Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta10428.04.20226

4252-2022 (11 03 01)

Ympäristönsuojelulain 122 § mukainen päätös Radalle.com R-Pro Oy:n meluntorjuntailmoituksesta koskien drifting-autoilun SM-kilpailua ja autotapahtumaa (Artukaisten messukeskus piha-alueineen)

Tiivistelmä:

Radalle.com R-Pro Oy järjestää autotapahtuman ja drifting-autoilun SM-kilpailun Artukaisten messukeskuksen ympäristössä 6.-7.5.2022.

Rlupalk § 104

Ympäristöinsinööri Helena Pakkala 20.4.2022:

Ilmoittaja

Radalle.com

R-Pro Oy

Tursontie 3 L 81

00610 Helsinki

Ilmoitus

R-Pro Oy on 4.4.2022 toimittanut Turun kaupungin ympäristönsuojeluun ympäristönsuojelulain 118 § mukaisen ilmoituksen melua aiheuttavasta toiminnasta. Ilmoitus koskee autotapahtuman ja Drifting-ajon Suomen mestaruuskilpailujen järjestämistä Artukaisten messukeskuksen piha-alueella.

Tapahtuma järjestetään 6. -7.5.2022. Perjantaina 6.5. on radan testausta, ajoharjoittelua ja äänentoistolaitteiston testausta klo 15.00 – 21.00 välillä. Lauantaina 7.5. ohjelma ajoittuu klo 8.00 – 21.00 välille, jolloin ajetaan lyhytkestoiset driftingsuoritukset. Tavoitteena on saada kisa päätökseen lauantaina klo 19.00 mennessä.

Kilparatana toimii Messukeskuksen alueella oleva Artukaisten kiitotie. Muu tapahtuma-alue (varikkoalue ja yleisöparkki) sijaitsevat kiitotien lounais- ja länsipuolella. Renkaiden lämmitysalue on Artukaisten kiitotien ja Arenakadun risteyksen tuntumassa. Lava sijoitetaan messuhallin lähelle ja esiintymissuunta on kohti pohjoista. Tapahtuma-alueella on useita kaiuttimia selostusten äänentoistoa varten. Kaiuttimien suuntaus on pääsääntöisesti kohti lounasta ja lavan kaiutin kohti pohjoista.

Perjantain ohjelmassa on radalla ajettavat harjoitusajot (klo 15 – 21) ja äänentoistolaitteiden testaukset. Perjantaina ääntä aiheutuu ajosuorituksista lähes yhtäjaksoisesti. Ajot ovat vajaan minuutin pituisia ja autoja lähetetään muutaman minuutin välein.

Lauantaiaamuna harjoitukset jatkuvat noin kahden tunnin ajan yhtäjaksoisesti kuten perjantaina. Varsinaiset kisasuoritukset (drifting-ajon SM) alkavat aamupäivän loppupuolella ja kukin auto ajaa noin minuutin. Kisasuoritusten välissä on usean minuutin tauko, jonka aikana suoritus arvioidaan. Tunnissa on noin 16 kisasuoritusta, joten tunnin aikana melua on noin vartin verran. Lisäksi lauantaina on vähintään kolme puolen tunnin ohjaajakokousta, joiden aikana ei ole ajosuorituksia.

Autot ovat rakennettu AKK:n sääntökirjan mukaisesti ja niiden on alitettava AKK:n ohjeistamalla tavalla mitattuna lajisäännön mukainen maksimi 110 dB:n taso 50 cm päästä pakoputkesta 45 asteen kulmassa mitattuna. Tämä lisäksi renkaat tuottavat ääntä.

Tapahtuman juonnoissa käytetään taustamusiikkia. Alueelle sijoitetaan useita kaiuttimia, jolloin äänentoiston taso voidaan pitää huomattavasti alhaisemmalla tasolla.

Lähimmät asuinrakennukset ovat koillisessa ja idässä yli 400 metrin päässä, minne suuntaan ääni pääsee etenemään esteettä. Alueen eteläpuolella on hevostallit noin 200 metrin etäisyydellä.

Melumittaukset

Vuoden 2021 vastaavan tapahtuman kilpailupäivänä eli toisena päivänä Promethor Oy seurasi melutasoa neljässä pisteessä tapahtuman ympäristössä. Pisteet edustivat lähimpiä häiriintyviä kohteita kahdessa ilmansuunnassa. Mittauspisteet 1 ja 2 olivat itäpuolella leikkipuiston kohdalla ja asuinrakennusten läheisyydessä, mittauspiste 3 hevosten laidunalueen vieressä ja mittauspiste 4 ratsastuskentän reunalla tapahtuma-alueen eteläpuolella. Melumittaukset tehtiin viiden minuutin ekvivalenttitasoina melupäätöksen mukaisesti. Melua mitattiin kilpailupäivänä jokaisessa edellä mainitussa pisteessä sekä aamu- että iltapäiväsuoritteiden aikana. Ennen mittausjakson keskiäänitason (LAeq,5 min) laskentaa datasta poistettiin selvästi erotettavissa olleet häiriömelut, kuten alle 10 metrin etäisyydeltä ohi kulkeneet autot. Mittausjaksot olivat keskimäärin 15 minuutin pituisia.

Tapahtuma-alueen itäpuolella olevaan Hemmiläntien leikkipuiston mittauspisteeseen oli etäisyyttä vajaa 500 metriä. Lähimmät omakotitalot sijaitsevat suunnilleen samalla etäisyydellä puiston lähellä. Tapahtumasta aiheutuva melutaso (LAeq,5 min) vaihteli 49,6 – 54,4 dB(A) välillä. Hetkittäinen maksimiäänitaso oli 70 dB(A). Pahaniemenkatu 97 kohdalla runsaan 500 metrin päässä tapahtuma-alueelta äänitaso vaihteli 48,5 – 52,7 dB(A):n välillä maksimitason ollessa 61 dB(A). Molempiin mittauspisteisiin oli ajosuoritteiden aikaan kuultavissa moottoriääntä, yksittäisiä paukahduksia ja rengasääntä. Suikkilantien autoliikenne aiheutti taustamelua.

Hevosten laidunalueelle ja ratsastuskentälle tapahtuma-alueen eteläpuolella, jonne etäisyys on noin 200 – 300 metriä, melutaso (LAeq,5 min) vaihteli 48,2 – 60,4 dB(A):n välillä. Hetkittäinen maksimiäänitaso oli 77 dB(A). Tapahtuma-alueelta kuului ajosuoritteiden aikana paukahduksia, rengasääntä ja moottorin ääniä.

Ilmoituksen käsittely:

Meluntorjuntailmoitus on ollut nähtävänä Turun kaupungin sähköisellä ilmoitustaululla 6. – 18.4.2022. Määräaikaan mennessä ei tullut muistutuksia.

Ympäristönsuojelun ehdotus toimintaa koskeviksi määräyksiksi ja niiden perusteluiksi

Ympäristönsuojeluviranomainen hyväksyy ympäristönsuojelulain 118 §:n mukaisen ilmoituksen. Tätä päätöstä ja sen määräyksiä on ympäristönsuojelulain 200 §:n mukaisesti noudatettava muutoksenhausta huolimatta.

Artukaisten messukeskuksen ympäristössä järjestettävälle Radalle.com-tapahtumalle annetaan seuraavat määräykset:

Perustelut

Määräykset on annettu ympäristölle aiheutuvien haittojen torjumiseksi ja valvonnan tehostamiseksi.

Tapahtumasta aiheutuu tilapäisesti meluhaittaa lähiympäristöön. Vuonna 2021 suoritetut melumittaukset osoittivat, että suurin melu kohdistui eteläpuoliselle hevosharrastuskäytössä olevalle alueelle. Myös idässä olevan asutuksen kohdalle kulkeutui melua, mutta tapahtumasta aiheutuvan melun viiden minuutin ekvivalenttitaso (LAeq,5 min) jäi asutuksen kohdalla alle 55 dB(A):n. Melun häiritsevyyttä lisäsivät merkittävästi lyhytaikaiset kirskuvat rengasäänet, paukahdukset ja moottoriäänet, joiden aikana mitattiin hetkellisiä maksimiäänitasoja. Ratsastuskentällä ja hevosten laidunalueella melutason viiden minuutin keskiarvo ja maksimitasot olivat hieman korkeampia kuin asutusalueella. Edellä mainittujen seikkojen takia tapahtumalle on syytä antaa määräyksiä koskien aluejärjestelyjä, käytettävää kalustoa, tiedotusta, raportointia ja päättymisaikaa.

Toiminnasta aiheutuvaan meluun voi vaikuttaa pitämällä tapahtuman äänentoisto kohtuullisella tasolla ja huolehtimalla käytettävän ajokaluston on asianmukaisuudesta.

Tilaisuuden järjestäjää ei ole tänä vuonna velvoitettu tekemään melumittauksia ympäristössä. Asiassa on huomioitu, että tapahtuma järjestetään viimevuotiseen tapaan ja vaikutus ympäristön melutasoon on oletettavasti sama. Tämä edellyttää, että kisaan osallistuvat autot täyttävät AKK:n melupäästömittausvaatimukset, mikä on raportoitava ympäristönsuojeluun jälkikäteen. Tarvittaessa ympäristönsuojelu voi vaatia nähtäväkseen autokohtaisia melupäästömittaustuloksia.

Tiedottaminen on tärkeä osa meluntorjuntaa ja ennustettavuudella pyritään vähentämään haitankärsijöiden kokemaa haittaa. Välittömän palautteen antamisen suoraan toiminnanharjoittajalle tulee olla mahdollista.

Sovelletut säännökset

Ympäristönsuojelulaki (527/2014) 118, 121-122, 200 §

Asetus ympäristönsuojelusta (713/2014) 26 §

Laki eräistä naapurussuhteista (26/1920) 17 §

Turun kaupungin ympäristönsuojelumääräykset

Turun kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen maksutaksa

Maksu

Päätöksestä peritään Turun kaupungin kaupunkiympäristölautakunnan 14.12.2021 499 § (14671-2021) hyväksymän maksutaksan mukainen 400 euron maksu. Lasku ilmoituksen käsittelystä lähetetään erikseen.

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta Vaasan hallinto-oikeudelta. Valitusosoitus on liitteenä.

Tätä päätöstä on noudatettava muutoksen hausta huolimatta (YSL 200 §).

Oheismateriaali 1Meluilmoitus liitteineen

Ympäristönsuojelupäällikkö Olli-Pekka Mäki:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää hyväksyä ympäristönsuojelun ehdotuksen ilmoituksesta annettaviksi määräyksiksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedLounais-Suomen poliisilaitos
aoR-Pro Oy Ltd
tiedVarsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
tiedKaupunkiympäristö, rakennusvalvonta
tiedKaupunkiympäristö, ympäristönsuojelu