Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta9113.04.20224

3391-2022 (11 03 01)

Ympäristönsuojelulain 122 § mukainen päätös Resolum Oy:n meluntorjuntailmoituksesta koskien kivenmurskausta (Tavarakatu, Turun asema)

Tiivistelmä:

Ilmoitus koskee Logomon louhintatyömaalta tuotavan kiviaineksen lyhytaikaista murskaamista osoitteessa Tavarakatu (Väylän varikkoalue). Murske on tarkoitus hyödyntää lähialueella. Päätöksessä annetaan määräyksiä toiminnasta aiheutuvien ympäristöhaittojen vähentämiseksi.

Rlupalk § 91

Ympäristöinsinööri Helena Pakkala ja ympäristöinsinööri Renja Rasimus 7.4.2022:

Resolum Oy on 17.3.2022 toimittanut Turun kaupungin ympäristönsuojeluun ympäristönsuojelulain 118 §:n mukaisen ilmoituksen koskien kivenmurskausta Turun Asemalla, nykyisellä Väylän varikkoalueella osoitteessa Tavarakatu, Turku. Ilmoitusta on täydennetty 21.3. sekä 6.4.2022, jolloin tarkennettiin murskausajankohtaa. Paikka sijaitsee Koulukadun, Puistokadun, Puistokadun alitussillan kohdalla olevan länsipuolisen junaradan kaarteen, Tavara-aseman ja Tavarakadun rajaamalla alueella. 

Ilmoittaja

Resolum Oy

Niuskalankatu 13

20380 Turku

Ilmoitus

Louheen kuljetus alkaa alustavasti 19.4.2022 ja murskaus 20.4.2022. Murskausta tehdään 20.4. – 23.6.2022 välisenä aikana 35 työpäivän ajan. Ajanjakso on ilmoitettu pidemmäksi (44 työpäivää) työn keskeytyksiä mahdollisesti aiheuttavien laiterikkojen varalta. Murskausjakson muuttuneesta ajankohdasta on ilmoitettu 6.4.2022 (ilmoituksen mukainen ajankohta oli 11.4. – 17.6.2022). Mursketta varastoidaan alueella 31.7.2022 asti.

Murskattava louhe tuodaan Logomon alueen louhintatyömaalta runsaan kilometrin päästä Köydenpunojankatua pitkin. Murskattu kiviaines käytetään ratapihan perusparannustöihin. Murskattavan kiviaineksen kokonaismäärä on 65 000 – 70 000 tonnia ja tavoite on murskata 2 000 – 2 500 tonnia yhden työpäivän aikana. Kiviaines murskataan pääosin raekokoon 0 – 90 mm ja 0 – 63 mm, mutta jonkin verran myös pienempään kokoon eli 0 – 16 mm ja 0 – 32 mm. Louhekuormia kuljetetaan Logomon alueelta arvion mukaan noin 100 kuormaa (5-aks. autollista).

Työssä käytetään kaivinkonetta, pyöräkuormaajaa ja murskauslaitosta. Iskuvasaran vähäinen käyttö on mahdollista. Kaivinkoneen ja pyöräkuormaajan käytöstä arvioidaan aiheutuvan 10 metrin päähän noin 80 dB(A):n melutaso ja murskauslaitoksesta noin 100 dB(A). Kiviä ja mursketta kastellaan murskauksen ja lastauksen aikana pölyn leviämisen estämiseksi.

Murskauslaitos sijoitetaan alueelle siten, että ympäröivät tavara-aseman rakennukset ja metsäinen maavalli estävät mahdollisimman hyvin murskauksesta aiheutuvan melun ja pölyn kulkeutumista alueen ulkopuolelle. Louhe tuodaan alueelle Tavarakatua pitkin. Louhe ja valmis murske varastoidaan murskausaseman itäpuolella, jossa varastokasat osaltaan estävät melun ja pölyn etenemistä Koulukadun suuntaan.

Lähimmät asuinrakennukset ovat idässä Koulukadun ABC-Aseman takana Resiinaraitilla lähimmillään noin 300 metrin päässä. Väliin jää tavara-aseman alueen lisäksi vilkasliikenteinen Koulu-/Puistokadun katuosuus. Puistokadun ja Tukholmankadun kulmassa kaakossa olevaan asuinkerrostaloon (os. Tukholmankatu 1) on etäisyyttä hieman alle 300 metriä. Tavara-aseman alueella oleva, aivan murskausaseman viereen sijoittuva koillis-lounaissuuntainen metsäinen maavalli toimii hyvänä luontaisena meluesteenä kaakon suuntaan, jossa tämä rakennus on. Sektorilla etelä-länsi radan eteläpuolella olevat lähimmät rakennukset ovat teollisuus- tai toimitilakiinteistöjä. Murskausaseman länsi-luodepuolinen alue on metsää, jonka takana on teollisuuskiinteistöjä. Pohjoispuolella osoitteessa Kollikatu 1 on elintarvikemyymälä pysäköintialueineen runsaan 200 metrin päässä. Useita tavara-aseman rakennuksia autopaikkoineen on sektorilla pohjoinen-itä alle 150 metrin päässä murskausasemasta. Koillisessa Naantalin Pikatien ja Köydenpunojankadun risteyksen pohjoispuolella osoitteissa Kokkorinne 1, 3 ja 5 oleviin asuintaloihin on etäisyyttä noin 300 metriä. 

Melutilannetta seurataan aistinvaraisesti ja tarvittaessa tehdään mittauksia.

Tiedotteet työn tekemisestä jaetaan talokohtaisesti.

Ilmoituksen käsittely

Ilmoituksen vireilläolosta on kuulutettu Turun kaupungin internet-sivuilla 22.3. – 4.4.2022 välisenä aikana. Määräaikaan mennessä ei tullut muistutuksia.

Ympäristönsuojelun ehdotus toimintaa koskeviksi määräyksiksi ja niiden perusteluiksi

Ympäristönsuojeluviranomainen hyväksyy ympäristönsuojelulain 118 §:n mukaisen ilmoituksen.

Tätä päätöstä ja sen määräyksiä on ympäristönsuojelulain 200 §:n mukaisesti noudatettava muutoksenhausta huolimatta.

Tämä päätös koskee ilmoituksen mukaisia töitä aikajaksolla 19.4. – 23.6.2022.

Toiminta-ajat

Työmaa-alueen toiminnot:

Murskaus

Polttoaineiden varastointi

Jätteet sekä jäte- ja hulevedet

Meluseuranta

Tiedotus

Perustelut

Määräykset on annettu tilapäisestä toiminnasta ympäristölle aiheutuvien ympäristöhaittojen vähentämiseksi sekä maaperän ja vesistöjen suojelemiseksi. Louheen murskaaminen ja murskeen hyödyntäminen lähellä syntypaikkaansa vähentää pidemmistä kuljetusmatkoista aiheutuvia ympäristöhaittoja, minkä takia alueella saa murskata vain Logomon työmaalta tuotua louhetta.

Ilmoitettu määrä louhetta voidaan ilman keskeytyksiä murskata 35 työpäivässä. Ilmoituksessa on kuitenkin varauduttu mahdollisiin laiterikkoihin tms., joiden takia kestoksi on ilmoitettu 44 työpäivää eli aikaväli 20.4. – 23.6.2022. Murskaus ei vaadi ympäristönsuojelulain mukaista ympäristölupaa kestäessään alle 50 työpäivää.

Vilkkaan liikenteen aiheuttaman pölyn, pakokaasupäästöjen ja melun takia alueelle ei saa muodostua murskaustoiminnasta ja kiviaineksen kuljetuksesta lisääntyvää ilman laadun heikkenemistä tai meluhaittaa. Tehokkaalla kastelulla voidaan merkittävästi vähentää toiminnasta aiheutuvaa pölyämistä ja estää pölyn kulkeutuminen alueen murskauspaikan ulkopuolisille alueille. Määräyksissä on otettu huomioon alueella oleva asutus, jalankulkijat ja lähimmässä liikerakennuksessa (elintarvikemyymälä) asioivat. Lähimmät asuinrakennukset sijaitsevat lähes 300 metrin etäisyydellä ja alueen taustamelutaso muodostuu liikenteestä. Iltaa kohden vähenevä liikenne ja siitä aiheutuva taustamelutason lasku on huomioitu murskaustoiminnan työaikaa koskevissa määräyksissä.

Melun mittaaminen on tarpeellista viimeistään tilanteessa, kun meluhaitoista on valitettu ja on syytä epäillä asutuksen kohdalle kantautuvan melutason olevan korkea. Mittaustuloksia on tarvittaessa verrattava terveydellisin perustein annettuihin raja-arvoihin ottaen huomioon asukkaille muodostuvan altistumistason. Mittaustulokset saattavat edellyttää päivittäisen työajan lyhentämistä ja/tai uusien melun leviämistä estävien toimenpiteiden käyttöönottoa. Ympäristönsuojelu voi välittömästi määrätä työaikaa lyhennettäväksi joko aamu- tai iltapäivästä tai pitämällä taukoa työpäivän aikana ympäristön asukkaiden melualtistuksen vähentämiseksi.

Polttoaineiden varastointia koskevat määräykset on annettu sen varalta, että työmaalla varastoidaan polttoainetta. Määräysten tavoitteena on estää maaperään pääsemästä jätettä tai muuta ainetta, joka voi pilata maaperän tai aiheuttaa haittaa terveydelle tai ympäristölle. Ympäristövahinkojen estämiseksi toiminnanharjoittajan tulee huolehtia, ettei tankkauksen yhteydessä pääse öljyä maaperään. Maaperä on rakennettavissa tiiviiksi esimerkiksi käyttämällä rakenteissa vähintään 1 mm:n paksuista HDPE-muovia, jonka päälle laitetaan riittävän paksu maakerros. Edellytyksenä on, että tasoitetun maaperän laatu suojaa kalvoa rikkoontumiselta.

Murskausalueen hulevesistä saattaa aiheutua pääasiassa kiintoainekuormitusta esimerkiksi lähiojiin. Muodostuvien hulevesien määrään vaikuttaa murskausajankohdan säätila sekä pölyntorjuntaan käytettävän veden määrä. Alueen ulkopuolelle kulkeutuvan kuormituksen vähentämiseksi hulevedet tulee tarvittaessa johtaa selkeytysaltaaseen kiintoaineen erottamiseksi vedestä ennen sen johtamista tai kulkeutumista muualle.

Henkilöiden, joihin melu- tai pölyhaitta kohdistuu, on tärkeää ennakoivasti tietää, milloin ja miten pitkään työtä tehdään. Tiedottaminen on olennainen osa meluntorjuntaa ja ennustettavuudella pyritään vähentämään haitankärsijöiden kokemaa haittaa. Mahdollisuus antaa välitöntä palautetta toiminnanharjoittajalle mahdollistaa tarvittaessa nopean korjaavien toimenpiteiden käynnistämisen.

Murskatun louheen määrää ja murskaukseen kuluneiden työpäivien määrää koskeva raportointimääräys on annettu valvonnan tehostamiseksi.

Tätä päätöstä on noudatettava muutoksen hausta huolimatta (YSL 200 §).

Sovelletut säännökset

Ympäristönsuojelulaki (527/2014) 118, 121-122, 200 §

Asetus ympäristönsuojelusta (713/2014) 26 §

Laki eräistä naapurussuhteista (26/1920) 17 §

Turun kaupungin ympäristönsuojelumääräykset

Turun kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen maksutaksa

Maksu

Päätöksestä peritään Turun kaupungin kaupunkiympäristölautakunnan 14.12.2021 499 § (14671-2021) hyväksymän maksutaksan mukainen (laaja) 640 euron maksu. Lasku ilmoituksen käsittelystä lähetetään erikseen.

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta Vaasan hallinto-oikeudelta. Valitusosoitus on päätöksen liitteenä.

Oheismateriaali 1Meluilmoitus liitteineen

Ympäristönsuojelupäällikkö Olli-Pekka Mäki:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää hyväksyä ympäristönsuojelun ehdotuksen ilmoituksesta annettaviksi määräyksiksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedLounais-Suomen poliisilaitos
aoResolum Oy
tiedVarsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
tiedKaupunkiympäristö, rakennusvalvonta
tiedKaupunkiympäristö, ympäristönsuojelu