Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta7131.03.20225

2311-2022 (11 03 00)

Ilmanlaatu Turun kaupunkiseudulla helmikuussa 2022

Tiivistelmä:

Raportti ilmanlaadusta Turun kaupunkiseudulla helmikuussa 2022 on valmistunut. Hengitysilman tavallisin laatuluokitus tunti-indeksillä määriteltynä oli kauppatorilla sekä Ruissalossa hyvä. Heikoimmillaan ilmanlaatu oli Kauppatorilla erittäin huono ja Ruissalossa tyydyttävä. Ilmanlaatu oli kauppatorilla hyvää 79,6 % ja Ruissalossa 58,2 % ajasta. Hengitettävien hiukkasten vuorokausipitoisuuden raja-arvoa ylitettiin kaksi kertaa Turun kauppatorilla. Läheisen työmaan arvioidaan olevan pääsyy ylityksille. Tavoite- tai ohjearvojen numeroarvoja ei ylitetty. Maailman terveysjärjestö WHO:n ohjearvot hengitettäville hiukkasille, pienhiukkasille sekä typpidioksidille ylitettiin kauppatorilla.

Rlupalk § 71

Ympäristönsuojelu, vs. ympäristötarkastaja Hans-Peter Huhtala 24.3.2022:

Ilmanlaadun kuukausiraportissa käsitellään Turussa, Raisiossa, Naantalissa, Kaarinassa ja Paraisilla sijaitsevien ilmanlaadun mittausasemien tuloksia. Turussa mittausasemat sijaitsevat keskustassa kauppatorilla sekä Ruissalossa. Turun kauppatorilla mitataan typen oksideita, hengitettäviä hiukkasia, sekä pienhiukkasia. Ruissalon asema on tyypiltään kaupunkitausta-asema, jossa mitataan otsonia, rikkidioksidia sekä typen oksideita. Turun asemien ilmanlaatuindeksien laskennassa käytetään näitä mittaustuloksia.

Helmikuussa hengitysilman laatu oli tunti-indeksillä luokiteltuna Turun keskustassa hyvää 79,6 % ajasta ja Ruissalossa 58,2 %. Heikoimmillaan ilmanlaatu oli kauppatorilla erittäin huono 0,8 % ja Ruissalossa tyydyttävä 41,8 % ajasta.

Turun asemien ilmanlaadun mittaustuloksia valvotaan ja verrataan valtioneuvoston päätöksellä (480/96) annettuihin ohjearvoihin ja raja- sekä tavoitearvoihin, jotka perustuvat valtioneuvoston asetukseen ilmanlaadusta 79/2017. Mittaustuloksia verrataan lisäksi kuukausiraportoinnin yhteydessä Maailman terveysjärjestön (World Health Organization, lyh. WHO) antamiin ohjearvoihin. Ohjearvot antavan kuvan siitä, mihin suuntaan ilmanlaadun liittyvä lainsäädäntö todennäköisesti kehittyy tulevaisuudessa. Turun kaupunki on lisäksi sitoutunut saavuttamaan WHO:n ilmanlaadun ohjearvoja vuoteen 2030 mennessä.

Typpidioksidin tuntipitoisuudet olivat Kauppatorilla korkeimmillaan 36,7 % ja Ruissalossa 21,3 % ohjearvosta. Korkein typpidioksidin vuorokausipitoisuus oli Kauppatorilla 45,7 % ja Ruissalossa 27,1 % ohjearvon numeroarvosta. Hengitettävien hiukkasten vuorokausipitoisuudet olivat korkeimmillaan Kauppatorilla 79,3 % ohjearvosta. Ruissalossa korkein rikkidioksidin vuorokausipitoisuus oli 1,9 % ja tuntipitoisuus 0,7 % ohjearvon numeroarvosta.

Korkein typpidioksidin tuntipitoisuus oli Kauppatorilla 31,5 % ja Ruissalossa 24,0 % raja-arvon numeroarvosta. Hengitettävien hiukkasten vuorokausipitoisuudet olivat korkeimmillaan Kauppatorilla 177,6 % raja-arvosta. Ruissalossa korkein rikkidioksidin vuorokausipitoisuus oli 1,3 % ja tuntipitoisuus 0,9 % raja-arvon numeroarvosta. Ruissalossa otsonipitoisuudet olivat korkeimmillaan 62,5 % terveyshaittojen ehkäisemiseksi annetusta kahdeksan tunnin liukuvan keskiarvon tavoitearvosta (120 µg/m3).

Typpidioksidin tuntipitoisuudet olivat Kauppatorilla korkeimmillaan 31,5 % ja Ruissalossa 24,0 % WHO:n ohjearvosta. Korkein typpidioksidin vuorokausipitoisuus oli Kauppatorilla 168,0 % ja Ruissalossa 88,0 % ohjearvon numeroarvosta. Hengitettävien hiukkasten vuorokausipitoisuudet olivat korkeimmillaan Kauppatorilla 197,3 % ja pienhiukkasten 135,3 % WHO:n ohjearvosta. Ruissalossa korkein rikkidioksidin vuorokausipitoisuus oli 4,0 % ja kymmenen minuutin pitoisuus 1,2 % ohjearvon numeroarvosta. Ruissalossa otsonipitoisuudet olivat korkeimmillaan 75,0 % kahdeksan tunnin liukuvan keskiarvon ohjearvosta.

Oheismateriaali 1Ilmanlaaturaportti helmikuu 2022

Ympäristönsuojelupäällikkö Olli-Pekka Mäki:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää merkitä helmikuun ilmanlaaturaportin tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.