Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Rakennus- ja lupalautakunta | 20 | 03.02.2022 | 9 |
1185-2022 (10 03 00)
Suunnittelijan kelpoisuus rakennussuunnittelutehtävään (2021-1619)
Tiivistelmä:
Hankkeen rakennussuunnittelutehtävä on määritelty vaativaksi ja esitetty suunnittelija ei täytä lain vaatimuksia vaativan kohteen suunnittelijan kelpoisuudesta. Esitetään päätettäväksi, että hankkeen rakennussuunnittelutehtävä on vaativa eikä esitetty suunnittelija ole kelpoinen toimimaan vaativan rakennussuunnittelijan tehtävässä.
Rlupalk § 20
Järjestämisen tuki, valvontalakimies Esa Mettälä 27.1.2022:
Hanke
Hankkeessa on kyse mm. uudisrakennuksen, talousrakennuksen, rakentamisesta. Rakennus itsessään on 23 m2 ja sitä ympäröivä katosratkaisu noin 17 m2 eli yhteensä rakennetaan noin 40 m2 kokonaisuus rannalle.
Rakennuspaikka on Kakskerran saarella. Uudisrakennus sijoittuu rantavyöhykkeelle ja rakennuksen ja sen ympäröivien muutostöiden kohdalla maastossa on korkeuseroja noin viisi (5) metriä.
Rakennussuunnittelutehtävän vaativuus
Maankäyttö- ja rakennuslain (MRL) 119 § mukaan rakennushankkeeseen ryhtyvän on huolehdittava mm. siitä, että rakennushankkeessa on kelpoisuusvaatimukset täyttävät suunnittelijat. MRL 120 b §:n mukaan rakentamisen suunnittelussa on oltava rakennussuunnitelmasta vastaava rakennussuunnittelija. Suunnittelutehtävien vaativuusluokista määrätään MRL 120 d §:ssä. Vaativuusluokat ovat vaativa suunnittelutehtävä, tavanomainen suunnittelutehtävä ja vähäinen suunnittelutehtävä. Lisäksi suunnittelutehtävän vaativuusluokka voi tietyissä tilanteissa olla poikkeuksellisen vaativa. Tarkemmat säännökset suunnittelutehtävien vaativuusluokkien määräytymisestä on määritelty valtioneuvoston asetuksella rakentamisen suunnittelutehtävien vaativuusluokkien määräytymisestä (214/2015).
Asetuksen mukaan rakennussuunnittelutehtävä on vaativa mm. jos:
Valtioneuvoston asetuksen määräysten tulkintaohjeena käytetään vakiintuneesti ympäristöministeriön antamaa ohjetta rakentamisen suunnittelutehtävien vaativuusluokista (YM1/601/2015).
Ohjeen mukaisesti rakennettavan rakennuksen ympäristöstä aiheutuu erityisiä vaatimuksia rakennuksen arkkitehtuurin sovittamiselle kaupunkikuvaan tai maisemaan, esimerkiksi silloin kun rakennus suunnitellaan näkyvästi avoimeen maisemaan tai taajaman ranta-alueelle.
Rakennuspaikasta aiheutuu suunnittelulle erityisiä vaatimuksia ohjeen mukaan esimerkiksi silloin, kun rakennus suunnitellaan paikkaan, jossa on vaihtelevat tai muutoin vaikeat maastonmuodot.
Kyseessä olevassa hankkeessa on kyse mm. täydennysrakentamisesta, uudisrakennuksena rakennettavan talousrakennus rakentamisesta Kakskerran saarelle rantavyöhykealueelle, johon rakentamisella on merkittävä vaikutus Turun merelliseen kaupunkikuvaan ja saarten rakentumiseen saarimaisena ympäristönä. Rakentamisen johdosta maisema muuttuu avonaisemmaksi meren suuntaan, koska rakentamisen vuoksi joudutaan kaatamaan puustoa ja näin puuston sijaa näkymässä on kattopinta-alaltaan noin 40 m2 rakennus. Rakennuspaikan merenpuoleinen osa on tasaista maastoa, mutta uudisrakennuksen ja sen ympäröivien muutostöiden kohdalla on noin viiden (5) metrin korkeuserot maastossa.
Alue on kaavoittamatonta, mutta vireillä olevassa osayleiskaavassa on todettu nimenomaan ”saarten arvosta ja merkityksestä” seuraavasti:
Rakentamisen tulee ottaa huomioon mm. saarten maiseman pienipiirteisyys, maastonmuodot, luontoarvot, lähiympäristön rakennettujen ympäristöjen mittakaava ja kulttuuriarvot, rakennusten näkyminen merelle, avoimen tilan rajautuminen ja muut saarten maiseman sopusointuisuuden kannalta merkittävät asiat. Rakentaminen tulee sijoittaa ensisijaisesti metsänreunaan tai metsäselänteiden alarinteisiin. Rakentamista kallioiden lakialueille tulee välttää. Rakennukset ja kulkuväylät tulee sijoittaa siten, että louhintatarve on mahdollisimman vähäistä. Rannan ja rakennuspaikan välillä on säilytettävä puustoa.
Edellä kerrotuista seikoista johtuen, hanke on arvioitu rakennussuunnittelutehtävältään vaativaksi.
Suunnittelijan kelpoisuus
Suunnittelijoiden kelpoisuusvaatimuksista säädetään MRL 120 e §:ssä. Rakennussuunnittelijan kelpoisuusvaatimuksena vaativassa suunnittelutehtävässä on kyseiseen suunnittelutehtävään soveltuva, rakentamisen tai tekniikan alalla suoritettu korkeakoulututkinto, aiempi ammatillisen korkea-asteen tutkinto tai sitä vastaava tutkinto sekä vähintään neljän vuoden kokemus tavanomaisista suunnittelutehtävistä ja vähintään kahden vuoden kokemus avustamisesta vaativissa suunnittelutehtävissä.
Ympäristöministeriö on antanut ohjeen myös rakennusten suunnittelijoiden kelpoisuudesta (YM2/601/2015). Ohjeen mukaan suunnittelija on kelpoinen vaativaan rakennussuunnittelutehtävään mikäli hän on suorittanut arkkitehdin tutkinnon, rakennussuunnittelun ylemmän AMK-tutkinnon, rakennusarkkitehti (AMK) -tutkinnon tai rakennusarkkitehdin tutkinnon, ja tutkintoon tai sitä täydentäviin opintoihin on sisältynyt rakennussuunnitteluun ja arkkitehtuuriin liittyviä opintoja vähintään 120 op, joihin kuuluu seuraavien (tai vastaavien) alojen opintosuorituksia: arkkitehtuurin historia ja teoria, julkisten ja palvelurakennusten suunnittelu, rakennusoppi ja rakennetekniikka, asuntosuunnittelu.
Vaativuusluokkaan kelpaavaksi tutkinnoksi rinnastetaan myös ennen rakennusarkkitehtikoulutuksen aloittamista suoritettu rakennussuunnitteluun suuntautunut rakennusinsinöörin tutkinto (suoritettu ennen v. 1972) ja välittömästi rakennusarkkitehtikoulutuksen lakkauttamisen jälkeen suoritettu rakennussuunnitteluun suuntautunut rakennusinsinöörin (AMK) tutkinto (suoritettu v. 2000 - 2006).
Tutkinnon lisäksi vaaditaan neljän vuoden kokemus tavanomaisista rakennussuunnittelutehtävistä ja kahden vuoden kokemus avustamisesta vaativissa suunnittelutehtävissä. Kokemus voi sisältää sekä avustamista eri vaativuusluokkien suunnittelutehtävissä, että toimimista vastuullisena suunnittelijana tavanomaisissa suunnittelutehtävissä. Kokemuksesta pääosa tulee olla hankittu tutkinnon suorittamisen jälkeen.
Työmaatekniikkaan suuntautunut rakennustekniikan insinöörin tutkinto ei riitä täyttämään vaativan rakennussuunnittelutehtävän MRL 120 e §:n mukaista kelpoisuusvaatimusta, minkä takia Timo Aroa ei voida hyväksyä hankkeen rakennussuunnittelijaksi.
Suunnittelijan kelpoisuuden arviointi ja päätös
Rakennusvalvontaviranomaisen on MRL 120 f §:n mukaisesti arvioitava sille ilmoitetun suunnittelijan MRL 120 d ja 120 e §:n mukainen kelpoisuus kyseiseen tehtävään. Edelleen rakennusvalvontaviranomaisen on tehtävä pyydettäessä päätös suunnittelijan kelpoisuudesta toimia kyseisessä suunnittelutehtävässä.
Työmaatekniikkaan suuntautunut rakennustekniikan insinöörin tutkinto ei riitä täyttämään MRL 120 d §:n mukaisen vaativan rakennussuunnittelutehtävän MRL 120 e §:n mukaista kelpoisuusvaatimusta, minkä takia Timo Aroa ei voida hyväksyä hankkeen rakennussuunnittelijaksi.
Vastine
Päätöstä pyytäneelle suunnittelijalle on varattu tilaisuus antaa vastine päätösehdotuksesta. Vastineessa suunnittelija katsoo, että päätösehdotus on laadittu puutteellisin perustein ja suunnittelutehtävän vaativuus on vähäinen tai korkeintaan tavanomainen. Vastineessa huomautetaan faktojen oikeellisuudesta ja esitetään, ettei hankkeella ole vaikutusta kaupunkikuvaan, kohde ei sijaitse taajama-alueella eikä rakennuspaikka ole avointa maastoa. Rakennuksessa ei ole myöskään vaihtelevia eikä muutoin vaikeita maastomuotoja. Tämän vuoksi hän katsoo, ettei kyse ole vaativasta suunnittelutehtävästä .
Oheismateriaali 1Tutkintotodistus (ei julkinen)
Oheismateriaali 2Referenssiluettelo (ei julkinen)
Oheismateriaali 3Projektiluettelo (ei julkinen)
Oheismateriaali 4Vastine (ei julkinen)
Oheismateriaali 5Asemapiirustus (ei julkinen)
Oheismateriaali 6Julkisivupiirustukset (ei julkinen)
Oheismateriaali 7Pohja- ja leikkauspiirustukset (ei julkinen)
Rakennusvalvontapäällikkö Annika Alppi:
EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää, että edellä esitetyin perustein hankkeen rakennussuunnittelutehtävä on vaativa eikä rakennustekniikan insinööri Timo Aro ole kelpoinen toimimaan vaativan rakennussuunnittelijan tehtävässä kiinteistölle 407-1-657 myönnetyn rakennusluvan 2021-1619 mukaisessa rakennushankkeessa.
PäätösEhdotus hyväksyttiin.
Jakelu
aoAro Timo
tiedNiemi Antti