Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristö, ympäristönsuojelu 
Ympäristönsuojelupäällikkö5028.10.2021 

12886-2021 (02 08 00, 11 03 04)

Ilmanlaadun mittausdatan keräysohjelmisto

Ympäristötarkastaja Toni Mattila 27.10.2021:

Ilmanlaadun mittauksessa on ollut vuodesta 2004 alkaen käytössä HNU-Nordion Ltd. Oy:n toimittama Envitech Ltd:n kehittämä ilmanlaatutietojen sekä meteorologisten tietojen tiedonkeruuseen, tietojen säilytykseen ja käsittelyyn (tietokanta) sekä tietojen raportointiin soveltuva järjestelmä. Järjestelmään kuuluu oma ohjelmistonsa datan keräykseen mittausasemilta sekä oma keskusohjelmistonsa datan tarkasteluun, käsittelyyn, säilytykseen sekä eteenpäin toimittamiseen.

Keskusohjelmisto on uusittu vuoden 2019 lopussa, jolloin Enview ohjelmisto vaihdettiin saman valmistajan Envista ARM ohjelmistoon. Mittausasemilla olevia ohjelmistoja ei uusittu. Mittausasemilla oleville Envidas FW ohjelmistolle ei ole enää saatavilla päivityksiä, siinä ei ole protokollia mahdollisille uusille analysaattoreille eikä sille ole saatavilla tukea mahdollisissa ongelmatapauksissa. Lisäksi asemilla olevat tietokoneet ovat pääosin Windows XP-käyttöjärjestelmällä, jolle ei tule enää esimerkiksi tietoturvapäivityksiä.

Uusien asemaohjelmistojen hankinnasta aiheutuu Ilmansuojelun yhteistyöryhmälle suuri kustannus, joten on tarkoituksenmukaista hankkia ohjelmiston lisenssejä mittausasema kerrallaan taloustilanteen sen salliessa. Mittausasemia vanhalla ohjelmistolla on tällä hetkellä kuusi ja yhden aseman ohjelmiston uusiminen maksaa noin 5000 € (alv 0 %).

Keskusohjelmiston kanssa yhteensopivia mittausasemaohjelmistoja ei ole tarjolla muita kuin Envitech Ltd:n kehittämä Envidas Ultimate. Vuoden 2020 lopussa ilmansuojelun yhteistyöryhmän käyttöön hankittiin ensimmäinen Ultimatella varustettu tietokone Turun Kauppatorin mittausasemalle. Ohjelman on todettu toimivan hyvin.

Ohjelmiston maahantuoja ja ainut edustaja Suomessa, HNU Nordion Ltd, on tarjonnut Envidas Ultimate ohjelmistoa asennettuna yhdelle mittausasemalle tietokoneineen hintaan 5020 € (alv 0 %). Ilmansuojelun yhteistyön vuoden 2021 budjetissa on varaa yhden mittausaseman ohjelmiston uusimiseen.

Liite 1Tarjous 14.10.2021

Ympäristönsuojelupäällikkö Olli-Pekka Mäki:

PäätösPäätin hankkia HNU Nordion Ltd:ltä Envidas Ultimate ohjelmiston tietokoneineen tarjotun mukaisesti.

 

Olli-Pekka Mäki

ympäristönsuojelupäällikkö

 

Oikaisuvaatimusohje on päätöksen liitteenä.

Jakelu

aoHNU-Nordion Ltd. Oy
tiedRakennus- ja lupalautakunta
tpvMattila Toni
tiedMoilanen Aleksi


Liitteet:

Kypays § 50
Liite 1:Tarjous 14.10.2021