Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristö, ympäristönsuojelu 
Ympäristöinsinööri (vakanssi 201501)1628.10.2021 

12503-2021 (11 03 01)

Ympäristönsuojelulain 122 § mukainen päätös TKU-Rakennus Oy:n meluntorjuntailmoituksesta koskien rakennusten purkua ja betonin pulverointia (Sepänkatu 1)

Ilmoittaja

TKU-Rakennus Oy

Polttolaitoksenkatu 5

20380 Turku

Ilmoitus

TKU-Rakennus Oy on 25.10.2021 jättänyt Turun kaupungin ympäristönsuojeluun ympäristönsuojelulain mukaisen ilmoituksen koskien osoitteessa Sepänkatu 1 (kiinteistö 853-3-19-8) suoritettavaa rakennusten purkutyötä, johon kuuluu perustusten purkutyötä (betonin rammerointi) ja betonin pulverointia. Ilmoitus koskee kiinteistön 853-3-19-8 rakennuksia lukuun ottamatta Sepänkadun varteen rajoittuvaa rakennusta sekä Sirkkalankadun ja Neitsytpolun kulmassa olevaa rakennusta, joita ei pureta.

Työtä tehdään 8.11.2021 – 31.3.2022 välisenä aikana arkisin maanantaista perjantaihin klo 7.00 – 16.00. Rammerointi ei ole jatkuvaa, vaan karkean arvion mukaan sitä tehdään perustusten purkamisen yhteydessä kerran kuukaudessa noin viikon jakso.  Viikon aikana rammerointia olisi arviolta noin 30 tuntia.

Purkutyössä käytetään viittä tela-alustaista kaivinkonetta. Purkutyö tehdään pulveroimalla ja perustusten purussa käytetään rammeria. Purkumateriaali lastataan ja viedään alueelta pois. Pölynhallinta purkutyömaalla toteutetaan ensisijaisesti kastelemalla. Purkulaitteissa on vesisuihkut, joilla kastellaan purettavaa rakennusta.

Purkutöistä on tehty rakennusjäteilmoitus. Sen mukaan betoni- ja tiilijätettä muodostuu 10 700 tonnia. Kohteesta on tehty myös asbesti- ja haitta-ainekartoitus (Contro Oy, 14.5.2021) käsittäen kaikki purettavien rakennusten osat kokonaisuudessaan.

Toiminnasta aiheutuvaa meluhaittaa on arvioitu esittämällä vyöhykekartta melun leviämisestä työmaan ympäristöön. Korkein lähtömelutaso 10 metrin etäisyydellä työkohteesta on noin 85 dB(A). Luostarivuoren koulun kohdalla, eli 150 – 200 metrin päässä hetkellisen melun korkein taso on vaimentunut 40 – 50 dB(A):n välille. Lähimmät asuinrakennukset ovat osoitteissa Luostarinkatu 15 ja Sepänkatu 4, joissa korkeimmat melutasot ovat arvion mukaan noin 60 dB(A). Eniten meluhaittaa aiheutuu kaakossa sijaitsevan Perhetalo Heidekenin suuntaan ja Sepänkadun vastakkaisella puolella olevan ammattikorkeakoulun tiloille melutason ollessa noin 60 – 70 dB(A). Olemassa olevat rakennukset rajoittavat jonkin verran melun kulkeutumista. Melua kulkeutuu myös länsipuolella olevaan Urheilupuistoon.

Meluavan työn tekemisestä tiedotetaan talokohtaisesti.

Ilmoituksen käsittely

Ilmoituksen vireilläolosta ei ole kuulutettu eikä kuultu asianosaisia, koska toiminnan ei katsota ympäristönsuojelulain 121 §:n tarkoitetulla tavalla olennaisesti vaikuttavan yleisiin ja yksityisiin etuihin, kun otetaan huomioon toiminnan kesto ja vaikutus ympäristön melutasoon sekä asianosaisten etua suojaavat määräykset.

PäätösYmpäristönsuojeluinsinööri hyväksyy ympäristönsuojelulain 118 §:n mukaisen ilmoituksen. Toiminnalle annetaan seuraavat määräykset:

Toiminta-ajat

Määräykset pöly- ja meluhaitan torjumiseksi

Meluseuranta

Tiedotus

Perustelut

Määräykset on annettu tilapäisestä toiminnasta ympäristölle aiheutuvien haittojen vähentämiseksi ja kohtuullistamiseksi.

Lähiympäristössä on useita asuinrakennuksia, kouluja sekä kokoontumis- ja toimitiloja. Alueen normaali taustamelutaso on alhainen kiinteistön rajoittuessa Samppalinnan puistoon ja suhteellisen vähän liikennöityihin katuihin. Mahdollisuus tarvittaessa määrätä erityistilanteissa pitämään taukoja eniten melua aiheuttavien töiden tekemisessä työpäivän aikana on annettu ympäristön melualtistuksen vähentämiseksi sekä erityistilanteiden varalta.

Purkutyöstä aiheutuu hienojakoista pölyä, jonka leviämisen estämiseksi on annettu pölyntorjuntaa koskevia määräyksiä. Vesitykkien tehokas käyttö aina purkutyön aikana on välttämätöntä ympäristöön leviävän pölyhaitan estämiseksi.

Toiminnan aiheuttamista ympäristöhaitoista on voitava antaa suoraa palautetta toiminnanharjoittajalle, jotta korjaavat toimenpiteet saadaan välittömästi käyntiin. Tiedottamalla meluhaittaa aiheuttavan työn vaikutusalueella oleviin asuin- ja toimitiloihin pyritään vähentämään haitan kokemista. Tiedotteen jakelualueen laajuudessa on huomioitu työmaan sijainti suhteellisen korkealla paikalla, josta ääni pääsee hyvin kulkeutumaan ympäristöön etenkin purkutyön edistymisen myötä, kun suojaavia rakenteita poistuu.

Tätä päätöstä on noudatettava muutoksen hausta huolimatta (YSL 200 §).

Sovelletut säännökset

Ympäristönsuojelulaki (527/2014) 118, 121-122, 200 §

Asetus ympäristönsuojelusta (713/2014) 26 §

Laki eräistä naapurussuhteista (26/1920) 17 §

Turun kaupungin ympäristönsuojelumääräykset

Turun kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen taksa

Maksu

Päätöksestä peritään Turun kaupungin kaupunkiympäristölautakunnan 17.3.2020 85 § (3110-2020) hyväksymän maksutaksan mukainen 380 euron maksu. Lasku ilmoituksen käsittelystä lähetetään erikseen.

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta Vaasan hallinto-oikeudelta. Valitusosoitus on päätöksen liitteenä.

 

Helena Pakkala

ympäristöinsinööri

Jakelu

tiedLounais-Suomen poliisilaitos
aoTKU-Rakennus Oy
tiedVarsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
tiedKaupunkiympäristö, rakennusvalvonta
tiedRakennus- ja lupalautakunta
tiedLeino Liisa
tiedRasimus Renja