Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta820.01.20221

12249-2021 (03.04, 10 03 00)

Selvitys apulaisoikeuskanslerille kantelun johdosta / Asunto Oy Sotalainen (rakennuslupa 2020-827)

Tiivistelmä:

Lautakunta antaa selvityksen apulaisoikeuskanslerille kantelukirjelmän johdosta.

Rlupalk § 8

Oikeudellinen asiantuntija Jenna Härkönen 20.12.2021:

Apulaisoikeuskansleri on pyytänyt Turun kaupungilta selvitystä Asunto Oy Sotalaisen (jälj. Sotalainen) kantelukirjelmästä, joka koskee rakennusvalvontaan jätettyä lupahakemusta muurin ja aidan rakentamisesta. Selvitystä on pyydetty 31.12.2021 mennessä. Pyynnöstä määräaikaa selvityksen antamiselle on jatkettu 31.1.2022 saakka.

Kantelukirjelmässä moititaan rakennusvalvonnan toimintaa, koska lupakäsittely on yksittäisen hakemuksen osalta kestänyt kohtuuttoman kauan. Lisäksi kantelijan moitteet kohdistuvat siihen, että kaupunki on pyytänyt lisäselvityksiä vuoden odottelun jälkeen.

Kehotus

Ennen lupahakemuksen vireille tuloa rakennusvalvonnan tietoon on tullut, että tukimuuri kiinteistöjen 4-1-5 ja 4-1-6 rajalla on erittäin huonokuntoinen. Muuri aiheuttaa henkilö- ja materiaalivahingon riskin sekä turmelee maisemaa. Rakennusvalvonta on 4.4.2019 kehottanut Asunto Oy Sotalaista ja Asunto Oy Martinsiltaa kunnostamaan tai muutoin saattamaan tukimuurin turvalliseksi ja rakennettuun ympäristöön sopivaksi. Kehotuksen (2019-19) mukaan työt on tehtävä viipymättä, kuitenkin viimeistään määräaikaan 31.8.2019 mennessä sillä uhalla, että velvoitteen tehosteeksi voidaan asettaa uhkasakko. Edelleen korjaustöille on tarvittaessa haettava lupa rakennusvalvonnasta. Asunto Oy Martinsilta on toimittanut 10.5.2019 vastineensa, joka on saatettu Sotalaisen isännöitsijän tietoon 27.05.2019. Vastineessa on muun ohella todettu, että Turun rakennusjärjestyksen mukaisesti on erityisiä syitä, joiden vuoksi Asunto Oy Martinsillan ei kuulu osallistua Sotalaisen tukimuurin korjaustoimenpiteisiin. Samalla Asunto Oy Martinsilta on antanut luvan tonttialueensa käyttämiseen tulevien tukimuurin korjaustoimenpiteiden suorittamiseen liittyen. Myöhemmin Sotalainen on lisätty valvonta-asian (2019-19) vireille panijaksi.

Lupahakemus ja käsittelyn eteneminen

Asunto Oy Sotalainen on jättänyt vireille Turun rakennusvalvontaan 18.3.2020 lupahakemuksen, jossa on haettu lupaa seuraaville toimenpiteille:

Rakennuslupahakemuksen syynä on alun perin ollut huonokuntoinen muuri, jonka rakennusvalvonta on kehottanut korjaamaan. Kesällä 2020 hakija on toimittanut lupahakemuksen liitteeksi kaupungin pyynnöstä täydennyksenä julkisivupiirustuksen. Julkisivupiirustuksen toimittamisen jälkeen asian käsittely on ollut keskeytynyt huhtikuuhun 2021 saakka, kunnes hakija on ollut yhteydessä rakennusvalvontaan. Hakija on toimittanut rakennusvalvontaan 14.4.2021 muistion, jossa on perusteltu puiden kaatamisen välttämättömyyttä. Rakennusvalvonta on pyytänyt 20.4.2021 hakemukseen täydennystä koskien kaadettavaksi haettujen puiden kuntoa, koska muutoin puiden kaatamisen osalta tehtäisiin kielteinen päätösehdotus. Samalla on esitetty liikennesuunnittelijan kommentti, joka tulee huomioida suunnitelmissa. Hakija on hankkinut rakennusvalvonnan pyytämän arvion puiden kunnosta ja toimittanut sen 24.5.2021. Kaupungin hortonomi on 12.8.2021 lausunut puiden kuntoraportin osalta ja pyytänyt esittämään asemapiirrokseen uusien korvaavien puiden istuttamispaikat, lajit, taimikoot ja varmistamaan niille riittävät kasvuolosuhteet. Hakija on tehnyt 18.11.2021 muutokset pyyntöjen mukaisesti ja päivittänyt asemapiirustuksen ja julkisivupiirustuksen. Rakennuslupa on myönnetty 24.11.2021.

Rakennusvalvonnan vastaus kanteluun

Lupa-asioiden käsittely rakennusvalvonnassa on ollut jo useamman viime vuoden ajan viivästynyt, koska lupahakemuksia on jätetty runsaasti tilanteessa, jossa rakennusvalvonnan henkilöresurssit ovat vuosina 2019-2020 olleet vähäiset. Tilannetta on saatu parannettua hieman vuoden 2020 loppupuolella, mutta käsittelemättömiä lupahakemuksia on edelleen paljon. Lähtökohtaisesti rakennusvalvonta käsittelee hakemukset saapumisjärjestyksessä. Sotalaisen hakemus on otettu vuorollaan käsiteltäväksi ruuhkautuneista hakemusjonoista.

Kantelija on esittänyt seuraavat kysymykset: Onko tasapuolista hakijoita kohtaan, että on hankkeita, jotka ratkaistaan jossakin ajassa, mutta toiset hankkeet voivat jäädä ratkaisematta todella pitkäksi ajaksi? Millä perusteella jotkut hankkeet voidaan jättää odottamaan yli tuon 4-6 kk? Vastauksena kanteluissa esitettyihin kysymyksiin rakennusvalvonta toteaa, että aiemman resurssipulan ja lupahakemusten määrän kasvamisen vuoksi hakemusten käsittelyyn ottaminen on viivästynyt. Kuten edellä on todettu, hakemus otetaan käsittelyyn jonosta vuorollaan. Hankkeen käsittelyn kesto voi sen sijaan vaihdella riippuen esimerkiksi hankkeen laadusta. Yksinkertaiset hankkeet saadaan käsiteltyä nopeammin kuin monimutkaisemmat ja lisäselvityksiä edellyttävät hankkeet. Nyt kyseessä olevassa hankkeessa on ollut kyse muun muassa vanhojen palokujannepuiden kaatamisesta, tonttiliittymien määrästä sekä jätehuollon ongelmallisesta toteuttamisesta kohteessa ja kokonaisuudessaan hanke on ollut laadultaan sellainen, joka on vaatinut lisäselvityksiä ennen lupapäätöksen tekemistä. Kyse ei siis ole ollut pelkästään tukimuurin korjaamisesta. Tällaisen hakemuksen käsitteleminen vie enemmän aikaa rutiiniasiaan verrattuna. Rakennusvalvonta toteaa, että lupien käsittely vie tällä hetkellä noin 4-6 kk. Sotalaisen lupahakemuksen käsittely ei ole valitettavasti ollut rakennusvalvonnan käsittelyaikojen puitteissa ja osin tätä selittää se, että hankkeen ottaminen käsittelyyn on ruuhkan ja resurssipulan takia viivästynyt ja toisekseen se, että hanke on vaatinut lisäselvityksiä ja useamman tahon osallistumista. Jos lupa-asioiden jono olisi hakemuksen jättöhetkellä ollut pienempi tai resurssit suuremmat, hakemus olisi saatu aiemmin käsiteltäväksi ja päästy lähemmäs tavoiteltua käsittelyaikaa.

Rakennusvalvonta toteaa kantelijan esittämään kysymykseen kaupungin oikeudesta vaatia lisäselvityksiä vuoden odottelun jälkeen, että rakennusvalvonta on saanut otettua asian aktiiviseen käsittelyyn vasta vuoden jälkeen lupahakemuksen jättämisestä ja tuolloin pyytänyt asian selvittämiseksi tarpeellisia lisäselvityksiä. Rakennusvalvonnalla on oikeus ja velvollisuus selvittää luvan myöntämisen edellytysten olemassaolo ennen päätöksen tekoa, vaikkakaan tilanne ei ole hakijalle ihanteellisin. Rakennusvalvonta katsoo, ettei kaupungilla ole velvollisuutta korvata Sotalaiselle mahdollisesti aiheutuvia vahinkoja, jotka syntyvät uusista urakkakilpailun kustannuksista ja mahdollisesti korkeammasta urakkahinnasta. Rakennusvalvonta pahoittelee asian viivästymistä.

Oheismateriaali 1Apulaisoikeuskanslerin selvityspyyntö 12.10.2021

Oheismateriaali 2Asunto Oy Sotalaisen kantelukirjelmä 9.8.2021

Oheismateriaali 3Asunto Oy Sotalaisen täydennys kantelukirjelmään 7.12.2021

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää antaa apulaisoikeuskanslerille edellä olevan selvityksen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

selvApulaisoikeuskansleri