Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta32724.11.20213

10530-2016 (358, 233, 244)

Vaasan hallinto-oikeuden päätös / Valitus ympäristönsuojelulain mukaisessa asiassa, Parkinkatu 6

Tiivistelmä:

Vaasan hallinto-oikeus on hylännyt rakennus- ja lupalautakunnan ympäristönsuojeluasiaa koskevasta päätöksestä tehdyn valituksen.

Rlupalk § 327

Lakimiesharjoittelija Jenna Härkönen 8.11.2021:

Osoitteessa Parkinkatu 6 (jäljempänä Parkki) sijaitsee Turun kauppatieteiden ylioppilaat ry:n tilat, joissa järjestetään juhlia ja virkistystapahtumia, ja joita myös vuokrataan yksityistilaisuuksiin. Naapurikiinteistön asukas on osoittanut Turun kaupungin ympäristö- ja kaavoituslautakunnalle toimenpidepyynnön (päivätty 6.10.2016) ja vaatinut, että Parkissa ei saa järjestää tilaisuuksia tai tapahtumia pihalla. Lisäksi on vaadittu, että kaupungin on ryhdyttävä mittaamaan melutasoa Parkinkatu 6:n kohdalla Turun kauppatieteiden ylioppilaat ry:n kustannuksella ja että tiedot ovat kaikkien saatavilla. Naapurikiinteistön asukas on vireillepanossaan 10.2.2019 vaatinut Parkin jatkuvien meluhäiriöiden lopettamista ja on muun ohella viitannut 6.10.2016 laatimaansa vireillepanokirjelmään. Rakennus- ja lupalautakunta on päätöksellään 2.5.2019 § 124 päättänyt, että asia ei anna aihetta toimenpiteisiin.

Naapurikiinteistön asukas on valittanut rakennus- ja lupalautakunnan päätöksestä Turun hallinto-oikeuteen ja vaatinut päätöksen kumoamista sekä Parkin pihajuhlien täyskieltoa ja jatkuvatoimisen tallentavan desibelimittarin asentamista Parkinkatu 6:n kohdalle sen omistajan kustannuksella. Turun hallinto-oikeus on 27.5.2020 antamallaan päätöksellä ratkaissut asian muilta osin, ja siirtänyt asian Vaasan hallinto-oikeuden käsiteltäväksi siltä osin kuin asiassa on kysymys ympäristönsuojelulain soveltamisesta. Korkein hallinto-oikeus on 29.6.2021 hylännyt hallinto-oikeuden päätöksestä tehdyn valituslupahakemuksen.

Vaasan hallinto-oikeus on päätöksellään 6.10.2021 hylännyt valituksen. Hallinto-oikeuden mukaan Parkin pihatapahtumat eivät ole sellaista ympäristön pilaantumisen vaaraa aiheuttavaa toimintaa, johon sovelletaan ympäristönsuojelulain 18 luvun säännöksiä. Edelleen pihatapahtumia ei voida pitää ympäristönsuojelulain 188 §:ssä tarkoitettuina ilmoitusta edellyttävänä erityisen häiritsevänä melua aiheuttavana tapahtumana. Hallinto-oikeus on perustellut, että siltä osin kuin asia on ollut käsiteltävänä Vaasan hallinto-oikeudessa, ei rakennus- ja lupalautakunnan päätös ole edellä mainituilla perusteilla valituksessa tarkoitetulla tavalla lainvastainen. Siten valitus on hylättävä.

Vaasan hallinto-oikeuden päätökseen voi hakea muutosta, jos korkein hallinto-oikeus myöntää valitusluvan.

Oheismateriaali 1Vaasan hallinto-oikeuden päätös 6.10.2021

Oheismateriaali 2Rakennus- ja lupalautakunnan päätös 2.5.2019

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää merkitä Vaasan hallinto-oikeuden päätöksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.