Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristö, ympäristönsuojelu 
Ympäristöinsinööri (vakanssi 201501)1013.10.2021 

11680-2021 (11 03 01)

Ympäristönsuojelulain 122 § mukainen päätös Totaalipurku Oy:n meluntorjuntailmoituksesta koskien purkutyötä ja betonijätteen murskaamista (Pitkämäenkatu 9)

Ilmoittaja

Totaalipurku Oy

Jaakolantie 11

23500 Uusikaupunki

Ilmoitus

Totaalipurku Oy on 30.9.2021 jättänyt Turun kaupungin ympäristönsuojeluun ympäristönsuojelulain mukaisen ilmoituksen koskien purkutyötä ja betonipurkujätteen murskaamista osoitteessa Pitkämäenkatu 9. Purku- ja murskauskohteet sijoittuvat Pukkilan vanha teollisuusalueen keskivaiheille.

Murskattava materiaali on betonia, joka puretaan kiinteistöllä olevista rakennusten pohjarakenteista. Betonin määrä on noin 8 000 tonnia. Betonirakenteiden hyötykäyttökelpoisuudesta on tehty ennakkotutkimus (Contro Oy, raportti 16.9.2021), jonka mukaan materiaali kelpaa pääosin hyödynnettäväksi maanrakentamisessa. Materiaali tutkitaan vielä Mara-asetuksen mukaisesti valmiista betonimurskeesta.

Pohjarakenteiden purkua tehdään viikoilla 40 – 52 (4.10. – 31.12.2021) ja betonin murskausta viikoilla 46 – 52 (15.11. – 31.12.2021, enintään 35 työpäivää). Työaika on arkisin maanantaista perjantaihin klo 7.00 – 18.00.

Työssä käytetään kahta kaivinkonetta, yhtä murskainta ja yhtä pyöräkuormaajaa. Tarvittaessa pohjabetonin irrottamiseen ja pienentämiseen käytetään iskuvasaraa. Työstä arvioidaan aiheutuvan 10 metrin päähän noin 70 dB(A):n melutaso. Syntynyt betonimurske kuljetetaan alueelta pois vuoden loppuun mennessä. Kuormien kuljetukset ajoittuvat marras-joulukuulle, jolloin työpäivän aikana lähtee noin 18 kuormaa (noin 900 tonnia).

Lähin asuinrakennus sijaitsee työkohteen lähimmästä reunasta mitattuna noin 110 - 120 metrin päässä itä-kaakossa Vakka-Suomentiellä. Työmaan ja asuinalueen välissä on korkea kallioleikkaus, joka vähentää melun kantautumista Vakka-Suomentien suuntaan. Työmaan maaperä on kovaa ja kalliopitoista, joten tärinä ei kulkeudu ympäröiviin kiinteistöihin.

Tarvittaessa työstä tiedotetaan lähikiinteistöille.

Ilmoituksen käsittely

Kyseessä olevalle kiinteistölle 853-74-74-28 (Delete Demolition Oy, siirretty Kiinteistö Oy Pitkämäki) on 13.5.2020 myönnetty ympäristölupa, joka koskee purkutapahtumassa syntyvän hyötykäyttökelpoisen betonijätteen murskausta ja välivarastointia. Välivarastoinnin osalta päätös on voimassa 31.5.2023 asti. Päätös koski ainoastaan kesällä 2020 suoritettavaa murskausta, minkä takia Totaalipurku Oy:n ilmoituksen mukainen murskaus edellyttää ympäristösuojelulain 118 §:n mukaista ilmoitusta ja 122 §:n mukaista päätöstä.

Ilmoituksen vireilläolosta ei ole kuulutettu eikä kuultu asianosaisia, koska toiminnan ei katsota ympäristönsuojelulain 121 §:n tarkoitetulla tavalla olennaisesti vaikuttavan yleisiin ja yksityisiin etuihin, kun otetaan huomioon toiminnan kesto ja vaikutus ympäristön melutasoon sekä asianosaisten etua suojaavat määräykset.

PäätösYmpäristönsuojeluinsinööri hyväksyy ympäristönsuojelulain 118 §:n mukaisen ilmoituksen. Toiminnalle annetaan seuraavat määräykset:

Yleiset määräykset ja toiminta-ajat

Määräykset pölyn ja melun torjumiseksi

Meluseuranta

Tiedotus

Perustelut

Määräykset on annettu tilapäisestä toiminnasta ympäristölle aiheutuvien haittojen vähentämiseksi ja kohtuullistamiseksi. Lähimmät asuinrakennukset sijaitsevat runsaan sadan metrin päässä Vakka-Suomentien varrella idässä. Työmaan itälaidalla oleva kallioleikkaus estää jonkin verran melun kulkeutumista asutuksen suuntaan. Lähimmät toimitilat sijaitsevat lännessä toiminta-alueen lähietäisyydessä.

Betonin murskauksesta ei aiheudu kivenmurskaukseen verrattavaa melua, mutta työssä on useita meluavia vaiheita, kuten betonin syöttö murskaimeen sekä materiaalin siirtelyyn ja lastaukseen liittyvät kolinat. Pohjabetonin purkutyössä käytettävän iskuvasaran käytöstä aiheutuu kovempaa melua kuin murskauksesta, minkä takia sen työaika on rajoitettu muuta työaikaa lyhyemmäksi.

Pölyhaittoja koskevat määräykset on annettu ympäristölle aiheutuvien haittojen vähentämiseksi. Säätila vaikuttaa merkittävästi pölyn kulkeutumiseen työmaa-alueen ulkopuolelle, minkä takia sääolosuhteet on huomioitava pölyntorjunnassa. Kastelulla vähennetään mm. hienojakoisen pölyn kulkeutumista alueen ulkopuolelle.

Toiminnan aiheuttamista ympäristöhaitoista on voitava antaa suoraa palautetta toiminnanharjoittajalle, jotta korjaavat toimenpiteet saadaan välittömästi käyntiin. Tiedon lisäämisellä pyritään vähentämään koettua haittaa jakamalla tiedote riittävän laajalle alueelle ja hyvissä ajoin ennen toiminnan aloittamista.

Tätä päätöstä on noudatettava muutoksen hausta huolimatta (YSL 200 §).

Sovelletut säännökset

Ympäristönsuojelulaki (527/2014) 118, 121-122, 200 §

Asetus ympäristönsuojelusta (713/2014) 26 §

Laki eräistä naapurussuhteista (26/1920) 17 §

Turun kaupungin ympäristönsuojelumääräykset

Turun kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen taksa

Maksu

Päätöksestä peritään Turun kaupungin kaupunkiympäristölautakunnan 17.3.2020 85 § (3110-2020) hyväksymän maksutaksan mukainen 380 euron maksu. Lasku ilmoituksen käsittelystä lähetetään erikseen.

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta Vaasan hallinto-oikeudelta. Valitusosoitus on päätöksen liitteenä.

 

Helena Pakkala

ympäristöinsinööri

Jakelu

tiedLounais-Suomen poliisilaitos
aoTotaalipurku Oy
tiedVarsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
tiedKaupunkiympäristö, rakennusvalvonta
tiedRakennus- ja lupalautakunta
tiedLeino Liisa
tiedRasimus Renja