Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta10328.04.20225

6580-2020 (11 02 01)

Oikaisuvaatimus / Elintarvikelain 55 §:n mukainen määräys koskien Eckes-Granini Finland Oy:n tuotteiden pakkausmerkintöjä

Tiivistelmä:

Ympäristöterveys on kehottanut toimijaa muuttamaan tuotteiden pakkausmerkinnät lainsäädännön vaatimukset täyttäviksi. Ympäristöterveyspäällikkö on antanut määräyksen pakkausmerkintöjä koskien siltä osin kuin toimija ei ole noudattanut annettuja ohjeita ja kehotuksia. Toimija on tehnyt määräyksestä oikaisuvaatimuksen, jossa vaaditaan määräyksen kumoamista osittain ja ilmoitetaan, että määräyksen mukainen aikataulu on mahdoton. Lautakunnalle esitetään määräaikojen pidentämistä ja oikaisuvaatimuksen hylkäämistä muilta osin.

Rlupalk § 103

Terveystarkastaja Sanna Stark, ympäristölakimies Nina Mattila 19.4.2022:

Toimija

Eckes-Granini Finland Oy

Pansiontie 47 b

20210 Turku

Y-tunnus: 1592088-9

Toimipaikan nimi ja osoite

Eckes-Granini Finland Oy

Pansiontie 47 b

20210 Turku

Päätöksen kohde

Eckes-Granini Finland Oy:n valmistamissa mehuissa ja mehujuomissa käytettävät pakkausmerkinnät.

Ympäristöterveyspäällikön määräys

Ympäristöterveyspäällikkö on 18.02.2021 § 32 määrännyt elintarvikelain 55 §:n nojalla, että Eckes-Granini Finland Oy:n tulee tehdä muun muassa seuraavat toimenpiteet välittömästi tai viimeistään 2 viikon kuluessa päätöksen tiedoksisaannista:

Kaikkiin Eckes-Granini Finland Oy:n tuotteisiin tulee antaa elintarvikkeen nimi, joka kuvaa tuotetta riittävästi ja huomioi tuotteessa käytetyt pääasialliset ainesosat sekä markkinoinnin aikaansaamat mielikuvat tuotteesta.  Määräys koskee kaikkia Eckes-Granini Finland Oy:n Turun tehtaalla valmistamia tuotteita, joiden nimenmuodostus on tehty riittämättömästi/virheellisesti. Tuotteen nimen tulee olla tuotetta hyvin kuvaava ja nimen tulee olla hyvää ja ymmärrettävää suomen kieltä. Tuotteen nimi ei saa johtaa kuluttajaa harhaan. Tuote tulee nimetä ymmärrettävästi, lyhyesti ja täsmällisesti. Tuotteen vapaaehtoiset merkinnät kuten kuvitus tai markkinointinimi eivät saa johtaa kuluttajaa harhaan. Tuotteen markkinointinimi ei saa olla ristiriidassa elintarvikkeen virallisen nimen kanssa.

Kun tuotenimessä tai pakkausetiketin kuvituksessa korostetaan tiettyä ainesosaa, tulee ainesosan määrä ilmoitettavaksi. Kaikkiin Eckes-Granini Finland Oy:n tuotteisiin, joissa ainesosan määrä tulee elintarviketietoasetuksen mukaisesti pakollisesti ilmoitettavaksi, tulee ainesosat ilmoittaa painoprosentteina kaikkien käytettävien ainesosien yhteismäärästä. 

Käytettäessä täsmentämättömiä väitteitä tai ilmaisuja tuotteiden pakkausmerkinnöissä, tulee väitteet täsmentää aina tuotteiden osalta hyväksytyllä terveysväitteellä siten, että väitteet ovat kuluttajan yhdistettävissä Euroopan komission julkaiseman täytäntöönpanopäätöksen (2013/63/EU) väiteasetuksen artiklan 10 ja Elintarviketietoasetuksessa (EU) N:o 1169/2011 artiklan 2 kohdassa 2.k) mukaisesti. Eckes-Granini Finland Oy:n tulee yhdistää täsmentämättömien ilmaisujen tai väitteiden pakkauksissa olevat ilmaisut selkeäasti hyväksyttyihin terveys tai ravitsemusväitteisiin kaikkien valmistamiensa tuotteiden osalta.

Eckes-Granini Finland Oy:n tulee ilmoittaa tuotteen pääraaka-aineen alkuperä Komission täytäntöönpanoasetuksen (EU) 2018/775 mukaisesti 1.4.2020 alkaen kaikkien tuotteiden osalta.

Eckes-Granini Finland Oy:n tulee toimittaa asiakirjat, ”vähemmän lisättyä sokeria” väitteen käytön ehtojen toteutumisen osoittamiseksi. Mikäli ”vähemmän lisättyä sokeria” väitteen käytön ehdot eivät toteudu, tulee väite ”vähemmän lisättyä sokeria” poistaa.

Eckes-Granini Finland Oy:n tulee toimittaa analyysitulokset Vital Karpalo-rypäle + flavonoidit & sinkki mehujuoman sisältämän flavonoidien määrästä sekä kattavat asiakirjat, joihin flavonoidien keskimääräinen vuorokautinen saanti perustuu, mikäli toimija haluaa korostaa flavonoidien saantia ja liittää tuotteeseen flavonoideihin liittyvä ravitsemusväite.

Eckes-Granini Finland Oy:n tulee toimittaa kirjallisesti päätöksessä vaaditut asiakirjat ja laboratorioanalyysit sekä korjatut pakkausmerkinnät Turun kaupunkiympäristötoimialan ympäristöterveyteen viimeistään kaksi viikkoa päätöksen tiedoksiannosta. Virheellisin merkinnöin olevia tuotteita voi olla markkinoilla korkeintaan 1.7.2021 asti.

Samalla Turun ympäristöterveyspäällikkö on päättänyt, että toimija vastaa kaikista tässä päätöksessä vaadituista toimenpiteistä ja mahdollisesti aiheutuvista kustannuksista.

Oikaisuvaatimuksessa esitetyt vaatimukset

Toimija on tekemässään oikaisuvaatimuksessa vaatinut kumoamaan tuotteidensa nimeämismääräyksen.

Eckes-Granini Oy katsoo myös, että tuotteiden nimenmuodostus markkinointinimen osalta on tehty oikein jättämällä rypäle pois, jos rypäle ei maistu tuotteessa.  Marli Shot tuotteen osalta toimija toteaa, että Marli Shot on rekisteröity tavaramerkki ja tuote on mehu, ei shotti, vaikka nimessä käytetään Shot-ilmaisua.

Oikaisuvaatimuksen mukaan tuotteissa käytetty rypälemehu ei maistu tuotteen makuprofiilissa, eikä täten rypälettä ole tarpeen tuoda esiin pakkausten kuvituksessa. Marli Juissi lohikäärmehedelmäjuoman ainesosien pitoisuuden ilmoittaminen vaikuta kuluttajan valintaan.

Eckes-Granini Oy katsoo, ettei aineosien merkitsemisvaatimus sovellu heidän tuotteisiinsa eikä kaikkien käytettyjen hedelmä- ja marjaraaka-aineiden kuvaaminen ole tarpeen pakkausmerkinnöissä. Pakkausten kuvitus on tehty asiantuntijakuvaajan toimesta ja kuvituksessa käytetyt hedelmät ja marjat on kuvattu oikeissa suhteissa.

Eckes-Granini Oy vetoaa elintarvikkeiden pakkausmerkinnöistä annettuun kauppa- ja teollisuusministeriön asetuksen 1084/2004 § 29 kohtaan 4, jonka mukaan ainesosan määrän ilmoittamisessa on poikkeus, jos valmisteen nimessä mainittu ainesosa ei vaikuta kuluttajan valintaan, koska ainesosan määrän vaihtelu ei ole oleellinen elintarvikkeen ominaisuuksien kannalta eikä sen avulla voida erottaa elintarviketta muista vastaavista elintarvikkeista.

Oikaisuvaatimuksessa Eckes-Granini Finland ilmoittaa, että vaadittu aikataulu pakkausmerkintöjen muutoksille on mahdoton.

Perustelut

Elintarvikelain 1 §:n mukaan lain tarkoituksena on 1) suojella kuluttajan terveyttä ja taloudellisia etuja varmistamalla elintarvikkeiden ja elintarvikekontaktimateriaalien turvallisuus, elintarvikkeiden hyvä terveydellinen ja muu elintarvikesäännösten mukainen laatu ja elintarvikkeista ja elintarvikekontaktimateriaaleista annettavien tietojen riittävyys ja oikeellisuus 2) edistää lain soveltamisalan osalta elintarvikealan ja kontaktimateriaalialan toimijoiden toimintaedellytyksiä.

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1169/2011 7 artiklan mukaan

1. Elintarviketiedot eivät saa johtaa harhaan, erityisesti

a) elintarvikkeen erityispiirteiden ja erityisesti sen luonteen, yksilöllisyyden, ominaisuuksien, koostumuksen, määrän, säilyvyyden, alkuperämaan tai lähtöpaikan, valmistus- tai tuotantomenetelmän osalta;

b) liittämällä elintarvikkeeseen vaikutuksia tai ominaisuuksia, joita sillä ei ole;

c) antamalla kuva, että elintarvikkeella on erityisiä erityispiirteitä korostamalla erityisesti tiettyjen ainesosien ja/tai ravintoaineiden esiintymistä tai puuttumista, kun tosiasiassa kaikilla samanlaisilla elintarvikkeilla on sellaisia erityispiirteitä;

d) antamalla ulkoasulla, nimityksellä tai kuvallisilla esityksillä kuva tietystä elintarvikkeesta tai ainesosasta, vaikka tosiasiassa kyseessä olevassa elintarvikkeessa luontaisesti oleva tai normaalisti käytetty ainesosa on korvattu jollakin muulla ainesosalla.

2. Elintarviketietojen on oltava oikeellisia, selviä ja kuluttajalle helposti ymmärrettäviä.

3. Jollei luontaisia kivennäisvesiä ja erityisravinnoksi tarkoitettuja elintarvikkeita koskevista unionin lainsäädännössä säädetyistä poikkeuksista muuta johdu, elintarviketiedoissa ei saaantaa sellaista kuvaa, että elintarvikkeeseen liittyy ihmisen sairauksia ennalta ehkäiseviä, hoitavia tai parantavia ominaisuuksia, eikä viitata sellaisiin ominaisuuksiin.

4. Edellä olevia 1, 2 ja 3 kohtaa sovelletaan myös

a) mainontaan;

b) elintarvikkeiden esillepanoon, erityisesti niiden muotoon, ulkonäköön tai pakkaukseen, käytettyihin pakkausmateriaaleihin, tapaan, jolla ne on aseteltu, sekä olosuhteisiin, joissa ne ovat esillä.

Elintarvikelain 55 §:n mukaan valvontaviranomainen voi määrätä toimijan korjaamaan epäkohdan, jos elintarvike tai elintarvikekontaktimateriaali, elintarvikehuoneisto tai alkutuotantopaikka taikka elintarvike- tai kontaktimateriaalitoiminta voi aiheuttaa vaaraa ihmisen terveydelle tai ne ovat muutoin elintarvikesäännösten vastaisia tai elintarvikkeesta tai elintarvikekontaktimateriaalista annetut tiedot voivat aiheuttaa vaaraa ihmisen terveydelle tai johtaa kuluttajaa harhaa. Elintarvikesäännösten vastaisuus on määrättävä korjattavaksi välittömästi tai valvontaviranomaisen asettamassa määräajassa.

Yleisen elintarvikeasetuksen (Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 178/2002) 16 artiklan (esillepano) mukaan rajoittamatta yksityiskohtaisempien elintarvikelainsäädännön säännösten soveltamista elintarvikkeiden merkinnät, mainonta ja esillepano, myös niiden muoto, ulkonäkö ja pakkaukset, käytetyt pakkausmateriaalit, tapa, jolla ne on aseteltu, ja olosuhteet, joissa ne esitellään, sekä tiedot, joita niistä annetaan millä tahansa tavalla, eivät saa johtaa kuluttajia harhaan.

Elintarviketietoasetuksen 9 artiklan (luettelo pakollisista tiedoista) 1 kohdan mukaan

1. Seuraavien tietojen ilmoittaminen on pakollista

10–35 artiklan mukaisesti, jollei tähän lukuun sisältyvistä poikkeuksista muuta johdu:

a) elintarvikkeen nimi;

b) ainesosaluettelo;

c) elintarvikkeen tuotannossa tai valmistuksessa käytetyt ainesosat tai valmistuksen apuaineet, jotka on lueteltu liitteessä II, tai liitteessä II luetelluista allergioita tai intoleransseja aiheuttavista aineista tai tuotteista johdetut ainesosat tai valmistuksen apuaineet, jotka ovat mukana valmiissa tuotteessa sellaisenaan tai jossakin muussa muodossa;

d) tiettyjen ainesosien tai ainesosien ryhmien määrät;

e) elintarvikkeen sisällön määrä;

f) vähimmäissäilyvyysaika tai viimeinen käyttöajankohta;

g) erityiset säilytysolosuhteet ja/tai käyttöolosuhteet;

h) 8 artiklan 1 kohdassa tarkoitettu elintarvikealan toimijan nimi tai toiminimi ja osoite;

i) alkuperämaa tai lähtöpaikka siten kuin siitä on säädetty 26 artiklassa;

j) käyttöohje, jos elintarvikkeen tarkoituksenmukainen käyttö ilman sitä on vaikeaa;

k) juomien todellinen alkoholipitoisuus tilavuusprosentteina, jos alkoholipitoisuus on suurempi kuin 1,2 tilavuusprosenttia;

l) ravintoarvoilmoitus.

Elintarvikkeen nimen on sisällettävä tai siihen on oltava liitettyinä tarkat tiedot elintarvikkeen ominaisuuksista, kuten fysikaalisesta olomuodosta tai suoritetuista erityiskäsittelyistä (esimerkiksi jauhettu, uudelleen pakastettu, kylmäkuivattu, pakastettu, säilötty, savustettu), jos tällaisen tiedon poisjättäminen saattaisi johtaa ostajaa harhaan. (EPNAs 1169/2011 liite VI)

Elintarviketietoasetuksen 17 artiklan (elintarvikkeen nimi) mukaan

1. Elintarvikkeen nimen on oltava sen virallinen nimi. Jos tällaista nimeä ei ole, elintarvikkeen nimen on oltava sen tavanomainen nimi, tai, jos tavanomaista nimeä ei ole tai tavanomaista nimeä ei käytetä, on annettava elintarviketta kuvaava nimi.

2. Siinä jäsenvaltiossa, jossa tuotetta pidetään kaupan, on sallittua käyttää sitä elintarvikkeen nimeä, jolla tuotetta laillisesti valmistetaan ja pidetään kaupan tuottajajäsenvaltiossa. Elintarvikkeen nimeä on kuitenkin täydennettävä nimen yhteydessä olevilla muilla kuvailevilla tiedoilla, jos se on tämän asetuksen muiden säännösten ja erityisesti sen 9 artiklan säännösten soveltamisen vuoksi tarpeen elintarvikkeen todellisen luonteen tunnistamisen mahdollistamiseksi sen jäsenvaltion kuluttajalle, jossa tuotetta pidetään kaupan, ja jotta kyseinen elintarvike voidaan erottaa muista elintarvikkeista, joihin se voitaisiin sekoittaa.

3. Poikkeustapauksissa tuottajajäsenvaltion elintarvikenimeä ei saa käyttää siinä jäsenvaltiossa, jossa elintarviketta pidetään kaupan, jos tuottajajäsenvaltion nimityksen tarkoittama elintarvike eroaa koostumukseltaan ja valmistustavaltaan niin paljon tällä nimellä tunnetusta elintarvikkeesta siinä jäsenvaltiossa, jossa elintarviketta pidetään kaupan, ettei 2 kohta riitä kuluttajille annettavan oikean tiedon varmistamiseksi siinä jäsenvaltiossa, jossa tuotetta pidetään kaupan.

4. Elintarvikkeen nimeä ei saa korvata teollis- ja tekijänoikeuslainsäädännön mukaisesti suojatulla nimellä, kaupallisella merkillä tai kuvitteellisella nimellä.

5. Liitteessä VI ovat elintarvikkeen nimeä ja sitä täydentäviä tietoja koskevat erityissäännökset.

Kauppa- ja teollisuusministeriön asetus elintarvikkeiden pakkausmerkinnöistä (1084/2004), johon oikaisuvaatimuksessa on vedottu, on kumottu 13.12.2014 lähtien asetuksella 16.10.2014/834. Kyseisessä Maa- ja metsätalousministeriön asetuksessa elintarviketietojen antamisesta kuluttajille ei ole kumotun asetuksen 29 §:ä vastaavaa säännöstä.

Ympäristöterveyspäällikön määräyksessä on arvioitu toimijan pakkausmerkintöjä sekä ilmoitettujen ainesosatietojen, että pakkauksen esillepanon ja kuvituksen osalta. Määräyksessä on tuotteiden nimeämisen osalta arvioitu toimijan esiin tuomia seikkoja seuraavasti: ”Eckes-Granini Finland Oy ei tuo asiassa esiin uusia seikkoja, joiden perusteella nimenmuodostus olisi toimijan käyttämän tavan mukaan mahdollista. Eckes-Granini Finland Oy:n perustelu tuotteiden nimeämiselle ei ole lainsäädännön mukainen. Toimija perustelee käyttämäänsä nimeämistapaa virheellisillä tulkinnoilla lainsäädännöstä sekä Ruokaviraston ohjeista. Toimijan perustelu lainsäädännön soveltamisesta ei ole pätevä. Kansallinen lainsäädäntö täydentää ja asettaa tarkennuksia EU lainsäädännölle. Toimijan antamat esimerkit on irrotettu asiayhteydestä eivätkä siten ole sovellettavissa tarkastelun kohteena oleviin tuotteisiin. Mehujuomien pakkauksien kuvitus ja markkinointinimi kuuluvat vapaaehtoisiin merkintöihin, jotka arvioidaan kokonaisuutena pakkausmerkintöjen lainmukaisuutta arvioitaessa. Kuvitus ei saa antaa kuluttajalle liioiteltua tai muuten harhaanjohtavaa mielikuvaa tuotteen sisällöstä tai tuotteeseen käytetyistä ainesosista.

Markkinointinimi on elintarviketoimijan tuotteeseen lisäämä vapaaehtoinen merkintä. Vapaaehtoiset merkinnät, kuten markkinointinimi eivät saa olla kuluttajaa harhaanjohtavia, antaa liioiteltua tai muuten väärää mielikuvaa tuotteesta. Markkinointinimi ei myöskään saa olla ristiriidassa elintarvikkeen virallisen nimen kanssa. Markkinointinimi arvioidaan osana pakkausmerkintöjä.”

Turun ympäristöterveys katsoo, että toimijan käyttämät kuvitukset ja markkinointinimet eivät täytä määräyksessä tuotujen puutteiden osalta lainsäädännön vaatimuksia ja ovat kuluttajaa harhaanjohtavia. Turun ympäristöterveys katsoo, ettei toimija ole tuonut perusteluissaan esille sellaisia seikkoja, että pakkausten muutokselle ei olisi tarvetta. Kuluttajalle on oleellista tietää mitä kuluttajan ostama elintarvike todellisuudessa sisältää ja pakkauksen kuvituksen ja markkinoinnin ei tule johtaa kuluttajaa harhaan todellisen sisällön osalta. Kuluttajalle on oleellista tietää, onko pakkauksessa markkinoitua marjaa tai hedelmää tuotteessa merkittävä määrä. Marli Shot tuotteen osalta tuote toimija ei voi nimetä tuotetta mehuksi ja markkinoida tuotetta eri nimellä, shot. Lautakunnalle ehdotetaan kuitenkin, että määräyksen mukaisia määräaikoja pidennetään.

Oheismateriaali 1Oikaisuvaatimus 2.3.2021 liitteineen

Oheismateriaali 2Ympäristöterveyspäällikön määräys 18.2.2021 § 32

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää pidentää ympäristöterveyspäällikön päätöksessä 18.2.2021 § 32 annettuja määräaikoja seuraavasti:

Eckes-Granini Finland Oy:n tulee toimittaa kirjallisesti ympäristöterveyspäällikön määräyksessä vaaditut asiakirjat sekä korjatut pakkausmerkinnät Turun ympäristöterveyteen viimeistään kolmen kuukauden kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista. Virheellisin merkinnöin olevia tuotteita voi olla markkinoilla korkeintaan 12 kuukauden ajan päätöksen tiedoksisaannista lukien.

Muilta osin rakennus- ja lupalautakunta päättää hylätä Eckes-Granini Finland Oy:n ympäristöterveyspäällikön päätöksestä tekemän oikaisuvaatimuksen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoEckes-Granini Finland Oy Ab
tiedKaupunkiympäristö, ympäristöterveys