Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta6931.03.20223

2251-2021 (10 03 00)

Lausuma korkeimmalle hallinto-oikeudelle menetetyn määräajan palauttamista koskeva asia/ luvaton puunkaato (valvonta-asia 853-2020-82)

Tiivistelmä:

Rakennus- ja lupalautakunta on velvoittanut vuokra-alueen haltijan istuttamaan vuokra-alueelle puita kaadettujen puiden tilalle. Vuokra-alueen haltija on hakenut korkeimmalta hallinto-oikeudelta menetetyn määräajan palauttamista asiassa tapahtuneen tiedoksiantovirheen takia. Ehdotetaan, että lautakunta antaa asiassa lausuman, jonka mukaan se ei vastusta menetetyn määräajan palauttamista.

Rlupalk § 69

Ympäristölakimies Nina Mattila 18.3.2022:

Rakennus- ja lupalautakunta on 22.12.2021 § 364 velvoittanut Ruissalossa sijaitsevan vuokra-alueen (alueyksikkö 853-503-1-3-0-385) haltijan istuttamaan 31.6.2022 mennessä luvattomasti kaadettujen puiden tilalle 5 kpl korvaavia puita päätöksestä tarkemmin ilmenevällä tavalla. Lisäksi on määrätty, että maisematyöluvan 2018-830 perusteella kaadettuja puita korvaavat puut (6 kpl) tulee huomioida laadittavan istutussuunnitelman yhteydessä ja istuttaa 31.6.2022 mennessä. Luonnonsuojelualueella tarvittavien mahdollisten ennallistamistoimenpiteiden osalta asia siirrettiin luonnonsuojelulain mukaisena valvontaviranomaisena toimivalle Varsinais-Suomen ELY-keskukselle.

Maanvuokramies on hakenut korkeimmalta hallinto-oikeudelta menetetyn määräajan palauttamista asiassa tapahtuneen tiedoksiantovirheen takia. Hakija pyytää valitusajan palauttamista siten, että valitus voidaan tehdä 31.3.2022 mennessä. Korkein hallinto-oikeus on pyytänyt 10.3.2022 päivätyllä kirjeellään (Diaarinumero 705/03.04.04.04.16/2022) rakennus- ja lupalautakunnan lausumaa asiaan 4.4.2022 mennessä.

Ehdotus annettavaksi lausumaksi

Hallintoprosessilain 114 §:n 1 kohdan mukaan korkein hallinto-oikeus voi palauttaa menetetyn määräajan sille, joka 53 §:ssä tarkoitetun laillisen esteen tai muun erittäin painavan syyn vuoksi ei ole voinut määräajassa panna vireille oikaisuvaatimusta tai hakea muutosta päätökseen. Hallintoprosessilain 115 §:n mukaan menetetyn määräajan palauttamista haetaan korkeimmalta hallinto-oikeudelta. Hakemuksessa on ilmoitettava, mitä määräaikaa hakemus koskee, sekä esitettävä selvitystä perusteesta, jolla palauttamista haetaan. Hakemukseen on liitettävä asiakirjat, joihin hakemus perustuu. Hakemus on tehtävä 30 päivän kuluessa laillisen esteen lakkaamisesta. Jos hakemus perustuu muuhun erittäin painavaan syyhyn, uutta määräaikaa on haettava vuoden kuluessa alkuperäisen määräajan päättymisestä. Menetetty määräaika voidaan erityisen painavista syistä palauttaa myöhemmin tehdystä hakemuksesta.

Hallintoprosessilain 13.2 §:n mukaan valitus on tehtävä kirjallisesti 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Hallintoprosessilain 17 §:n mukaan, jos valitus on puuttuneen tai virheellisen valitusosoituksen vuoksi tehty väärää menettelyä noudattaen, valitusta ei tämän vuoksi jätetä tutkimatta. Jos valitus on puuttuneen tai virheellisen valitusosoituksen takia toimitettu väärälle hallintotuomioistuimelle tai viranomaiselle, tämän on siirrettävä valitus toimivaltaiselle tuomioistuimelle tai viranomaiselle. Siirrosta on ilmoitettava valittajalle.

Hallintolain 60.1 §:n mukaan tiedoksianto on toimitettava postitse saantitodistusta vastaan, jos se koskee velvoittavaa päätöstä, jonka tiedoksisaannista alkaa kulua muutoksenhakuaika tai muu vastaanottajan oikeuteen vaikuttava määräaika. Saantitodistusta voidaan käyttää myös, jos se on muusta syystä tarpeen asianosaisen oikeuksien turvaamiseksi. Saantitodistuksesta on käytävä ilmi tiedoksiannon toimittaja ja vastaanottaja sekä tiedoksisaannin ajankohta.

Päätökseen liitetyn valitusosoituksen mukaan päätös olisi annettu tiedoksi saantitodistuksella asianosaiselle. Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuus on selvittänyt asiaa ja on käynyt ilmi, että tässä tapauksessa päätös valitusosoituksineen on tosiasiassa toimitettu virheellisesti asianosaiselle postitse tavallisena kirjeenä. Koska tiedoksiannossa on tapahtunut virhe rakennus- ja lupalautakunta ei vastusta määräajan palauttamista. Lautakunta kuitenkin katsoo, että hakija olisi voinut tehdä asian tosiasiallisesti tiedoksi saatuaan valituksen hallinto-oikeuteen. Mikäli KHO katsoo, että valittajan selvitys tiedoksiantohetkestä on luotettava, lautakunta ei vastusta asian siirtämistä hallinto-oikeuteen käsiteltäväksi valituksena.

Lisätietoja antaa tarvittaessa ympäristölakimies Nina Mattila p. 040-6741633, s-posti nina.mattila@turku.fi, PL 355, 20101 Turku.

Oheismateriaali 1Valitus korkeimmalle hallinto-oikeudelle liitteineen

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää antaa korkeimmalle hallinto-oikeudelle edellä olevan ehdotuksen mukaisen lausuman.

Samalla päätetään, että pöytäkirja tarkastetaan tämän asian osalta heti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausKorkein hallinto-oikeus