Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta4103.03.20223

2311-2022 (11 03 00)

Ilmanlaatu Turun kaupunkiseudulla tammikuussa 2022

Tiivistelmä:

Raportti ilmanlaadusta Turun kaupunkiseudulla tammikuussa 2022 on valmistunut. Hengitysilman tavallisin laatuluokitus tunti-indeksillä määriteltynä oli kauppatorilla sekä Ruissalossa hyvä. Heikoimmillaan ilmanlaatu oli Kauppatorilla huono ja Ruissalossa tyydyttävä. Ilmanlaatu oli kauppatorilla hyvää 83,4 % ja Ruissalossa 63,8 % ajasta. Raja-, tavoite- tai ohjearvojen numeroarvoja ei ylitetty kaupungin asemilla. Maailman terveysjärjestö WHO:n ohjearvot pienhiukkasille sekä typpidioksidille ylitettiin kauppatorilla.

Rlupalk § 41

Ympäristönsuojelu, vs. ympäristötarkastaja Hans-Peter Huhtala 21.2.2022:

Ilmanlaadun kuukausiraportissa käsitellään Turussa, Raisiossa, Naantalissa, Kaarinassa ja Paraisilla sijaitsevien ilmanlaadun mittausasemien tuloksia. Turussa mittausasemat sijaitsevat keskustassa kauppatorilla sekä Ruissalossa. Turun kauppatorilla mitataan typen oksideita, hengitettäviä hiukkasia, sekä pienhiukkasia. Ruissalon asema on tyypiltään kaupunkitausta-asema, jossa mitataan otsonia, rikkidioksidia sekä typen oksideita. Turun asemien ilmanlaatuindeksien laskennassa käytetään näitä mittaustuloksia.

Tammikuussa hengitysilman laatu oli tunti-indeksillä luokiteltuna Turun keskustassa hyvää 83,4 % ajasta ja Ruissalossa 63,8 %. Heikoimmillaan ilmanlaatu oli kauppatorilla huono 0,1 % ja Ruissalossa tyydyttävää 36,2 % ajasta.

Turun asemien ilmanlaadun mittaustuloksia valvotaan ja verrataan valtioneuvoston päätöksellä (480/96) annettuihin ohjearvoihin ja raja- sekä tavoitearvoihin, jotka perustuvat valtioneuvoston asetukseen ilmanlaadusta 79/2017. Mittaustuloksia verrataan lisäksi kuukausiraportoinnin yhteydessä Maailman terveysjärjestön (World Health Organization, lyh. WHO) antamiin ohjearvoihin. Ohjearvot antavan kuvan siitä, mihin suuntaan ilmanlaadun liittyvä lainsäädäntö todennäköisesti kehittyy tulevaisuudessa. Turun kaupunki on lisäksi sitoutunut saavuttamaan WHO:n ilmanlaadun ohjearvoja vuoteen 2030 mennessä.

Typpidioksidin tuntipitoisuudet olivat Kauppatorilla korkeimmillaan 62,7 % ja Ruissalossa 25,3 % ohjearvosta. Korkein typpidioksidin vuorokausipitoisuus oli Kauppatorilla 55,7 % ja Ruissalossa 17,1 % ohjearvon numeroarvosta. Hengitettävien hiukkasten vuorokausipitoisuudet olivat korkeimmillaan Kauppatorilla 19,1 % ohjearvosta. Ruissalossa korkein rikkidioksidin vuorokausipitoisuus oli 1,9 % ja tuntipitoisuus 0,8 % ohjearvon numeroarvosta.

Korkein typpidioksidin tuntipitoisuus oli Kauppatorilla 69,5 % ja Ruissalossa 23,0 % raja-arvon numeroarvosta. Hengitettävien hiukkasten vuorokausipitoisuudet olivat korkeimmillaan Kauppatorilla 34,6 % raja-arvosta. Ruissalossa korkein rikkidioksidin vuorokausipitoisuus oli 1,4 % ja tuntipitoisuus 0,9 % raja-arvon numeroarvosta. Ruissalossa otsonipitoisuudet olivat korkeimmillaan 65 % terveyshaittojen ehkäisemiseksi annetusta kahdeksan tunnin liukuvan keskiarvon tavoitearvosta (120 µg/m3).

Typpidioksidin tuntipitoisuudet olivat Kauppatorilla korkeimmillaan 69,5 % ja Ruissalossa 23,0 % WHO:n ohjearvosta. Korkein typpidioksidin vuorokausipitoisuus oli Kauppatorilla 176,0 % ja Ruissalossa 76,0 % ohjearvon numeroarvosta. Hengitettävien hiukkasten vuorokausipitoisuudet olivat korkeimmillaan Kauppatorilla 38,4 % ja pienhiukkasten 105,3 % WHO:n ohjearvosta. Ruissalossa korkein rikkidioksidin vuorokausipitoisuus oli 4,3 % ja kymmenen minuutin pitoisuus 0,8 % ohjearvon numeroarvosta. Ruissalossa otsonipitoisuudet olivat korkeimmillaan 78,0 % kahdeksan tunnin liukuvan keskiarvon ohjearvosta.

Oheismateriaali 1Ilmanlaaturaportti tammikuu 2022

Ympäristönsuojelupäällikkö Olli-Pekka Mäki:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää merkitä tammikuun ilmanlaaturaportin tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.