Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Rakennus- ja lupalautakunta | 70 | 31.03.2022 | 4 |
2985-2022 (11 03 01)
Ympäristönsuojelulain 122 § mukainen päätös Resolum Oy:n meluntorjuntailmoituksesta koskien louhintaa (Veturikatu ja Köydenpunojankaari)
Tiivistelmä:
Resolum Oy:n meluilmoitus koskee Logomon läheisyydessä Veturikadulla ja Köydenpunojankaarella 4.4. - 29.7.2022 välisenä aikana tehtävää louhintaa. Päätöksessä annetaan määräyksiä louhinnasta aiheutuville melu- ja pölyhaitoille.
Rlupalk § 70
Ympäristöinsinööri Helena Pakkala 24.3.2022:
Resolum Oy on 9.3.2022 toimittanut Turun kaupungin ympäristönsuojeluun ympäristönsuojelulain 118 §:n mukaisen ilmoituksen koskien louhintaa Pohjolan kaupunginosassa osoitteissa Veturikatu ja Köydenpunojankaari. Ilmoitusta on täydennetty 10.3.2022.
Katualueella olevat louhinnat ovat hyväksytty katusuunnitelman yhteydessä, jolloin asiakirjat ovat myös olleet nähtävänä. Louhittavien tonttien maisematyöluvat ovat käsittelyssä Turun kaupungin rakennusvalvonnassa.
Ilmoittaja
Resolum Oy
Niuskalankatu 13
20380 Turku
Ilmoitus
Ilmoituksen mukaan louhintaa tehdään 4.4. – 29.7.2022 välisenä aikana maanantaista perjantaihin klo 7.00 – 18.00. Räjäytyksiä tehdään 1 – 2 kertaa työpäivän aikana klo 8.30 – 16.00 välillä. Logomon tapahtumien takia on alustavasti sovittu, että räjäytyksiä ei ole perjantaisin. Lisäksi alueella tehdään kadunrakennustöitä 28.3. – 31.10.2022 välisenä aikana.
Louhinta alkaa Veturikadulta ja etenee idästä länteen kohti Junakatua. Veturikadun alueelta irrotetaan kalliota 19 547 m3tr ja työ valmistuu 15.6.2022 mennessä. Tämän jälkeen louhitaan Köydenpunojankaari, joka sijoittuu Veturikadun louhintojen itäpuolelle, lähelle Köydenpunojankadun ja Köydenpunojankaaren risteystä. Louhintamäärä on 36 350 m3tr ja louhinta etenee kaakosta luoteeseen. Tämä osuus valmistuu viimeistään 29.7.2022.
Louhinnassa käytetään kahta hydraulisesti vaimennettua poravaunua ja 1 – 3 kauhakuormaajaa. Tarvittaessa käytetään iskuvasaraa louheen rikkomiseen raekokoon #600 ennen kuormausta. Louhetta ei murskata alueella. Alueelta poiskuljetettavan louheen kokonaismäärä on noin 100 000 m3 (irtokuutiota) ja yhden työpäivän aikana arvioidaan kuljetettavan noin 900 m3 louhetta kuorma-autoilla. Tarvittaessa louhekasoja voidaan hyödyntää meluesteinä. Kastelua käytetään pölyntorjumiseksi tarpeen vaatiessa.
Veturikadun louhinnoista on lähimmillään matkaa Logomon rakennukseen noin 15 metriä. Lähimpiin Vaunukadun kerrostaloihin etelässä on etäisyyttä noin 40 metriä. Pohjoispuolella Köydenpunojankadun toisella puolella on ammatti-instituutin rakennuksia yli 100 metrin päässä. Köydenpunojankaaren louhintoja lähimmät asuinrakennukset ovat työmaan itäpuolella Veturimiehenkadulla sekä Köydenpunojankadun vastakkaisella puolella pohjoisessa. Useisiin asuinrakennuksiin on etäisyyttä alle 100 metriä, myös etelässä Vaunukadun varrella. Meluilmoituksen liitteenä olevaan ympäristön selvitys- ja katselmusalueen karttaan on merkitty alustavat tärinämittauspisteet.
Työn tekemisestä tiedotetaan huoneistokohtaisesti selvitys- ja katselmusalueella oleviin asuinrakennuksiin sekä muihin tiloihin.
Ilmoituksen käsittely
Ilmoituksen vireilläolosta on kuulutettu Turun kaupungin internet-sivuilla 10. – 22.3.2022 välisenä aikana. Määräaikaan mennessä ei tullut muistutuksia.
Ympäristönsuojelun ehdotus toimintaa koskeviksi määräyksiksi ja niiden perusteluiksi
Ympäristönsuojeluviranomainen hyväksyy ympäristönsuojelulain 118 §:n mukaisen ilmoituksen. Tätä päätöstä ja sen määräyksiä on ympäristönsuojelulain 200 §:n mukaisesti noudatettava muutoksenhausta huolimatta.
Tämä päätös koskee ilmoituksen mukaista louhintaan liittyviä työvaiheita aikavälillä 4.4. – 29.7.2022.
Yleiset määräykset melu- ja pölyhaitan torjumiseksi
Toiminta-ajat
Meluseuranta
Tiedotus
Perustelut
Määräykset on annettu tilapäisestä toiminnasta ympäristölle aiheutuvien ympäristöhaittojen vähentämiseksi. Työmaa sijaitsee hyvin lähellä asuinkerrostaloja ja aivan työmaan vieressä on Logomo, jossa järjestetään erilaisia tapahtumia.
Louhinnasta aiheutuvan meluhaitan torjuminen teknisin keinoin on haastavaa ja tapahtuu pääasiassa työaikaa rajoittamalla. Päivittäisen työajan liiallinen lyhentäminen kuitenkin pidentää työn kokonaiskestoa, mikä ei ympäristölle koituvan kokonaisrasituksen kannalta ole mielekästä. Meluavimpien toimintojen päivittäistä työaikaa on rajoitettu eniten haitan vähentämiseksi. Lisäksi meluavien töiden aloitusaikaa aamulla on kesälomakauden ajaksi siirretty tunnilla myöhäisemmäksi. Toiminnanharjoittaja sopii Logomon kanssa huvitilaisuuksien edellyttämistä järjestelyistä ja tauoista työmaalla.
Vaatimus melun ja pölyn torjunnan kannalta parhaan mahdollisen työkaluston käyttämisestä on asuntojen läheisyyden takia tarpeen. Esimerkiksi porakoneen teräkärjen peittämisellä kumisuojalla on todettu vähentävän melua jopa 10 dB.
Melun mittaaminen on tarpeellista viimeistään tilanteessa, kun asukkaat kokevat meluhaitat hyvin haitallisina ja melusta valitetaan joko toiminnanharjoittajalle tai ympäristönsuojeluun. Melumittaajan on oltava ympäristönsuojelun hyväksymä ulkopuolinen asiantuntijataho mittausten sekä tulosten tulkinnan laadun varmistamiseksi. Mittauksista laadittavassa raportissa tuloksia on verrattava terveydellisin perustein annettuihin raja-arvoihin asukkaille ja alueella oleskeleville koituvan melualtistumistason arvioimiseksi.
Jatkuvatoimisilla mittauksilla tarkoitetaan esim. koko työpäivän kestäviä mittauksia. Mittaustulokset voivat edellyttää päivittäisen työajan lyhentämistä ja/tai uusien melun leviämistä estävien toimenpiteiden käyttöönottoa. Tarve päivittäisen työajan lyhentämiselle voi syntyä myös ilman mittauksia, jos ympäristön asukkaat kokevat työpäivän pituudesta johtuvan meluhaitan erittäin haitallisena. Ympäristönsuojelu voi melualtistuksen vähentämiseksi välittömästi määrätä työaikaa lyhennettäväksi joko aamu- tai iltapäivästä tai pitämällä taukoa meluavien töiden tekemisessä työpäivän aikana.
Tiedottaminen riittävän laajalle alueelle on haitan kokemisen kannalta tärkeää. Tarvittaessa toiminnanharjoittajan tulee varautua asukkaiden kuulemiseen myös muilla tavoilla.
Määräys räjäytysaikojen ilmoittamisesta etukäteen työn vaikutuspiirissä asuville heidän niin halutessaan on annettu, jotta esim. paukkuherkkien lemmikkieläinten omistajat saavat tarvittaessa etukäteen tiedon ja voivat varautua räjäytysääniin. Tiedotus voidaan hoitaa esim. tekstiviestillä tai muulla sovitulla tavalla.
Tätä päätöstä on noudatettava muutoksen hausta huolimatta (YSL 200 §).
Sovelletut säännökset
Ympäristönsuojelulaki (527/2014) 118, 121-122, 200 §
Asetus ympäristönsuojelusta (713/2014) 26 §
Laki eräistä naapurussuhteista (26/1920) 17 §
Turun kaupungin ympäristönsuojelumääräykset
Turun kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen maksutaksa
Maksu
Päätöksestä peritään Turun kaupungin kaupunkiympäristölautakunnan 14.12.2021 499 § (14671-2021) hyväksymän maksutaksan mukainen 400 euron maksu. Lasku ilmoituksen käsittelystä lähetetään erikseen.
Muutoksenhaku
Tähän päätökseen saa hakea muutosta Vaasan hallinto-oikeudelta. Valitusosoitus liitteenä.
Oheismateriaali 1Meluilmoitus liitteineen
Ympäristönsuojelupäällikkö Olli-Pekka Mäki:
EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää hyväksyä ympäristönsuojelun ehdotuksen ilmoituksesta annettaviksi määräyksiksi.
PäätösEhdotus hyväksyttiin.
Jakelu
tiedLounais-Suomen poliisilaitos
aoResolum Oy
tiedVarsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
tiedKaupunkiympäristö, rakennusvalvonta
tiedKaupunkiympäristö, ympäristönsuojelu