Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta1603.02.20225

661-2020 (11 01 00)

Vaasan hallinto-oikeuden päätös valituksista ympäristölupa-asiassa. Päätösnumero 21/0158/3, Diaarinumerot 00961/20/5107 ja 00984/20/5107

Tiivistelmä:

Vaasan hallinto-oikeus on antanut 31.12.2021 päätöksen Suomen luonnonsuojeluliiton Varsinais-Suomen piiri ry:n ja Raisionjokilaakson luonnonsuojeluyhdistys ry:n sekä Ruskon Omakotiyhdistys ry:n tekemiin valituksiin, joilla on haettu muutosta Etelä-Suomen aluehallintoviraston Keräyslava Oy:lle 8.7.2020 myöntämään ympäristölupapäätökseen (nro 273/2020)

Rlupalk § 16

Kaupunkiympäristö, ympäristönsuojelu, ympäristötarkastaja Virpi Laine, 17.1.2022:

Aluehallintovirasto on myöntänyt Keräyslava Oy:lle ympäristöluvan hakemuksen mukaiselle jätteenkäsittelytoiminnalle ja siihen liittyville oheistoiminnoille Ruskon kunnassa kiinteistöllä 704-408-4-15. Ympäristölupapäätöksen mukaan toimintaa on harjoitettava hakemuksessa esitetyllä tavalla lupamääräysten mukaisesti täydennettynä ja muutettuna.

Suomen luonnonsuojeluliiton Varsinais-Suomen piiri ry ja Raisionjokilaakson luonnonsuojeluyhdistys ry ovat vaatineet, että aluehallintoviraston päätös kumotaan ja asia palautetaan uudelleen käsiteltäväksi. Toissijaisesti lupaa on vaadittu muutettavaksi hulevesistä, alueen päällystämisestä ja pohjarakenteista, sammutusvesistä sekä sallituista liikennemääristä annettujen määräysten osalta.

Ruskon Omakotiyhdistys ry on vaatinut, että aluehallintoviraston päätös kumotaan ja Keräyslava Oy:n hakemus hylätään. Lisäksi yhdistys on vaatinut päätöksen täytäntöönpanon kieltämistä.

Vaasan hallinto-oikeus on ratkaisussaan muuttanut aluehallintoviraston päätöksen vaikutusten tarkkailua koskevaa lupamääräystä 24. Muutetun lupamääräyksen mukaan pohjaveden tarkkailua ja pohjaveden virtaussuunnan selvittämistä varten on asennettava vähintään kolme tarkkailuputkea, joiden on sijaittava siten, että toiminnan vaikutus ja pohjaveden virtaussuunta on mahdollista selvittää niiden avulla. Pohjavedestä on otettava näytteitä vähintään kerran vuodessa kahdesta havaintoputkesta, jotka valitaan pohjaveden virtaussuuntia koskevan selvityksen perusteella. Luvan saajan tulee toimittaa suunnitelma asennettavien putkien määrästä ja sijoituspaikoista hyväksyttäväksi Varsinais-Suomen elinkeino- liikenne- ja ympäristökeskukselle kaksi kuukautta ennen toiminnan aloittamista. Ely-keskus voi tarvittaessa muuttaa suunnitelmaa.

Muutoin hallinto-oikeus on hylännyt valitukset.

Päätökseen sisältyvissä johtopäätöksissä hallinto-oikeus katsoo, että toiminta on sijoitettu ympäristönsuojelulain 11 ja 12 §:ssä edellytetyllä tavalla siten, ettei siitä aiheudu merkittävää pilaantumista tai sen vaaraa, kuten merkittävää yleisen viihtyisyyden vähentymistä tai naapuruussuhdelaissa tarkoitettua kohtuutonta rasitusta. Kokonaisuutena arvioiden hakemuksen mukaisesta toiminnasta ei aiheudu siten ympäristönsuojelulain 49 §:ssä kiellettyjä seurauksia, eikä ympäristölupapäätöstä ole syytä kumota eikä enemmiltä osin muuttaa valitusten johdosta. Luvan hakijalle myönnettyä toiminnan aloittamisoikeutta ei ole syytä kumota eikä täytäntöönpanon kieltämiseen tai keskeyttämiseen ole ilmennyt aihetta.

Oheismateriaali 1Vaasan hallinto-oikeuden päätös valituksista ympäristölupa-asiassa 31.12.2021. Päätösnumero 21/0158/3

Ympäristönsuojelupäällikkö Olli-Pekka Mäki:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää merkitä päätöksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.