Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta33024.11.20216

13193-2021 (11 03 01)

Ympäristönsuojelulain 122 § mukainen päätös Skanska Talonrakennus Oy:n meluntorjuntailmoituksesta koskien paalutusta ja kadunalaisen tilan rakentamista (Eerikinkadun maanalaiset tilat Kauppatorin kohdalla)

Tiivistelmä: -

Rlupalk § 330

Ympäristöinsinööri Helena Pakkala 18.11.2021:

Skanska Talonrakennus Oy on 5.11.2021 jättänyt Turun kaupungin ympäristönsuojeluun ympäristönsuojelulain 118 § mukaisen ilmoituksen melua aiheuttavasta toiminnasta. Ilmoitus koskee Eerikinkadun maanalaisten tilojen rakentamista ja paalutusta Kauppatorin kohdalla.

Eerikinkadun alle rakennetaan yhdyskäytävä sekä sosiaali-, varasto- ja tekniset tilat. Maankaivuutöissä urakkarajana on 2000 mm katualueen pinnasta ja katualueen pintarakenteen osalta rakennuksen yläpohjan vesieriste.

Rakennuttaja on Kiinteistö Oy Turun Metro ja Skanska Talonrakennus Oy toimii pääurakoitsijana.

Työvaiheet ja niiden kesto

Työn kokonaiskesto on 8.11.2021 – 1.7.2022. Työtä tehdään arkisin maanantaista perjantaihin pääosin klo 7.00 – 18.00, hetkittäin klo 7.00 – 20.00 ja poikkeustapauksissa klo 7.00 – 22.00. Lauantaisin töitä tehdään klo 8.00 – 16.00. Lauantaityö ei ole jatkuvaa, vaan sitä tehdään tarvittaessa.

Työvaiheita ovat paalutus, rakennuspohjien kaivuutyöt ja rakennustyöt, jotka ajoittuvat viitteellisesti seuraavasti:

Työssä käytetään 1 – 2 kaivinkonetta, 1 – 4 kuorma-autoa ja yhtä paalutuskonetta. Käytettävien koneiden määrä vaihtelee työvaiheen mukaan. 

Meluntorjunta ja -seuranta

Kaivinkoneista ja kuorma-autoista aiheutuu 10 metrin päähän noin 80 dB(A):n melu ja paalutuskoneesta noin 100 dB(A). Meluhaittaa aiheutuu Kauppatorin reunalla oleviin liikekiinteistöihin (Eerikinkatu 12) ja hotelliin (Eerikinkatu 10) sekä Kauppatorille. Lähimmillään melua aiheuttava laite on aivan häiriintyvän kohteen vieressä.

Eniten melua aiheuttavasta paalutuksesta ja sen aiheuttamista ympäristöön kantautuvista melutasoista on Toriparkin rakentamisen yhteydessä syntynyt selkeä käsitys. Keskiäänitaso on alle 100 dB(A) ja hetkellinen maksimitaso noin 105 dB(A). Ensisijaisesti mahdollisuuksien mukaan paalutuskoneena käytetään Junttan-tyylistä paalukonetta, jossa on iskujärkäle. Kokemuksen mukaan ns. hydraulinen paalutuskone aiheuttaa kovempaa melua, joten sellaista käytetään ainoastaan välttämättömissä työvaiheissa, kuten paalutuskohteen ollessa välittömästi rakennuksen vieressä. Hydraulinen paalukone aiheuttaa vieressä olevalle kiinteistölle pienemmän tärinäriskin, minkä takia sen käyttö on joskus välttämätöntä.

Meluhaittaa pyritään minimoimaan käytettävien työkoneiden valinnalla, rakenteellisilla suojauksilla sen ollessa mahdollista, ohjaamalla kevytliikenne ja jalankulku korvaavia reittejä työpäivän aikana sekä tiedottamalla tehokkaasti.

Maa- ja kiviainekset kuljetetaan työmaalta kuorma-autoilla reittiä Eerikinkatu – Aninkaistenkatu.

Työmaan toimien edistymisestä tiedotetaan KOy Turun Metron viikkotiedotteilla yhteistyössä Turun kaupungin ja Toriparkki oy:n kanssa. Erityisen meluavista työvaiheista tiedotetaan erikseen asuinrakennuksiin ja hotelliin työvaiheiden lähestyessä näitä kohteita. Tärinämittauksia on tehty koko Toriparkin rakentamisen ajan ja niitä jatketaan edelleen ainakin paalutustöiden ajan.

Tiedotus

Meluilmoituksen vireillä oloa koskeva kuulutus on ollut yleisessä tietoverkossa nähtävänä 5.11. – 16.11.2021.

Kuulutusaikana ei jätetty ilmoitusta koskevia muistutuksia.

Ympäristönsuojelun ehdotus toiminnan lupamääräyksiksi ja niiden perusteluiksi

Ympäristönsuojeluviranomainen hyväksyy ympäristönsuojelulain 118 §:n mukaisen ilmoituksen. Tätä päätöstä ja sen määräyksiä on ympäristönsuojelulain 200 §:n mukaisesti noudatettava muutoksenhausta huolimatta.

Skanska Talonrakennus Oy:lle annetaan seuraavat määräykset koskien paalutusta ja kadunalaisen tilan rakentamista:

Meluntorjunta

Toiminta-ajat

Meluseuranta

 Yleiset määräykset

Tiedotus

Perustelut

Määräykset on annettu tilapäisestä työstä ympäristölle aiheutuvien haittojen vähentämiseksi, jotta toiminnasta ei aiheutuisi kohtuutonta haittaa lähialueelle. Työmaa sijaitsee kaupungin keskeisimmällä paikalla ja työhön kuuluu päiväkausia kestäviä voimakasta melua aiheuttavia työvaiheita.

Lyhytaikaista voimakasta meluhaittaa aiheutuu työmaan ohikulkijoille. Torikauppiaat sen sijaan oleskelevat alueella koko päivän, mikä tulee ottaa huomioon kohtuullisten altistusaikojen ja meluavassa työssä pidettävien taukojen tarpeen arvioinnissa. Ajoittamalla meluisimpien töiden mahdolliset päiväaikaiset tauot ajankohtaan, jolloin alueella liikkuu eniten jalankulkijoita, vähennetään melulle altistuvien määrää. Kieltämällä meluavimpien työvaiheiden tekeminen klo 18.00 jälkeen ja lauantaisin pyritään vähentämään ympäristön asukkaiden kokemaa haittaa. Meluavien töiden jatkaminen klo 22.00 asti on mahdollista ainoastaan pakottavista syistä, joihin johtaneet syyt on pyydettäessä raportoitava ympäristönsuojeluun. Erityinen syy voi olla esimerkiksi tietyn sellaisen työvaiheen loppuunsaattaminen, jolla on huomattava vaikutus turvallisuuteen tai töiden sujuvaan etenemiseen. Mahdollisten välittömien palautteiden takia valvontaviranomaisella tulee olla ajantasaiset tiedot pidennetyistä työajoista ja niihin johtavista syistä.

Määräykset pölyntorjunnasta on annettu viihtyvyys- ja terveyshaittojen estämiseksi.

Meluavimpien työvaiheiden aiheuttamaa haittaa vaikea torjua muilla keinoin kuin rajoittamalla työaikaa ja suojaamalla rakentein niitä paikkoja, joissa liikkuu ihmisiä. Toiminnanharjoittajalla on Toriparkin ja Kauppiaskadun rakentamisen yhteydessä tullut kokemusta suojarakenteiden tehosta, jonka takia melumittauksia tarvitsee tehdä vain erityistilanteissa.

Toiminnanharjoittaja seuraa melun yleistilannetta omin mittauksin. Tarve mittausten teettämiseen ulkopuolisella asiantuntijalla ja tulosten vertaamiseen terveydellisin perustein annettuihin raja-arvoihin syntyy, kun voimakkaasti meluavia työvaiheita tehdään hyvin lähellä jalankulkuväyliä tai liikerakennuksia ja suojaukset osoittautuvat puutteellisiksi eikä kulkua ole ohjattu kauemmaksi. Mittausten nopea toimeenpano edellyttää etukäteisvarautumista ja -sopimista konsultin kanssa. Meluhaitan arvioinnissa on otettava huomioon, miten pitkään alueella voi oleskella ilman, että uhka tai riski kuulovaurion syntymiselle on olemassa. Tarvittaessa liikkumiskielto työmaan lähialueella on toteutettava ripeästi.

Tiedotus melualueella asuville ja työskenteleville tulee olla tehokasta ja ennakoivaa, jotta meluhaittaan ja sen mahdollisesti vaatimiin toimenpiteisiin voidaan etukäteen varautua. Median kautta tieto meluisimmista työvaiheista välittyy myös alueella satunnaisesti liikkuville.

Sovelletut säännökset

Ympäristönsuojelulaki (527/2014) 118, 121-122, 200 §

Asetus ympäristönsuojelusta (713/2014) 26 §

Laki eräistä naapurussuhteista (26/1920) 17 §

Turun kaupungin ympäristönsuojelumääräykset

Turun kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen maksutaksa

Maksu

Päätöksestä peritään Turun kaupungin kaupunkiympäristölautakunnan 17.3.2020 85 § (3110-2020) hyväksymän maksutaksan mukainen 610 euron maksu. Lasku ilmoituksen käsittelystä peritään erikseen.

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta Vaasan hallinto-oikeudelta. Valitusosoitus liitteenä.

Oheismateriaali 1Meluilmoitus liitteineen

Ympäristönsuojelupäällikkö Olli-Pekka Mäki:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää hyväksyä ympäristönsuojelun ehdotuksen ilmoituksesta annettaviksi määräyksiksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedLounais-Suomen poliisilaitos
aoSkanska Talonrakennus Oy
tiedVarsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
tiedKaupunkiympäristö, rakennusvalvonta
tiedKaupunkiympäristö, ympäristönsuojelu