Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta3417.02.20221

11194-2020 (10 00 02, 11 01 03, 00 04 01, 00 04 02)

Varsinais-Suomen ELY-keskuksen päätös maastoliikennelain 8 §:n mukaisessa asiassa

Tiivistelmä: -

Rlupalk § 34

Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuus, Ympäristönsuojelu, ympäristönsuojelupäällikkö Olli-Pekka Mäki 15.2.2022:

Varsinais-Suomen ELY-keskus on 3.2.2022 tehnyt maastoliikennelain 8 §:n mukaisen päätöksen koskien Finavia Oyj:n, Ruskon kunnan ja Turun kaupungin hakemusta. Yhteisessä hakemuksessa on haettu Varsinais-Suomen ELY-keskukselta toistaiseksi voimassa olevaa moottorikäyttöisten ajoneuvojen käyttämisen alueellista kieltoa Ruskon kunnan ja Turun kaupungin alueilla Turun lentoaseman ympäristössä.

Turun lentoaseman ympäristön maastossa tapahtuva luvaton ajo erityisesti moottoripyörillä ja mönkijöillä on ollut ongelma jo vuosia. Finavia Oyj, Ruskon kunta ja Turun kaupunki maanomistajina eivät ole antaneet suostumustaan maastossa ajoon omistamillaan alueilla.

Varsinais-Suomen ELY-keskus pyysi lausunnon Lounais-Suomen poliisilaitokselta ja Rajavartiolaitokselta sekä kommentit Varsinais-Suomen ELY-keskuksen Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen Alueiden käyttö-, Luonnonsuojelu-, Vesi- ja Ympäristönsuojeluyksiköiltä. Lausunnot pyydettiin myös Ruskon kunnanhallitukselta sekä Turun kaupunginhallitukselta. Finavia Oyj:ltä pyydettiin vastine Turun kaupungin lausunnosta sekä jätetystä muistutuksesta.

Turun kaupungin ympäristönsuojelupäällikkö on antanut asiassa lausunnon 28.10.2021. Rakennus- ja lupalautakunta on 23.1.2020 § 15 tekemällään päätöksellä delegoinut maastoliikennelain mukaisten asioiden käsittelyn ympäristönsuojelupäällikölle.

Varsinais-Suomen ELY-keskus on päätöksellään kieltänyt moottorikäyttöisten ajoneuvojen käyttämisen maastossa liitekarttaan merkityllä maa-alueella Turun lentokentän läheisyydessä Ruskon kunnan ja Turun kaupungin alueilla. Kielto ei koske maastoliikennelain 4 §:n 2 momentin 1 tai 2 kohdassa eikä em. momentin 5 ja 6 kohtien mukaista liikkumista. Päätöksellä ei myöskään kielletä liikkumista alueella moottorikäyttöisellä ajoneuvolla välttämättömissä alueen hoito- ja valvontatehtävissä.

Kielto tulee voimaan 1.4.2022 lukien mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta, ellei muutoksenhakuviranomainen toisin määrää. Kielto on voimassa toistaiseksi.

Finavia Oyj:n, Ruskon kunnan ja Turun kaupungin on merkittävä kielto alueelle tai sen läheisyyteen maastoliikenneasetuksessa säädetyllä tavalla.

Oheismateriaali 1Varsinais-Suomen ELY-keskuksen päätös 3.2.2022

Ympäristönsuojelupäällikkö Olli-Pekka Mäki

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää merkitä Varsinais-Suomen ELY-keskuksen päätöksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.