Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta30827.10.202110

1362-2021 (11 03 00)

Ilmanlaatu Turun kaupunkiseudulla syyskuussa 2021

Tiivistelmä:

Raportti ilmanlaadusta Turun kaupunkiseudulla syyskuussa 2021 on valmistunut. Hengitysilman tavallisin laatuluokitus tunti-indeksillä määriteltynä oli Kauppatorilla sekä Ruissalossa hyvä. Heikoimmillaan ilmanlaatu oli Kauppatorilla huono ja Ruissalossa tyydyttävä. Ilmanlaatu oli Kauppatorilla hyvää 98,5 % ja Ruissalossa 89,2 % ajasta. Raja-, tavoite- tai ohjearvojen numeroarvoja ei ylitetty Kauppatorilla eikä Ruissalossa.

Rlupalk § 308

Ympäristönsuojelu, vs. ympäristötarkastaja Hans-Peter Huhtala 18.10.2021:

Turun kauppatorin mittausasemalla otettiin syyskuussa käyttöön FIDAS 200 hiukkasanalysaattori korvaamaan aiemmin käytettyä Teom 1400AB:tä. Hiukkasanalysaattori uusittiin pitkän käyttöiän takia. Uuden analysaattorin ominaisuuden ansiosta Turun kauppatorilla mitataan nyt PM10:n (hengitettävät hiukkaset) lisäksi PM2,5:n hiukkaskokofraktiota (pienhiukkaset). Syyskuussa kerätty data on sisälletty syyskuun kuukausiraportin indeksilaskelmiin, mutta alhaisen ajallisen mittauskattavuuden takia fraktiota aletaan muutoin raportoida normaalisti vasta lokakuun raportista lähtien.

Ilmanlaadun kuukausiraportissa käsitellään Turussa, Raisiossa, Naantalissa, Kaarinassa ja Paraisilla sijaitsevien ilmanlaadun mittausasemien tuloksia. Turussa mittausasemat sijaitsevat keskustassa Kauppatorilla sekä Ruissalossa. Turun Kauppatorilla mitataan typen oksideita, hengitettäviä hiukkasia, sekä pienhiukkasia. Turun ilmanlaatuindeksin laskennassa käytetään näitä mittaustuloksia. Ruissalon asema on tyypiltään kaupunkitausta-asema, jossa mitataan otsonia, rikkidioksidia sekä typen oksideita.

Syyskuussa hengitysilman laatu oli tunti-indeksillä luokiteltuna Turun keskustassa hyvää 98,5 % ajasta ja Ruissalossa 89,2 %. Heikoimmillaan ilmanlaatu oli Kauppatorilla huonoa 0,1 % ja Ruissalossa tyydyttävää 10,8 % ajasta.

Turun asemien ilmanlaadun mittaustuloksia valvotaan ja verrataan valtioneuvoston päätöksellä (480/96) annettuihin ohjearvoihin ja raja- sekä tavoitearvoihin, jotka perustuvat valtioneuvoston asetukseen ilmanlaadusta 79/2017.

Typpidioksidin tuntipitoisuudet olivat Kauppatorilla korkeimmillaan 26,0 % ja Ruissalossa 12,7 % ohjearvosta. Korkein typpidioksidin vuorokausipitoisuus oli Kauppatorilla 25,7 % ja Ruissalossa 10,0 % ohjearvon numeroarvosta. Hengitettävien hiukkasten vuorokausipitoisuudet olivat korkeimmillaan Kauppatorilla 25,7 % ohjearvosta. Ruissalossa korkein rikkidioksidin vuorokausipitoisuus oli 1,5 % ja tuntipitoisuus 0,8 % ohjearvon numeroarvosta.

Korkein typpidioksidin tuntipitoisuus oli Kauppatorilla 80,5 % ja Ruissalossa 14,0 % raja-arvon numeroarvosta. Hengitettävien hiukkasten vuorokausipitoisuudet olivat korkeimmillaan Kauppatorilla 37,2 % raja-arvosta. Ruissalossa korkein rikkidioksidin vuorokausipitoisuus oli 1,1 % ja tuntipitoisuus 0,7 % raja-arvon numeroarvosta. Ruissalossa otsonipitoisuudet olivat korkeimmillaan 57,5 % terveyshaittojen ehkäisemiseksi annetusta kahdeksan tunnin liukuvan keskiarvon tavoitearvosta (120 µg/m3).

Oheismateriaali 1Ilmanlaaturaportti syyskuu 2021

Ympäristönsuojelupäällikkö Olli-Pekka Mäki:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää merkitä syyskuun ilmanlaaturaportin tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.