Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristö, ympäristönsuojelu 
Ympäristöinsinööri (vakanssi 201501)1219.10.2021 

11716-2021 (11 03 01)

Ympäristönsuojelulain 122 § mukainen päätös Purkupiha Oy:n meluntorjuntailmoituksesta koskien betonijätteen murskaamista (Pansiontie 46)

Ilmoittaja

Purkupiha Oy

Meisselikatu 9

15700 Lahti

Ilmoitus

Purkupiha Oy on 1.10.2021 jättänyt Turun kaupungin ympäristönsuojeluun ympäristönsuojelulain mukaisen ilmoituksen koskien betonipurkujätteen murskaamista osoitteessa Pansiontie 46. Purettavat kohteet sijaitsevat Pansion satama-alueella (Öljykatu 5 – 7, kiinteistö 853-66-14-2).

Purku-urakkaan kuuluu yhteensä viiden säiliön ulkovaipat (Liite 1, sinisellä merkityt, kaikki pyöreät kohteet) sekä lisäksi tontilta poistetaan vanhat teräsbetonielementit (Liite 1, keltaisella merkityt, 4 neliön muotoista).

Murskaus suoritetaan betonin pulveroinnin jälkeen. Murskattavan betonin määrä on 4 000 – 6 000 tonnia ja betoni on alustavan tutkimuksen mukaan hyötykäyttökelpoista. Murskattu purkubetoni tutkitaan MARA-asetuksen mukaisin kelpoisuusnäyttein jatkokäyttöä varten.

Säiliöiden perustukset puretaan, mutta niiden on todettu öljyjäämiä eikä näiden betonien murskaus kuulu tähän urakkaan.

Betonin murskausta tehdään 10. – 21.12.2021. Työtä tehdään arkisin maanantaista perjantaihin klo 7.00 – 19.00.

Irtonaisten betonielementtien pulverointi aloitetaan 18.10.2021 ja työtä tehdään normaalina työaikana eikä toiminnasta aiheudu meluhaittaa.

Työssä käytetään Kleeman mobiilimurskainta, kaivinkonetta ja kauhakuormaajaa. Perustusten purkamisessa käytetään tarvittaessa iskuvasaraa. Murskain sijoitetaan kiinteistön luoteisosaan. Murskauksesta arvioidaan aiheutuvan alle 75 dB(A):n melutaso 10 metrin päähän työkohteesta. Etäisyys lähimpiin pohjoisluoteessa sijaitseviin asuinrakennuksiin (Laivateollisuudenkatu 3) on yli 400 metriä. Lähimmät asuin- ja/tai lomakiinteistöt sijaitsevat etelässä, Ruissalon pohjoisrannalla, jonne etäisyyttä on alle 400 metriä.

Betonin jatkokäyttö ja kuljetusajankohta alueelta pois selviää MARA-ilmoituksen hyväksymisen jälkeen.

Työstä tiedotetaan lähimpiin asuinrakennuksiin Laivateollisuudenkadulle.

Ilmoituksen käsittely

Ilmoituksen vireilläolosta ei ole kuulutettu eikä kuultu asianosaisia, koska toiminnan ei katsota ympäristönsuojelulain 121 §:n tarkoitetulla tavalla olennaisesti vaikuttavan yleisiin ja yksityisiin etuihin, kun otetaan huomioon toiminnan kesto ja vaikutus ympäristön melutasoon sekä asianosaisten etua suojaavat määräykset.

PäätösYmpäristönsuojeluinsinööri hyväksyy ympäristönsuojelulain 118 §:n mukaisen ilmoituksen. Toiminnalle annetaan seuraavat määräykset:

Yleiset määräykset ja toiminta-ajat

Määräykset pölyn ja melun torjumiseksi

Meluseuranta

Tiedotus

Perustelut

Määräykset on annettu tilapäisestä toiminnasta ympäristölle aiheutuvien haittojen vähentämiseksi ja kohtuullistamiseksi. Lähimmät häiriintyvät kohteet sijaitsevat Ruissalon puolella. Äänen kuulumista Ruissaloon edistää äänen tehokas kantautuminen vettä pitkin. Ruissalon puolella ei myöskään ole melua aiheuttavia toimintoja ja taustamelu on alhainen. Työkohteen pohjoispuolella Pansiontien vilkas liikenne nostaa merkittävästi taustamelutasoa.

Betonin murskauksesta ei aiheudu kivenmurskaukseen verrattavaa melua, mutta työssä on useita meluavia vaiheita, kuten betonin syöttö murskaimeen sekä materiaalin siirtelyyn ja lastaukseen liittyvät kolinat. Pohjabetonin purkutyössä käytettävän iskuvasaran käytöstä aiheutuu kovempaa melua kuin murskauksesta, minkä takia sen työaika on rajoitettu muuta työaikaa lyhyemmäksi. Pulveroinnista ei aiheudu meluhaittaa ympäristöön ottaen huomioon kohteen etäisyyden lähimmistä häiriintyvistä kohteista.

Säiliöiden pohjabetonien murskaus alueella on kielletty niiden sisältämien haitta-aineiden takia.

Pölyhaittoja koskevat määräykset on annettu ympäristölle aiheutuvien haittojen vähentämiseksi. Säätila vaikuttaa merkittävästi pölyn kulkeutumiseen työmaa-alueen ulkopuolelle, minkä takia sääolosuhteet on huomioitava pölyntorjunnassa. Kastelulla vähennetään mm. hienojakoisen pölyn kulkeutumista alueen ulkopuolelle.

Toiminnan aiheuttamista ympäristöhaitoista on voitava antaa suoraa palautetta toiminnanharjoittajalle, jotta korjaavat toimenpiteet saadaan välittömästi käyntiin. Tiedon lisäämisellä pyritään vähentämään koettua haittaa jakamalla tiedote riittävän laajalle alueelle ja hyvissä ajoin ennen toiminnan aloittamista.

Tätä päätöstä on noudatettava muutoksen hausta huolimatta (YSL 200 §).

Sovelletut säännökset

Ympäristönsuojelulaki (527/2014) 118, 121-122, 200 §

Asetus ympäristönsuojelusta (713/2014) 26 §

Laki eräistä naapurussuhteista (26/1920) 17 §

Turun kaupungin ympäristönsuojelumääräykset

Turun kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen taksa

Maksu

Päätöksestä peritään Turun kaupungin kaupunkiympäristölautakunnan 17.3.2020 85 § (3110-2020) hyväksymän maksutaksan mukainen 380 euron maksu. Lasku ilmoituksen käsittelystä lähetetään erikseen.

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta Vaasan hallinto-oikeudelta. Valitusosoitus on päätöksen liitteenä.

Liite 1Kartta ulkovaipoista ja teräsbetonielementeistä

 

Helena Pakkala

ympäristöinsinööri

Jakelu

tiedLounais-Suomen poliisilaitos
aoPurkupiha Oy
tiedVarsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
tiedKaupunkiympäristö, rakennusvalvonta
tiedRakennus- ja lupalautakunta
tiedLeino Liisa
tiedRasimus Renja


Liitteet:

Kypays § 12
Liite 1:Kartta ulkovaipoista ja teräsbetonielementeistä