Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta30227.10.20214

204-2018 (00 01 01)

Rakennus- ja lupalautakunnan päätösvallan siirto kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuden ympäristöterveyden vastuualueen viranhaltijoille

Tiivistelmä:

Lautakunnalle esitetään päivitystä päätösvallan siirtämisestä viranhaltijoille ympäristöterveyden erityislainsäädännön mukaisissa asioissa elintarvikelain uudistuksen, aluehallintoviraston ohjeistuksen ja asiakkaiden joustavan palvelun vuoksi.

Rlupalk § 302

Hallintojohtaja Harri Lehtinen ja ympäristöterveyspäällikkö Olli Sjövall 23.9.2021:

Rakennus- ja lupalautakunta vastaa kaupunkiympäristötoimialan viranomaistehtävistä, ellei tehtäviä ole annettu muulle toimielimelle. Rakennus- ja lupalautakunta toimii terveydensuojelulaissa tarkoitettuna terveydensuojeluviranomaisena, lääkelaissa tarkoitettuna kunnan viranomaisena sekä elintarvikelain, tupakkalain ja eläinlääkintähuoltolain tarkoittamana valvontaviranomaisena, ellei tehtävää ole osoitettu viranhaltijalle. Lautakunnalla on oikeus siirtää toimivaltaansa muulle toimielimelle, palvelujohtajalle tai viranhaltijalle.

Ympäristöterveyden delegointeja päivitetään uuden elintarvikelain (297/2021) vuoksi, joka tuli voimaan 21.4.2021.  Lisäksi Lounais-Suomen aluehallintoviraston ohjeisti arviointi- ja ohjauskäynnin raportissa tarkastelemaan eräiden delegointien sanamuotoja ja toimivallan delegointeja, esim. asunnontarkastusten ja ilmoitusten käsittelyjen kohdalla sekä tupakkalain kohtia, joissa on uhkasakon asettamismahdollisuus. Eräät laintasoiset säännökset edellyttävät, että toimivallan siirrosta päättää lautakunta. Delegointeja on myös tarkasteltu uudestaan asiakkaiden joustavan palvelun vuoksi kuten tupakan ja nikotiinivalmisteiden vähittäismyyntiluvan delegoinnilla terveystarkastajalle. Niiden lakikohtien osalta, joita ei ole mainittu delegointipäätöksessä ja joissa on annettu kunnan ympäristöterveyden erityislainsäädännön viranomaiselle tehtäviä, toimivalta on lautakunnalla.

Elintarvikelakiin on otettu uutena mukaan harmaan talouden ja talousrikosten torjuntaa varten 7 §, jonka perusteella toimivaltainen viranomainen pyytää toimijan luotettavuuden selvittämiseksi velvoitteidenhoitoselvityksen Harmaan talouden selvitysyksiköstä. Toimivalta esitetään annettavaksi kaikille viranhaltioille. Elintarvikelain ja terveydensuojelulain mukaisten ilmoitusten käsittely ja rekisteröinti esitetään myös annettavaksi kaikille viranhaltijoille. Hakemusten hyväksyntä esitetään annettavaksi ympäristöterveyspäällikölle, johtaville terveystarkastajille lähijohtajille ja valvontaeläinlääkärille. Johtavat terveystarkastajat ja valvontaeläinlääkäri on nimetty ympäristöterveyspäällikön sijaisiksi. Elintarvikelakiin on tullut myös uutena 67 §:n mukainen elintarvikevalvonnan seuraamusmaksu, minkä toimivalta esitetään annettavaksi ympäristöterveyspäällikölle, johtaville terveystarkastajille lähijohtajille ja valvontaeläinlääkärille. Seuraamusmaksun suuruuteen ja tulevan Ruokaviraston asiaa koskevan ohjeistuksen soveltamiseksi haetaan siten yhtenäistä linjaa.

Ympäristöterveyden viranhaltijoiden toimivaltaa on myös tarkennettu lisäämällä delegointeja terveydensuojeluvalvontaan kuuluvien asetusten kohdissa, jotka sisältävät valvontaa ja määräysten antamista. Näitä asetuksia ovat terveydensuojeluasetus (1280/1994),​ STM:n asetus talousvesien laatuvaatimuksista ja valvontatutkimuksista (1352/2015), ​STM:n asetus pienten yksiköiden talousveden laatuvaatimuksista ja valvontatutkimuksista (401/2011),​ STM:n asetus yleisten uimarantojen veden laatuvaatimuksista ja valvonnasta (177/2008),​ STM:n asetus pienten yleisten uimarantojen veden laatuvaatimuksista ja valvonnasta (354/2008), ​STM:n asetus uimahallien ja kylpylöiden allasvesien laatuvaatimuksista ja valvontatutkimuksista (315/2002).

Liite 1Ympäristöterveyden viranhaltijoiden toimivalta

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää siirtää toimivaltaansa 1.11.2021 alkaen kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuden luvat ja valvonta -palvelualueen ympäristöterveyden viranhaltijoille oheisen liitteen mukaisesti. Lautakunnan esittelijänä toimivalla viranhaltijalla on oikeus tämän päätöksen estämättä saattaa asia lautakunnan käsiteltäväksi. Ympäristöterveyspäälliköllä on lisäksi oikeus antaa ympäristöterveyteen kuuluvalta viranomaiselta pyydetyt lausunnot ja selvitykset, jotka eivät edellytä laajaa harkintaa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin. Päätös tehtiin esittelijän kokouksessa tarkentamasta esityksestä.

Lisäksi päätettiin, että tämä pöytäkirjan pykälä tarkastetaan heti.

Jakelu

tiedKaupunkiympäristö, ympäristöterveys
tiedSuomela Sari


Liitteet:

Rlupalk § 302
Liite 1:Ympäristöterveyden viranhaltijoiden toimivalta