Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta34608.12.20214

1362-2021 (11 03 00)

Ilmanlaatu Turun kaupunkiseudulla lokakuussa 2021

Tiivistelmä:

Raportti ilmanlaadusta Turun kaupunkiseudulla lokakuussa 2021 on valmistunut. Hengitysilman tavallisin laatuluokitus tunti-indeksillä määriteltynä oli Kauppatorilla sekä Ruissalossa hyvä. Heikoimmillaan ilmanlaatu oli Kauppatorilla välttävä ja Ruissalossa tyydyttävä. Ilmanlaatu oli Kauppatorilla hyvää 81,9 % ja Ruissalossa 76,7 % ajasta. Raja-, tavoite- tai ohjearvojen numeroarvoja ei ylitetty Kauppatorilla eikä Ruissalossa. Maailman terveysjärjestö WHO:n ohjearvot pienhiukkasille sekä typpidioksidille ylitettiin Kauppatorilla.

Rlupalk § 346

Ympäristönsuojelu, vs. ympäristötarkastaja Hans-Peter Huhtala 8.12.2021

WHO:n ilmanlaadun ohjearvot tiukentuivat 22.9.2021. Tämän seurauksena ohjearvojen ylitykset Turun mittausasemilla tulevat yleistymään. Kuukausiraportin liitteeksi päätettiin lisätä taulukko WHO:n uusista ohjearvoista, ja sen lisäksi erillinen taulukko missä mitattuja epäpuhtauspitoisuuksia verrataan niihin.

Ilmanlaadun kuukausiraportissa käsitellään Turussa, Raisiossa, Naantalissa, Kaarinassa ja Paraisilla sijaitsevien ilmanlaadun mittausasemien tuloksia. Turussa mittausasemat sijaitsevat keskustassa Kauppatorilla sekä Ruissalossa. Turun Kauppatorilla mitataan typen oksideita, hengitettäviä hiukkasia, sekä pienhiukkasia. Turun ilmanlaatuindeksin laskennassa käytetään näitä mittaustuloksia. Ruissalon asema on tyypiltään kaupunkitausta-asema, jossa mitataan otsonia, rikkidioksidia sekä typen oksideita.

Lokakuussa hengitysilman laatu oli tunti-indeksillä luokiteltuna Turun keskustassa hyvää 81,9 % ajasta ja Ruissalossa 76,7 %. Heikoimmillaan ilmanlaatu oli Kauppatorilla välttävää 5,2 % ja Ruissalossa tyydyttävää 23,3 % ajasta.

Turun asemien ilmanlaadun mittaustuloksia valvotaan ja verrataan valtioneuvoston päätöksellä (480/96) annettuihin ohjearvoihin ja raja- sekä tavoitearvoihin, jotka perustuvat valtioneuvoston asetukseen ilmanlaadusta 79/2017. Mittaustuloksia verrataan lisäksi kuukausiraportoinnin yhteydessä Maailman terveysjärjestön (World Health Organization, lyh. WHO) antamiin ohjearvoihin. Ohjearvot antavan kuvan siitä, mihin suuntaan ilmanlaadun liittyvä lainsäädäntö todennäköisesti kehittyy tulevaisuudessa. Turun kaupunki on lisäksi sitoutunut saavuttamaan WHO:n ilmanlaadun ohjearvoja vuoteen 2030 mennessä.

Typpidioksidin tuntipitoisuudet olivat Kauppatorilla korkeimmillaan 36,0 % ja Ruissalossa 8,0 % ohjearvosta. Korkein typpidioksidin vuorokausipitoisuus oli Kauppatorilla 30,0 % ja Ruissalossa 8,6 % ohjearvon numeroarvosta. Hengitettävien hiukkasten vuorokausipitoisuudet olivat korkeimmillaan Kauppatorilla 46,6 % ohjearvosta. Ruissalossa korkein rikkidioksidin vuorokausipitoisuus oli 2,5 % ja tuntipitoisuus 1,0 % ohjearvon numeroarvosta.

Korkein typpidioksidin tuntipitoisuus oli Kauppatorilla 48,5 % ja Ruissalossa 15,5 % raja-arvon numeroarvosta. Hengitettävien hiukkasten vuorokausipitoisuudet olivat korkeimmillaan Kauppatorilla 69,4 % raja-arvosta. Ruissalossa korkein rikkidioksidin vuorokausipitoisuus oli 1,7 % ja tuntipitoisuus 0,8 % raja-arvon numeroarvosta. Ruissalossa otsonipitoisuudet olivat korkeimmillaan 66,7 % terveyshaittojen ehkäisemiseksi annetusta kahdeksan tunnin liukuvan keskiarvon tavoitearvosta (120 µg/m3).

Typpidioksidin tuntipitoisuudet olivat Kauppatorilla korkeimmillaan 48,5 % ja Ruissalossa 15,5 % WHO:n ohjearvosta. Korkein typpidioksidin vuorokausipitoisuus oli Kauppatorilla 112,0 % ja Ruissalossa 28,0 % ohjearvon numeroarvosta. Hengitettävien hiukkasten vuorokausipitoisuudet olivat korkeimmillaan Kauppatorilla 77,1 % ja pienhiukkasten 170,7 % WHO:n ohjearvosta. Ruissalossa korkein rikkidioksidin vuorokausipitoisuus oli 5,3 % ja kahdeksan minuutin pitoisuus 0,6 % ohjearvon numeroarvosta. Ruissalossa otsonipitoisuudet olivat korkeimmillaan 80,0 % ohjearvosta.

Oheismateriaali 1Ilmanlaaturaportti lokakuu 2021

Ympäristönsuojelupäällikkö Olli-Pekka Mäki:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää merkitä lokakuun ilmanlaaturaportin tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.