Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta6517.03.20224

7206-2020 (10 03 00)

Turun hallinto-oikeuden päätös / Valitus toimenpideluvasta, Leipäläntie 45 (2020-612)

Tiivistelmä:

Rakennus- ja lupalautakunta on Turun Pulina Pub asunto-osakeyhtiön hakemuksesta myöntänyt toimenpideluvan pihajärjestelymuutokselle, joka käsittää terassin rakentamisen ja aitaamisen. Samalla on myönnetty oikeus suorittaa toimenpide ennen kuin toimenpidelupa on saanut lainvoiman (ennalta aloitus). Naapurit ovat valittaneet päätöksestä hallinto-oikeuteen ja hallinto-oikeus on hylännyt valitukset (ja jättäneet joidenkin naapurien kohdalla valituksen tutkimatta)

Rlupalk § 65

Ympäristölakimies Ville Erkkola 14.3.2022:

Turun hallinto-oikeuden ratkaisu

Hallinto-oikeus ei tutki valitusta valittajien Hallikaisen ja Griesen osalta.

Muilta osin hallinto-oikeus hylkää valituksen.

Päätöksen kumoamista ja täytäntöönpanon kieltämistä koskeva hakemus

Hakemuksen tehneet ovat valittaneet lautakunnan päätöksestä ja valituksessaan muun ohella vaatineet, että hallinto-oikeus kieltää päätöksen täytäntöönpanon, kunnes asia on lainvoimaisesti ratkaistu. Hallinto-oikeus on välipäätöksellään 14.8.2020 hylännyt Hanna Ollikkalan ja hänen asiakumppaneidensa hakemuksen päätöksen täytäntöönpanon kieltämisestä.

Valitusoikeus

Etäisyys Turun Pulina Pub asunto-osakeyhtiön omistaman tontin ja Hallikaisen ja Griesen omistaman tontin välillä on noin viisitoista metriä. Mainittujen tonttien välissä sijaitsee kuitenkin Ollikkaloiden omistama rakennettu tontti. Hallikainen ja Griese eivät näin ollen ole viereisen tai vastapäisen rakennuspaikan omistajia eikä päätös edellä todetun etäisyyden sekä välissä olevan rakennuspaikan perusteella vaikuta olennaisesti Hallikaisen tai Griesen omistaman kiinteistön rakentamiseen tai muuhun käyttämiseen eikä välittömästi heidän oikeutensa velvollisuuteensa tai etuunsa maankäyttö- ja rakennuslaissa tarkoitetulla tavalla. Hallikaisella ja Griesellä ei edellä todetun perusteella ole asiassa valitusoikeutta.

Hallinto-oikeuden oikeudellinen arviointi

Lautakunnalla on ennen päätöksentekoa ollut tiedossaan rakennushankkeen sijainti, laatu ja voimassaoloaika. Hallinto-oikeus katsoo, että hankkeen vähäisyys ja toimenpideluvan myöntämisen edellytykset huomioon ottaen asiassa ei ole ollut tarpeen hankkia enempää tietoja ja selvityksiä tai kuulla kaupungin sosiaalihuolto- tai ympäristöterveysviranomaisia. Asia on selvitetty hallintolain edellyttämällä tavalla. Hallinto-oikeus toteaa, että päätöksestä on käynyt selkeästi ilmi asian ratkaisu sekä päätöksen perustelut. Päätös ei ole lainvastainen sillä perusteella, että huomautusten sisältöä ei ole kirjattu päätökseen tai arvioitu siinä.

Rakennusvalvonta on antanut lupahakemuksesta tiedon naapureille Turun Sanomissa kuuluttamalla. Kuulutuksessa on huomautuksen tekemiseen annettu aikaa seitsemän vuorokautta. Kuulutettava asiakirja on pidettävä 14 vuorokautta yleisessä tietoverkossa viranomaisen verkkosivuilla. Tiedoksisaantia ja nähtävillä oloa koskevat säännökset huomioon ottaen asiassa on menetelty säännösten vastaisesti. Edellä todetun perusteella asiassa on tapahtunut kuulemista koskeva menettelyvirhe. Valittajat ovat kuitenkin olleet tietoisia rakennushankkeesta ja ovat myös saattaneet mielipiteensä lautakunnan tietoon. Näin ollen ja huomioon ottaen hankkeen vähäisyys, ei päätöstä olisi pelkästään kuulemista koskevan menettelyvirheen takia syytä kumota.

Hallinto-oikeus toteaa, että maankäyttö- ja rakennuslain mukainen lupaharkinta on laillisuusharkintaa. Lupa on myönnettävä, mikäli hanke täyttää laissa määritellyt toimenpideluvan myöntämisen edellytykset. Liiketoimintaan liittyvän terassin rakentaminen on ollut voimassa olevan asemakaavan mukainen rakennushanke. Toimenpideluvan myöntämisen edellytykset ovat olleet olemassa.

Hallinto-oikeus toteaa, että se, että terassista aiheutuu valittajien käsityksen mukaan heidän kiinteistöjensä arvon alenemista ja maiseman muuttumista, ei ole maankäyttö- ja rakennuslaissa tarkoitettu tarpeeton haitta. Hallinto-oikeus toteaa vielä selvyyden vuoksi, että kysymys on maankäyttö- ja rakennuslain nojalla tehtävästä toimenpideluvan edellytysten arvioinnista, eivätkä alkoholilaki, ympäristönsuojelulaki, työturvallisuuslaki, terveydensuojelulaki tai lasten ja vammaisten oikeuksia koskevien kansainvälisten sopimusten säännökset tule tässä asiassa sovellettavaksi.

Hallinto-oikeus toteaa, että kiinteistön käytöstä aiheutunut kohtuuton rasitus, joka on johtunut melusta tai muista vastaavista vaikutuksista, on ollut tarvittaessa ratkaistavissa naapuruussuhdelain, terveydensuojelulain tai muun lainsäädännön mukaisessa menettelyssä.

Oheismateriaali 1Turun hallinto-oikeuden ratkaisu 3.3.2022

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää merkitä asian tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.