Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta31810.11.20214

2251-2021 (10 03 00)

Turun hallinto-oikeuden päätös / Valitus muussa maankäyttö- ja rakennusasiassa, Pikku-Pukinpromenadi 43, luvaton puunkaato (valvonta-asia 853-2020-82)

Tiivistelmä:

Turun hallinto-oikeus on jättänyt tutkimatta Turun rakennus- ja lupalautakunnan päätöksestä tehdyn valituksen. Lisäksi hallinto-oikeus on poistanut lautakunnan päätökseen liitetyn virheellisen valitusosoituksen.

Rlupalk § 318

Lakimiesharjoittelija Jenna Härkönen 29.10.2021:

Turun rakennus- ja lupalautakunta on päätöksellään 11.3.2021 § 55 merkinnyt tiedokseen Ruissalon luonnonsuojelualueen vuokra-alueella 853-503-1-3 (osoite Pikku-Pukinpromenadi 43) havaittua puiden luvatonta kaatamista koskevan asian ja päättänyt ilmoittaa asiasta poliisiviranomaiselle esitutkintaa varten. Samalla lautakunta on kehottanut rakennusvalvontaa valmistelemaan lautakunnalle erillisen päätösehdotuksen, jossa vuokra-alueen haltija velvoitetaan istuttamaan kaadettujen puiden tilalle korvaavat puut. Pöytäkirjanotteeseen on liitetty muutoksenhakuohjaus, jonka mukaan päätöksestä saa valittaa Turun hallinto-oikeuteen.

Vuokra-alueen nykyinen haltija on toimittanut vastineen rakennus- ja lupalautakunnan päätöksestä Turun hallinto-oikeuteen. Hallinto-oikeuden pyynnöstä muutoksenhakija on täsmentänyt, että vastine on tarkoitettu valitukseksi, jona hallinto-oikeus on sen käsitellyt. Valituksessa on esitetty, että nykyinen vuokra-alueen haltija ei ole vastuussa edellisen vuokra-alueen haltijan kaatamista eikä kaatuneista puista, joita kiinteistöllä oli vuokrasuhteen vaihtuessa. Valituksen tekijä on todennut, että lautakunnan päätöspöytäkirja on toimitettu väärään osoitteeseen, ja siinä on virheellisesti mainittu, että hakijan suostumuksella olisi käsittelyvaiheessa puumäärästä poistettu 4 koivua ja 1 mänty. Lisäksi muutoksenhakija on pyytänyt valituksensa yhteydessä yhteydenottoa erimielisyyksien selvittämiseksi, koska kiistää väitteet suurimmalta osin.

Turun hallinto-oikeus on päätöksellään 21.10.2021 jättänyt valituksen tutkimatta ja samalla poistanut päätökseen liitetyn virheellisen valitusosoituksen. Hallinto-oikeus on perusteluissaan esittänyt, että rakennus- ja lupalautakunnan päätös, jolla on merkitty puiden luvatonta kaatamista koskeva asia tiedoksi, päätetty ilmoittaa asiasta poliisiviranomaiselle esitutkintaa varten sekä kehotettu lautakuntaa valmistelemaan korvaavien puiden istutusvelvoitetta koskevaa asiaa, ei sisällä valituskelpoista ratkaisua. Hallinto-oikeus on todennut, että edellä mainituin perustein valitus on jätettävä tutkimatta.

Turun hallinto-oikeuden päätökseen voi hakea muutosta, jos korkein hallinto-oikeus myöntää valitusluvan.

Oheismateriaali 1Turun hallinto-oikeuden päätös 21.10.2021

Oheismateriaali 2Rakennus- ja lupalautakunnan päätös 11.3.2021

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää merkitä Turun hallinto-oikeuden päätöksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli valvontajohtajan varahenkilönä rakennusvalvontapäällikkö Annika Alppi.