Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta8631.03.20222

3185-2022 (11 03 01)

Ympäristönsuojelulain 122 § mukainen päätös Kreate Rata Oy:n meluntorjuntailmoituksesta koskien paalutusta ja kaksoisraiteen rakentamista (Turun ratapiha, radan varsi Virusmäentie, Konsantie ja Lonttinen)

Tiivistelmä:

Ilmoitus koskee radan rakennustöitä Turun ratapiha-alueella sekä Tampereen radalla Aninkaisten sillan ja Konsan tasoristeyksen välisellä osuudella Raunistulan ja Lonttisten kaupungin osien välissä. Työtä joudutaan junaliikenteen takia tekemään myös yöaikana ja viikonloppuisin. Päätöksessä annettaan määräyksiä melu- ja pölyhaittojen vähentämisestä, meluseurannasta ja tiedottamisesta haitankärsijöille.

Rlupalk § 86

Ympäristöinsinööri Helena Pakkala 28.3.2022:

Kreate Rata Oy on 14.3.2022 toimittanut Turun kaupungin ympäristönsuojeluun ympäristönsuojelulain 118 §:n mukaisen ilmoituksen koskien kaksoisraiteen rakentamista (ns. KUTU-hanke). Ilmoitusta on täydennetty 23.3.2022.

Ilmoittaja

Kreate Rata Oy

Lautatarhankatu 4

13111 Hämeenlinna

Ilmoitus

Aikataulu

Ilmoituksen mukaan radan rakentamiseen liittyviä töitä tehdään 28.3. – 31.8.2022 välisenä aikana. Meluavimmat työvaiheet tehdään ensimmäisten kuukausien aikana. Työ alkaa paalutuksella ja ratatöillä. Ratatöitä tehdään pääasiassa yöaikaan radalla kulkevan junaliikenteen takia. Lisäksi raskasta kalustoa kulkee alueella 11.5.2022 asti ympäri vuorokauden ja tämän jälkeen päiväaikaan. Koko alueella työskennellään samanaikaisesti monessa paikassa.

Työtä tehdään pääsääntöisesti arkisin maanantaista perjantaihin klo 7.00 – 19.00. Viikolla 14 (4. – 8.4.) tehdään tiistain ja keskiviikon, keskiviikon ja torstain sekä torstain ja perjantain välisinä öinä kannatinlangan vaihtotöitä, sähkörataperustusten asennusta sekä paalutusta. Huhtikuun jokaisena viikonloppuna työskennellään lauantain ja sunnuntain välisinä öinä sekä vappuviikonloppuna (30.4. – 1.5.) lauantain ja sunnuntain välisenä yönä noin klo 21.00 – 8.00. Yhtäjaksoisesti vuorokaudet ympäri työskennellään aikavälillä 7.5. klo 01 – 11.5. klo 17.00 eli noin viiden vuorokauden ajan lauantaista keskiviikkoon.

Koko radan matkalta lyödään paaluperustuksia yhteensä 15 kpl viikolta 13 (28.3.) alkaen huhtikuun loppuun asti. Paalutusta tehdään samanaikaisesti autolastauslaiturin rakentamisen kanssa. Toukokuun 11. päivän jälkeen työ jatkuu pääsääntöisesti päiväaikaan klo 7.00 – 19.00 elokuun loppuun 2022 asti lukuun ottamatta satunnaisia arkipäivien välissä tehtäviä yötöitä (raiteiden hitsausta), joiden tarkkoja ajankohtia ei vielä tiedetä.

Työalueet ja tehtävät työt

Työssä käytetään paalutuskonetta, useita kaivinkoneita ja kuorma-autoja sekä ratatyökalustoa. Melutasoksi 10 metrin etäisyydellä arvioidaan 60 – 70 dB(A).

Toimialue ulottuu Turun ratapiha-alueelta Virusmäentien vieressä kulkevaa rataosuutta pitkin päättyen radalla kohtaan, jossa vieressä kulkevan Konsantien katunumero on 14. Työn vaikutusalue ulottuu Virusmäentielle Raunistulan rampista ja Urpontiestä alkaen edeten Konsantietä lähelle Konsankujan tasoristeystä.

Ratatöiden lisäksi melua aiheutuu radan pohjoispuolella kulkevan raskaan kaluston kulkureitin käytöstä. Tämä raskaan kaluston reitti kulkee radan pohjoispuolta pitkin työmaan varastoalueelle, joka on radan, Konsankujan, Konsantien ja Ramstedtinkadun ympäröimällä alueella. Reitti sulkee radan varressa olevan uuden kevyen liikenteen väylän. Maanajoon tarkoitettu työmaatie kulkee radan vartta pitkin koko työmaa-alueen matkalta ulottuen Raunistulantielle asti.

Maanajoon varattu välivarastoalue sijaitsee radan eteläpuolella Konsankujan ja Lonttisten alueeseen rajautuvan Helsingin junaradan välillä. Maata ajetaan radan varressa olevaan välivarastoon ilta- ja yöaikaan. Täältä maa-aines kuljetetaan radan vartta pitkin päiväaikaan pois kohti Raunistulantietä. Maanajon arvioidaan kestävän viikolle 30 eli heinäkuun 2022 loppuun asti.

Ratatyöt aloitetaan Turun ratapihan kohdalla viikolla 13 (28.3.2022), jolloin alkavat myös ratapihalle rakennettavan autolastauslaiturin paalutustyöt.

Turun ratapiha-alueella rakennetaan Vaunukadun ja radan väliselle alueelle uusi laiturirakenne sekä Köydenpunojankaaren ja radan väliselle alueelle uusi autolastauslaituri. Vaunulastauslaiturin siirto tapahtuu viikonloppuna 21. – 22.5. lauantain klo 10.00 ja sunnuntai-iltapäivän välisenä aikana.

Virusmäentien varressa aloitetaan huhtikuun lopulla rakentaa tukimuuria, jonka antura on maanvarainen eikä paalutusta tarvita. Rakennustyön takia Virusmäentie suljetaan liikenteeltä viikosta 13 (28.3.2022) alkaen heinäkuun loppuun asti.

Lähimmät häiriintyvät kohteet

Ratapihalla tehtävien töiden melusta aiheutuu haittaa eniten Vaunukadun asukkaille (Logomon lähellä) uuden junalaiturin rakennustöiden ja ratatöiden aikana. Lähimmät asunnot sijaitsevat työkohteiden välittömässä läheisyydessä.

Uuden autolastauspaikan rakentamiseen liittyvät työt aiheuttavat eniten meluhaittaa Köydenpunojankaaren pohjoispuolella sijaitseviin Paratiisinkadun ja osittain Veturimiehenkadun asuntoihin. Lähimmät rakennukset ovat noin 50 metrin päässä.

Aninkaisten sillan koillispuolella olevan korttelin (Raunistulan ramppi, Virusmäentie, Urpontie) lähin asuinrakennus on radan välittömässä läheisyydessä. Alueen asukkaille aiheutuu meluhaittaa tukiseinän rakentamisesta ja ratatöistä.

Ratatyöt ja raskaan kaluston kulkureitin käyttö aiheuttavat meluhaittaa Virusmäentien ja Konsatien asukkaille radan pohjoispuolella. Lähimmät asunnot ovat Virusmäentien alussa aivan radan tuntumassa ja Konsantiellä noin 50 metrin päässä. Radan eteläpuolella, Lonttisten alueella, Allinkadun ja Lokinkadun pohjoispään lähimmät asuinrakennukset ovat aivan radan vieressä. Myös Airikinkadun ja Kahlaajankadun radan puoleiset talot ovat 20 – 60 metrin päässä työkohteista. Myös Lonttisten puolen asukkaisiin kohdistuu ratatöiden ja raskaan liikenteen aiheuttamaa meluhaittaa.

Ilmoituksen mukaan melu- ja tärinätilannetta seurataan. Lähiasutukselle tiedotetaan tarvittaessa meluavan työn tekemisestä.

Ilmoituksen käsittely

Ilmoituksen vireilläolosta on kuulutettu Turun kaupungin internet-sivuilla 17. – 25.3.2022 välisenä aikana. Määräaikaan mennessä ei tullut muistutuksia.

Toiminnanharjoittaja on järjestänyt 14.3.2022 alueen asukkaille yleisötilaisuuden etäyhteydellä. Tilaisuudessa, johon osallistui noin 50 alueen asukasta, kerrottiin hankkeesta ja sen vaikutuksista mm. liikennejärjestelyihin sekä aiheutuvista meluhaitoista Raunistulan, Lonttisten ja Logomon alueella.

Ympäristönsuojelun ehdotus toimintaa koskeviksi määräyksiksi ja niiden perusteluiksi

Ympäristönsuojeluviranomainen hyväksyy ympäristönsuojelulain 118 §:n mukaisen ilmoituksen. Samalla huomautetaan, että ilmoitus tulisi jättää viimeistään 30 vuorokautta ennen toiminnan suunniteltua aloitusajankohtaa.

Tätä päätöstä ja sen määräyksiä on ympäristönsuojelulain 200 §:n mukaisesti noudatettava muutoksenhausta huolimatta.

Tämä päätös koskee ilmoituksen mukaisia töitä aikajaksolla 28.3. – 31.8.2022.

Yleiset määräykset melu- ja pölyhaitan torjumiseksi

Toiminta-ajat

Meluseuranta

Tiedotus

Perustelut

Määräykset on annettu tilapäisestä toiminnasta ympäristölle aiheutuvien ympäristöhaittojen vähentämiseksi. Lähes koko rata-alue, jolla töitä tehdään, sijaitsee lähellä asuinrakennuksia, paikoitellen aivan vieressä. Määräys melun ja pölyn torjunnan kannalta parhaan mahdollisen työkaluston käyttämisestä on annettu asuntojen läheisyyden takia ottaen lisäksi huomioon työajat.

Junaliikenne asettaa työlle reunaehtoja, joiden takia radan rakentamistöitä ja ratapihalle tehtäviä muutoksia joudutaan tekemään myös monena yönä. Työ edellyttää maa-aineksen kaivuuta ja maansiirtoa varten junaradan viereen on rakennettu työmaatie, jota pitkin maata kuljetetaan sen varrella olevilla varastoalueille. Annettavat määräykset koskevat paalutuksen ja radan rakentamisen lisäksi toimintaa maa-ainesten varastoalueilla ja maa-ainesten kuljettamista.

Työ ei saa kohtuuttomasti häiritä asukkaiden vuorokautista lepoa. Tämän takia on määrätty, että työ on pyrittävä suunnittelemaan siten, että samojen asukkaiden altistuminen merkittävälle meluhaitalle useana peräkkäisenä yönä voitaisiin välttää.

Ympäristönsuojelulain 6 §:n perusteella toiminnanharjoittajalla on selvilläolovelvollisuus toimintansa aiheuttamista ympäristövaikutuksista. Määräys melumittausten tekemisestä on annettu lakiin perustuen.

Työn alkuvaiheessa tehtävillä melumittauksilla on tarkoitus alustavasti selvittää ja kartoittaa asuntojen kohdalle eri työvaiheista aiheutuvia melutasoja.

Melun tarkempi mittaaminen on tarpeellista viimeistään siinä tilanteessa, kun asukkaat kokevat meluhaitat hyvin haitallisina ja on tarpeen selvittää melun aiheuttamia mahdollisia terveys- ym. haittoja. Melumittaajan on oltava ympäristönsuojelun hyväksymä ulkopuolinen asiantuntijataho mittausten sekä tulosten tulkinnan laadun varmistamiseksi. Koska kyseessä on erityisesti sisätiloihin tunkeutuva, nukkumista haittaava melu, on laadittavassa raportissa mittaustuloksia verrattava terveydellisin perustein annettuihin arvoihin. Tulosten tulkinnassa on huomioitava henkilöön kohdistuva meluhaitan kesto ja voimakkuus.

Henkilöiden, joihin meluhaitta kohdistuu, on tärkeää ennakoivasti tietää, milloin meluavaa työtä tehdään. Tiedottaminen on olennainen osa meluntorjuntaa ja ennustettavuudella pyritään vähentämään haitankärsijöiden kokemaa haittaa. Yhdenkään asuntojen läheisyydessä tehtävän yötyön ei tule tulla yllätyksenä asukkaille. Mahdollisuus antaa välitöntä palautetta toiminnanharjoittajalle nopeuttaa asioiden käsittelyä ja mahdollistaa tarvittaessa nopean korjaavien toimenpiteiden käynnistämisen. Tiedon kulun tehostamiseksi tiedon jakelussa on määrätty käytettäväksi useita kanavia, joista haitankärsijöiden tulee olla tietoisia.

Tätä päätöstä on noudatettava muutoksen hausta huolimatta (YSL 200 §).

Sovelletut säännökset

Ympäristönsuojelulaki (527/2014) 118, 121-122, 200 §

Asetus ympäristönsuojelusta (713/2014) 26 §

Laki eräistä naapurussuhteista (26/1920) 17 §

Turun kaupungin ympäristönsuojelumääräykset

Turun kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen maksutaksa

Maksu

Päätöksestä peritään Turun kaupungin kaupunkiympäristölautakunnan 14.12.2021 499 § (14671-2021) hyväksymän maksutaksan mukainen 640 euron maksu. Lasku ilmoituksen käsittelystä lähetetään erikseen.

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta Vaasan hallinto-oikeudelta. Valitusosoitus liitteenä.

Oheismateriaali 1Meluilmoitus liitteineen

Ympäristönsuojelupäällikkö Olli-Pekka Mäki:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää hyväksyä ympäristönsuojelun ehdotuksen ilmoituksesta annettaviksi määräyksiksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoKreate Rata Oy
tiedLounais-Suomen poliisilaitos
tiedVarsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
tiedKaupunkiympäristö, rakennusvalvonta
tiedKaupunkiympäristö, ympäristönsuojelu