Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta36322.12.20218

1683-2020 (02 08 02)

Lupa naapurin kiinteistön käyttämiseen rakennustöiden aikana / Sirkkalankatu 20

Tiivistelmä:

Rakennusvalvontaan on tehty hakemus naapurin kiinteistön käyttämiseksi tilapäisesti rakennustyön suorittamisen aikana. Rakennusvalvontaviranomaiselta pyydetään asiaan ratkaisua, koska osapuolet eivät ole päässeet sopimukseen asiasta. Rakennus- ja lupalautakunnalle esitetään, että lupa myönnetään ehdollisena.

Rlupalk § 363

Lakimiesharjoittelija Jenna Härkönen 24.11.2021:

Kuvaus asiasta

Rakennus- ja lupalautakunta on päätöksellään 29.7.2021 § 211 myöntänyt Turun kaupungille rakennusluvan muun muassa koulurakennuksen laajennukseen ja vanhojen rakennusten peruskorjaukseen kiinteistölle 853-2-12-17, osoitteessa Sirkkalankatu 20. Rakennuslupa on lainvoimainen.

Hyväksytyn asemapiirroksen mukaan rakennus sijaitsee pääosin asemakaavan mukaisella rakennusalalla kuitenkin niin, että laajennus ylittää rakennusalan koillisjulkisivulla 3,15 m. Turun Kaupunkiympäristön toimitilojen rakennuttaminen on tehnyt rakennusvalvontaan hakemuksen saada käyttää naapurikiinteistön (2-12-15) aluetta rakentamiseen. Työalueen tarve naapurikiinteistöllä on 4 metriä kiinteistöjen rajasta naapurikiinteistön puolelle. Työalue tarvitaan rakennustyömaan käyttöön, jotta uudisrakennuksen kaivuu-, paalutus-, runko- ja muuraustyöt saadaan suoritettua. Tilatarpeen arvioiduksi ajankohdaksi on hakemuksessa ilmoitettu alun perin vko 47/2021 – vko 6/2023. Tältä osin hakija on myöhemmin päivittänyt hakemustaan ja ilmoittanut, että tilatarpeen aloitusajankohta on alkuperäisestä poiketen tammikuussa 2022.

Naapurikiinteistön kolmelle haltijalle (asunto-osakeyhtiöt) on annettu mahdollisuus antaa vastineensa hakemuksen johdosta. Yksi yhtiö on antanut vastineensa. Vastineessaan yhtiö toteaa, ettei hyväksy kiinteistön alueen käyttämisen aloittamista hakemuksen mukaisesti viikolla 47, koska tämä viivästyttäisi kohtuuttomasti asunto-osakeyhtiön oman rakennushankkeen aikataulua. Vastineen mukaan hakemus hyväksytään siten, että kiinteistön alueen käyttäminen alkaa tammikuussa 2022. Lisäksi vastineessa on todettu, että tontin käyttämisen aloitusajankohdasta on päästy sopimukseen hakijan kanssa.

Perustelut

Rakennusvalvontaviranomainen voi hakemuksesta antaa naapuria kuultuaan luvan naapurin alueen käyttämiseen hakijalle välttämättömän rakennustyön tai muun toimenpiteen tekemiseksi, jollei tästä aiheudu naapurille muuta kuin tilapäistä ja vähäistä haittaa tai häiriötä. Hakijan on toimenpiteen jälkeen kunnostettava naapurin alue ja saatettava se käyttöä edeltäneeseen tilaan (Maankäyttö- ja rakennuslaki 149 a §).

Tontille 17 myönnetty rakennuslupa sisältää poikkeuksia asemakaavasta. Rakennusalan ylitystä koillisjulkisivulla on rakennusluvassa perusteltu tilaohjelman tehokkaalla sovittamisella haastavalle rakennuspaikalle. Rakennus tulee tontin rajaan kiinni kuitenkaan vaikeuttamatta tontin 15 käyttöä. Hakemuksen mukaan tarve naapurikiinteistön käytölle perustuu uudisrakennuksen kaivuu-, paalutus-, runko- ja muuraustöiden suorittamiselle, ja rakentamista on mahdotonta toteuttaa kokonaan omalla puolella. Hakija on ilmoittanut tilatarpeen arvioiduksi ajankohdaksi alkaen tammikusta 2022 ja jatkuen viikkoon 6/2023. Hakijan mukaan nostotöiden aikana leveämpi työalue rajataan lippusiimalla ja turvallisuusvaatimusten täyttymisestä huolehditaan alavahdilla. Hakija sitoutuu kunnostamaan käyttämänsä naapurin pihan siihen kuntoon, mitä se oli ennen käyttöä. Naapurikiinteistön haltijan vastine sekä päivitetty hakemus huomioon ottaen on perusteltua, että lupa naapurin kiinteistön käyttämiseksi myönnetään siten, että rakennustyöt naapurin kiinteistön alueella voidaan aloittaa 1.1.2022.

Naapurikiinteistön 2-12-15 kaava-alueella on voimassa muinaismuistomääräys ja sen kaikki rakennukset sekä alue kokonaisuudessaan on suojeltua. Tontilla 2-12-17 asemakaava sallii rakennuksen rakentamisen rajaan kiinni, jolloin on perusteltua joutua käyttämään naapurin kiinteistön aluetta rakennustöiden aikana. Tiiviillä kaupunkialueella rakennustyön suorittaminen aiheuttaa usein jonkinasteista haittaa naapurikiinteistöille. Rakennuspaikan koko, naapuriyhtiön ilmoittaman haitan laatu, hankkeen yleinen etu ja asia kokonaisuudessaan huomioiden naapurikiinteistön käyttäminen tilapäisesti rakennustyön aikana on perusteltua. Naapuriyhtiön pihajärjestelyt huomioon ottaen on kohtuullista, että rakennustöiden kestosta ja naapuritontin alueen käytöstä ilmoitetaan taloyhtiölle riittävän ajoissa, jotta yhtiö voi tiedottaa piha-alueen käyttäjiä asiassa.

Lähtökohtaisesti päätöstä, johon saa vaatia oikaisua, ei saa panna täytäntöön ennen kuin se on saanut lainvoiman. Päätös voidaan kuitenkin panna täytäntöön lainvoimaa vailla olevana, jos laissa niin säädetään tai jos päätös on luonteeltaan sellainen, että se on pantava täytäntöön heti, tai jos päätöksen täytäntöönpanoa ei yleisen edun vuoksi voida lykätä (Hallintolaki 49 f §).

Rakennusluvalla 2021-487 on myönnetty lupa muun muassa koulurakennuksen laajentamiselle. Hallintolain 49 f §:n mukaisesti päätös voidaan panna täytäntöön lainvoimaa vailla olevana sellaisissa tapauksissa, joissa päätöksen täytäntöönpanoa ei yleisen edun vuoksi voida lykätä. Rakennusvalvonta katsoo, että koulurakennuksen laajentamisessa on kyse säännöksen tarkoittamasta yleisestä edusta, eikä päätöksen täytäntöönpanoa voida lykätä. Siten päätöksen täytäntöön paneminen lainvoimaa vailla olevana on perusteltua.

Rakennusvalvontaviranomaisella ei ole toimivaltaa määrätä naapurin alueen käytöstä suoritettavasta mahdollisesta korvauksesta.

Sovelletut lainkohdat

Maankäyttö- ja rakennuslaki 149 a §

Hallintolaki 49 f §

Liite 1Hakemuksen liitepiirustus

Oheismateriaali 1Hakemus 13.10.2021

Oheismateriaali 2Asunto Oy Sirkkalan Ruhtinaan lausunto 29.11.2021

Rakennusvalvontapäällikkö Annika Alppi:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää yllä mainituin perustein myöntää kiinteistön 2-12-17 omistajalle luvan käyttää naapurikiinteistön 2-12-15 piha-aluetta liitteenä olevassa piirustuksessa osoitetulla alueella uudisrakennuksen kaivuu-, paalutus-, runko- ja muuraustöiden suorittamiseen silloin, kun se liittyy 29.7.2021 § 211 myönnetyn rakennusluvan mukaiseen rakentamiseen. Rakennustyöt naapurikiinteistön alueella voidaan aloittaa 1.1.2022. Kiinteistön omistajan pitää toimenpiteiden jälkeen kunnostaa naapurin piha-alue ja saattaa se käyttöä edeltäneeseen tilaan. Päätös pannaan täytäntöön mahdollisista valituksista huolimatta.

Tästä päätöksestä peritään hakijalta rakennusvalvontataksan 15.1 §:n mukainen maksu 580 euroa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asian esitteli rakennusvalvontapäällikön varahenkilönä tarkastuspäällikkö Andreas Salonen.

Jakelu

tiedAs Oy Sirkkalan Herttua, Turku
tiedAs Oy Sirkkalan Kreivitär, Turku
tiedAs Oy Sirkkalan Ruhtinas, Turku
aoKaupunkiympäristö, toimitilojen rakennuttaminen


Liitteet:

Rlupalk § 363
Liite 1:Hakemuksen liitepiirustus