistä ammattihenkilöille yleiset ohjeet antaen) yhtään puuta maisematyöluvan 2018-830 vastaisesti, vaan pikemminkin siinä sen mukaisesti kaadettavien puiden lukumäärää on vähennetty. Valituksen mukaan valittaja suostuu maisematyöluvan 2018-830 mukaisten puiden istuttamiseen, mutta maisematyölupaan kuuluvalla ”normaalilla ja vapaaehtoisella neuvottelumenettelyllä edeten”. Sen sijaan valittaja ei voi hyväksyä ajatusta, että häntä "rangaistaan” pitkäksi kannoiksi aikaisemmin jätettyjen kantojen siistimisestä. Muutoin valittaja vielä vaatii päätöksen osalta sen kattavan kumoamisen sisältönä, että istutussuunnitelman vaatimisen ja vaihe / katsastussuunnitelman toteuttamiseen valittajaa ei velvoiteta enemmälti kuin edellä on suostuttu toteutetun riidattoman suunnitelman osalta, ettei puulajeista anneta tarpeettomia määräyksiä. Valituksen mukaan valittaja tulee vapauttaa lautakunnan velvoittamasta 530 €:n päätösmaksun maksamisesta. Lisäksi valittaja pyytää, että hallinto-oikeus suorittaa asiassa katselmuksen ja sitä ennen vastapuoli (tältä osin hortonomi) velvoitetaan tarkasti maastoon merkitsemään, mihin paikkoihin korvaavia uudistettavia puita halutaan sijoitettavaksi, eikä vain yhtyvien suorakaiteiden muotoista aluetta. Valittaja myös pyytää, että lautakunnan pöytäkirjasta poistetaan kaikki aietta tai toimenpidettä tarkoittavat ilmaisut, jotka koskevat rikosilmoituksen tekemistä tai jatkamista asiassa. VARELY:n kanssa valittaja hoitaa mahdolliset kysymykset itse ilman, että siinä tarvitsee tai edes voidaan lautakunnan päätöksessä antaa velvoitteita.

Maankäyttö- ja rakennuslain 128.1 §:n 3 kohdan mukaan maisemaa muuttavaa maanrakennustyötä, puiden kaatamista tai muuta näihin verrattavaa toimenpidettä ei saa suorittaa ilman lupaa (toimenpiderajoitus): yleiskaava-alueella, jos yleiskaavassa niin määrätään, lukuun ottamatta puiden kaatamista yleiskaavassa maa- ja metsätalousvaltaiseksi alueeksi osoitetulla alueella. MRL 141 §:n mukaan lupapäätökseen voidaan ottaa tarpeelliset määräykset. Määräykset voivat koskea muun ohessa rakennustyön tai toimenpiteen suorittamista ja niistä mahdollisesti aiheutuvien haittojen rajoittamista. MRL 143.1 §:n mukaan, jollei rakennustyötä ole aloitettu kolmessa vuodessa tai saatettu loppuun viiden vuoden kuluessa, lupa on rauennut. Muuta toimenpidettä koskeva lupa tai viranomaishyväksyntä on rauennut, jollei toimenpidettä ole suoritettu kolmen vuoden kuluessa. Määräajat alkavat luvan tai hyväksynnän lainvoimaiseksi tulosta.  

Valittajalle on myönnetty maisematyölupa 2018-830. Lupa on ollut voimassa 26.7.2021 saakka. Lupaehtojen mukaan 1. Kaadettujen puiden tilalle tulee istuttaa vähintään 6 korvaavaa uutta lehti- tai havupuuta 26.07.2021 mennessä.  2. Puulajia tai istutuspaikkaa voi vaihtaa, mutta rantapromenadin koivu tulee korvata isoksi kasvavalla lehtipuulla. 3. Korvaavista istutuksista tulee laatia istutussuunnitelma, joka hyväksytetään rakennusvalvonnan hortonomilla ennen istutusten suorittamista. 4. Korvaavista istutuksista tulee tehdä kirjallinen ilmoitus Turun kaupungin rakennusvalvontaan yllä olevaan päivämäärään mennessä. Rakennusvalvontaan ei ole toimitettu lupaehtojen mukaista istutussuunnitelmaa. Koska lupa on sisältänyt ehtoja, joita ei ole noudatettu, asia on käsitelty luvatonta puunkaatoa käsiteltäessä.

MRL 182.1 §:n mukaan, jos joku ryhtyy toimiin tämän lain tai sen nojalla annettujen säännösten tai määräysten vastaisesti taikka lyö laimin niihin perustuvan velvollisuutensa, kunnan rakennusvalvontaviranomainen voi päätöksellään velvoittaa niskoittelijan määräajassa oikaisemaan sen, mitä on tehty tai lyöty laimin. Rakennusvalvonnan suorittamissa tarkastuksissa (4.8.2020, 9.9.2020 ja 17.11.2020) on havaittu, että vuokra-alueelta on kaadettu luvatta puita. Maisematyöluvan ehtoja ei ole noudatettu. Lautakunnan määräykseen on otettu tarpeellisia ehtoja istutusten toteuttamista koskien. Päätöksen liitekartassa on rajattu alue, jolle korvaavat puut tulee istuttaa, mutta viheralan ammattilainen voi arvioida maastossa erikseen tarkat istutuskohdat ja esittää ne istutussuunnitelmassa.

Luonnonsuojelulain 6.2 §:n mukaan Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen tehtävänä on edistää ja valvoa luonnon- ja maisemansuojelua alueellaan. ELY-keskuksen toimivaltaan kuuluu mahdollisen hallintopakkopäätöksen tekeminen luonnonsuojelulain osalta. Luonnonsuojelualueille kohdistuvien mahdollisten ennallistamistoimenpiteiden arvioimisen osalta asia on siksi siirretty toimivaltaiselle viranomaiselle eli Varsinais-Suomen ELY-keskukselle. ELY-keskus harkitsee luonnonsuojelualueen osalta, onko syytä suorittaa jotain toimenpiteitä ja jos on, niin mitä. Hallintoprosessilain 6.2 §:n mukaan valittamalla ei saa hakea muutosta päätökseen, joka koskee vain asian valmistelua tai täytäntöönpanoa. Asian siirtäminen ei ole valituskelpoinen päätös, vaan koskee vain asian valmistelua.

Tutkintapyyntö poliisille on tehty jo lautakunnan aiemman päätöksen 11.3.2021 § 55 perusteella eikä asiaa ole käsitelty valituksenalaisella päätöksellä. Poliisi tutkii, onko asiassa syytä epäillä rikosta ja ketä mahdollisesti on rikokseen syyllistynyt. Maanvuokramies on valittanut myös tästä lautakunnan aiemmasta päätöksestä Turun hallinto-oikeuteen, joka on päätöksellään 21.10.2021 jättänyt valituksen tutkimatta, koska lautakunnan päätös on koskenut vain asian valmistelua.

Hallintoprosessilain 48 §:n mukaan hallintotuomioistuin voi järjestää asian selvittämiseksi katselmuksen. Katselmuksessa tehdään havaintoja kiinteistöstä, maisemasta, rakennelmasta tai muusta sellaisesta kohteesta, jota ei hankaluudetta voida tuoda tuomioistuimeen. Rakennus- ja lupalautakunta arvioi, ettei katselmuksen järjestäminen ole tarpeen.

Lisätietoja antaa tarvittaessa ympäristölakimies Nina Mattila p. 040-6741633, s-posti nina.mattila@turku.fi, PL 355, 20101 Turku.

Oheismateriaali 1Valitus Turun hallinto-oikeudelle liitteineen

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää antaa Turun hallinto-oikeudelle edellä olevan ehdotuksen mukaisen lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausTurun hallinto-oikeus