Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta2403.02.20221

1252-2022 (11 03 01)

Ympäristönsuojelulain 122 § mukainen päätös Resolum Oy:n meluntorjuntailmoituksesta koskien pontitusta, paalutusta ja kadunalaisen tunnelin rakentamista (yhdyskäytävä Toriparkin ja Kultatalon välille)

Tiivistelmä: -

Rlupalk § 24

Resolum Oy on 31.1.2022 jättänyt Turun kaupungin ympäristönsuojeluun ympäristönsuojelulain 118 § mukaisen ilmoituksen melua aiheuttavasta toiminnasta. Ilmoitus koskee Aurakadun alle rakennettavaa yhdyskäytävää Toriparkin ja Kultatalon välille.

Rakennuttaja on Kiinteistö Oy Turun Metro. Kyseessä on kadunalaisen tunnelin rakentaminen. Maankaivuutöissä urakkarajana on 2000 mm katualueen pinnasta ja katualueen pintarakenteen osalta rakennuksen yläpohjan vesieriste.

Työvaiheet ja niiden kesto

Työn kokonaiskesto on 8.2. – 31.8.2022. Työtä tehdään arkisin maanantaista perjantaihin pääsääntöisesti klo 7.00 – 18.00 siten, että paalutusta ja pontitusta tehdään klo 8.00 – 18.00. Hetkittäisesti joitakin työvaiheita tehdään klo 7.00 – 20.00. Poikkeustapauksissa työtä tehdään ilta- ja yöaikana klo 20.00 – 06.00. Näitä ovat esimerkiksi kulkusillan rakentamiseen liittyvät työt kaivannon kohdalla ja mahdolliset kaukokylmän kaivutyöt Kultatalon sisäänkäynnin kohdalla viikolla 7.

Työvaiheita ovat pontitus, paalutus, rakennuspohjien kaivutyöt ja rakennustyöt, jotka ajoittuvat arvion mukaan suunnilleen seuraaviin ajankohtiin:

- pontitusta tehdään viikoilla 6 ja 7 yhteensä noin 4 – 5 työpäivän ajan sekä viikoilla 13 – 18 yhteensä noin 5 – 8 työpäivän ajan

- paalutusta tehdään touko-kesäkuussa 2022 yhteensä noin viiden työpäivän ajan 

- rakentamistöitä tehdään helmi-elokuun 2022 välillä

Työssä käytetään 1 – 2 kaivinkonetta, 1 – 4 kuorma-autoa sekä yhtä paalutuskonetta ja yhtä pontituskonetta. Käytettävien koneiden määrä vaihtelee työvaiheen mukaan. 

Meluntorjunta ja -seuranta

Kaivinkoneista ja kuorma-autoista aiheutuu 10 metrin päähän noin 80 dB(A):n, pontituskoneesta noin 105 dB(A):n ja paalutuskoneesta noin 100 dB(A):n melu. Meluhaittaa aiheutuu Kauppatorin reunalla oleviin liikekiinteistöihin osoitteisiin Aurakatu 10 ja Aurakatu 12 a melulähteen ollessa työvaiheen mukaan 0 – 100 metrin etäisyydellä em. kohteista. Maa- ja kiviaineksen ajo kuorma-autoilla tapahtuu Aurakadun molemmista suunnista.

Meluhaittaa pyritään minimoimaan käytettävien työkoneiden valinnalla, rakenteellisilla suojauksilla sen ollessa mahdollista, ohjaamalla kevytliikenne ja jalankulku korvaavia reittejä työpäivän aikana sekä tehokkaalla tiedotuksella.

Pontuksen ja paalutuksen ympäristöön aiheuttamista melutasoista on olemassa selkeä kokemus Toriparkin aiemmilta rakentamisvaiheilta. Keskiäänitaso on alle 100 dB(A) ja hetkittäinen maksimitaso 105 dB(A). Paalutuskoneena käytetään hydraulisella iskuvasaralla varustettua konetta, koska välittömästi rakennuksen vieressä tehtävässä paalutuksessa on tärinäriski, mikä on tällä menetelmällä pienempi.

Erityisen meluavista työvaiheista tiedotetaan erikseen liiketiloja, kun työvaiheet lähestyvät kohteita. Työmaan toimien edistymisestä tiedotetaan KOy Turun Metron viikkotiedotteilla yhteistyössä Turun kaupungin ja Toriparkki oy:n kanssa

Ilmoituksen käsittely

Ilmoituksen vireilläolosta ei ole kuulutettu eikä kuultu asianosaisia, koska toiminnan ei katsota ympäristönsuojelulain 121 §:n tarkoitetulla tavalla olennaisesti vaikuttavan yleisiin ja yksityisiin etuihin, kun otetaan huomioon toiminnan kesto ja vaikutus ympäristön melutasoon sekä asianosaisten etua suojaavat määräykset.

Ympäristönsuojelun ehdotus toiminnan lupamääräyksiksi ja niiden perusteluiksi

Ympäristönsuojeluviranomainen hyväksyy ympäristönsuojelulain 118 §:n mukaisen ilmoituksen. Tätä päätöstä ja sen määräyksiä on ympäristönsuojelulain 200 §:n mukaisesti noudatettava muutoksenhausta huolimatta. Samalla ympäristönsuojelu huomauttaa toiminnanharjoittajalle, että ilmoitus tulisi jättää 30 vrk ennen toiminnan aloittamista.

Resolum Oy:lle annetaan seuraavat määräykset koskien pontitusta, paalutusta ja yhdystunnelin tilan rakentamista koskien välillä 8.2. – 31.8.2022 tehtäviä työvaiheita:

Meluntorjunta

Toiminta-ajat

Meluseuranta

Yleiset määräykset

Tiedotus

Perustelut

Määräykset on annettu tilapäisestä työstä ympäristölle aiheutuvien haittojen vähentämiseksi, jotta toiminnasta ei aiheutuisi kohtuutonta haittaa lähialueelle. Työmaa sijaitsee kaupungin keskeisimmällä paikalla ja työhön kuuluu voimakasta melua aiheuttavia työvaiheita. Päätöksessä on huomioitu, että meluisimmat vaiheet, kuten pontitus, kestää enimmillään noin 13 työpäivää ja paalutus noin viisi työpäivää.

Pontituksesta ja paalutuksesta aiheutuu lyhytaikaista voimakasta meluhaittaa ohikulkijoille, Kauppatorille ja lähimpiin liikekiinteistöihin. Torikauppiaat oleskelevat alueella koko päivän, mikä tulee ottaa huomioon kohtuullisten altistusaikojen ja meluavassa työssä pidettävien taukojen tarpeen arvioinnissa. Ajoittamalla meluisimpien töiden mahdolliset päiväaikaiset tauot ajankohtaan, jolloin alueella liikkuu eniten jalankulkijoita, vähennetään melualtistusta. Toriparkin rakentamisen yhteydessä toiminnan harjoittajalle on syntynyt selkeä kuva työmaan aiheuttaman meluhaitan tasosta ja sen leviämisen torjunnan vaativista rakenteista alueelle oleskelevien suojaamiseksi.

Meluavien töiden jatkaminen klo 20.00 asti on mahdollista ainoastaan pakottavista syistä, jotka on pyydettäessä raportoitava ympäristönsuojeluun. Erityinen syy voi olla esimerkiksi tietyn sellaisen työvaiheen loppuunsaattaminen, jolla on huomattava vaikutus turvallisuuteen tai töiden sujuvaan etenemiseen. Mahdollisten välittömien palautteiden takia valvontaviranomaisella tulee olla ajantasaiset tiedot pidennetyistä työajoista ja niihin johtavista syistä.

Määräykset pölyntorjunnasta on annettu viihtyvyys- ja terveyshaittojen estämiseksi.

Meluavimpien työvaiheiden aiheuttamaa haittaa vaikea torjua muilla keinoin kuin rajoittamalla työaikaa, estämällä kulku tai suojaamalla rakentein niitä paikkoja, joissa liikkuu ihmisiä. Toiminnanharjoittajalla on Toriparkin ja Kauppiaskadun rakentamisen yhteydessä tullut kokemusta suojarakenteiden tehosta, jonka takia melumittauksia tarvitsee tehdä vain erityistilanteissa.

Tarve mittausten teettämiseen ulkopuolisella asiantuntijalla ja tulosten vertaamiseen terveydellisin perustein annettuihin raja-arvoihin voi syntyä, kun voimakkaasti meluavia työvaiheita tehdään hyvin lähellä jalankulkuväyliä tai liikerakennuksia ja suojaukset osoittautuvat puutteellisiksi eikä kulkua ole ohjattu kauemmaksi. Meluhaitan arvioinnissa on otettava huomioon, miten pitkään alueella voi oleskella ilman, että uhka tai riski kuulovaurion syntymiselle on olemassa. Tarvittaessa liikkumiskielto työmaan lähialueella on toteutettava ripeästi.

Tiedotus melualueella asuville ja työskenteleville tulee olla tehokasta ja ennakoivaa, jotta meluhaittaan ja sen mahdollisesti vaatimiin toimenpiteisiin voidaan etukäteen varautua. Median kautta tieto meluisimmista työvaiheista välittyy myös alueella satunnaisesti liikkuville.

Sovelletut säännökset

Ympäristönsuojelulaki (527/2014) 118, 121-122, 200 §

Asetus ympäristönsuojelusta (713/2014) 26 §

Laki eräistä naapurussuhteista (26/1920) 17 §

Turun kaupungin ympäristönsuojelumääräykset

Turun kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen maksutaksa

Maksu

Päätöksestä peritään Turun kaupungin kaupunkiympäristölautakunnan 14.12.2021 499 § (14671-2021) hyväksymän maksutaksan mukainen 400 euron maksu. Lasku ilmoituksen käsittelystä lähetetään erikseen.

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta Vaasan hallinto-oikeudelta. Valitusosoitus on päätöksen liitteenä.

Oheismateriaali 1Meluilmoitus liitteineen

Ympäristönsuojelupäällikkö Olli-Pekka Mäki:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää hyväksyä ympäristönsuojelun ehdotuksen ilmoituksesta annettaviksi määräyksiksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedLounais-Suomen poliisilaitos
aoResolum Oy
tiedVarsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
tiedKaupunkiympäristö, rakennusvalvonta
tiedKaupunkiympäristö, ympäristönsuojelu